color 9d6fa06c 8d7d 4927 bc36 34451c56f21d

Průvodce světem slunečních brýlí – barva a odstín čoček

Ať už si chcete koupit sluneční brýle na silniční cyklistiku, ale nevíte, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými odstíny, nebo vás zajímá nejlepší barva čoček na jízdu po horách, vše se dozvíte v tomto článku. Nezůstaneme však pouze u cyklistiky, ale řekneme si také něco k vhodným brýlím do sněhu a na běžné nošení.

Než začneme, pojďme si nejprve ujasnit pár základních pojmů::

  • Odstín čoček – barva, kterou jsou sklíčka brýlí obarvena. Odstín může být buď jednotný po celé délce sklíčka, nebo gradientní (se světlejšími a tmavšími částmi). Může zvyšovat kontrast, zvýrazňovat barvu, poskytovat lepší ostrost apod.
  • Polarizované čočky –  polarizované čočky disponují filtrem, který brání slunečnímu světlu, jež se odráží od plochých povrchů, aby zasáhlo naše oči ve vodorovné poloze. Propouští pouze světlo, které směřuje kolmo. Tím zabraňují oslepujícím odleskům světla, jež se odráží od silnice, okolních aut, vodní hladiny atd.
  • Fotochromatické čočky – fotochromatické čočky zesvětlají nebo ztmavnou v závislosti na míře ultrafialového záření. Za slunečného počasí ztmavnou, kdežto nesvítí-li slunce, zůstanou v čirém stavu. Pokud se o nich chcete dozvědět víc, zde najdete příspěvek věnovaný výhradně tomuto typu brýlí.
  • Zrcadlové čočky – Tento typ slunečních brýlí má velmi tenkou vnější vrstvu, která odráží světlo, čímž snižuje množství světla dopadajícího na naše oči. Skvěle se hodí do slunečných dnů, jelikož snižují nepříjemné záření a šetří tak naše oči. 

Dvě DŮLEŽITÉ poznámky, na které je třeba brát zřetel:

  1. Podle vnější barvy nelze 100% určit odstín čočky. To platí zejména pro zrcadlové modely, jejichž vnější vrstva překrývá odstínové zabarvení.
  2. To, jak vnímáme barvy, závisí pouze na odstínu čočky, vnější barva sklíček na to nemá vliv. Polarizované, fotochromatické či zrcadlové provedení taktéž neovlivňuje naše vnímání barev. To tedy znamená, že černé čočky mohou být polarizované a zároveň mít stříbrnou, černou nebo zelenou zrcadlovou vrstvu, ale přesto se pro nás okolní barvy nezmění. To je také případ fotochromatických modelů se žlutými čočkami, jež zvyšují kontrast při špatných světelných podmínkách či v mlze, a které zesvětlají či ztmavnou v závislosti na působení UV paprsků. 

Je třeba také zmínit, že polarizované čočky, zrcadlové i nezrcadlové, redukují celkové záření, čímž poskytují věrné vnímání barev a přirozený kontrast.

Dále je nutné zdůraznit, že stupeň ochrany je u běžných i cyklistických slunečních brýlí závislý na:

  1. Filtru UV záření, který podle ISO 12312-1:2013+Amd 1 2015, musí být u všech slunečních brýlí na trhu UV400. To znamená, že čočky blokují 99 až 100 % UV paprsků o vlnové délce 400 nanometrů a méně. 
uv400
  1.  Kategorie slunečního filtru čoček vyjadřuje procento propustnosti viditelného světla (VLT), tedy to, kolik světla projde skrz čočky. Udává se v rozpětí 0 až 4, přičemž 0 propouští většinu světla, zatímco kategorie 4 většinu blokuje. 

Kategorie

0

1

2

3

4

VLT %

80 – 100 %

43 – 80 %

18 – 43 %

8 – 18 %

3 – 8 %

Intenzita slunečního záření

Zataženo

Nízká

Střední

Silná

Velmi silná

Proto bychom měli být obezřetní, kde své brýle kupujeme, jelikož se může stát, že seženeme velmi tmavé čočky, které nám umožní dívat se do slunce bez mrkání, ale přesto nebudeme nijak chráněni proti UVA a UVB záření, což je čirý hazard. První věcí, kterou bychom tedy měli při koupi brýlí ověřit, je ochrana očí na úrovni UV400. 

Jaký odstín se nejlépe hodí na cyklistiku? 

To není tak jednoduché. Zde je potřeba vzít v úvahu celou řadu dalších faktorů, které hrají důležitou roli při výběru vhodného odstínu čoček:

  • Druh cyklistiky, který vyznáváme.
  • Povětrnostní podmínky.
  • Terén, kterým se chystáte jet. Například jízda oblastí, kde je hodně stínů, nebo naopak poblíž moře.
  • Intenzita světla. Podle ročního období, části dne, nadmořské výšky, zeměpisné šířky atd. To vše totiž ovlivňuje intenzitu slunečního záření. 
  • Osobní preference.

Níže se společně podíváme na nejběžnější odstíny čoček a řekneme si, jakým způsobem každý z nich ovlivňuje naše vidění a vnímání světla, ale také při jakých příležitostech je vhodné je použít:

Černé a šedé

k3s black lens frontal

Černé či šedé čočky patří do kategorie 3, tedy redukují značnou část světla, čímž chrání oči před únavou.

Zachovávají reálné barvy.

Skvěle se hodí na každodenní činnosti za slunečných dnů, zejména při silniční cyklistice. Jsou však vhodné, i když je pod mrakem, a to v případě, kdy je světlo opravdu intenzivní.

Nedoporučují se pro horskou cyklistiku a v oblastech, kde je hodně stínů a kde potřebujete vidět hloubku a kontrast.

Nejsou určeny pro noční jízdy. 

Hnědé

gafas siroko tech k3 aspen frontal

Ačkoliv s touto barvou neuděláte příliš parády, hnědě zabarvené čočky filtrují modré světelné vlny, a naopak zvýrazňují zelené, čímž zlepšují kontrast, jas a vnímání hloubky.

Brýle s hnědými čočkami nabízí ochranu srovnatelnou s těmi černými či šedými, takže se skvěle hodí pro silniční i horskou cyklistiku za jasného a slunného počasí. Ani tyhle brýle vám však nebudou nic platné v noci. 

Jantarové

Disponují podobným světelným filtrem jako ty hnědé, ale neblokují tolik světla, takže stojí někde na pomezí mezi hnědými a žlutými čočkami. To znamená, že jsou vhodné do zamračených dnů nebo špatně osvětleného terénu, jako jsou například stezky a stinné lesní cesty. V dobře osvětlených oblastech se dají použít i v noci.

Pokud jsou jantarové brýle hodně tmavé, lze je použít i když svítí slunce. Je-li však odstín světlejší, pak je při jasných dnech raději nechte doma. 

Růžové

k3s photochromic lens rose frontal

Zlepšují kontrast, snižují únavu očí, zvyšují ostrost, ale zkreslují barvy. To sice samo o sobě neznamená, že je to špatně, ale v jistých situacích byste měli být s jejich použitím obezřetní.

Hodí se do podmínek se sníženou viditelností (zamračené dny, mlha, soumrak, rozbřesk), a to jak na silnici, tak do hor.

Rozhodně si je neberte do prosluněných dnů, pokud zrovna neplánujete výlet hustými lesy, jaké známe z dětských pohádek a příběhů. V každém případě buďte obezřetní, jelikož růžové čočky zkreslují barvy, takže to, co vidíte kolem sebe, nemusí úplně odpovídat realitě.

Žluté a oranžové

k3 photochromic lens dark yellow frontal

Tyto čočky filtrují modré světelné vlny, čímž umožňují lepší zaostření a vnímání hloubky a vzdálenosti, tudíž pomáhají našemu zraku v prostředí s velmi špatným osvětlením.

Skvěle se hodí, když je venku hodně zataženo, ale také do mlhy o různé intenzitě. Rovněž je oceníte za soumraku a za úsvitu nebo v oblastech, kde stromy a rostliny propouští jen minimum světla.

Podobně jako u těch předchozích, ani tyto čočky byste neměli používat za jasných a slunečných dnů.

Green

k3s photochromic lens green frontal

Neutralizují barvy a umožňují jejich rovnoměrné vnímání. Zlepšují zrak ve stinných oblastech a za slunečných dnů celkem dobře eliminují záření.

Ačkoliv se nejedná o nejvhodnější barvu pro jízdu na kole, klidně je můžete použít za deštivých dnů či při jízdě lesem a po horách.

Jak už jsme zmínili na začátku, čočky sice mohou mít vnější vrstvu v zelené zrcadlové úpravě, ale jejich odstín bývá černý či šedý.

Modré a fialové

k3 photochromic lens blue frontal

Eliminují záření, pomáhají definovat obrysy, zlepšují naše vnímání barev, snižují únavu očí, ale také jsou dnes v módě, jelikož vypadají opravdu dobře.

Oceníte je především v proměnlivých světelných podmínkách, takže se dokonale hodí na horskou cyklistiku, nicméně do projasněných a slunečných dnů už tolik ne.

Tolik tedy k nejdostupnějším odstínům čoček, ale předtím, než se rozloučíme, nám dovolte představit ještě jeden druh:

Čiré čočky

siroko tech k3 clear lente transparente lateral

Bezbarvé čočky nijak neovlivňují náš zrak, a i když fungují nejlépe v noci nebo ve dnech, kdy je opravdu výrazně pod mrakem (jejich použití se nedoporučuje za velmi slunného počasí), můžete je takřka kdykoliv použít k ochraně očí před prachem, hmyzem, větrem a samozřejmě také před UV paprsky, neboť čiré čočky od Siroka slouží jako štít proti nebezpečnému záření.

Pamatujete, co jsme si řekli na začátku článku? Při výběru barvy čoček je nutné vzít v úvahu terén, intenzitu slunečního svitu, množství stínů, ale v neposlední řadě také osobní preference, neboť nestačí jen dobře vypadat, musíte se tak i cítit.

Některé odstíny zostřují náš zrak a umožňují nám rychleji spatřit určité detaily, takže se vůbec nejedná o banální rozhodování. Správnou volbou čoček totiž můžeme snížit naši reakční dobu, a zvýšit tak bezpečnost i celkový výkon.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články