limpiar gafas 0fddcaa8 d770 4867 b743 92bb77fb0eb0

Jak čistit a pečovat o cyklistické brýle

Stejně jako jízdní kola a cyklistické oblečení vyžadují i brýle péči, čištění a údržbu. Je nezbytné vědět, jak je chránit, kam je odkládat, když je sundáváme, a především jak je bezpečně a správně čistit. Nezapomínejme, že kromě toho, že jsou základním doplňkem, který dotváří náš cyklistický vzhled, jejich hlavní úlohou je chránit naše oči před sluncem, větrem, vodou, prachem, špínou a hmyzem. Řiďte se těmito radami, abyste se o ně správně starali:

Uchovávejte své cyklistické brýle dobře chráněné

Pokud je to možné, uchovávejte je v pouzdře, protože tam jsou v bezpečí. Vyhnete se tak jejich poškrábání jinými předměty nebo poškození při pádu. 

Sáček je také velmi praktický, protože pomáhá zabránit poškrábání nebo nárazům při menších pádech, ale jeho ochrana je omezená, protože není tak tvrdé jako pouzdro.

Nenechávejte je ležet v autě a neodhazujte je hned po příjezdu domů, protože hrozí, že si na ně sednete nebo je omylem upustíte při přenášení jiných věcí.

Pevné pouzdro je nejlepší volbou pro cestování, ale existuje také několik triků, které vám pomohou ušetřit místo v kufru nebo batohu. Jedním z nich je vložit je do cyklistické obuvi (i když ne všechny modely cyklistických brýlí se do boty vejdou); druhým, univerzálnějším, je použít přilbu a brýle vložit dovnitř, v pouzdře nebo sáčku z mikrovlákna. Pokud helma chrání naši hlavu, bude chránit i brýle.

Kam si mám dát brýle, když si je potřebuji při jízdě na kole sundat?

gafas 1

Cyklistické brýle by měly zůstat tam, kam přirozeně patří, tj. na obličeji a chránit naše oči, ale jsou chvíle, kdy je z různých důvodů musíme sundat. V takovém případě je můžeme umístit do předních nebo zadních větracích otvorů přilby (obvykle lépe sedí obráceně, ale záleží na přilbě).

gafas

Máte-li aerodynamickou přilbu a nemůžete si dát brýle do větracích otvorů, můžete je nosit, jako byste měli oči vzadu na krku. Další možností je zavěsit si je na zadní část otvoru dresu kolem krku. Nedoporučujeme je dávat na přední část, protože mohou snadno spadnout.

Čištění vodou

Potřebujete pouze vlažnou vodu o teplotě kolem 35° C a čisté ruce. Vložte skla pod kohoutek a nechte vodou odstranit všechny nečistoty. Nepoužívejte myčku nádobí ani čisticí prostředky, protože obsahují rozpouštědla a chemikálie, které odstraňují mastnotu a mohou skla poškodit. Můžete použít neutrální mýdlo bez parfemace, ale nedoporučujeme to; jednak proto, že stačí pořádně stříknout vodou, a jednak proto, že si můžete myslet, že vaše mýdlo na ruce je bezpečné, i když ve skutečnosti není. Zásada předběžné opatrnosti.

Po omytí všech nečistot ze skel je předem osušte, abyste se ujistili, že jsou čisté, jinak by na nich mohly zůstat nečistoty, které by je poškrábaly. Poté z nich oklepejte co nejvíce přebytečné vody. Můžete také jemně klepat skly o tělo a držet je za nožičky.

K osušení brýlí použijte sáček z mikrovlákna nebo hadřík, ale ujistěte se, že jsou čisté. Nepoužívejte kuchyňský papír, toaletní papír, bavlněné utěrky apod., protože tyto látky mohou obsahovat tvrdá vlákna, která mohou brýle poškodit. Na fénu můžete použít studené nastavení, ale ani nepřemýšlejte, že byste skla vystavili teplu.


Špína na vnější straně je jasně viditelná, ale
otvory obroučků, do kterých se zasouvají skla, mohou být také plné špíny a soli z potu, takže je dobré je jednou za čas rozebrat, vyčistit, vysušit a znovu složit.

Pokud jsou obroučky, nosníky a gumičky na nožičky velmi znečištěné, vyjměte skla a umyjte je vodou a mýdlem. Po skončení práce je vraťte zpět na místo. Nejlepší metodou sušení je použití studeného nastavení na fénu.

Přestože existuje mnoho tekutých čisticích prostředků v malých lahvičkách, které lze použít různými způsoby, nepoužívejte je bez předchozího umytí skel pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečné nečistoty.

Čištění za sucha

Umyli jste si brýle a už jste si je zaneřádili prsty a zanechali na sklech otisky prstů. Stalo se to snad každému. K odstranění otisků prstů můžeme použít sáček z mikrovlákna nebo hadřík a ujistit se, že je čistý. Pokud jemné tření skvrnu neodstraní, dýchněte na objektiv a znovu jej otřete. To je nejklasičtější a také nejúčinnější technika.

Jak zabránit mlžení?

Valná většina cyklistických brýlí je opatřena tenkou vrstvou, která zabraňuje mlžení, jež nám brání ve vidění, ale i tak se každý cyklista setkal s tímto problémem při zastavení nebo pomalé jízdě, zejména v zimě nebo při nízkých teplotách. Je to podobné jako u skel automobilů. Dochází k němu proto, že teplo z obličeje způsobuje teplotní kontrast a mění vlhkost ve vzduchu v mlhu. Co děláme v autě? Zapneme ventilační systém, aby na okno foukal proud vzduchu. Co můžeme dělat na kole? Měli bychom si koupit brýle s větracími otvory proti zamlžování, jako je systém Dry Sky, který najdeme ve všech cyklistických brýlích Siroko. Takové větrací otvory jsou navrženy tak, aby jimi unikal horký vzduch, což zabraňuje zamlžování skel. Na druhou stranu zamlžení zmizí, jakmile začneme znovu šlapat, zrychlíme nebo brýle mírně oddálíme od očí.

Budete-li hledat na internetu nebo se ptát mezi cyklisty, najdete spoustu triků, které údajně řeší problém s mlžením: myčka nádobí, mýdlo, pěna na holení, ocet a dokonce i vlastní sliny. Žádný z nich nedoporučujeme. Zaprvé proto, že bychom si protiřečili, když jsme vám předtím řekli, že tyto produkty byste k mytí skel používat neměli. A za druhé proto, že jsme je všechny vyzkoušeli na několika velmi starých brýlích, které se snadno zamlžují, a žádný z triků nezabral. 

Kvalitní větrání čoček je důležitější než jakýkoliv domácí trik. V každém případě lze snadno sehnat speciální přípravky proti zamlžování určené k tomu, aby nedošlo k poškození skel a aby se obnovila tenká vrstva proti zamlžování, o které jsme hovořili na začátku tohoto článku.

Mluvime-li o tricích, jeden z nich spočívá v použití zubní pasty k opravě poškrábaného skla. Ani se o to nepokoušejte, už jsme to udělali za vás. Nefunguje to. Vzhledem ke všem těm neuvěřitelným způsobům použití zubní pasty už nevím, ve které uličce supermarketu ji hledat – v čisticích prostředcích nebo v osobní hygieně?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články