grupo 63aa8daa ee38 4b80 8794 6d5be72fc545

Cyklistika pro začátečníky: jak jezdit ve skupině?

Jízda na kole ve skupině může být plánovaná nebo náhodná. V prvním případě je organizována předem mezi přáteli, kolegy nebo v cyklistických klubech. Nebudeme hovořit o závodech nebo jiných cyklistických událostech, protože podmínky jsou obvykle jiné a před jízdou v pelotonu se musíte naučit jezdit ve skupině. Ve druhém případě cyklista, který jede sám, narazí na skupinu a rozhodne se přidat.

  • Plánovaná skupinová jízda


První věcí je naučit se „pravidla“ ve skupině, pokud existují.
Čas na špici, střídání, tempo na trase, přestávky na opravy nebo kávu, čekání na vrcholu stoupání, na přeskupení … Pokud jste ve skupině noví a neznáte nikoho, kdo by vám mohl pomoci , zeptejte se, abyste něco nepokazili, nebo zůstaňte vzadu a sledujte, jak vše funguje.

Cyklistické skupiny existují ve všech tvarech a velikostech. Přátelé, kteří si spolu užívají jízdu a nestanovují žádná pravidla. Kluby s plány a pravidly, jako jsou povinné blatníky pro případ, že prší. A pak existují cyklistické svazky, kde nedostatek kontroly jde tak daleko, že se stávají nebezpečnými i pro ty nejzkušenější cyklisty.

  • Náhodná skupina

Druhým scénářem je, že jezdíte sólo. Představme si, že jste nikdy nejezdili ve skupině, narazíte na skupinu cyklistů na silnici a rozhodnete se šlápnout do toho a připojit se k nim.

Za prvé, buďte zdvořilí a pozdravte. Poté se zeptejte posledního cyklisty ve skupině, kam jedou a zda se k nim můžete vzadu připojit. Je nepravděpodobné, že řeknou ne, ale stávají se výjimky. V takovém případě můžete udělat jednu ze dvou věcí: pustit je, zatímco trochu zpomalíte a pokusíte se porozumět odmítnutí, nebo je předjedete, jako byste říkali: „žádný problém, stejně to není moje tempo”.

Je pravděpodobné, že se budete moci připojit v zadní části skupiny, abyste ušetřili trochu síly a zjistili, jak skupina funguje. Možná poslední jezdec nemá partnera, takže si můžete navzájem dělat společnost a povídat si. Pamatujte: jedete poprvé, zkuste zůstat soustředěný. Pokud je pro vás těžké mluvit a jezdit současně, je nejlepší informovat o tom druhého jezdce. Váš partner se mnohdy může cítit stejně.

Dopravní pravidla a zdravý rozum

Nejběžnějším postupem je jezdit dva vedle sebe, což je povoleno dopravními předpisy, pokud má silnice dostatek místa, aby nebylo bráněno plynulosti provozu. V České republice mohou cyklisté jezdit pouze jeden za druhým podle zákona č. 361/2000 Sb. 

Pokud jste v jiné zemi a jedete oficiální závod nebo gran fondo, je jízda po dvou ve skupině tvořící dokonalé linie je složitá, protože kola nejezdí po kolejích. Musíte se však pokusit udržet nejlepší možnou formaci z několika důvodů: jít příkladem, vyhnout se nehodám ve skupině a s jinými vozidly, naučit se sledovat kolo vpředu při zachování přiměřené bezpečnostní vzdálenosti a umožnit předjíždění. Při jízdě ve skupině je klíčový zdravý rozum a respekt.

Tipy pro jízdu ve skupině pro začátečníky

Zpočátku to vyžaduje hodně soustředění, protože musíte věnovat pozornost věcem, na které se sami soustředit nemusíte (přední kolo, partner vedle vás, signály leadera skupiny, atd).

Pokud máte pocit, že jste příliš nervózní, přesuňte se do zadní části skupiny a zvyšte bezpečnou vzdálenost, dokud nezískáte větší jistotu.

Začněte tím, že budete udržovat vzdálenost na jedno kolo mezi vaším předním kolem a zadním kolem jezdce před vámi. Postupně budete překonávat strach a časem si vytvoříte jakýsi cyklistický „šestý smysl“.

Udržujte konstantní rychlost přizpůsobenou skupině a terénu. Nezrychlujte ani nebrzděte prudce, ať už jste vzadu, uprostřed nebo na špici.

Při přiblížení se ke stoupání buďte opatrní, logickým řešením je postupné zpomalení zepředu na záď skupiny. Ponechte trochu více prostoru a očekávejte možné hromadění.

Během prvních skupinových jízd doporučujeme držet ruce na horní části řidítek s prsty na brzdových pákách nebo v jejich blízkosti, abyste mohli rychle zabrzdit. Můžete se také držet na spodní části řidítek ve více aerodynamické poloze. Tyto dvě oblasti jsou nejbezpečnější.

Jízda s rukama uprostřed řídítek nebo na jejich okrajích, daleko od brzdových pák, vyžaduje sebevědomí a důvěru v sebe i v ostatní jezdce skupiny. Je to otázka zkušeností.

Komunikace = bezpečnost

Je nezbytné komunikovat o tom, co se děje nebo bude dít. Leader skupiny by měl používat signály rukou, dále také indikovat a upozorňovat na umístění potenciálních a přímých rizik.

Signál by se měl opakovat a předávat v řadě jezdců, zvláště pokud se jedná o velkou skupinu.

Je třeba dávat pozor na různá nebezpečí a situace na silnicích (nebezpečné zatáčky nebo přechody, výmoly na silnici, koleje vlaků nebo tramvají, úniky oleje atd.) A také na překážky, jako jsou zaparkovaná auta, lidé nebo zvířata na silnici; a nezapomeňte naznačit vaše pohyby a záměry, tj. když se chystáte vstát ze sedla, vysmrkat se nebo si odplivnout.

Co nedělat při jízdě ve skupině

Nikdy nepřekračujte vzdálenost jen na napůl kola (držte se jen mírně před jezdcem vedle vás). Jezděte vždy dva vedle sebe a na téměř stejné úrovni.

Vyvarujte se vystřelení (přílišného zrychlení), když střídáte ve skupině, protože by to mohlo způsobit, že jezdec za vámi se propadne za skupinu a naruší formaci.

Vyvarujte se překrývání kol (když je přední kolo jednoho jezdce blízko vedle zadního kola jiného jezdce). Jakýkoli boční pohyb může způsobit dotek mezi oběma koly a jezdec za vámi pravděpodobně spadne. Tato situace je v cyklistickém žargonu známá jako „ťuknout kola“.

Nedívejte se neustále na své přední kolo nebo zadní kolo cyklisty před vámi, protože neuvidíte nebezpečí na silnici nebo znamení, které vám dávají vaši spolujezdci.

Neplivejte a nesmrkejte, jako byste jeli sólo. Přesuňte se na stranu a udělejte signál, který varuje zbytek skupiny.

Způsoby, jak jezdit ve skupině a střídat se na vedoucí pozici

double

Double Paceline (dvouřadé) střídání na přední pozici každých 5-10-15 minut. Při výměnách na špici se přední jezdci v intervalech umístí do zadní části skupiny. Mohou se odklonit na příslušné straně skupiny nebo oba na stejné straně, dáno podmínkami na silnici.

single

Single Paceline (jednořadé) střídání. Časy střídání se mohou pohybovat od několika sekund do několika minut. Výměny se provádějí, když se hlavní jezdec stáhne do strany, zpomalí (ale stále šlape, aby to neudělal náhle a nevynechal tempo), a propadá se do zadní části trati, aby se zařadil za posledního jezdce. Jezdec, který byl za hlavním jezdcem, teď táhne na špici a udržuje stálé tempo podle terénu. Pokud se má tempo zvyšovat, mělo by se to dělat postupně.

rotating

Třetím způsobem, jak organizovaně jezdit ve skupině, je Rotating Paceline (tzv. kolotoč) každých pár minut nebo do konce sekund. To je nejlepší způsob, jak jet velmi rychle s minimálním úsilím, protože formace se skládá ze dvou linií: jedna pro cyklisty stoupající vyšší rychlostí a druhá pro cyklisty sestupující nižší rychlostí. Při zatáčkách se hlavní jezdec trochu posune na jednu stranu a mírně zpomalí, zadní jezdec se posune dopředu, opakuje postup a proces pokračuje. Když jezdec dosáhne konce skupiny, umístí se a znovu vstoupí do střídání.

Komentáře ( 3 ) na téma “Cyklistika pro začátečníky: jak jezdit ve skupině?”

  1. Avatar

    Jezdit po dvou povoleno není. Viz par. 57 zákona 361/2000 odstavec 3:
    “Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou.”
    https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-361-2000-sb-zakon-o-silnicnim-provozu/f2084768/

  2. Avatar

    Dobrý den, z jakého zákona, nebo předpisu vychází vaše tvrzení “Nejběžnějším postupem je jezdit dva vedle sebe, což je povoleno dopravními předpisy” ? Já znám jen zákon 361, ve kterém je ta naopak zakázáno.

    1. Siroko

      Dobrý den,

      Tento příspěvek je napsán pro naprostou většinu evropských zemí, kde je povoleno jezdit ve dvojici, pokud to silnice umožňuje.

      Děkujeme za upozornění, že v České republice to není povoleno, hned to upravíme.

      S pozdravem,
      Siroko

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články