srx ultrawarm

Siroko SRX Pro Layer waterbestendig winddicht fietsvest

Een vest is een must-have accessoire in de garderobe van elke fietser. Het kan worden gebruikt om de kou buiten te houden als je vroeg of laat op pad gaat, voor extra bescherming bij lange afdalingen, of als extra laag om je core op de goede temperatuur te houden. En als je in een gebied woont waar het weer veranderlijk en onvoorspelbaar is, is het vest een kledingstuk dat je het hele jaar door zult dragen.

Net als andere fietskleding is er een grote verscheidenheid aan vesten, gemaakt van verschillende soorten stof met verschillende kwaliteiten en eigenschappen die in specifieke omstandigheden kunnen worden gebruikt.  

Lichtgewicht winddichte fietsvesten kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de achterzakken wanneer ze niet worden gebruikt en zijn een perfecte keuze voor de lente, de zomer en de herfst, als het niet regent en de temperaturen niet te laag zijn.

srx ultra warm cycling vest frontal

Als je te maken hebt met regen en kou, heb je een waterbestendig fietsvest nodig, zoals de Siroko SRX Pro Layer, die je niet alleen tegen de wind beschermt, maar je ook tegen de regen beschermt en je lichaamswarmte binnenhoudt zonder afbreuk te doen aan het ademend vermogen. De eigenschappen zijn als volgt:

STOF

ultra warm cycling vest lookbook 03
  • LunarCell+ stof met een waterbestendigheid van 5000 mm en 5000 mvp ademend vermogen. Deze twee parameters worden hieronder nader toegelicht.
  • Dubbellaags materiaal. De buitenste laag is gemaakt van polyamide en elastaan, en de binnenste laag is een TPU (Thermoplastic polyurethaan) membraan. 
  • Het gewicht van de stof is 195-205 gram/m2. Een vest in maat M weegt 198 gram.

DETAILS

  • Inwendige, platte, gesealde naden om water buiten te houden.
  • Rits van polyurethaan, ook geseald en met een groot treklipje voor een goede grip met handschoenen en meer soepelheid.
  • Toegang tot de achterzakken van je wielershirt, ontworpen om te voorkomen dat er water binnensijpelt, maar zonder de toegang te belemmeren.   
  • Reflecterende details aan de achterkant.
  • Elastische tailleband en mouwen.
  • Inwendige siliconen anti-slip band onderaan de zoom om het vest op zijn plaats te houden.
ultra warm cycling vest lookbook 01

Dit vest is ontworpen om extra warmte en bescherming te bieden in vergelijking met de meer eenvoudige fietsvesten.

LunarCell+ stof biedt bescherming tegen regen en opspattend water, zowel aan de voorkant als aan de achterkant.

De achterkant van het vest heeft een drop tail, wat betekent dat het iets langer is om zich aan te passen aan de houding van fietser en zowel de onderrug als de billen te beschermen.

De keuze van de juiste maat van een fietsvest is zeer belangrijk, want het moet zo goed mogelijk passen om te voorkomen dat het in de wind gaat wapperen en/of dat er water in komt als het te los zit.

Als het goed opgevouwen is, past het gemakkelijk in de middelste zak van je wielershirt, maar het is niet zo eenvoudig als bij onze ultralichte winddichte vesten. Het SRX Pro Layer vest vraagt iets meer inspanning. Je kunt het altijd gewoon onder je wielershirt stoppen en het netjes opvouwen als je stopt.

WATERBESTENDIGHEID EN ADEMEND VERMOGEN

Zoals beloofd, zullen we deze twee parameters kort toelichten: 5000 mm waterbestendigheid en 5000 mvp ademend vermogen.

vest premium detail 1

We noemen het niet waterdicht, want als we waterdicht opvatten als iets dat nooit water doorlaat, dan zijn er niet veel echt waterdichte dingen. Daar hoort zeker geen fietskleding bij. Vaak gaan we ervan uit (of laten we ons wijsmaken) dat kleding of accessoires waterdicht zijn, en daar zit nu juist het probleem. We kopen een waterdicht kledingstuk, we trekken het aan, we komen in de regen terecht en hoewel het in eerste instantie prima lijkt te zijn, begint na een bepaalde tijd (of een bepaalde hoeveelheid water) alles nat te worden en zijn we teleurgesteld, we voelen ons gewoon genept. 

Daarom moeten we het over waterbestendigheid hebben op een schaal die ons helpt de echte waterdichte kwaliteiten te zien van wat we kopen. Om de waterbestendigheid van een stof te meten, wordt in een laboratorium een test uitgevoerd door een stuk van die stof aan waterdruk bloot te stellen. Er zijn verschillende methoden. Een daarvan heet de waterkolom. Hier is een video waarin wordt uitgelegd wat dat is:

Bovenop het weefsel wordt een buis geplaatst. Deze wordt gevuld met water om de druk op te voeren totdat de vloeistof erdoorheen loopt. De weerstand wordt aangegeven door de hoogte in millimeters die het water in de buis bereikt op het moment dat het begint te lekken. Hier is nog een video om het duidelijk te maken:

In deze andere video zie je dezelfde test, maar dan op een andere manier uitgevoerd, met een machine die de druk van het water dat tegen de stof wordt geduwd verhoogt:

In het geval van het SRX Pro Layer vest is dat 5000 mm. Ter vergelijking, een membraan zoals Gore-Tex is 28.000 mm. Met andere woorden, dit vest is bestand tegen spatten en lichte tot matige regen.

Laten we ook niet vergeten dat als er druk op de stof wordt uitgeoefend, d.w.z. bij het omdoen van een rugzak of door een sterke wind, de waterbestendigheid afneemt. 

Slijtage, vlekken of wrijven beïnvloeden ook de eigenschappen van de stof, dus het is belangrijk het vest te verzorgen volgens het wasvoorschrift.

vest premium detail 2

Laten we overgaan tot het tweede cijfer: het ademend vermogen van 5000 mvp. MVP is de afkorting van Moisture Vapor Permeability (dampdoorlatendheid) en geeft aan in hoeverre de stof in staat is vocht (vooral zweet) af te voeren om ons droog te houden. Het ademend vermogen wordt aangegeven in gram/m2/dag. Hoger getal = meer ademend vermogen. 

Zoals we in eerdere blogposts al hebben uitgelegd is zweet de natuurlijke airconditioning van ons lichaam als we het te warm krijgen. Je kledingstukken moeten vocht kunnen afvoeren. Daarom is een evenwicht tussen waterbestendigheid en ademend vermogen  cruciaal. Kortom, een plastic regenjas is een ideale keuze als het veel regent en je op de bus staat te wachten, maar als je gaat trappen, zul je uiteindelijk in je eigen zweet zitten en uiteindelijk bevriezen. Daarom is bij fietskleding ademend vermogen van het grootste belang. We moeten dus op zoek naar een waterbestendigheidsgraad die geschikt is voor verschillende omstandigheden, rekening houdend met het feit dat bij voldoende water, tijd en druk, elk kledingstuk uiteindelijk doorweekt zal raken. Daarom kun je bij veel regen beter je indoor fietstrainer pakken in plaats van op zoek te gaan naar beschermende kleding. Bij lichte tot matige regen zorgt ons SRX Pro Layer vest ervoor dat je veilig en comfortabel kunt fietsen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen