grupo 8deecb07 17f5 4319 8fbb aeff2e968bc2

Pyöräilyä aloittelijoille: näin ajat ryhmässä

Ryhmäajoon voi osallistua suunnitellusti tai se voi tapahtua sattumalta. Ensimmäisessä tapauksessa ryhmäajo on etukäteen yhdessä kavereiden, pyöräilytuttujen tai pyöräilyklubin kesken järjestetty tapahtuma. Tässä artikkelissa emme aio keskittyä kilpailuihin tai muihin pyöräilytapahtumiin, sillä niiden olosuhteet ovat yleensä erilaiset. Lisäksi ennen pyöräilykilpailun pääjoukossa ajamista täytyy opetella ajamaan ryhmässä. Sattumalta ryhmäajo tapahtuu useimmiten siten, että yksin ajava pyöräilijä kohtaa ryhmän ja päättää liittyä siihen.

  • Suunniteltu ryhmäajo
  • Ensimmäisenä tulee opetella ryhmän “säännöt”, ottaen huomioon, että sellaisia on ylipäätään olemassa. Aika vetovuorossa, kierrot, tahti reitillä, korjaustyö- tai kahvitauot, mäkien päällä odottelu uudelleenryhmäytymiseksi ja niin edelleen. Jos olet vasta liittynyt ryhmään, etkä tunne vielä ketään, joka voisi sinua opastaa, niin kysy ihmeessä välttääksesi suurimmat mokat tai pysyttele aluksi ryhmän perällä ja tarkkaile, miten mikäkin toimii.

    Pyöräilyryhmiä on kaiken muotoisia ja kokoisia. On ystävyksiä, jotka lähtevät pyöräilemään nauttiakseen matkasta ilman minkäänlaisia sääntöjä. On pyöräilyklubeja ohjelmineen ja sääntöineen, kuten pakollisine lokasuojineen sateen varalta. Sitten on olemassa myös sellaisia pyöräilyjoukkoja, joiden sisäinen hallinnan puute äityy niin suureksi, että niistä tulee vaarallisia jopa kokeneimmille pyöräilijöille.

  • Sattumalta tapahtuva ryhmäajo
  • Toisessa skenaariossa olet lähtenyt matkaan yksin. Kuvitellaan, ettet ole koskaan ajanut ryhmässä ja matkallasi kohtaat pyöräilyryhmän ja päätät kiihdyttää päästäksesi lähelle edellä ajavan pyörän perää liittyäksesi porukkaan.

    Ole ensinnäkin kohtelias ja tervehdi. Seuraavaksi sinun tulisi kysyä ryhmän viimeisenä ajavalta minne he ovat matkalla ja voitko liittyä ryhmän jatkeeksi viimeisten joukkoon. On epätodennäköistä, että he kieltäytyisivät, mutta poikkeukset vahvistavat säännön. Tällöin voit valita toisen seuraavista toimintatavoista: irrottaudu porukasta hidastamalla hiukan ja pyri ymmärtämään kieltävä vastaus tai vaihtoehtoisesti voit ohittaa heidät kuin sanoaksesi “Ei mitään, ette muutenkaan olisi pysyneet perässäni”.

    Mitä todennäköisimmin pääset liittymään ryhmään sen hännille säästelläksesi voimavarojasi ja nähdäksesi kuinka ryhmä toimii. Jos viimeisenä ajavalla ei ole paria, voitte kenties pitää toisillenne seuraa ja jutustella. Muista, että kyseessä on ensimmäinen kertasi, joten yritä keskittyä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos samaan aikaan tapahtuva keskustelu ja ajaminen tuntuvat liian vaikealta, kannattaa tästä kertoa parillesi. Hänkin saattaa olla samaa mieltä.

    Liikennesäännöt ja maalaisjärki

    Yleisin tapa ryhmäajossa on ajaa siten, että kaksi ajajaa ovat rinta rinnan. Se on myös sallittua liikennesääntöjen puitteissa, kunhan tiellä on tarpeeksi tilaa, jottei muodostelma häiritse muuta liikennettä. Jos tie on kapea, piennar ei ole tarpeeksi leveä tai jos tiellä on nousuosuus, jolla pyöräilijät etenevät huomattavasti hitaammin kuin muut kulkuneuvot, täytyy pyöräilijöiden ajaa yksitellen jonossa antaakseen autojen, moottoripyörien, rekkojen ja muiden pyöräilijöiden ohittaa heidät.

    Ryhmän on vaikeaa muodostaa täydellisiä jonoja kahden ajaessa rinta rinnan, sillä pyörät eivät kulje kiskoilla. Parhaan mahdollisen muodostelman ylläpitäminen on kuitenkin tärkeää useasta eri syystä johtuen. Sen tekemällä voimme näyttää esimerkkiä muille, välttää onnettomuuksia ryhmän sisällä ja muiden kulkuneuvojen kanssa, mahdollistaa ohitukset sekä oppia seuraamaan edessä olevaa samalla, kun säilytämme riittävän turvavälin. Maalaisjärki ja kunnioitus toisia kohtaan ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita ryhmässä ajamisen kannalta.

    Aloittelijoiden vinkit ryhmäajoon

    Alussa ryhmäajo vaatii paljon keskittymistä, sillä silloin on kiinnitettävä huomiota asioihin, joista ei tarvitse huolehtia yksin ajaessamme (kuten edellä kulkevan renkaaseen, vieressä ajavaan pariimme, ryhmänjohtajien käsimerkkeihin jne.).

    Jos tunnet olosi liian jännittyneeksi, siirry joukon hännille ja kasvata turvaväliä, kunnes itsevarmuutesi ryhmäajajana kasvaa.

    Aloita pitämällä yhden pyörän mentävä aukko etupyöräsi ja edessäsi ajavan pyöräilijän takapyörän välillä. Selätät pikku hiljaa pelkosi ja kehität pyöräilyyn ajan mittaan eräänlaisen “kuudennen aistin”.

    Ylläpidä jatkuva vauhti, joka mukautuu sekä ryhmän vauhtiin että maaperään. Älä kiihdytä tai jarruta äkillisesti, olitpa sitten ryhmän perällä, keskiosassa tai johdossa.

    Ole varovainen lähestyessäsi nousuosuutta. Loogisesti tulee hidastamisen tapahtua asteittain edestä alkaen ja ryhmän takaosaan edeten. Jätä hieman enemmän tilaa ja varaudu mahdollisiin ketjukolareihin.

    Ensimmäisten ryhmäajojesi aikana suosittelemme pitämään käsiäsi lepuuttajilla siten, että sormesi ovat jarrukahvoilla tai niiden lähellä. Näin kykenet tarvittaessa jarruttamaan nopeasti. Voit myös pitää kiinni alaspäin kääntyvän ohjaustangon alaosista, niin kutsutulla alaotteella aerodynaamisemmassa asennossa ajaessasi. Nämä kaksi aluetta ovat käsien asentoa ajatellen turvallisimmat.

    Ajaminen siten, että kätesi ovat ohjaustangon keskellä tai sen reunoilla poissa jarrukahvoilta, vaatii itsevarmuutta ja luottamusta sekä itseensä että muihin ryhmässä ajaviin. Tässäkin kyse on pitkälti kokemuksesta.

    Kommunikaatio = turvallisuus

    On äärimmäisen tärkeää kommunikoida muulle ryhmälle siitä, mitä tapahtuu tai mitä on juuri tapahtumaisillaan. Ryhmäajon kärkiasemassa olevien ajajien tulisi käyttää käsimerkkejä ja osoittaa ja huutaa muille mahdollisten ja todellisten vaarojen sijainti.

    Merkit tulisi toistaa ja välittää ajajien jonossa aina seuraavalle perässä tulijalle, erityisesti, jos kyseessä on suuri ryhmä.

    Varoitus on annettava erilaisista tien vaaroista ja tilanteista (vaarallisista mutkista tai risteyksistä, tiellä olevista kuopista, juna- tai raitiovaunuraiteista, öljyvahingoista jne.), sekä esteistä, kuten pysäköidyistä autoista, tiellä olevista ihmisistä tai eläimistä. Ei myöskään parane unohtaa ilmoittaa liikkeitämme ja aikeitamme, eli sitä milloin aiomme nousta pois satulasta, niistää nenämme tai sylkäistä.

    Mitä välttää ryhmäajossa

    Pidä aina suora linja parijonossa (eli älä pysyttele hieman vieressäsi olevan ajajan edellä). Aja aina rinta rinnan siten, että olet ajoparisi kanssa samalla tasolla.

    Vältä ryntäilyä (liiallista kiihdyttämistä), kun osallistut kiertoon siirtyen vetovastuuseen, sillä tämä voi johtaa siihen, että takana oleva ajaja jää jälkeen ja päätyy näin hajottamaan jonomuodostelman.

    Vältä limittäisiä pyöriä (kun ajajan etupyörä on toisen ajajan takapyörän lähellä sen vieressä). Tällöin mikä tahansa sivuttaissuuntainen liike voi saada aikaan kitkaa kahden pyörän välillä ja takana oleva pyöräilijä kaatuu mitä todennäköisimmin sen seurauksena. Pyöräilyjargonissa tämä tilanne tunnetaan “rengaskosketuksena”.

    Älä jatkuvasti katso etupyörääsi tai edellä ajavan takapyörää, sillä tällöin et näe tiellä olevia vaaratilanteita tai muiden ajajien näyttämiä käsimerkkejä.

    Älä syljeskele tai niistä nenääsi samaan tapaan kuin yksin ajaessasi. Siirry sivulle ja näytä merkki varoittaaksesi muuta ryhmää.

    Tavat ajaa ryhmässä ja toteuttaa vetovastuun kierto

    double

    Vetovastuu parijonossa, jossa vetovuorossa oleva vaihtuu joka 5, 10 tai 15 minuutti. Päästääkseen seuraavat vetovuoroon, putoavat edessä olleet ajajat jonon hännille. Kumpikin etummainen ajaja voi siirtyä perälle oman puolensa kautta tai molemmat voivat siirtyä samalta puolelta tiestä riippuen.

    single

    Yhden ajajan  vetovastuu. Kiertoajat eli vetovuorot voivat vaihdella muutamasta sekunnista useisiin minuutteihin. Vuoronvaihto tapahtuu, kun kärkiajaja siirtyy sivuun, hidastaa (mutta jatkaa silti polkemista, jottei tekisi liikettään liian äkkinäisesti ja välttääkseen tahdin hidastumisen) ja putoaa jonon perälle sopeutuen viimeisen ajajan vauhtiin. Kärkikuskin takana ollut pyöräilijä ottaa oman vetovuoronsa ylläpitäen vauhtia maaperän mukaan. Jos tahtia aiotaan nostaa, tulisi se tehdä asteittain.

    rotating

    Kolmas tapa ajaa joukossa järjestäytyneellä tavalla on vetovastuun vaihto kiertävässä jonossa, jossa vuoroja vaihdetaan muutaman minuutin tai jopa sekunnin välein. Tämä on paras tapa ajaa hyvin nopeasti minimaalisilla ponnistuksilla, sillä muodostelma koostuu kahdesta jonosta: jonosta, jossa pyöräilijät siirtyvät jonossa ylöspäin nopeampaa vauhtia sekä jonosta, jossa pyöräilijät siirtyvät alaspäin hitaampaa vauhtia. Vaihtaakseen vuoroa jonon kärjessä oleva ajaja siirtyy aavistuksen verran sivulle ja hidastaa hieman. Tällöin hänen takanaan oleva ajaja siirtyy eteen ja toistaa vaiheet ja näin prosessi jatkuu. Kun ajaja saavuttaa ryhmän häntäpään, hän siirtyy taas takaisin kiertoon.

    Kommentoi

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

    Suositellut artikkelit