gavia mortirolo 4f13a2f3 742a 43e5 9dd0 cbd1681e6f87

Gavia + Mortirolo: Forbundet i Giro

Der er forskellige Siroko-produkter med navne, der får cykelfans til at se alt gennem rosenfarvede briller. Ikke kun fordi nogle beklædningsgenstande faktisk er lyserøde, men fordi disse navne henviser til symbolske punkter i Giro d’Italia. I dag skal vi tale om Gavia-Mortirolo, bjergpas, der er almindeligt forbundet i corsa rosa.

Lad os starte med Gavia Pass, som vi har dedikeret et par lyserøde Siroko cykelsolbriller fra vores K3-kollektion. Og det var den amerikanske cyklist Andrew Hampsten, der fik den lyserøde trøje efter en episk og frygtelig dag med sne og isende kulde i Giro i 1988. I dag ville denne etape ikke være afholdt, men den dag blev den ikke aflyst trods prognosen. Måske ønskede arrangørerne et tv-show, der var værdig gladiatorernes kampe i det antikke Rom. Hvis det var deres mål, fik de ikke nøjagtigt alt, hvad de ønskede: på grund af vejrforholdene var det umuligt at udsende, hvad der skete på Gavia live, men seerne kunne se de skælvende cykelryttere ved målstregen:


Gavia er en kæmpe.
20 km fra Ponte di Legno, 1300 meter højdeforøgelse med et gennemsnit på 6,6%. Det ser ikke ud af meget, men de første 6 km er “lette”. De næste 14 km stiger i gennemsnit med 8,5% grad med 10% ramper og tilføjer strækninger med asfalteret grusvej i 1988 (det var helt brolagt i slutningen af 90’erne).

Prognosen var korrekt. Regn og kulde i starten. Rytterne gik op og ned ad Aprica. Nogle af dem, der frøs efter nedstigningen, så ud som om de havde set et spøgelse. Kort efter at Gavia startede, begyndte det at sne, og da de klatrede 2621 meter topmødet, blev det endnu koldere og snedækket. Dette år nåede temperaturerne til -5º på Cima Coppi. Hampsten sagde, at det føltes som hjemme, at cykle i skole i sneen på grusveje i Colorado. Han nåede toppen 47 sekunder foran maglia rosa, Italiens Franco Chioccioli. Men amerikanernes største fordel var ikke i disse sekunder. Det var holdets forberedelse før løbet. Teamchef Jim Ochowicz og direktør sportif Mike Neel viste god dømmekraft og købte sneudstyr til deres ryttere dagen før. På toppen af Gavia ventede Ochowicz på Hampsten med nogle ekstra lag og en varm drink til nedstigningen.

gavia 1988

Amerikaneren startede ned ad Gavia-grusvejen på sin 7-Eleven Huffy, som faktisk var en specialdesignet Land Shark-cykel af den amerikanske håndværker John Slawta, en mand som Hampsten har haft tiltro til siden sine år med Levi’s-Raleigh-holdet. Holdets planlægning før løbet gjorde hele forskellen i løbet mod Chioccioli, da de gik op ad bakke ved maksimal indsats, og rytterne led ikke kulden så meget. Nedstigningen er en anden historie, og det var da kulden blev italienerens værste fjende. Vi har dog fortalt dig, at nogle ryttere kan klare kulden bedre end andre. Erik Breukink (billedet nedenfor) iført fingerløse handsker og en cykelhætte endte med at vinde etappen efter at have fanget Hampsten i slutningen af nedkørslen til Bormio.

gavia 1988 2

Nedkørslen var så iskold, at belgiske Johan Van der Velde, der først ramte Gavia-toppen, iført en kortærmet trøje, måtte stoppe på vej ned for at varme op og derefter køre tilbage op ad klatringen og få varmt tøj på. Han mistede 47 minutter. Lederen, Franco Chioccioli, ankom inden for de følgende 5 minutter. Hans ansigt siger alt.

gavia 1988 3

Italieneren kunne have brugt en vinterjakke som dem fra Siroko til at klare de 26 km fra toppen til Bormio. Siroko K3 Gavia sports solbriller kombineret med en anti-dug brille ville have hjulpet ham med at se lidt bedre på nedstigningen og ville have set godt ud kombineret med den maglia rosa, som han mistede den dag til Hampsten. Amerikanernes tapperhed sammen med fremragende holdplanlægning og ordentligt udstyr gjorde ham til den første og eneste amerikaner, der nogensinde vandt Giro. Kan den unge Brandon McNulty blive den næste til at opnå dette ved at vinde 2021-udgaven? Hvem ved. Hvad vi ved er, at Gavia-passet ikke vil være det kritiske punkt i år, da det ikke længere er en del af corsa rosa, og heller ikke den frygtede stigning, der følger.

Mortirolo var en inspiration til at skabe ekstra behagelige cykelshorts med bløde, åndbare pads og lette, faste seler for at give en god pasform og holde cykelshortsen på plads, når du bevæger dig frem og tilbage fra sadlen og drejer til venstre og højre, som er, hvad cykkelryttere gør på stigninger som Mortirolo. En stigning, der er lige så hård og populær, besøgt af cykelturister og cykelentusiaster, der samles i dens grøfter for at se Giro.

For professionelle er det et mareridt, de hader det. Hvis de kunne, ville de vælge enhver anden nærliggende alpegigant i stedet for at skulle møde ramperne på Mortirolo. Som sprinter Mark Cavendish siger: ”Det er vildt, f**king vildt – utroligt stejl, og det fortsætter bare. Hvis du bad mig om tre ord for at opsummere det, ville jeg sige stejl, langt og sygt!”. Geraint Thomas tilføjer: ”Der er situationer på Mortirolo, hvor du spekulerer på, om det nogensinde vil ende. Du har cyklet så langsomt, at din Garmin sættes på pause, da den tror, at du er stoppet”

Sandheden er, at Mortirolo er en ret nylig stigning, da den blev klatret for første gang på Monno-siden (dens mindre kendte skråning) i Giro 1990. Den ekstremt hårde stigning fra Mazzo blev åbnet det følgende år og markerede starten på en hel række nye stigninger, der undertiden kaldes “gedestier” af cykelfans (L’Angliru, Zoncolan… hvor som helst betonen og arrangørernes fantasi går ). I tilfælde af Mortirolo er de ikke for langt væk fra sporet, da det før den blev brolagt var en vej, der blev brugt af hyrder til at få deres kvæg op til græsgange.  

mortirolo 1

Forestil dig rytternes overraskelse i 1991, da de stod over for den udmattende opstigning af Mazzo med en lille tandring på 42 tænder og et stort baghjul på 24 tænder. Du er nødt til at spise masser af bresaola della Valtellina, så dine muskler ikke eksploderer med disse gearforhold. Til sammenligning: de seneste gange, det er klatret, brugte rytterne en lille 34-tand kædehjul og et stort 30-tand baghjul. Så hvis du på et eller andet tidspunkt skulle beslutte at prøve det, skal du sørge for at have de rigtige gear og være tålmodig. Cyklen gør modstand, dækket gnider mod den hårde vej, det ser ud til, at det bare ikke vil bevæge sig fremad. Denne magnetisme kaldes tyngdekraft.

Geder løber rundt i bjergene og vælger ikke altid de samme stier, og heller ikke alle hyrderne bor i den samme landsby, og udover de to nævnte skråninger er der også andre muligheder for klatring. En af dem fra Tovo di Sant’Agata blev udført i 2012 Giro. Det er uden tvivl endnu sværere end den fra Mazzo, da den gennemsnitlige højdeforøgelse ville være højere, hvis det ikke var et par kilometer af nedstigning 5 km fra toppen.

  • Opstigning fra Monno: 12 km, højdeforøgelse 1000 m, maksimal højde 1852 meter, maksimal stigning 16%, gennemsnitlig stigning 7,5%.
  • Opstigning fra Mazzo: 12,2 km, højdeforøgelse 1307 m, maksimal højde 1852 meter, maksimal stigning 20%, gennemsnitlig stigning 10,7%.
  • Opstigning fra Tovo Sant’Agata: 12,5 km, højdeforøgelse 1323 m, maksimal højde 1852 m, maksimal stigning 23%, gennemsnitlig stigning 10,6%.

Halvvejs op ad klatringen fra Mazzo, på Piaz de l’Acqua, er der en skulptur til minde om Marco Pantani og hans kæbefaldende performance fra 1994. Fem år senere forberedte Pantani sig på at klatre op igen, men blev diskvalificeret efter en blodprøve, der viste, at hans hæmatokrit oversteg 50%. Mafiaen var ansvarlig, da det blev officielt bevist mange år senere. Il Pirata var blevet røvet.  

mortirolo 2

Med 2 etaper tilbage i 1996-giroen havde spanieren Abraham Olano taget føringen efter en tidsprøve. Der var “kun” endnu en vild tur, inden han nåede Milano: 250 km lang og 6000 meter højdeforøgelse, der begyndte ved Passo della Mendola, fortsatte ved Passo del Tonale og sluttede ved dagens Gavia-Mortirolo-ben, 30 km fra målstregen i Aprica. Olano holdt ud indtil Mortirolo, hvor han endelig gav efter for tyngdekraften. Med over 70 kg havde han ingen chance mod russerne Tonkov og Ugrumov og italienerne Gotti og Zaina, som alle kun vejede lidt over 60 kg. Han mistede Giro og holdt fast på det tredje trin på podiet med kun tre sekunder. I år vil hverken Mortirolo eller Gavia være de kritiske punkter i corsa rosa, men helt sikkert Zoncolan, Pordoi, San Bernardino, Giau… og andre store stigninger i 2021 tager Giro deres plads.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler