limpiar gafas dd5aa31d 4da8 43ec 8a49 ad3f2d892627

Kuinka puhdistaa ja pitää huolta pyöräilylaseistasi

Aivan kuten itse pyörät ja pyöräilyvaatteet, myös lasit kaipaavat huolenpitoa, puhdistamista ja ylläpitoa. On erityisen tärkeää tietää, kuinka suojata niitä, mihin laittaa ne silloin, kun otamme ne ajon aikana päästämme ja ennen kaikkea, kuinka puhdistaa ne oikein. Eikä sovi unohtaa sitä, että sen lisäksi, että pyöräilylasit ovat perusasuste, joka viimeistelee täydellisen pyöräilylookin, on niiden päätehtävä suojata silmiämme auringolta, tuulelta, vedeltä, pölyltä, lialta ja hyönteisiltä. Noudata näitä vinkkejä pitääksesi niistä hyvää huolta:

Pidä pyöräilylasisi hyvin suojattuina

Aina, kun mahdollista, pidä lasit niiden omassa kotelossaan, sillä siellä ne ovat parhaassa turvassa. Näin vältyt naarmuttamasta niitä muilla esineillä ja vaurioittamasta niitä, jos ne sattuvat putoamaan lattialle tai maahan.

Myös lasien suojapussi on hyvin kätevä, sillä se auttaa ehkäisemään naarmuja tai pienten putoamisten aiheuttamien iskujen vaikutuksia. Pussin tarjoamalla suojalla on kuitenkin rajansa, sillä se ei ole yhtä kova kuin kotelo.

Älä jätä pyöräilylasejasi lojumaan autoosi tai aseta niitä mihin tahansa heti kotiin saavuttuasi, sillä näin olet vaarassa istua niiden päälle tai pudottaa ne liikuttaessasi muita tavaroitasi.

Kotelo on paras vaihtoehto matkustamiseen, mutta on myös olemassa muutama niksi, jotka auttavat säästämään tilaa matkalaukussasi tai repussasi. Yksi niistä on lasien säilyttäminen pyöräilykenkien sisällä (vaikkakaan kaikki pyöräilylasimallit eivät mahdu kengän sisälle). Toinen, kenties useammalle sopiva vaihtoehto on asettaa lasit kypärän sisälle niiden kotelossaan tai mikrokuitupussissaan. Jos kypärä suojaa päätämme, miksei myös lasejamme?

Mihin lasit kannattaa laittaa, kun ne täytyy ottaa päästä kesken pyöräilyn?

gafas 1

Pyöräilylasien tulisi pysyä siellä, mihin ne luonnollisesti kuuluvat, eli kasvoillamme suojaten silmiämme. On kuitenkin tapauksia, jolloin joudumme eri syistä ottamaan ne pois kesken pyöräilyn. Tällöin ne voi laittaa kypärän etu- tai takailma-aukkoihin (yleensä ne istuvat aukkoihin paremmin ylösalaisin, mutta tämä riippuu kypärästä).

gafas

Jos käytössäsi on aerokypärä, etkä voi asettaa lasejasi ilma-aukkoihin, voit asettaa ne niskaasi (siten, kuin sinulla olisi siellä silmät). Vielä yksi vaihtoehto on ripustaa ne pyöräilypaidan kauluksen takaosaan. Emme suosittele laittamaan niitä kauluksen etuosaan, sillä siitä ne voivat pudota helposti.

Lasien peseminen (märkäpuhdistus)

Kaikki, mitä tarvitset, on noin 35-asteinen, kädenlämpöinen vesi ja puhtaat kädet. Aseta lasit hanan alle ja anna veden huuhtoa pois kaikki irtoava lika. Älä käytä astian- tai pyykinpesuainetta, sillä ne sisältävät liuottimia ja kemikaaleja, jotka poistavat rasvaa, ja voivat vaurioittaa linssejä. Voit käyttää neutraalia, hajusteetonta saippuaa, mutta emme silti suosittele sitä. Ensinnäkin, tulisi hyvän vesipesun olla riittävä ja toiseksi, saattaa käsisaippua tuntua turvalliselta vaihtoehdolta, kun se ei sitä oikeasti olekaan – varovaisuusperiaate edellä.

Kun kaikki lika on huuhtoutunut linsseistä, esikuivaa ne varmistaaksesi, että ne ovat puhtaat. Muutoin lasien pintaan voi jäädä likaa, joka naarmuttaa niitä. Ravistele sitten laseista irtovedet mahdollisimman huolellisesti pois. Voit myös napauttaa laseja hellästi kehoasi vasten pitelemällä niitä sangasta.

Käytä mikrokuitupussia tai -liinaa kuivataksesi lasisi, mutta varmista tätä ennen, että se on varmasti puhdas. Älä käytä talouspaperia, vessapaperia, puuvillakangasta tms., sillä nämä materiaalit voivat sisältää kovia, laseja vaurioittavia kuituja. Voit käyttää hiustenkuivaajan viileää asetusta, mutta älä edes harkitse altistavasi linssejä lämmölle.


Ulkopuolella oleva lika on selkeästi havaittavissa, mutta
kehysten sisältämät urat, joihin linssit napsautetaan kiinni, voivat myös olla pullollaan likaa ja hien mukanaan tuomaa suolaa. Onkin hyvä idea aina silloin tällöin ottaa linssi irti, puhdistaa ja kuivata urat ja laittaa linssi taas takaisin paikoilleen. 

Jos kehykset ja sankojen ja nenäkappaleen kumiosat ovat hyvin likaiset, niin irrota linssit ennen kuin peset ne saippualla ja vedellä. Laita ne takaisin paikoilleen, kun olet valmis. Paras kuivausmenetelmä on hiustenkuivaajan käyttäminen viileimmällä asetuksella.

Vaikka markkinoilla on monia erilaisia nestemäisiä puhdistusaineita, joita myydään pienissä pulloissa ja joita voidaan levittää laseille eri tavoin, älä käytä niitä ennen, kuin olet pessyt lasit juoksevan veden alla hankkiutuaksesi eroon enimmistä lioista.

Lasien puhdistaminen kastelematta

Olet juuri pessyt lasisi ja onnistunut jo sotkemaan ne sormillasi, jättäen sormenjälkiä joka puolelle linssejä. Tätä sattuu meille kaikille. Sormenjälkien poistamiseksi voi käyttää mikrokuitupussia tai -liinaa, varmistaen ensin, että se on puhdas. Jos hellä hankaaminen ei poista tahraa, voit henkäistä linssiin ja pyyhkiä uudelleen. Tämä on klassisin ja myös tehokkain tekniikka.

Kuinka ehkäistä lasien huurtuminen?

Suurin osa pyöräilylaseista on varustettu ohuella pinnoitteella, joka ehkäisee näkökykyä sumentavaa huurtumista. Tästä huolimatta joka pyöräilijä on päässyt kokemaan tämän ongelman pysähtyessään tai ajaessaan hitaasti, erityisesti talvella tai kun lämpötilat ovat matalat. Ilmiö muistuttaa samaa, jonka voi havaita auton ikkunoissa. Näin käy, koska kasvojemme erittämä lämpö aiheuttaa kontrastin lämpötilassa, tiivistäen ilmassa olevan kosteuden lasien pinnalle huurteeksi. Mitä teemme, jos ikkunat huurtuvat autossa? Laitamme ilmastointijärjestelmän puhaltamaan ilmaa ikkunoita kohti. Entäs mitä pyörän selässä voi tehdä? Ensinnäkin kannattaisi ostaa pyöräilylasit, jotka on varustettu huurtumista ehkäiseviä tuuletusaukkoja sisältävällä teknologialla, kuten DrySky-järjestelmällä – tätä järjestelmää käytetään kaikissa Sirokon pyöräilylaseissa. Tällaiset tuuletusaukot on suunniteltu päästämään kuuma ilma ulos niiden kautta, mikä ehkäisee linssien huurtumista. Toisaalta huurre katoaa heti sen jälkeen, kun alamme jälleen polkea, kasvatamme ajonopeutta tai liikutamme laseja hieman poispäin silmistämme.

Jos etsit neuvoa netistä tai kyselet muilta pyöräilijöiltä, tarjotaan sinulle takuulla paljon niksejä, joiden on tarkoitus korjata huurtumisongelma. Näitä ovat esimerkiksi tiskiaine, saippua, partavaahto, etikka ja jopa oma sylki. Emme suosittele näistä mitään. Ensinnäkään siksi, että silloin neuvomme olisivat täysin ristiriidassa – kerroimmehan aiemmin, ettei näitä tuotteita tulisi käyttää linssien pesuun. Ja toiseksi, olemme kokeilleet näitä kaikkia vanhoihin laseihin, jotka huurtuvat helposti, eivätkä mitkään nikseistä toimineet.

Linssin hyvä ilmankierto on tärkeämpää kuin mikään kotikutoinen niksi. Joka tapauksessa markkinoilta löytyy erityisiä huurtumisenestotuotteita, jotka on suunniteltu välttämään linssin vaurioittamista ja palauttamaan ohuen huurtumisenestopinnoitteen, josta mainitsimme aiemmin.

Nikseistä puheen ollen: yksi niistä käskee käyttämään hammastahnaa naarmuuntuneiden linssien korjaamiseen. Älä edes vaivaudu koittamaan tätä, sillä kokeilimme sitä jo puolestasi. Se ei toimi. Tosin ottaen huomioon kaikki hammastahnan muut uskomattomat käyttötavat, emme enää tiedä, miltä osastolta etsiä sitä marketista – siivous- vai hygieniatuotteiden joukosta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit