depilacion b51df568 b9c6 498b 9ee2 845ebc8dd336

Depilace a jízda na kole: Jak a proč si cyklisté holí nohy?

Důvody, proč si cyklisté odstraňují ochlupení na těle, závisí na tom, zda mluvíme o profesionálovi, amatérovi, který soutěží, amatérovi, který je závislý na cyklistice, nebo o běžném cykloturistovi. Důvody lze nastínit asi takto:

  1. Estetika. Špičkový argument založený na myšlence, že vypadáme spíš jako PRO jezdci s oholenýma nohama.
  2. Tlak vrstevníků. Pravděpodobněji uvidíte samostatného cyklistu s ochlupením, než-li ve skupině. Ta totiž ovlivňuje to, co a jak děláte.
  3. Masáže. Masér nebo fyzioterapeut ocení oholené nohy, protože jim usnadňují práci. Kromě toho to pomáhá při aplikaci a vstřebávání krémů.
  4. Snížení rizika vážného poškození kůže v případě pádu nebo zranění. Menší ochlupení na těle usnadňuje čištění a ošetření ran a urychluje hojení.
  5. Lepší prodyšnost a ochlazení nohou, protože pot se odpařuje rychleji a vlhkost se nehromadí v ochlupení.
  6. Extra výhody. Důležitost aerodynamiky je trochu mýtus, protože zisk je zanedbatelný. Pokud by to bylo významné, pravděpodobně bychom si také oholili ruce.

Prevence, masáže a chlazení těla jsou pro profesionála mnohem důležitější než estetika, i když na ni také záleží. Na druhou stranu pro obyčejného cykloturistu jsou hlavním důvodem k depilaci právě estetika a sounáležitost ke skupině.

Metody odstraňování chloupků na těle pro cyklisty

Sedm nejběžnějších metod odstraňování chloupků pro cyklisty je následující:

  • Elektrický zastřihovač porostu
  • Elektrický holící strojek
  • Žiletka s bezpečnostním systémem
  • Depilační krém
  • Depilační vosk
  • Epilátor
  • Depilace na bázi světla: intenzivní pulzní světlo (IPL) a laserová depilace
  • Výhody a nevýhody každého z nich:

    Elektrický zastřihovač porostu

    hair trimmer

    Výhody – Rychlé, pohodlné a v domácích podmínkách.

    Nevýhody – Oholení není příliš hladké.

    Nejjednodušší a nejrychlejší způsob depilace je použití zastřihovače vlasů nebo speciálního zastřihovače chloupků na obličeji nebo na těle. Ten druhý vám může poskytnout celkem důkladné oholení, ale strojky na stříhání vlasů se nedostanou tak hluboko jako žiletka.

    Oholte se ve vaně, ve sprše nebo s ručníkem pod nohama, abyste měli nepořádek pod kontrolou. Poté sbírejte chloupky, aby nespadly do odpadu.

    Elektrický holící strojek

    electric razor

    Výhody – Rychlé, pohodlné a v domácích podmínkách.

    Nevýhody – Krátkodobé řešení.

    Jakmile muži začali s péčí o tělesné ochlupení, společnosti začaly navrhovat konkrétní holicí strojky. K dispozici jsou elektrické holicí strojky na holení za mokra i za sucha, výsledek závisí na vašem typu pokožky a množství vlasů, které máte, stejně jako na penězích, které jste ochotni za holicí strojek utratit. Čím vyšší potence a kvalita materiálu, tím lepší oholení získáte.

    Před nákupem požádejte o radu jiného uživatele holicího strojku nebo si přečtěte recenze kupujících.

    Žiletka s bezpečnostním systémem

    cuchilla

    Výhody – Rychlé, pohodlné, jemné oholení v domácích podmínkách.

    Nevýhody – Krátkodobé řešení. Riziko pořezání a podráždění pokožky.

    Nejběžnější metoda mezi cyklisty. Pokud máte hodně chlupů nebo si chcete usnadnit holení, před použitím žiletky si chlupy zastřihněte.

    Můžete použít stejný model, ale ne úplně stejný strojek, který používáte na vousy.

    Čím jemnější pokožka a chlupy, tím lepší oholení a menší podráždění.

    Čím lepší a novější čepel, tím snazší je holení. Nešetřete na penězích, pokud si nechcete poškodit pokožku.

    Kroky, které byste měli dodržovat:

    1. Jakmile chlupy zastřihnete, odstraňte přebytečnou pokožku.
    2. Naneste mýdlo na mokrou nohu a oholejte ji od kotníku směrem nahoru v opačném směru růstu. Nespěchejte a buďte šetrní k obtížným oblastem.
    3. Po dokončení jedné nohy důkladně umyjte celou oholenou část.
    4. Prsty zkontrolujte, zda nezůstaly žádné odolné chloupky, pak postup opakujte na druhé noze.
    5. Po dokončení mytí a sušení obou nohou naneste krém.

    Prvních pár oholení bude nějakou dobu trvat, ale rychle si to osvojíte. Problém této metody spočívá v tom, že dokonalé oholení je krátkodobé.

    Depilační krém

    crema depilatoria

    Výhody – Rychlé, pohodlné, bezbolestné a v domácích podmínkách.

    Nevýhody – Krátkodobé řešení. Není vhodné pro citlivou pokožku a nadměrné ochlupení.

    Podobné jako u předchozí metody, ale místo žiletky používáme krém, který odstraňuje ochlupení. Takové krémy obsahují chemické sloučeniny, které rozkládají proteinové vazby chlupů, takže buďte opatrní, pokud máte velmi citlivou pokožku.

    Nejprve krém otestujte, abyste zjistili, jak vaše pokožka reaguje. Pokud nedojde ke zčervenání, pálení, svědění nebo vyrážce a efektivně odstraní chloupky, směle do toho.

    Před aplikací krému si přečtěte pokyny, dávejte pozor, abyste jej nepoužívali v citlivých a intimních partiích, a zjistěte, zda vás následující kroky dovedou k požadovanému výsledku.

    Depilační vosk

    cera

    Výhody – Dlouhotrvající řešení.

    Nevýhody – Nejde v domácích podmínkách. Bolestivé: zarostlé chloupky, folikulitida (zanícený vlasový folikul).

    Není to ideální, pokud jste muž se spoustou chlupů a je to vaše první zkušenost s voskováním. Možná budete schopni vydržet bolest, ale výsledek bude s největší pravděpodobností zklamáním. Jakmile vlasy dorostou, můžete trpět folikulitidou.

    Nad voskováním doma ani nepřemýšlejte, protože výsledek by mohl být dost nepěkný. Rozhodnete-li se pro tuto metodu, objednejte se do kosmetického salonu a nechte to na odbornících.

    Epilátor

    depilador electrico

    Výhody – Dlouhotrvající řešení v domácím prostředí.

    Nevýhody – Časově náročné, bolestivé, zarostlé chloupky, folikulitida. 

    Podobné jako u předchozí metody, protože vytrhává chloupky i s kořínky, má tedy i téměř stejné výhody a nevýhody. Jedinou výhodou oproti voskování je, že můžete strojek používat sami bez větších zkušeností, i když bolest při vytrhávání chloupků je nevyhnutelná.

    Depilace na bázi světla: intenzivní pulzní světlo (IPL) a laserová depilace

    laser

    Výhody – Dlouhotrvající řešení.

    Nevýhody – Finančně náročné, možná iritace pokožky. Ochlupení se nevytratí okamžitě.

    Odstranění chloupků na bázi světla může odkazovat na dva typy ošetření: Laser (Light Amplified by Stimulated Emission of Radiation) a Intense Pulsed Light (IPL), také známý jako fotoepilace. Každý z nich zahrnuje různá zařízení a výběr laseru nebo IPL. Proces je založen na typu a barvě pokožky, stejně jako na barvě a tloušťce ochlupení.

    Rozhodnete-li se pro tuto metodu, měli byste nejdříve navštívit dermatologa a poté vyhledat specializovanou kliniku, aby vyhodnotila váš případ a doporučila některou ze dvou technik nebo žádnou z nich.

    Největší výhodou je, že se jedná o dlouhodobé řešení. Ochlupení však nezmizí okamžitě. Budete potřebovat několik sezení, aby došlo ke kýženému výsledku. Pokud se vám nechce jezdit na kole s chlupatýma nohama, začněte s tréninkem na podzim nebo v zimě, kdy se ochladí a nohy budou zakryté.

    Jak vysoko si cyklisté holí nohy?

    Měli byste si odstranit chloupky z celé nohy, od kotníku až těsně pod třísla. Ale držte se dál od intimních partií, protože jde o velmi citlivou, teplou a vlhkou oblast (zejména při šlapání), která se dotýká sedla a trpí velkým třením. Jakékoli podráždění, folikulitida, vřed, pupínek nebo opětovný růst chloupků vás mohou na několik dní vyřadit z provozu.

    Pokud jste si nikdy nohy neholili, nemusíte to dělat, abyste se cítili jako pravý cyklista. Mnoho z nás zapomene na chlupy, jakmile si oblékneme cyklistické kraťasy, a vždy se cítíme jako opravdový jezdci. Samotný Peter Sagan ve skutečnosti hrdě oblékl dres mistra světa a jeho nohy byly přirozeně chlupaté.

    Zanechat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

    Doporučené články