reciclar 0a6b4d7d daa0 4aff 8bea a81c6068d492

Ποδηλασία & Ανακύκλωση: 10 απλές και φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες για ποδηλάτες

Η ποδηλασία είναι ένα από τα πιο βιώσιμα αθλήματα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η κάθε μας πράξη δημιουργεί ένα οικολογικό αποτύπωμα και η ποδηλασία δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε βήμα έχει αντίκτυπο: από τη διαδικασία κατασκευής του ίδιου του ποδηλάτου μέχρι τα ενεργειακά ζελέ ή τα περιτυλίγματα από τις μπάρες τα οποία καταναλώνουμε κατά την ποδηλασία. Για αυτό θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γινόμαστε ακόμα πιο βιώσιμοι υιοθετώντας αυτές τις απλές συνήθειες για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος:

  1. Μην πετάτε τα περιτυλίγματα από τα σνακ οπουδήποτε. Εάν έχετε μεταφέρει το ενεργειακό τζελ ή τη μπάρα σε όλη τη διαδρομή, μόλις τελειώσετε το φαγητό κρατήστε το περιτύλιγμα στην τσέπη σας ή κάτω από τη μπλούζα ή το μπουφάν σας και ρίξτε τα στον κάδο. Ακόμα καλύτερα αν επιλέξετε να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά ζελέ ή μπάρες σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία (Σπιτικές Συνταγές για Ποδηλάτες). Εάν δείτε έναν ποδηλάτη να πετάει μια συσκευασία, πείτε του ευγενικά ότι αυτό που μόλις έκανε είναι λάθος. Το ότι το κάνουν μερικοί επαγγελματίες δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Και αν το κάνουν επειδή έχουν δει επαγγελματίες να το κάνουν, γιατί δεν πετάνε και τα κουτάκια από τα αναψυκτικά; Αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, έτσι δεν είναι;

  2. Το νερό της βρύσης αποτελεί μια καλύτερη επιλογή από το εμφιαλωμένο νερό. Όταν γεμίζετε τα παγουράκια, χρησιμοποιήστε νερό βρύσης. Αν χρειαστείτε να το ξαναγεμίσετε στο δρόμο, αναζητήστε μια δημόσια βρύση ή ζητήστε από ένα καφέ να γεμίσει το παγουράκι με νερό βρύσης. Είναι δωρεάν, δεν συνοδεύεται από πλαστικό δοχείο και, στα περισσότερα μέρη, είναι εξίσου καλό ή ακόμα καλύτερο από το εμφιαλωμένο νερό.

  3. Χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το σαπούνι για να καθαρίζετε το ποδήλατό σας, το λιπαντικό, το κερί ή το καθαριστικό. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε παρόμοια τιμή με προϊόντα που δεν είναι οικολογικά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά προϊόντα, δηλαδή ένα καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε: χυμό από 1 λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 2 φλιτζάνια/473 ml ζεστού νερού. Ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ξεκινήστε το καθάρισμα.

  4. Φροντίστε το ποδήλατό σας και τα εξαρτήματά του για να κρατήσουν περισσότερο. Το να διατηρείτε το ποδήλατό σας καθαρό και σε καλή κατάσταση θα παρατείνει τη ζωή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το σύστημα μετάδοσης κίνησης (αλυσίδα, γρανάζια, δισκοβραχίονας, κασέτα και ντεραγιέρ) και τα μέρη που περιστρέφονται και χρησιμοποιούν ρουλεμάν, όπως τα πεντάλ, ο κάτω άξονας, το ποτήρι πιρουνιού και οι πλήμνες τροχών. Αν επισκέπτεστε ένα ποδηλατάδικο και καθαρίζετε τακτικά το ποδήλατό σας θα σας βοηθήσει να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα σε νέα εξαρτήματα. Η μείωση της φθοράς και των δαπανών θα κάνει τις βόλτες σας με το ποδήλατο πιο βιώσιμες.

  5. Κατάλληλη πίεση στα λάστιχα. Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα του ποδηλάτου σας έχουν τη σωστή πίεση, ανάλογα με το βάρος σας, για να παρατείνετε τη ζωή τους. Εάν δεν υπάρχει αρκετός αέρας, θα εφαρμόζεται μεγαλύτερη τριβή και συνεπώς θα υπάρχει περισσότερη φθορά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε τα λάστιχα στο ποδήλατό σας γρηγορότερα. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί ελέγχοντας την πίεση πριν από την κάθε διαδρομή – μια πολύ απλή και φιλική προς το περιβάλλον συνήθεια που θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε πιο γρήγορα ποδηλασία. Όταν φθαρούν τα λάστιχα, μην τα πετάξετε απλά στα σκουπίδια. Δώστε τα σε μια μονάδα ανακύκλωσης, σε ένα κατάστημα ελαστικών αυτοκινήτων, ή αναζητήστε λύσεις όπως το Green Guru  ή το Velorim ή επισκεφτείτε ένα τοπικό κατάστημα για να τα ανακυκλώσετε. Μπορείτε επίσης να πάρετε έμπνευση και να δώσετε στα λάστιχά σας μια δεύτερη ζωή μετατρέποντάς τα σε ζώνη, καρέκλα, χαλάκι πόρτας ή μπρελόκ.

  6. Επιδιόρθωση = ανακύκλωση. Παρόλο που οι σαμπρέλες είναι πολύ φτηνές, εξακολουθεί να είναι πιο οικονομικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον να επιδιορθώνετε μια τρύπα με ένα μπάλωμα από το να πετάτε την τρυπημένη σαμπρέλα και να αγοράζετε μια νέα. Δεν χρειάζεται να επιδιορθώνετε το λάστιχο στη διαδρομή, εκτός και εάν τρύπησε πολλές φορές το λάστιχο την ίδια ημέρα. Είναι καλύτερο να αλλάζετε το τρυπημένο λάστιχο εν κινήσει και, μόλις φτάσετε σπίτι, να επιδιορθώνετε τη σαμπρέλα. Όσον αφορά την αλλαγή της σαμπρέλας, μια μικρή αντλία χειρός θα αποτελούσε μια πιο πράσινη λύση από τις αμπούλες CO2. Οι σαμπρέλες που έχουν πολλά μπαλώματα είναι απόδειξη κακής τύχης αλλά και πολλών χιλιομέτρων. Για την ανακύκλωση των σαμπρελών ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες με τα λάστιχα. Αν θέλετε να κάνετε την ανακύκλωση στο έπακρο και έχετε κάποιες δεξιότητες στα μαστορέματα, μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε μερικές από αυτές τις εκπληκτικές ιδέες.

  7. Τουρισμός με ποδήλατο. Ο τουρισμός δημιουργεί ένα τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα. Ακόμα και όταν ταξιδεύουμε σε άλλες περιοχές ή χώρες για να κάνουμε ποδηλασία, φτάνουμε εκεί με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Η αναθεώρηση των διακοπών μας και η επιλογή του ποδηλάτου ως το μοναδικό ή το κύριο μέσο μεταφοράς είναι εξαιρετικά σημαντική. Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τις εκδρομές με ποδήλατο, για παράδειγμα το EuroVelo, το οποίο παρουσιάζει πολλές διαφορετικές διαδρομές που ξεπερνούν συνολικά τα 45.000 χλμ σε όλη την Ευρώπη. Ένας ακόμα τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπο του τουρισμού είναι να βλέπετε τα αξιοθέατα και να κάνετε περιήγηση στην πόλη ή στην περιοχή με το ποδήλατο. Η ενοικίαση ποδηλάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή που προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες όλων. Όλα εξαρτώνται από το πόσο φιλική προς το ποδήλατο είναι η πόλη που θα επισκεφτείτε. Ας είμαστε ειλικρινείς, ένας τουρίστας σίγουρα θα νιώσει περισσότερο την ανάγκη να κάνει βόλτες με ποδήλατο στην Κοπεγχάγη παρά στη Μαδρίτη.

  8. Φώτα που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τόσο τα μπροστινά όσο και τα πίσω φώτα είναι απαραίτητα αξεσουάρ που βελτιώνουν την ορατότητά μας στο δρόμο, ενώ τα τελευταία είναι αυτά που χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Επομένως, είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε φώτα που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και όχι με συμβατικές μπαταρίες. Και αν τα φώτα μας λειτουργούν με κανονικές μπαταρίες που θα πρέπει να τις αντικαταστούμε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και όχι μπαταρίες μιας χρήσης. Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε ηλιακά φώτα ποδηλάτου με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ.

  9. Επιλέξτε βιώσιμα εμπορικά σήματα. Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους πιο ρυπογόνους τομείς, επομένως θα πρέπει να επιλέγουμε εμπορικά σήματα που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους μέσω μιας πολιτικής μηδενικών εκπομπών. Αυτή είναι και η αποστολή μας στη Siroko καθώς αναζητούμε συνεχώς καινούργιους τρόπους για να γίνουμε ένα ακόμα πιο πράσινο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον εμπορικό σήμα. Χρησιμοποιούμε βιώσιμα και ανθεκτικά υλικά, όπως το μαλλί Μερίνο που συμμορφώνεται με το πρότυπο Responsible Wool Standard (RWS) στα εσωτερικά ενδύματα ποδηλασίας μας ή το ανακυκλωμένο πλαστικό Mersamid® στα πλαίσια των αθλητικών γυαλιών ηλίου μας. Σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας για να αυξήσουμε την αντοχή τους. Επιλέγουμε εταιρείες μεταφορών που βελτιστοποιούν τις διαδρομές παράδοσης για να μειώνουν τις εκπομπές CO2. Χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα χαρτόνια και μελάνια με βάση τα λαχανικά στις συσκευασίες μας και έχουμε εφαρμόσει μια διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων στην αποθήκη μας επιτρέποντας την αποτελεσματική μεταφορά τους σε κέντρα ανακύκλωσης. Και πάνω από όλα, συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές και προμηθευτές που έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

  10. Υπεύθυνη και βιώσιμη κατανάλωση. Τα εμπορικά σήματα δεν είναι τα μόνα που θα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον. Ως καταναλωτές, μπορούμε και εμείς να κάνουμε υπεύθυνες επιλογές και να μην συμβάλλουμε στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά και να αποφασίζουμε εάν χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό που πρόκειται να αγοράσουμε και να ακολουθούμε μια πιο μετρημένη στάση. Δεν έχει νόημα να επιλέγουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον εμπορικό σήμα εάν αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε ή δεν φροντίζουμε καλά τα προϊόντα. Όπως και στα ποδήλατα και στα εξαρτήματά τους, αν φροντίζετε τα ρούχα και τα αξεσουάρ θα παρατείνει τη ζωή τους. Θα πρέπει επίσης να ανακυκλώνουμε όλες τις συσκευασίες και να τις τοποθετούμε στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης ή να τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή, όπως κάνουν πολλοί πελάτες της Siroko με τις τσάντες και τα κουτιά μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα