interiores 8e2189b8 2862 4921 bb5a ae1d10bdcddf

Οδηγός για Εσωτερικά Ενδύματα Ποδηλασίας

Έχουμε ήδη μιλήσει για τη σημασία των εσωτερικών ενδυμάτων στο προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με το τι να φοράτε τον χειμώνα για να προστατεύετε το σώμα σας. Αυτήν τη φορά θα επεκταθούμε λίγο περισσότερο και θα εξηγήσουμε τις διαφορετικές επιλογές εσωτερικών ενδυμάτων από την Siroko. Εδώ θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό που θα μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα σε άλλα εμπορικά σήματα καθώς οι διαφορές μεταξύ των κατασκευαστών είναι μικρές και βασίζονται κυρίως στα σχέδια και τα φινιρίσματα.

amazonas base layer women frontal

Τι είναι το εσωτερικό ένδυμα στην ποδηλασία;

Το εσωτερικό ένδυμα είναι το πρώτο ένδυμα που αγγίζει το δέρμα. Θα πρέπει να αναπνέει, να στεγνώνει γρήγορα, να εφαρμόζει και να είναι άνετο αφού οι δουλειές του είναι δύο:

  1. Να απορροφάει τον ιδρώτα και απομακρύνει την υγρασία για να διατηρεί το δέρμα σας στεγνό.
  2. Να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Για την επίτευξη αυτών των δύο στόχων, αυτό ένδυμα δημιουργεί μια λεπτή στρώση αέρα που μας προστατεύει από το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και διατηρεί το δέρμα μας στεγνό και δροσερό ​​κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για αυτό θα πρέπει το ύφασμα να εφαρμόζει άνετα για να αγγίζει πάντα το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα να είναι άνετο όταν το φοράτε. Θα πρέπει να βοηθάει στη βελτίωση των κινήσεων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και να αποτρέπει την τριβή.

Τύποι εσωτερικών ενδυμάτων

Αρχικά, υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα εσωτερικά ενδύματα για γυναίκες και εκείνα για άνδρες. Δεν θα συμπεριλάβουμε τους αθλητικούς στηθόδεσμους σε αυτήν την κατηγορία για να μπορέσουμε – αρκετά κυριολεκτικά – να κολλήσουμε στα εσωτερικά ενδύματά μας.

layering combo baselayers

Υπάρχουν τρεις τύποι ανάλογα με το ύφασμα:

  1. Με συνθετικές ίνες είτε με αντιβακτηριακές ιδιότητες κατά των οσμών είτε χωρίς. Στεγνώνει αρκετά γρήγορα.
  2. Με μαλλί Μερίνο. Φυσικές ίνες με αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να στεγνώσει.
  3. Με έναν συνδυασμό μαλλιού Μερίνο και συνθετικών ινών. Εφαρμόζει αρκετά καλά, είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και στεγνώνει γρήγορα.

Σύμφωνα με το μήκος του μανικιού, υπάρχουν επίσης τρεις τύποι:

  1. Μακρυμάνικο
  2. Κοντομάνικο
  3. Αμάνικο

Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί για άνδρες και γυναίκες είναι:

  1. Αμάνικα εσωτερικά ενδύματα από συνθετικό ύφασμα με πλέγμα.
  2. Κοντομάνικα εσωτερικά ενδύματα από συνθετικό ύφασμα με πλέγμα.
  3. Κοντομάνικα εσωτερικά ενδύματα από μαλλί Μερίνο ή από έναν συνδυασμό μαλλιού Μερίνο + συνθετικών ινών.
  4. Μακρυμάνικα εσωτερικά ενδύματα από μαλλί Μερίνο ή από έναν συνδυασμό μαλλιού Μερίνο + συνθετικών ινών.

layering velocity

Πότε να χρησιμοποιείτε το εσωτερικό ένδυμα στην ποδηλασία

Κάθε τύπος εσωτερικού ενδύματος έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:

  • Τα αμάνικα εσωτερικά ενδύματα από ύφασμα με πλέγμα είναι ιδανικά για θερμοκρασίες υψηλότερες από τους 15 ºC και έως τους 25-30 ºC. Οι περισσότεροι ποδηλάτες τα χρησιμοποιούν ακόμα και στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού για να αισθάνονται πιο άνετα φορώντας κάτι κάτω από τις τιράντες ή ως προστασία κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κατάβασης. Αυτό το εσωτερικό ένδυμα θα πρέπει να το φοράτε όταν χρησιμοποιείτε το εσωτερικό προπονητήριο ποδηλάτου σας στο σπίτι. 
  • Τα κοντομάνικα εσωτερικά ενδύματα από ύφασμα με πλέγμα μπορείτε επίσης να φοράτε στο ίδιο εύρος θερμοκρασιών με το προηγούμενο αφού ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι απλά το μήκος του μανικιού. Το αξιοσημείωτο σε αυτόν τον τύπο εσωτερικού ενδύματος είναι ότι απομακρύνει την υγρασία από τον ιδρώτα πολύ καλύτερα από μια μπλούζα ποδηλασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπνέει καλύτερα, θα διατηρεί το σώμα στεγνό προσφέροντας λίγη δροσιά.
  • Τόσο τα κοντομάνικα εσωτερικά ενδύματα από μαλλί Μερίνο όσο και τα μακρυμάνικα μπορείτε να τα φορέσετε από τους -5 ºC και πάνω ή τουλάχιστον μέχρι να αισθανθείτε ότι αρχίζετε να ζεσταίνεστε πολύ. Δεν είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για τις καλοκαιρινές μέρες με πάνω από 20 ºC, αλλά όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και από το πόσο ευαίσθητοι είστε στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Το να διατηρείτε ένα εσωτερικό ένδυμα σε μια από τις τσέπες στην μπλούζα ποδηλασίας σας μπορεί να σας φανεί χρήσιμο καθώς θα μπορείτε απλά να το φορέσετε ενώ κάνετε διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής ή σε μια μεγάλη κατάβαση. Διατηρεί το σώμα από την υπερβολική ψύξη διατηρώντας τη θερμότητα του σώματος και απορροφώντας τον ιδρώτα.

Και ναι, αναφερόμαστε στα εσωτερικά ενδύματα ποδηλασίας εδώ, αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα σας πούμε κάτι αν αποφασίσετε να τα φορέσετε και σε άλλες περστάσεις (όπως όταν κάνετε άλλα αθλήματα ή υπαίθριες δραστηριότητες). Μπορείτε ακόμα και να φορέσετε τα εσωτερικά ενδύματα από μαλλί Μερίνο ως μια επιπλέον στρώση κάτω από την μπλούζα σας σε καθημερινή βάση χάρη στις άριστες θερμικές τους ιδιότητες και στην εξαιρετική – αλλά όχι πολύ στενή – γραμμή τους. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει να τα φορέσετε όταν δεν κάνετε ποδήλατο, σας προτείνουμε να το κάνετε – δεν θα απογοητευτείτε.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα εσωτερικά ενδύματα στην ποδηλασία

Το εσωτερικό ένδυμα θα πρέπει να βρίσκεται σε στενή επαφή με το δέρμα, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το φοράτε κάτω από τις τιράντες και όχι από πάνω. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ρυθμίζετε τέλεια το εσωτερικό ένδυμα στο σώμα σας.

Τόσο τα κοντομάνικα όσο και τα αμάνικα εσωτερικά ενδύματα μπορείτε να τα συνδυάσετε με οποιοδήποτε τύπο ρούχων – αυτό εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με κοντομάνικες και μακρυμάνικες μπλούζες ποδηλασίας, ελαφριά μπουφάν ή ακόμα και χειμερινά μπουφάν. Ένα μακρυμάνικο εσωτερικό ένδυμα ταιριάζει καλύτερα με μια μακρυμάνικη μπλούζα, ένα ελαφρύ σακάκι ή ένα χειμερινό μπουφάν καθώς δεν θα έδειχνε ωραίο κάτω από μια κοντομάνικη μπλούζα, αισθητικά μιλώντας.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

Κύρια χαρακτηριστικά στα εσωτερικά ενδύματα

Έχουμε ήδη αναφέρει το πρώτο: Το εσωτερικό ένδυμα θα πρέπει να είναι εφαρμοστό για να αγκαλιάζει άνετα το δέρμα.

Όσο λιγότερες ραφές έχει το ύφασμα, τόσο το καλύτερο. Οι ραφές θα πρέπει να είναι κρυμμένες σε σημεία όπου δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας και/ή να μην δημιουργούν οποιαδήποτε δυσφορία. Θα πρέπει να γίνονται εξωτερικά και όχι εσωτερικά και να είναι αρκετά επίπεδες για να αποτρέπουν την τριβή, τα σκισίματα, κ.λπ.

Ο λαιμός θα πρέπει να είναι στρογγυλός και όχι πολύ μακρής για να μην ξεχωρίζει από την μπλούζα. Εάν θέλετε επιπλέον προστασία στον λαιμό σας το χειμώνα, υπάρχουν μερικά άλλα σχέδια που διαθέτουν μακρύτερο λαιμό και μπορείτε να τα φορέσετε κάτω από ένα θερμικό χειμερινό μπουφάν.

Ανεξάρτητα από το μήκος των μανικιών, βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό σας ένδυμα έχει διαγώνια ραφή από τη μασχάλη μέχρι την κλείδα (μανίκια ραγκλάν). Σε αντίθεση με εκείνα τα μανίκια όπου η ραφή γίνεται ακριβώς πάνω από τον ώμο, τα μανίκια ραγκλάν δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας. Επιπλέον, προσαρμόζονται καλύτερα στη θέση των χεριών όταν κάνετε ποδήλατο.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Πώς να φροντίσετε καλά το εσωτερικό σας ένδυμα

Είτε είναι δημιουργημένο από συνθετικές ίνες είτε από μαλλί Μερίνο, συνιστάται να πλένετε το εσωτερικό ένδυμα το συντομότερο δυνατό μετά την προπόνηση. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, ειδικά εκείνα που αποτελούνται από συνθετικές ίνες, επειδή ακόμα και τα ρούχα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κατά των οσμών χάνουν τις ιδιότητές τους με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν πλένετε αυτόν τον τύπο υφάσματος θα καταλήξει να γίνει ένα τρυβλίο Πέτρι με όλων των ειδών βακτήρια και μια πηγή κακοσμίας. Αυτό δεν συμβαίνει στο μαλλί Μερίνο, αλλά καθώς συνδυάζεται συχνά με συνθετικές ίνες καλό είναι να το πλένετε εάν δεν θέλετε να καταλήξετε να πείτε: «Λατρεύω τη μυρωδιά των βακτηρίων το πρωί».

Τα εσωτερικά ενδύματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ρούχα οπότε προσέξτε όταν τα βάζετε στο πλυντήριο καθώς μπορούν να κολλήσουν μέσα στον κάδο του πλυντηρίου, σε ένα φερμουάρ ή βέλκρο από άλλα ρούχα. Μπορείτε να πλύνετε τα εσωτερικά ενδύματα στο χέρι ή να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα ρούχων για πλύσιμο στο πλυντήριο.

Και προσέξτε καθώς μερικά υφάσματα, ειδικά το μαλλί Μερίνο, μπορούν να συρρικνωθούν αν τα πλύνετε με καυτό νερό. Ελέγξτε τις συστάσεις του κατασκευαστή για να μην καταλήξετε με ένα εσωτερικό ένδυμα για παιδιά.

Εάν το κρύο νερό δεν είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από τη βρωμιά και την κακή μυρωδιά, υπάρχουν ειδικά προϊόντα πλυντηρίου για την απομάκρυνση των οσμών που είναι πιο ισχυρά από την τελική επίθεση του Mathieu Van der Poel στο Strade Bianche το 2021.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα