fixie 8e31edb9 a3c6 4643 b013 332cbf533901

Fixie vs Versnellingen. Welke is het beste om in de stad te fietsen?

Er is geen universeel antwoord omdat we allemaal een andere smaak en andere behoeften hebben. Als we ons richten op pure functionaliteit, waarbij we trends en persoonlijke voorkeuren buiten beschouwing laten, zijn er vier belangrijke punten die we in overweging moeten nemen voordat we kiezen tussen een fixie en een fiets met versnellingen om ons door de stad te verplaatsen:

  1. Je fietservaring
  2. Het soort stad en het weer
  3. Het soort ritjes dat je maakt in de stad
  4. Of je al een fiets met versnelling hebt en wat voor soort fiets het is

Laten we eerst even uitleggen wat een fixie is. Het is een fiets met een vast tandwiel, zonder versnellingen, met één snelheid en meestal zonder remmen. Als de fiets beweegt, bewegen de pedalen, waardoor je voortdurend moet trappen en tegenkracht moet gebruiken om te remmen. 

Ervaring

Als je nog nooit hebt gefietst of je fiets slechts af en toe gebruikt, is een fixie niet de beste keuze, omdat je niet kunt uitrollen (doorrijden nadat je bent gestopt met trappen).

Het eenvoudige ontwerp van Fixies maakt ze aantrekkelijk voor beginners omdat je alleen maar hoeft te trappen en te sturen, maar een onervaren rijder kan het moeilijk krijgen in bochten, in het verkeer of bij afdalingen op hoge snelheid.

Een fixie zonder remmen kan alleen tot stilstand worden gebracht door achteruit te trappen, een techniek die oefening, voorzichtigheid en veel remvaardigheid vereist. Een onervaren persoon die plotseling moet remmen zal een ongeval waarschijnlijk niet kunnen voorkomen.

Zelfs ervaren rijders moeten wennen aan een fixie, hoewel hun rijvaardigheid zeer goed  van pas komt voor dit type fiets.

Soort stad en weer

Fixies zijn in hun element op vlak terrein, maar een heuvelachtige of bergachtige stad met veel beklimmingen of afdalingen kan een uitdaging zijn. Je zult meer kracht moeten zetten op beklimmingen en je voeten van de pedalen moeten halen op steile afdalingen als je echt snel gaat. Je kunt ook je benen en lichaam gebruiken voor extra weerstand tegen het ronddraaien van de trapas en zo de fiets afremmen.

Het weer is belangrijk maar niet doorslaggevend of de fixie of fiets met versnellingen kan worden uitgerust met spatborden, een essentieel element voor regenachtige klimaten.

Bochten nemen en remmen op een fixie tijdens regen of op nat terrein kan ook moeilijk zijn. Omdat we niet kunnen stoppen met trappen en onze remmen onze benen zijn, wordt de fiets nog onstabieler als het buiten nat is.

In een fietsvriendelijke stad kunnen we zowel een fixie als een fiets met versnellingen gebruiken, maar in een stad met veel verkeer en weinig fietspaden is een gewone fiets een betere keuze.

Welk soort ritjes maak je in de stad?

Op langere afstanden is een fiets met versnelling comfortabeler en sneller. Een fixie biedt hetzelfde prestatieniveau (of zelfs een iets beter niveau) op kortere ritten. Als je de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer en je kunt hem achterlaten bij je bedrijf of in een bewaakte stalling, dan zijn beide fietsen geschikt. Als je de fiets echter ook als vrijetijdsfiets gebruikt en je moet hem op straat parkeren, dan is een fixie of een goedkope en onopvallende fiets met versnellingen een betere keuze.

Welke soorten fietsen met versnelling zijn er?

Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan versnellingen en hoe duur je fiets is, kun (en mag) je hem waarschijnlijk niet zomaar overal stallen. Ook al heb je het sterkste fietsslot, het houdt de dieven misschien niet weg.

Bovendien moet je voorzichtiger zijn met het op slot zetten van een carbon fiets dan een fixie.

Laten we eens kijken naar de voors en tegens van een fixie en een stadsfiets met versnelling.

Fixie – Voordelen

  • Eenvoudig design. Een fixie betekent minimale elementen. Je kunt een voorrem toevoegen voor de veiligheid (en wettelijke vereisten op sommige plaatsen) en dat is het.
  • Efficiëntie. De krachtoverbrenging van het pedaal naar het achterwiel is efficiënter omdat de ketting altijd recht is en niet door het hele achterderailleurmechanisme gaat.
  • Robuustheid 
  • Weinig onderhoud. Omdat er geen versnellingen, remmen, kabels, derailleurs of hendels zijn, vergen ze niet veel onderhoud behalve het oppompen van de wielen en het van tijd tot tijd smeren van de ketting.
  • Prijs. Fixies zijn meestal goedkoper dan fietsen met versnellingen.
  • Gewicht. Als we verschillende onderdelen weghalen, zal de fiets logischerwijze minder wegen. Toch zijn er high-end fietsen met versnellingen die minder wegen dan een fixie.
  • Geweldig voor vlak terrein.
  • Je kunt ze op straat op slot laten staan.
  • Je verbruikt of beschadigt je fiets met versnelling niet.
  • Je krijgt krachttraining omdat je niet kunt schakelen. Je moet hard op de pedalen trappen om te gaan rijden of om een heuvel te beklimmen.

Fixie – Nadelen

  • Eenvoudig ontwerp. Het kan voor sommige mensen meer een ongemak dan een voordeel zijn. 
  • Het vereist enige vaardigheid en ervaring. 
  • Steile hellingen zijn een uitdaging.
  • En steile afdalingen ook. Je moet je voeten van de trappers halen bij hoge snelheid.
  • Beperkte maximumsnelheid, afhankelijk van je kracht en vaardigheden.
  • Je kunt je knieën blesseren. Een fixie is uit den boze als je knieproblemen hebt, want je oefent er veel kracht op uit als je vanuit stilstand vertrekt en met je benen moet remmen.

Fiets met versnellingen – Voordelen

  • Versnellingen. Je kunt je aanpassen aan verschillende snelheden en terreinen.
  • Multifunctionaliteit. Fietsen met versnellingen zijn veelzijdiger dan fixies. Je kunt ze in de stad gebruiken en, afhankelijk van het type fiets, ook in de bergen, op de weg, op bospaden…
  • Snelheid. Een fiets met versnellingen is over het algemeen sneller dan een fixie. Dit is vooral merkbaar als je bergafwaarts gaat, omdat je kunt schakelen om sneller te gaan. 

Fiets met versnellingen – Nadelen

  • Vereist meer onderhoud omdat er meer onderdelen zijn.
  • Verhoogde kans op reparaties. 
  • Prijs. Duurder dan een fixie, vooral in het middelste of hoge segment. In het lagere segment zijn er fietsen met versnellingen (racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen) voor vergelijkbare of zelfs lagere prijzen dan een nieuwe fixie.
  • Moeilijk op slot te zetten, vooral bij carbonfietsen uit het midden- en hoge segment met quick-release wielen.
  • Ze zijn aantrekkelijk voor dieven, vooral die mooie en dure modellen.
  • Klikpedalen. Je kunt gewone schoenen of sneakers gebruiken, fietsschoenen aantrekken, van pedalen wisselen of een adapter kopen om op platte pedalen over te schakelen.

Laten we besluiten met een paar aanbevelingen:

Als je voor het eerst een fiets gaat kopen en je kiest voor een fixie, zoek dan naar een model met remmen (in ieder geval de voorrem, als de achterrem er ook op zit is dat nog beter) en een achterwiel met een flip-flop naaf om van fixie naar freewheel te kunnen overschakelen. Op die manier maak je van je fixie een gewone fiets zonder versnellingen en kun je op elk moment uitrollen. 

Het is ook belangrijk om een goed stuur te kiezen; op fixies vind je platte sturen (MTB-stijl), racefietssturen en bullhornsturen.

Of je nu kiest voor een fixie of een fiets met versnellingen, vergeet op regenachtige dagen je helm, verlichting (voor en achter) en spatborden niet. 

Respecteer ten slotte de verkeersregels: een rood verkeerslicht betekent stoppen, of je nu op een fixie of een fiets met versnellingen rijdt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen