abanicos d1eaf122 7f4a 4aa7 a511 8b28c5895fb7

Nauhamuodostelmat: selviytyminen sivutuulista

Erään Sirokon tuulenpitävän pyöräilyliivin nimi – Crosswind (sivutuuli) – saa luvan toimia tekosyynä artikkelimme aiheelle, joka on yksi pyöräilykisoille tyypillisimmistä muodostelmista: nauha (tai puoliaura). Kyseessä on henkeäsalpaava ja kaunis taktinen liike katseltuna kotisohvalta. Se voi kuitenkin olla todellista kidutusta pyöräilijöille, erityisesti heille, jotka eivät pääse johtavien kisaajien kiertoon, vaan joutuvat alttiiksi tuulelle ja lopulta tippuvat kyydistä nauhamuodostelman hajotessa. Mutta eipä mennä asioiden edelle, vaan tutustutaan ensin siihen, kuinka nauha muodostuu. 

tour qatar stage one 20150208 174321 337

Yllä olevassa kuvassa on kaksi nauhaa ja tuuli puhaltaa oikealta. Siksi pyöräilijät ovat levittäytyneet tielle oikealta vasemmalle, yrittäen suojata itseään tuulelta. Samassa kuvassa voimme havaita myös kolme tärkeää ehtoa nauhan muodostumiselle: suora ja pitkä tie, vahva sivutuuli ja ennen kaikkea tiimi tai useampi kisaaja, joka haluaa irrottautua pääjoukosta.

Yllä olevassa kuvassa he ovat jo onnistuneet hajottamaan nauhan, joten ensimmäinen ryhmä muodostaa hyökkäysnauhan, kun taas toinen ryhmä on puolustusnauhan muodostelmassa. Edellä kulkeva ryhmä haluaa luoda yhä enemmän välimatkaa jäljessä tulevaan, kun taas jälkimmäinen ryhmä yrittää kuroa välimatkaa umpeen. Molemmissa ryhmissä (kuvassa tämä näkyy paremmin jälkimmäisessä ryhmässä) useampi ajaja osallistuu kiertoon kulkeakseen ryhmän kärjessä – tämä on paras tapa kulkea nopeasti ja kuluttaa vähemmän voimavaroja. Kisaajat muodostavat kaksi riviä, jotka levittäytyvät tielle, kiertäen tässä tapauksessa myötäpäivään nousten ylös tuulelta suojaavaa puolta ja laskeutuen puolta, josta tuulee. Jos kuvassa tuuli puhaltaisi vasemmalta, olisi muodostelma vasemmalta oikealle ja kierto tapahtuisi vastapäivään.

Kolme yllä mainittua avainelementtiä ovat ensiarvoisen tärkeät nauhan muodostumiselle, mutta myös muodostelman rakenne, nauhan muodostavien ajajien tai tiimin vahvuus sekä tietenkin oikea sijainti ja hajottaminen ovat hyvin tärkeitä tekijöitä. Syy tälle on se, että nauhasta erkaantuminen tapahtuu, kun tiimi tai ajajien ryhmä kaventavat tuulelta suojaavaa aluetta ja pakottavat toiset ajajat täysin alttiiksi tuulelle ilman, että nämä pääsevät osallistumaan kiertoon.

Kuinka suoja-aluetta sitten kavennetaan? Ensimmäisestä kuvasta voimme nähdä, että tie on hyvin leveä ja tarjolla on runsaasti tilaa, jotta kaikki ajajat kykenevät suojaamaan itseään tuulelta. Kunkin ryhmän kärjessä olevat pyöräilijät ovat sijoittuneet täysin oikealle myötäillen jopa tien piennarta ja suojaten muita tuulelta. Mutta jos ensimmäisen kuvan etummaiset ajajat siirtyvät vasemmalle, supistavat he suoja-aluetta.

Doha 2016

Tämä kuva on otettu vuonna 2016 Dohassa järjestetyistä maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuista. Tämä oli kisa, jossa irtautuminen tapahtui 177 kilometriä ennen maaliviivaa. Sen mahdollisti brittitiimin taktinen liike, jossa – kuten kuvassa näkyy – neljä ajajaa päätyivät kärkeen, jättäen alle puolet tiestä lopuille ajajille tuulelta suojautumista varten. Tämä tarkoitti sitä, ettei kaikille ollut tarpeeksi tilaa ja monet jäivät alttiiksi tuulelle, joka tässä tapauksessa puhalsi vasemmalta puolelta. Kuvasta voit havaita sen, kuinka pääjoukko alkaa hajoilla. Jos haluat tietää, kuinka tarina päättyi, tutustu mestaruuskilpailuun täynnä tuulta, hiekkaa ja kameleita (sillä muuta yleisöä ei juuri ollut), täältä.

Nauhamuodostelmien sanoin kuvaileminen voi olla vaikeaa, mutta sitä varten tarjolla on hyviä kuvia ja videoita aiheesta.

Tämä Eurosportin video selittää muodostelman täydellisesti käyttäen esimerkkinään Lotto Soudal -tiimin virheetöntä strategiaa ja koordinaatiota vuoden 2016 Turkin ympäriajon kolmannessa etapissa. Neljän pyöräilijän belgialaistiimi muodosti ensin koko nauhan ja sitten kavensi suoja-aluetta niin, että vain heidän tiiminsä jäsenet pääsivät kiertoon (he ovat selvästi tottuneet tuuleen), jättäen loput altistuneiksi tuulelle. Näin he loivat täydelliset olosuhteet sprintterilleen, saksalaispyöräilijä Andre Greipelille sprinttiin, joka saattoi hyvinkin olla hänen koko uransa helpoin. Voimme vain kuvitella kuinka “Gorilla” kiitti jälkikäteen joukkuetovereitaan vuolaammin kuin koskaan heidän hyvästä työstään.

Jännittävin ja haastavin asia nauhamuodostelmissa on se, että kilpailijat sekä joukkueenjohtajat tietävät milloin ne voivat tapahtua ja että jos tuuli puhaltaa sivulta ja edessä on suoraa tietä, on tämä hetki, jolloin ryhmä ajajia tai tiimi voi antaa palaa ja aloittaa show’n. Mutta jopa tämän mielessä pitäen ja vaikka ajajia kehotettaisiin kuinka pysymään varuillaan, hyvin sijoittuneina ja ryhmittyneinä, voi mitä tahansa tapahtua. Onhan kullakin tiellä omat oikkunsa ja kunkin ajajan jaksamisella rajansa. Monet merkittävissä ympäriajoissa kilpailleet ennakkosuosikit ovat tippuneet matkasta menettäen mahdollisuutensa kokonaiskilpailujen voittoon. Toiset puolestaan ovat kääntäneet ranking-listaukset päälaelleen ja nauhamuodostelmat ovat olleet käännekohtia monissa pyöräilyn klassikkokisoista.

Jos olet kilpapyöräilijä, on hyvin todennäköistä, että joudut kohtaamaan sivutuulen jossain vaiheessa. Nauhamuodostelmassa ei ole helppoa ajaa, sillä mukana pysymiseen vaaditaan kaikkea, mistä olemme juuri puhuneet: oikeanlainen sijoittuminen, järjestäytyminen, keskittymistä ja voimaa. Keskittyminen ei voi herpaantua hetkeksikään, sillä jos jäät lainkaan jälkeen ja putoat pääjoukosta, olet mennyttä. Ei väliä kuinka vahva olet, et pärjää omillasi. Tällöin on parempi liittyä toiseen ryhmään, muodostaa nauhamuodostelma, liittyä sen kiertoon ja yrittää kuroa umpeen välimatkaa ensimmäiseen ryhmään. Vuoronvaihtojen on oltava lyhyitä ja sulavia siten, että vauhti pysyy niin korkeana ja muuttumattomana kuin mahdollista. Älä kuitenkaan pyri liian kovan intensiteetin kiertoon, sillä näin pakotat ajajan, jonka olet juuri vapauttanut rankimmalta paikalta, työskentelemään kovempaa päästäkseen lähelle pyöräsi perää ja suojatakseen itseään tuulelta. Toisaalta on parempi tehdä kiertoa kärjessä, kuin pysytellä hännillä. Kiertoon osallistuminen antaa ajajalle “lepohetkiä” ja hetkiä vetäjänä. Toisaalta ryhmän hännillä ollessasi saattaa meno tuntua leppoisammalta, mutta olet reunalla, kenties hipoen tien reunaa, joten mikä tahansa väärä liike tai virhe voi saada sinut jäämään jälkeen ja tippumaan joukosta.

Jos et ole kilpapyöräilijä, vältyt mitä todennäköisimmin nauhamuodostelmien kidutukselta, mutta jonain päivänä saatat silti joutua tekemisiin tuulen kanssa, joka voi tietyissä tilanteissa olla oikea pyöräilijän pahin vihollinen. Yksin ajaminen ja vahvaan vastatuuleen joutuminen voi olla painajaismaista, mutta sivutuulet voivat äityä jopa vaarallisiksi. Ei kuitenkaan väliä mistä päin tuulee, ovat pyöräilyliivit, kuten Crosswind-malli tai mikä tahansa muu Sirokon tuulenpitävistä pyöräilyliiveistä paras kaverisi navakoissa tuulissa pyöräillessäsi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit