errores ciclismo 8188306f 84c9 4382 a9df 151d0d406130

Τα 10 Πιο Συνηθισμένα Λάθη Που Πρέπει Να Αποφεύγετε Στην Ποδηλασία

Ως αρχάριοι ποδηλάτες, κάνουμε πολλά λάθη – και αυτά μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε σημείο. Μερικά από αυτά οφείλονται στην έλλειψη γνώσης, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και εμπειρία για να μάθουμε από αυτά, άλλα γίνονται συνειδητά λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Εξηγώντας αυτά τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ποδηλασία για αρχάριους ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να τα αποφύγετε για να γίνουν οι ποδηλατοβόλτες σας ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες.

Νομίζετε ότι χρειάζεστε τον καλύτερο εξοπλισμό και το καλύτερο ποδήλατο

Το ότι μπορεί να μην έχετε τα τέλεια ρούχα, τα ιδανικά αξεσουάρ και το τέλειο ποδήλατο δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε ποδηλασία. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι η επιθυμία και η χαρά της άσκησης αυτού του συναρπαστικού αθλήματος. Το πάθος είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε μαζί με ένα ποδήλατο και ένα κράνος, πράγμα το οποίο μας οδηγεί στο δεύτερο λάθος.

Ποδηλασία χωρίς κράνος ποδηλάτου

«Δεν φοράω ζώνη ασφαλείας, είναι λίγο πιο κάτω». Σας θυμίζει κάτι, έτσι δεν είναι; Τα κράνη ποδηλάτου είναι εξίσου σημαντικά. Είναι αλήθεια ότι σε πολλές χώρες η χρήση του δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η πρότασή μας είναι να το φοράνε όλοι, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά. Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε την ποδηλασία και δεν διαθέτετε κράνος ποδηλάτου, επισκεφτείτε ένα τοπικό κατάστημα και ζητήστε συμβουλές για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο. Βεβαιωθείτε ότι το φοράτε σωστά, όσο τρελό και αν ακούγεται, μερικοί ανίδεοι ποδηλάτες κατάφεραν να το φορέσουν ανάποδα.

Γνωρίστε τα όριά σας

Μην προσπαθείτε να πάτε πολύ γρήγορα, πολύ μακριά, πολύ σύντομα. Φυσικά, θα πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε πρόοδο και να βελτιώνεστε, αλλά με την ησυχία σας. Μην αφήσετε ένα βήμα προόδου να σας πάει δύο βήματα πίσω. Όταν οι επαγγελματίες ποδηλάτες ξεκινούν μια νέα προπόνηση, ξεκινούν κάνοντας βόλτες με πολύ χαμηλή ένταση για να μπουν σταδιακά σε φόρμα. Μάθετε από αυτούς.

Φοράτε εσώρουχα κάτω από το κοντό παντελόνι σας

Ποτέ μα ποτέ μην φοράτε εσώρουχα κάτω από το κοντό παντελόνι σας επειδή εάν δεν ακουμπάει απευθείας στο δέρμα σας δεν θα κάνει τη δουλειά του: δηλαδή, να απομακρύνει τον ιδρώτα, να αποτρέπει την τριβή και να προσφέρει άνεση στον πισινό και τον καβάλο σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φοράτε κολάν με τιράντες ειδικά για ποδηλασία, όπως κάνουν πολλοί επαγγελματίες. Μην χρησιμοποιείτε κολάν γυμναστικής καθώς τείνουν να γλιστράνε. Αυτό μας οδηγεί σε ένα άλλο συνηθισμένο λάθος.

Δεν σχεδιάζετε τη διαδρομή εκ των προτέρων και δεν ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού για να επιλέξετε τα κατάλληλα ρούχα

Εάν σχεδιάζετε να πάτε σε μια μεγάλη διαδρομή ή σκοπεύετε να περάσετε πολλές ώρες επάνω στο ποδήλατο, ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για να αποφασίσετε τι θα φορέσετε. Εάν τα ρούχα που θα φορέσετε δεν θα είναι αρκετά ζεστά, θα κρυώσετε, αλλά εάν φορέσετε πολύ ζεστά ρούχα, θα καταλήξετε να ζεσταθείτε υπερβολικά. Το χειμώνα ή τις κρύες ημέρες σας προτείνουμε να φοράτε μερικές επιπλέον στρώσεις καθώς θα μπορείτε πάντα να τις ξεκουμπώνετε ή να τις βγάζετε. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα αντιανεμικό γιλέκο ποδηλασίας και μανίκια ποδηλασίας στις τσέπες της μπλούζας ποδηλασίας σας.

Δεν έχετε μαζί σας ανταλλακτικά, εργαλεία και χρήματα

Συμβαίνει σε όλους τους ποδηλάτες. Ο τρόπος για να μην αποκλειστείτε στη διαδρομή είναι να μην βγάζετε ποτέ τη τσάντα σέλας ή τη φιάλη αποθήκευσης εργαλείων από το ποδήλατο. Στο εσωτερικό της θα πρέπει να έχετε πάντα τα ακόλουθα: 1-2 σαμπρέλες, 2 μοχλούς ελαστικών, 2 μπαλώματα χωρίς κόλλα, μια τρόμπα ή φυσίγγια CO2, ένα πολυεργαλείο με θραυστήρα αλυσίδας και μερικά χρήματα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να επιδιορθώνετε ένα σπασμένο λάστιχο στο ποδήλατο ή μια σπασμένη αλυσίδα επειδή δεν έχει νόημα να έχετε μαζί σας τα εργαλεία εάν δεν ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Δεν μεταφέρετε σνακ ή νερό και να δεν τρώτε ούτε ενυδατώνεστε αρκετά

Κάθε ποδηλάτης έχει ξεμείνει από μπαταρίες στη διαδρομή (ξαφνική κόπωση και απώλεια ενέργειας). Ανεξάρτητα από το επίπεδο της σωματικής σας κατάστασης, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αλλά τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι έχετε μερικά σνακ ή χρήματα για να σώσετε την κατάσταση. Γεμίστε το παγούρι σας πριν φύγετε και πάρτε μαζί σας ένα σνακ ή μερικά χρήματα στην τσέπη της μπλούζας ποδηλασίας ή στο μπουφάν σας. Να πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε ότι διψάτε. Πέρα από αυτό, γενικά συνιστάται να τρώτε κάθε 40 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται από την ένταση της άσκησης, το επίπεδο του κάθε ποδηλάτη και το πρωινό που φάγατε το πρωί και το βράδυ την προηγούμενη ημέρα.

Δεν ρυθμίζεται σωστά το ύψος της σέλας

Το να ρυθμίσετε τη σέλα πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά είναι ένα συνηθισμένο λάθος. Εάν πονάει το μπροστινό μέρος στα γόνατά σας, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή η σέλα σας έχει ρυθμιστεί πιο χαμηλά από το κανονικό. Εάν αισθάνεστε πόνο στο πίσω μέρος των γονάτων σας, η σέλα σας είναι πολύ ψηλά. Η ευκολότερη μέθοδος για να βρείτε το κατάλληλο ύψος είναι να καθίσετε στη σέλα και να τοποθετήσετε το πόδι σας στο πεντάλ με το πεντάλ να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο. Το πόδι σας θα πρέπει να είναι σχεδόν εντελώς ίσιο. Εάν ακουμπάτε σε έναν τοίχο, ένα δέντρο ή ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε πεντάλ με τα πόδια σας.

Δεν ελέγχετε το ποδήλατο πριν ξεκινήσετε

Κράνος ποδηλάτου, κοντό παντελόνι χωρίς εσώρουχα, ανταλλακτικά, φαγητό, ενυδάτωση… έτοιμοι για ατελείωτες βόλτες! Περιμένετε! Βεβαιωθήκατε ότι θα μπορείτε να σταματήσετε το ποδήλατό σας εάν υπάρχει ανάγκη; Μην ξεχάσετε να ελέγξετε ότι λειτουργούν τα φρένα. Επίσης, ελέγξτε την πίεση στα λάστιχα. Η χαμηλή πίεση προκαλεί περισσότερη τριβή, που σημαίνει απώλεια περισσότερης ενέργειας, φθορά των ελαστικών και κίνδυνο να τα τρυπήσετε. Εάν έχετε χαμηλό βάρος, μην φουσκώνετε τα λάστιχα στη μέγιστη συνιστώμενη πίεση καθώς αυτό θα κάνει το ποδήλατο να αναπηδά και θα αισθάνεστε κάθε μικρή λακκούβα στο δρόμο. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα δεν είναι χαλαρή, εάν είναι απαραίτητο λιπάνετέ την. Ωστόσο, μην την βυθίσετε στο λιπαντικό, και αν είναι πολύ βρώμικη, καθαρίστε την πρώτα.

Νομίζετε ότι τα αυτοκίνητα, οι πεζοί ή άλλοι ποδηλάτες σας βλέπουν

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε φώτα ποδηλάτου, γιλέκο ή ρούχα με ανακλαστικές λεπτομέρειες, είναι καλύτερο να υποθέτετε ότι είστε αόρατοι και να προβλέπετε τις πιθανές κινήσεις των άλλων οχημάτων και των πεζών. Ειδικά όταν υπάρχουν κυκλικοί κόμβοι, διασταυρώσεις και διαβάσεις πεζών. Σε δρόμους με ή χωρίς λωρίδα έκτακτης ανάγκης, είναι καλύτερο να οδηγείτε ένα μέτρο από την άκρη. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε πιο ορατοί στους οδηγούς και δεν θα προσπαθήσουν να σας προσπεράσουν εάν δεν υπάρχει χώρος για να το κάνουν. Εάν οδηγείτε πολύ κοντά στη δεξιά άκρη (αριστερά στις χώρες με οδήγηση στα αριστερά), δεν θα έχετε χώρο για να διορθώσετε την πορεία σας ή για να αποφύγετε πιθανές λακκούβες ή εμπόδια στο δρόμο.

Έχουμε ήδη κάνει αυτά τα λάθη για εσάς και ελπίζουμε ότι δεν θα τα επαναλάβετε. Πολλά από αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε σχεδιάζοντας τη διαδρομή και προετοιμάζοντας το ποδήλατο εκ των προτέρων, άλλα μαθαίνοντας από την εμπειρία που κερδίζετε σε κάθε βόλτα επάνω στο ποδήλατο, ενώ μερικά θα πρέπει πραγματικά να τα κάνετε μόνοι σας. Σκεφτείτε εμάς την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε τέτοιες καταστάσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα