choose helmet 7ab47249 6161 440c a10a 2b62612b7b50

Jak vybrat cyklistickou přilbu?

Výběr dobré cyklistické přilby je zásadní. Již jsme zdůraznili, že je důležité ji správně nosit, kdykoli jedeme na kole, a to ze dvou hlavních důvodů:

  • Jako bezpečnostní opatření pro případ nehody nebo pádu. 
  • Je vyžadována zákonem; v některých zemích je její použití povinné pro určitý věk a/nebo za určitých okolností. 

Ti z nás, kteří jezdí na kole pravidelně, mohou přidat ještě další důvody:

  • Ochrana hlavy a očí (pokud mají kšilt) před přímým působením UV záření.
  • Ochrana před chladem, deštěm nebo kroupami.
  • Aerodynamika.
  • Jasně barevná přilba nebo přilba se zadním světlem pro lepší viditelnost.
  • Styl a estetika. Ačkoli se helmy zpočátku běžně nepoužívaly, nyní se staly klíčovou součástí cyklistické výbavy.

Poslední bod možná není nejdůležitější, ale design v kombinaci s bezpečnostními prvky a způsoby jízdy na kole znamená, že na trhu existuje obrovské množství různých přileb. Podívejme se na ty hlavní.

Typy přileb podle způsobu jízdy na kole

Silniční cyklistické přilby

  • Přilba na silniční kolo. Nejběžnější a nejuniverzálnější. Lze ji použít při jakémkoliv způsobu jízdy kromě endura a sjezdu i pro jízdu po městě. Nabízejí dobré odvětrávání a jsou poměrně lehké. Některé modely jsou vybaveny vnějším pláštěm, který je připevněn k přilbě pro lepší aerodynamiku a ochranu před deštěm nebo chladem.

westfalia cycling lifestyle 01

  • Aero a polo-aero přilba. Konstrukce podobná předchozí, ale s aerodynamičtějším profilem. O něco těžší a s horší ventilací, zejména u uzavřených aero přileb s pláštěm. Jsou určeny pro silniční cyklistiku, duatlon a olympijský triatlon. Profesionálové je obvykle používají na rovinatých úsecích. Protože nejsou příliš odvětrané, lze je používat i v zimě nebo v chladných dnech. 

cycling apparel jerseys women valparola lifestyle 04

  • Přilba na časovku. Je určena na časovky v silniční cyklistice, triatlonu na dlouhé a střední vzdálenosti a dráhové cyklistice. Existují modely s delšími nebo kratšími zakončeními, s předním kšiltem nebo bez něj, s kulatějším nebo protáhlejším profilem atd.

tt helmet

Přilby na horské kolo

  • Silniční přilba s kšiltem nebo bez něj. Vhodná pro rekreační nebo terénní horskou cyklistiku. Pokud rádi jezdíte z kopce a vaší doménou je trail country nebo down country, čtěte dál, následující typ přilby je určen právě pro vás.

mtb helmet

  • Přilba Enduro. Větší kšilt a menší ventilace. Pevná a robustní, zaměřená na ochranu zadní části hlavy a spánků. Pro jezdce enduro, trail a down country.

enduro helmet

  • Skládací přilba. Alternativa mezi enduro a celoobličejovou přilbou. Podbradní část lze odepnout a získáme tak otevřenou enduro přilbu. Pro enduro cyklisty, kteří chtějí extra ochranu.
  • Celoobličejová sjezdová přilba. S velkým kšiltem a neodnímatelnou bradovou částí. Jsou velmi robustní, těžké a nenabízejí téměř žádné větrání. 

siroko h1 sedona lookbook 02

Speciální přilby

  • Pro ženy. Se speciálním zadržovacím systémem na zadní straně, který je vhodný pro culíky.

woman helmet

  • Přilby do města. Ačkoli můžeme jednoduše použít běžnou přilbu (nebo dokonce polo-aero model, pokud chceme dojet do cíle rychleji), existují také modely s více městským designem, které lze kombinovat s běžným oblečením, jako by byly módním doplňkem. V této kategorii jsou k dispozici také skládací modely. Městské přilby jsou obvykle robustní, poněkud těžké a nabízejí malé odvětrávání a dobrou ochranu.

urban helmet

  • Přilby pro děti. Od modelů pro dospělé se liší velikostí, tvarem a designem. Jsou menší a odolnější, aby chránily a dobře padly malým hlavičkám. Mají oblíbené dětské barvy, designy a vzory.

helmet kids

8 věcí, které je třeba zvážit při nákupu cyklistické přilby

  • Bezpečnost. Přilba musí být schválena podle amerických, evropských nebo australských norem a předpisů. To zaručuje, že prošla testy nárazu, odolnosti a zadržení. Kromě základní homologace existují přilby s dodatečnými ochrannými systémy, jako je MIPS, zadní světla, geolokace atd.
  • Modalita. Modalita nebo modality, které provozujete, určují, jakou přilbu byste si měli vybrat. Jak bylo uvedeno výše.
  • Využití. Člověk, který jezdí na kole jen občas, nepotřebuje stejné vybavení jako ten, kdo na kole tráví hodiny. Ale na druhou stranu, klidně můžete utratit 200 € za špičkovou přilbu a používat ji jen o víkendech nebo si koupit přilbu za 50 € a téměř ji nesundávat.
  • Cena. Helmy se mohou pohybovat od 10 € za základní dětskou helmu v hypermarketu až po 500 € za celoobličejovou sjezdovou helmu. Rozmanitost modelů je v tomto širokém cenovém rozpětí nekonečná. Zamyslete se nad jejím použitím a způsobem jízdy na kole a určitě najdete model, který bude odpovídat vašemu rozpočtu.
  • Odvětrávání. Pokud se hodně potíte nebo žijete v horké oblasti, vyberte si dobře odvětranou přilbu. Pokud žijete v chladné oblasti nebo se málo potíte, zvolte uzavřenější model. Nejuniverzálnější volbou bude přilba s velkým množstvím větracích otvorů a cyklistický šátek nebo thermo čepice pod helmu do chladného nebo deštivého počasí.

ventilation

  • Upevňovací systém: popruhy a upevňovací prvky. Levné základní přilby mají pouze přednastavené nebo nastavitelné podbradní řemínky se sponou. Přilba se zadním upínacím systémem znamená větší bezpečnost, lepší kvalitu a vyšší cenu. U horských kol platí, že čím lépe nastavitelná přilba, tím lépe.

ajuste

  • Pohodlí. Přilba musí být pohodlná, zejména pokud ji budete nosit často. Důležitá je ventilace, retenční systém, hmotnost a vnitřní polstrování, ale klíčové je také vybrat správnou velikost a nastavit ji podle našich pokynů z tohoto příspěvku na blogu.
  • Osobní preference. Náš výběr ovlivňuje také design a estetika, ať už jde o dítě, které si vybere helmu se svou oblíbenou kreslenou postavičkou, nebo o cyklistu, který hledá model ladící s jeho oblečením nebo kolem.  

Jak vybrat správnou velikost

Vezměte si metr na šití (můžete použít i kovový metr nebo provázek). Postavte se před zrcadlo a jeden konec metru si přiložte na čelo, dva prsty nad obočí, a obtočte metr kolem hlavy, dokud nedosáhnete výchozího bodu. Podívejte se do zrcadla a ujistěte se, že je páska v rovině a nad ušima. Tato míra představuje obvod vaší hlavy v nejširší části a je referenčním vodítkem značky pro určení velikosti přilby. Vždy se podívejte do tabulky velikostí, protože univerzální velikosti neexistují.

Znovu proveďte měření, abyste se ujistili, že výsledek je stejný. Mějte na paměti, že vaše vlasy tyto výsledky ovlivňují, zejména pokud měření provádíte s velmi krátkými vlasy. Pokud si koupíte velmi těsnou přilbu a pak si necháte vlasy narůst, bude vám přilba příliš malá a nepohodlná. Opačný případ (velmi dlouhé vlasy, kadeřník, větší přilba) obvykle není problém, protože vždy existuje 4-5 cm rezerva velikosti a lem lze upravit pomocí přezek a retenčního systému. 

Výrobci doporučují vyměňovat přilby každých 5 let, a to i v případě, že nedošlo k nárazu. Pokud jste měli nehodu nebo jste spadli, okamžitě si helmu vyměňte, ať už je vnější poškození viditelné, nebo ne. Někdy může mít na přilbu vliv i pád na zem. Při cestování se ji snažte dobře chránit nebo si ji vezměte jako příruční zavazadlo. Nikdy ji nedávejte do těsně zabaleného kufru, zejména pokud cestujete letadlem, protože při nárazu do zavazadla nebo vystavení velkému tlaku se může přilba poškodit.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články