otono ropa 2eb9bf2a 911e 4adb 9442 dec67fac06b0

Pyöräilyopas: kuinka pukeutua syyspyöräilyä varten

Jälleen on se aika vuodesta, kun pikkuhiljaa vaihdamme kesäpyöräilyasumme lämpimämpiin versioihin. Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä ja kullakin maailman alueella on omat ainutlaatuiset syyssäänsä, joten brändit ovat kehitelleet loputtoman valikoiman erilaisia pyöräilyvaatteita, jotka suojaavat niin kylmyydeltä, tuulelta kuin sateeltakin. Kaikkien pyöräilijöiden, jotka haluavat jatkaa harrastustaan syksyllä, tulisi ottaa huomioon oman alueensa sää ja valita vaatteita ja asusteita, jotka sopivat parhaiten juuri näihin olosuhteisiin. Vaatteiden ja asusteiden on tärkeää olla mahdollisimman hengittäviä ja monipuolisia. Lisäksi niiden pukeminen ja pois ottaminen sekä mahdollinen säilyttäminen pyöräilypaidan taskussa tulisi sujua vaivatta.

Tässä perusoppaassamme käymme läpi varusteet päästä varpaisiin. Tätä kaikkea voit pukea syksyn pyöräreissuille:

Pää

  • Kypärän alla käytettävät pyöräilypäähineet. Talvea varten tarkoitettu malli ei ole syksyllä välttämätön, vaan kesä- ja välikausimallitkin ovat loistavia valintoja. Näitä päähinteitä on tarjolla monessa eri muodossa ja leikkauksessa ja rakkaalla lapsella näyttää myös olevan monta nimeä. Niitä kutsutaan myös kypärämyssyiksi, kypärähatuiksi ja pyöräilypipoiksi, vain muutamia mainitaksemme. Voit myös valita mallin, joka tarjoaa ekstrasuojaa korville.

gorro essential cap girado

  • Otsapannat ja -nauhat. Loistavat sellaiselle, joka haluaa suojata korvansa, mutta jättää muun osan päästä peittämättä takaamaan paremman jäähtymisen ja ilman kiertämisen.
  • Bandanat. Nämä suojaavat auringolta, mutta eivät niinkään kylmältä, tuulelta tai sateelta.
  • Pyöräilylippikset ja -lakit. Riippuen siitä, kuinka kuuma sinulla normaalisti pyöräillessä tulee, voit käyttää näitä päähineitä joko kesällä tai talvella. Jotkin mallit ovat vedenkestäviä, mutta ne eivät ole hengittäviä ja lisäävät hikoilua kuumalla säällä. Suosittelemme niitä vain sateisiin päiviin.
  • Aerokypärät ja kuorella varustetut peruskypärät. Voit suojata päätäsi kylmältä, sillä tuuletusaukkoja on vähemmän ja tarvittaessa voit yksinkertaisesti myös peittää ne.

Kaula

climastar neck warmer 01 frontal

  • Pyöräilyliivit, paidat ja kevyet takit korkealla pääntiellä. Monipuolisempia, tarjoten monta käyttötapaa yhdessä vaatteessa.

langkawi cycling vest frontal

Ylävartalo

Tapaamme kerrospukeutua erityisesti ylävartalomme osalta, joten tarjolla on enemmän vaihtoehtoja ja runsaasti eri yhdistelmiä. On aina järkevämpää pukea ylimääräinen kerros, jonka voi sitten ottaa pois, jos sattuu olemaan kuuma, kuin varustautua liian vähäisillä vaatteilla ja palella tai kastua.

  • Aluskerros – Hihattomat tai lyhythihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu synteettisestä mesh-kankaasta, sopivat täydellisesti sellaisille pyöräilijöille, joilla tapaa tulla pyöräillessä kuuma. Lisäksi ne sopivat kaikille lämpimiin syyskeleihin. Merinovillaiset lyhyt- tai pitkähihaiset aluskerrokset ovat loistava valinta huonommin kylmyyttä sietäville pyöräilijöille ja alueille, joiden syksyn lämpötilat voivat laskea alhaisiksi. Muista, että pitkähihaisen aluskerroksen kanssa tulisi aina käyttää pitkähihaista pyöräilypaitaa tai kevyttä takkia.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 02

  • Keskimmäinen kerrosLyhythihainen pyöräilypaita, pitkähihainen pyöräilypaita tai kevyt takki. Mikä tahansa edellä mainituista vaihtoehdoista (yhdistettynä tietenkin alus- ja päällyskerroksiin) mahdollistavat sopeutumisen kaikkiin lämpötila-alueisiin. Voit käyttää kesäpyöräilypaitaa, jos aluskerros ja päällyskerros suojaavat hyvin ja säilyttävät kehosi lämmön ulkolämpötilan laskiessa. Vaihtoehtoisesti voit valita myös painavampia, perforoimattomia kankaita, merinovillaisia tai teknisiä synteettisiä kuituja sisältäviä aluskerroksia, jotka on varustettu eristävillä tai vettä hylkivillä ominaisuuksilla. Vaihtoehtoja on tarjolla kaikissa hintaluokissa.
  • Päällyskerros – Se voi olla hyvin monipuolinen pyöräilyliivi missä tahansa versiossa tai vesitiivis tai vedenkestävä sadetakki, joka on helppo pitää varalta mukana vaikka taskussa, kun säätiedotuksessa on luvattu mahdollista sadetta. Jopa pitkähihainen pyöräilypaita tai kevyt takki voi toimia riisuttavana kolmantena kerroksena.

Käsivarret

siroko cold block arm wamer flotando

Irtohihat tai käsivarsilämmittimet ovat pakollinen varuste, jos käytät mielelläsi lyhythihaista pyöräilypaitaa. Älä koskaan lähde pyöräilemään ilman niitä – pue ne ylle tai laita pyöräilypaitasi taskuihin. Ohuet kesäirtohihat voivat olla hyödylliset, jos alueesi syyssäät ovat leutoja, mutta kylmiä ja tuulisia kelejä varten valitse talvisäähän sopivat irtohihat, jotka on varustettu teknisellä kankaalla. Jotkin mallit ovat myös vedenkestäviä.

Kädet

Tämän kehonosan suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tarvitsemmehan käsiämme pitämään kiinni ohjaustangosta ja sormiamme käyttääksemme jarruja ja vaihtaaksemme vaihteita. Tästä syystä täytyy kädet pitää suojattuina ja lämpiminä – niin ajomukavuuden kuin turvallisuudenkin kannalta. Jokainen pyöräilijä on erilainen, joten markkinoilta löytyy myös monia erilaisia tapoja käsien suojaamiseen:

  • Kynsikkäät. Jos syyssää on leuto ja pyöräillessä tapaa tulla kuuma, saattavat sormettomat kesähanskat olla tarpeeksi. Välikausimallit tarjoavat enemmän suojaa kämmenselän ja sormien alueelle. Markkinoilta löytyy myös muunneltavia kynsikkäitä (pyöräilyhanskoja alastaitettavalla päätyosalla).

  • Sormikkaat
    • Kesäsormikkaat. Käytetään pääasiassa maastopyöräilyssä. Kynsikkäiden täyssormiversio.
    • Välikausisormikkaat. Kevyet, tarjoten samalla tietyn verran lämmöneristystä joko paksumman kankaan tai synteettisten/luonnollisten teknisten kankaiden avulla.
    • Kylmään säähän tarkoitetut sormikkaat ja talvisormikkaat. Jos syyssää on alueellasi kylmä ja tuulinen, tulisi sinun harkita tämäntyyppisiä sormikkaita, sillä niiden materiaalit ovat olosuhteisiin sopivat. Materiaaleihin lukeutuvat muun muassa Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft® ja Polartec®. Kevyemmät ja ohuemmat mallit ovat myös ideaalit syysajoon.
    • Sadehanskat. Sen lisäksi, että sadeajoon tarkoitetut hanskat tarjoavat eristystä kylmyydeltä ja tuulelta, ovat ne myös vedenkestävät. Niiden huono puoli on se, etteivät ne ole erityisen hengittävät, joten jos ilma on lämmin tai treenaat kovaa, saattavat kätesi olla pian hiestä märät hanskojen sisältä.

Jalat

  • Lämpöä eristävät tai vedenpitävät bib-shortsit. Kuvittele mielessäsi lyhyet versiot talvipyöräilytrikoista. Ne sisältävät teknisiä kankaita ja paneelit voivat olla varustettu vuorilla tai olla ilman sitä. Vyötärö on korkeampi tarjoamaan ekstrasuojaa kylmyydeltä. Henkselit saattavat myös sisältää ylimääräisen vuorin ja niiden on oltava melkoisen jämäkät, sillä shortsit ovat painavammat. Lahje voi olla hieman pidempi. Yhdistettynä polvilämmittimiin ja irtolahkeisiin ovat tällaiset bib-shortsit loistava valinta alueille, joiden syksyt ja talvet ovat leutoja.
  • Polvilämmittimet. Tarjolla on erilaisia malleja riippuen lämmöneristysominaisuuksista. Syyspyöräilyyn niiden tulisi olla lämpimät, hengittävät, joustavat ja anatomisesti muotoillut sekä sisältää litteät saumat ja heijastavia yksityiskohtia. Lahkeensuun tulee olla joustava ja istua ihonmyötäisesti polven alla. Jotta polvenlämmitin ei valuisi pyöräillessä alas, tulisi yläreunassa olla joustava nauha sisäisellä ja ulkoisella liukuesteellä. Näin polvenlämmitin pysyy kiinni sekä reidessä että muissa vaatteissa. Aivan kuten irtolahkeetkin, myös polvenlämmittimet puetaan yleensä bib-shortsien alle.
  • Irtolahkeet. Irtolahkeet muistuttavat polvilämmittimiä niiden piirteidensä, ominaisuuksiensa ja käyttötapojensa osalta. Irtolahkeet eroavat kuitenkin siinä, että usein ne on varustettu nilkkavetoketjuilla, mikä tekee niiden pukemisesta ja riisumisesta helpompaa.
  • Pyöräilycaprit tai ¾-housut. Jotkin kevyet mallit ovat käytännössä hieman pidemmät, polven alle yltävät versiot kesä-bib-shortseista, kun taas viileän sään mallit muistuttavat enemmänkin bib-housuja, joiden pituudesta on napsaistu neljäsosa. Ensiksi mainitut ovat hyvä valinta leutoihin syyskausiin sekä pyöräilijöille, jotka treenaavat kovaa tai joille tapaa tulla hyvin kuuma treenatessaan. Jälkimmäiset on suunniteltu noin 10 °C:n lämpötiloihin. Saat käytännössä kaksi vaatetta yhdessä, ja mukana ovat myös edut ja haittapuolet. Kulutat vähemmän rahaa ja saat paremman istuvuuden, mutta kuumalla ilmalla et voi yksinkertaisesti riisua niitä.
  • Kevyet välikauden pyöräilyhousut. Nämä ovat käytännössä katsoen talvi-bib-housut, joiden lähes kaikki paneelit on varustettu pienemmällä lämmöneristyksellä tai sitä ei ole lainkaan. Etupaneelit sisältävät yleensä ohuen vuorin, sillä nämä alueet altistuvat eniten tuulelle ja kylmyydelle. Ne eivät välttämättä vaikuta erityisen monipuolisilta, mutta jos syksy (ja jopa talvi) on alueellasi leuto ja jos sinulla tapaa tulla kuuma paksummissa bib-housuissa jopa talvella, saattavat nämä tulla hyvinkin tarpeeseen.

Jalkaterät

Alkaen sisältä ja päättyen ulkokerrokseen:

  • Paksummat, lämpöä eristävät sukat (synteettiset tai merinovillasta valmistetut). Edullinen vaihtoehto, joka tarjoaa parempaa eristystä.
  • Pyöräilykengät vähäisemmällä ilmanvaihdolla. Tämä on vaihtoehdoista kallein, sillä tarvitset tällöin ainakin kahdet pyöräilykengät; yhdet kesäksi ja yhdet talveksi. Emme suosittele vähäisemmän ilmanvaihdon pyöräilykenkiä, jos jalkasi hikoilevat paljon. Gore-Tex®-kalvolla varustetut talvikengät soveltuvat ainoastaan syksyn maastopyöräilyreiteille. 
  • Varvassuojat. Tämä on vaihtoehdoista käytännöllisin. Varvassuojat peittävät kengän etuosan tuuletusaukot suojaten varpaita kylmältä. Helppo pukea, ottaa pois ja säilyttää taskussa.
  • Kengänsuojat tai päällyskengät. Äärimmäisen kevyet aero-kengänsuojat, jotka on valmistettu ohuesta Lycrasta tai vaihtoehtoisesti suojasukat, ovat loistava valinta leutoihin syyskeleihin sekä kohtuullisesti kylmyyttä sietäville pyöräilijöille. Jos syyssää on kylmä ja tuulinen, suosi tuulenpitäviä ja eristäviä kankaita. Tihkusateessa pyöräilyyn valitse vedenkestävä, mutta hengittävä malli. Jos sää on erityisen sateinen, vain vedenkestävä silikoni- tai paksu neopreenimateriaali takaa jalkojen kuivana pysymisen ainakin jonkin aikaa. Jos pyöräilet kauan, tulevat jalkasi kuitenkin todennäköisesti kastumaan jossain vaiheessa.

Siinä kaikki parhaat neuvomme. Jokaisen pyöräilijän on vielä pohdittava, mikä vaihtoehto sopii juuri hänelle ja mikä puolestaan ei. Virheistä oppii. Tarjolla olevien tuotteiden määrä on niin suuri, että jokaiselle meistä löytyy takuulla oikea syyspyöräilyasu. Kolme vinkkiä yhteenvedoksi:

  1. Osta vaatteita, jotka ovat hengittäviä ja monipuolisia ja jotka on helppo pukea, ottaa pois ja laittaa taskuun säilöön.
  2. Varmista, että vaatteissasi ja asusteissasi on heijastavia yksityiskohtia.
  3. Pidä kätesi ja jalkateräsi kuivina ja lämpiminä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit