color 04fdb7b6 0db9 4669 8a86 838f7463395d

Handleiding voor de kleur en tint van lenzen van zonnebrillen

Of je nu een fietsbril wilt kopen en niet weet wat de verschillen zijn tussen de verschillende tinten, of wilt weten welke kleur lenzen het beste is voor mountainbiken, in deze blogpost vind je informatie over elke optie, niet alleen van toepassing op fietsbrillen, maar ook voor wintersportbrillen en casual brillen.

Laten we, voor we beginnen, enkele basisbegrippen uitleggen:

  • Lens tint – De kleur waarmee het “glas” van onze brillen is gekleurd. De tint kan effen of verlopend zijn en werkt als een lichtfilter. Het kan het contrast verhogen, een kleur versterken, de scherpte verbeteren, enz.
  • Gepolariseerde lenzen – Gepolariseerde lenzen hebben een filter dat verhindert dat het zonlicht dat door vlakke oppervlakken wordt weerkaatst, horizontaal onze ogen bereikt. Het laat alleen het licht door dat verticaal binnenkomt. Op die manier vermijden we de verblindende schittering die weerkaatst wordt door de weg, andere voertuigen, zeewater, enz.
  • Meekleurende lenzen – Meekleurende brillenglazen worden lichter of donkerder afhankelijk van de hoeveelheid ultraviolette straling die ze ontvangen. Als het erg zonnig is, worden ze donkerder en als er geen zon is, worden ze helderder. Voor meer informatie is hier een post speciaal over dit soort lenzen.
  • Spiegel lenzen – Dit type zonnebril heeft een zeer dunne buitenlaag die het licht weerkaatst, waardoor de hoeveelheid die onze ogen bereikt wordt verminderd. Ze zijn vooral geschikt voor zeer heldere dagen omdat ze schittering verminderen en onze ogen minder vermoeid maken. 

Twee BELANGRIJKE opmerkingen:

  1. De tint van de lens is niet altijd de externe kleur. Dit geldt vooral voor gespiegelde modellen, omdat de coating de tint van het brillenglas bedekt.
  2. Onze waarneming van kleuren hangt alleen af van de kleur van de lens, ongeacht de kleur van de buitenkant en ongeacht of deze gepolariseerd, meekleurend of spiegelend is. Dat wil zeggen dat zwarte brillenglazen gepolariseerd kunnen zijn en tegelijkertijd een zilveren, zwarte of groene spiegelcoating kunnen hebben, en toch wordt onze waarneming van kleur in al die gevallen niet beïnvloed. Dit is ook het geval bij meekleurende modellen met gele glazen die het contrast verhogen bij weinig licht of nevel en waarvan de tint donkerder of lichter wordt naargelang de UV-stralen die ze bereiken.

Ook moet worden opgemerkt dat een gepolariseerde lens, zowel gespiegeld als niet-gespiegeld, door de vermindering van schittering een getrouwe kleurwaarneming en een natuurlijk contrast biedt.

Een ander punt om te benadrukken is dat het beschermingsniveau van een zonnebril of fietsbril wordt bepaald door: 

  1. Het UV-stralingsfilter dat, volgens ISO 12312-1:2013+Amd 1 2015 UV400 moet zijn voor alle zonnebrillen op de markt. Dit betekent dat de lens 99% tot 100% van de UV-stralen met een golflengte van minder dan 400 nanometer blokkeert. 
uv400
  1. De categorie lens geeft het percentage zichtbare lichttransmissie (VLT) aan, d.w.z. hoeveel licht de lens doorlaat. Dit percentage varieert van 0 tot 4, waarbij categorie 0 het meeste VLT doorlaat en categorie 4 het meeste blokkeert.

Categorie

0

1

2

3

4

VLT %

80% – 100%

43% – 80%

18% – 43%

8% – 18%

3% – 8%

Zonlicht

Bewolkt

Laag

Medium

Sterk

Zeer sterk

Daarom moeten we goed opletten waar we onze brillen kopen, want het is mogelijk dat we zeer donkere glazen krijgen waarmee we naar de zon kunnen kijken zonder met onze ogen te knipperen, en toch volledig onbeschermd blijven tegen UVA- en UVB-straling, wat volkomen roekeloos is. Het eerste waar je op moet letten als je een bril koopt, is dat je moet controleren of hij UV400 bescherming biedt.

Welke kleur is het beste voor op de fiets?

Dat hangt ervan af. Er is geen eenduidig antwoord, want er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze van de tint van de glazen:

  • De wielersport die je beoefent. 
  • De weersomstandigheden
  • Het terrein waarop je fietst of gaat fietsen. Bijvoorbeeld, of er veel schaduw is of dat het een gebied bij de zee is.
  • Hoe intens het licht is. De tijd van het jaar of de dag, de hoogte, de breedtegraad, enz. hebben allemaal invloed op de hoeveelheid en de intensiteit van het licht. 
  • Persoonlijke voorkeuren. 

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende tinten, wat elk ervan doet met ons gezichtsvermogen en onze lichtwaarneming en in welke omstandigheden ze al dan niet worden aanbevolen:

Zwart en grijs

k3s black lens frontal

Een zwarte of grijze lens van categorie 3 vermindert de hoeveelheid licht die het oog bereikt, wat op zijn beurt vermoeidheid van de ogen vermindert.

Behoud van ware kleuren.

Perfect voor dagelijks gebruik en zonnige dagen, vooral voor fietsen op de weg. Ook voor bewolkte dagen met hoge lichtintensiteit.

Ze worden niet aanbevolen voor MTB-fietsen in gebieden met veel schaduwen of waar je duidelijk diepte en contrast moet zien.

Niet geschikt om ‘ s nachts mee te rijden.

Bruin

gafas siroko tech k3 aspen frontal

Het is geen modieuze kleur, maar bruin getinte lenzen filteren blauwe lichtgolven en versterken groen, waardoor contrast, helderheid en diepteperceptie verbeteren. 

Een bril met bruin getinte lenzen biedt evenveel bescherming als zwarte of grijze lenzen, zodat hij geschikt is voor fietsen op de weg en mountainbiken in zonnige of heldere omstandigheden. Net als de vorige is deze ook ‘s nachts niet bruikbaar.

Amber

Ze hebben een lichtfilter dat vergelijkbaar is met de bruine, maar houden niet zoveel licht tegen en liggen halverwege tussen de vorige en de gele, zodat ze geschikt zijn voor bewolkte dagen of slecht verlicht terrein, zoals paden of schaduwrijke bosgebieden. Ze kunnen ook ‘s nachts worden gebruikt als je door goed verlichte gebieden rijdt.

Als de amberkleurige tint erg donker is, kunnen ze worden gebruikt op zonnige dagen. Als de tint licht is, zijn ze niet geschikt voor dagen met een hoge lichtintensiteit.

Roze

k3s photochromic lens rose frontal

Ze verbeteren het contrast, verminderen vermoeidheid van de ogen en verhogen het gezichtsvermogen, maar vervormen kleuren. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak, maar er moet in sommige omstandigheden wel rekening mee worden gehouden.

Geschikt voor omstandigheden met weinig licht (sombere dagen, mist, schemering, dageraad) zowel op de weg als in de bergen. 

Draag ze niet als het erg zonnig is, tenzij je van plan bent een weelderig sprookjesbos in te rijden. En wees voorzichtig, want ze vervormen de kleuren, waardoor je vreemde dingen kunt gaan zien.

Geel en oranje

k3 photochromic lens dark yellow frontal

Ze filteren blauwe lichtgolven en zorgen voor een betere scherpstelling, waarneming van diepte en afstand, en een beter zicht bij zeer weinig licht.

De perfecte keuze voor zeer bewolkte dagen en voor mist, nevel of dichte mist. Ook geschikt bij dageraad of schemering of in gebieden waar planten en bomen niet genoeg licht doorlaten.

Net als de vorige, niet gebruiken op heldere, zonnige dagen.

Groen

k3s photochromic lens green frontal

Neutraliseert kleuren zodat ze gelijkmatig worden waargenomen. Verbetert het zicht in schaduwrijke gebieden en elimineert schittering vrij goed op zonnige dagen.

Hoewel het niet de beste kleur is om te fietsen, kan je ze wel gebruiken op regenachtige dagen en voor het rijden in het bos en in de bergen. 

Zoals we in het begin al zeiden, heeft de lens weliswaar een groene spiegelcoating aan de buitenkant, maar is de tint meestal zwart of grijs.

Blauw en paars

k3 photochromic lens blue frontal

Ze verminderen de schittering, helpen contouren te definiëren, verbeteren de kleurwaarneming, verminderen vermoeidheid van de ogen en, last but not least, zijn ze visueel aantrekkelijk en trendy.

Ze werken heel goed in wisselende lichtomstandigheden, wat vooral nuttig is bij mountainbiken, maar niet op heldere, zonnige dagen.

Tot zover de meest voorkomende lenskleuren, maar we willen niet stoppen zonder nog een type te noemen:

Doorzichtige lenzen

siroko tech k3 clear lente transparente lateral

Ze veranderen je zicht niet en, hoewel ze in het donker of op zeer bewolkte dagen de beste prestaties leveren en ze niet worden aanbevolen voor zeer zonnige dagen, kan je ze op elk moment gebruiken om je ogen te beschermen tegen stof, insecten, wind en natuurlijk tegen UV-stralen, aangezien de heldere lenzen van Siroko een echt schild zijn tegen gevaarlijke straling.

 Zoals we in het begin al zeiden, is het bij het kiezen van een kleur lens belangrijk rekening te houden met het terrein, de intensiteit van het zonlicht, de hoeveelheid schaduw en, natuurlijk, persoonlijke smaak, want je goed voelen en er goed uitzien met je bril is de sleutel.

Dit is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen, omdat sommige tinten je zicht verscherpen en je in staat stellen details sneller en duidelijker te zien. Dit verkort de reactietijd, wat de veiligheid en ook de prestaties ten goede komt.

1$s reacties op “Handleiding voor de kleur en tint van lenzen van zonnebrillen”

  1. Siroko

    Hallo,

    Hier zijn de instructies voor het vervangen van de lens:

    https://www.youtube.com/watch?v=nAeWO8G2yaI

    Groeten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen