musculos e16e6f99 565e 40fc bbe4 67e09b7c67d3

K čemu slouží svaly v cyklistice?

Svaly, které na kole nejvíce pracují, jsou logicky svaly končetin, tedy ty, které nejvíce zapojujeme při šlapání. Nejsou to však jediné zapojené svaly, v cyklistice hraje důležitou roli celá řada dalších svalů. Nejvýznamnějším z nich je gluteus maximus, ale potřebujeme také silné tělesné jádro a zdravé srdce – bez toho by zbytek našeho „svalového stroje“ nefungoval. Pokud je srdce náš motor, pak písty jsou v bocích. Od pasu dolů můžete najít všechny svaly, které používáme při jízdě. Hlavní z nich jsou tyto:

  1. Gluteus Maximus, patřící do skupiny svalů gluteus
  2. Semimembranosus a Biceps Femoris, patřící do svalové skupiny harmstringů
  3. Vastus Medialis, Rectus Femoris a Vastus Lateralis, všechny tři patří do čtyřhlavého svalu
  4. Gastrocnemius, běžně známý jako telata
  5. Soleus
  6. Tibialis Anterior

Power Pedal Muscles BlogReadywidth500height1020

Představte si šlápnutí do pedálu jako pohyb ručiček kolem ciferníku hodin. V každém okamžiku používáme různé svaly s různou intenzitou. Největší síla působí mezi 12. a 6. hodinou (zejména do 5. hodiny), když sešlápneme pedál dolů. Mezi 6. a 12. hodinou vychází síla z druhé nohy a ze setrvačnosti šlápnutí. Sešlápnutím pedálu se účinnost nijak nezlepšuje, právě naopak. Dává to smysl jen v některých situacích při jízdě na horském kole (strmé stoupání nebo nízká trakce) a při dráhové cyklistice.

Gluteus Maximus

Gluteus maximus je největší sval umístěný v hýždích a také největší v celém těle. Je to jeden z hlavních generátorů energie při šlapání (asi 30%). Pracuje na plný výkon, když sešlápneme pedál dolů, mezi 12 a 5 hodinou. Jeho správná aktivace a fungování přináší energii nejen po sešlápnutí pedálu, ale také zajišťuje rovnováhu a stabilitu boků a kolen, dvou ze tří kloubů používaných při šlapání. Pokud nebude flexe, extenze, stejně jako vnitřní a vnější rotace kyčle provedena správně, budeme mít potíže. To je důvod, proč na tomto svalu makat v tělocvičně a naučit se šlapat s jeho pomocí, abychom tím získali větší odpor než pomocí pouze čtyřhlavého svalu.

Semimembranosus a Biceps Femoris

Tyto dva svaly spolu se semitendinosusem tvoří svalovou skupinu hamstringů v zadní části stehna. V šlapacích hodinách pracují mezi 1:30 a 6:30. Existuje mylná představa, že kvůli tomu, že jsou v zadní části, nejsou tak důležité a mnoho cyklistů na ně při silových cvicích zapomíná. To je chyba. Jsou klíčové pro dvě akce, které jsme již zmínili: flexe kolena a extenze kyčle. Bez společného pohybu nemůžete šlapat. Při 90 otáčkách za minutu (RPM) ohneme koleno a prodloužíme kyčel 5 400 krát během jedné hodiny. Bez legrace. Pokud by za každé byl zaplacen 1 cent, byli by cyklisté s větší kadencí než Chris Froome.

Vastus Medialis, Rectus Femoris a Vastus Lateralis

Tři ze čtyř svalů tvořících čtyřhlavý sval, další hlavní zdroj energie při šlapání (přibližně 40%). Vastus medialis a vastus lateralis se probouzí v 11 hodin a pracují málo, ale intenzivně do 4 hodin. Ne že by se jim nechtělo, ale většinu práce nechávají na časně stoupajícím rectus femoris, který začíná zabírat v 9 hodin a tvrdě pracuje až do 4 hodin. Úkolem čtyřhlavého svalu není pouze dodávat energii cyklistovi, musí také přinést stabilitu kolenům, a protože rectus femoris začíná v pánvi, slouží také jako pomoc při flexi kyčle.

Vzhledem k tomu, že svaly čtyřhlavého svalu jsou charakteristickým znakem každého cyklisty, jsou nejvýznamnější a nejpropracovanější svalovou skupinou na kole i v posilovně. Buďme upřímní, všichni rádi makáme a vidíme, jak svaly pod kraťasy pracují.

Gastrocnemius

Obecně známý jako lýtkový sval, gastrocnemius je další sval, který cyklisté rádi vidí vyladěný a dobře definovaný. Má dvě hlavy: střední a boční. Spolu se soleusem jsou zodpovědní za přibližně 20% hnací síly, i když čas a množství práce se mezi nimi liší. Všechny tři svalové hmoty jsou aktivovány mezi 1 a 2 hodinou. Soleus zůstává aktivní až do 5 hodin, střední gastrocnemius do 6:30 a boční gastrocnemius téměř do 9 hodin, i když s nižší intenzitou.

Soleus

Třetí, neviditelná hlava, tvořící triceps surae spolu s lýtkovými svaly. Jeho tkáň šlachy splývá s tkání gastrocnemius a tvoří největší šlachu v lidském těle, Achillovu šlachu. Je to klíčový sval při chůzi a běhu, a proto v atletice dochází k mnoha zraněním soleuse. Cyklisté také v této oblasti pociťují problémy kvůli nesprávné výšce sedla nebo špatně nastaveným zarážkám. Cyklisté při šlapání často nevytahují koleno správně a nadměrně snižují patu, někdy dokonce pod pedál v nejnižším bodě zdvihu pedálu.

Tibialis Anterior

V neposlední řadě jediný sval na našem seznamu, který se aktivuje během fáze zdvihu pedálu. Tibialis anterior funguje od těsně před 9. hodinou až do těsně po 12. hodině. Spolu s gastrocnemius a soleus (jeho antagonisty) dělá důležitou práci při šlapání udržováním rovnováhy v koleni a kotníku. Proto, jak jsme již zmínili výše, je správné nastavení výšky sedla a šlapek fundamentální.

Jedná se o hlavní svaly, ale nejsou to jediné zapojené svaly. Jak jsme řekli na začátku, mít vysoce vycvičené a silné tělesné jádro je také nanejvýš důležité. Počínaje břišními a bederními svaly, poté se zaměřením na vzpřímené páteřní svaly, jdoucím až k ramenům a pažím. To vše je nutné k efektivnímu přenosu síly z nohou při šlapání, protože při sešlápnutí pedálů se opíráte o sedlo a řídítka.

Které svaly pracují a jak tvrdě pracují, závisí na biomechanice šlapání. Pokud vás zajímají další informace, nabízí tato studie spoustu vědeckých údajů. Uvádí, že „úroveň a / nebo načasování svalové aktivace se mění v závislosti na mnoha faktorech, jako je výkon, rychlost šlapání, poloha těla, rozhraní bota-pedál, fáze tréninku a únava.

V této studii najdete informace o tom, jak naše poloha na kole ovlivňuje úroveň a / nebo okamžik aktivace svalů. Stručně řečeno: Rozdíly mezi šlapáním po rovině a šlapáním do kopce jsou malé. Existují znatelné rozdíly, pokud šlapeme ve vzpřímené poloze a ve snížené poloze. Také při šlapání ze sedla do kopce dochází k výrazným změnám.

Na závěr zdůrazníme důležitost správné polohy na kole. Nedělejte si příliš velké starosti, pokud jste občasní cyklisté. Stačí udělat malý průzkum a snadno najdete různé výukové programy a aplikace, které vám pomohou přizpůsobit vaše kolo. Ale pokud jste pravidelní cyklisté, nezapomeňte pracovat na tělesném jádru doma nebo v posilovně a především si nechte udělat biomechanickou analýzu, aby vám v sedle bylo co nejpohodlněji a vaše úsilí bylo co nejefektivnější.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články