abanicos f6157fed a2c3 4f71 bb23 55e3331b74a2

Vifte: Håndtering av sidevind

Navnet på en av Sirokos syklingvindtette vester – Crosswind – vil være vår unnskyldning for å snakke om en av de mest karakteristiske formasjonene i sykling: vifta. Et spektakulært og vakkert taktisk trekk når du ser på dem fra sofaen, men en skikkelig tortur for syklister, spesielt for de som ikke går inn i rotasjonen til lederne, ender opp med å bli utsatt for all vind og til slutt falt av når viften bryter opp. Men la oss ikke gå for rask frem, nå må vi se hvilken vei vinden blåser først.

tour qatar stage one 20150208 174321 337

På bildet over kan du se to vifter, og vinden blåser fra høyre. Det er derfor syklistene er viftet utover veien fra høyre til venstre, og prøver å beskytte seg mot vinden. På det samme bildet kan vi også finne alle tre viktige forhold for å danne en vifte: en rett og lang vei, en sterk sidevind og fremfor alt et lag eller flere ryttere som ønsker å bryte seg bort fra hovedfeltet.

På bildet ovenfor har de allerede klart å bryte opp viften, så den første gruppen danner en angrepsvifte og den andre gruppen er i en forsvarsvifteformasjon. Førstnevnte ønsker å skape enda mer avstand fra sistnevnte, mens sistnevnte prøver å tette gapet. I begge gruppene (vi kan se det bedre i den andre) er det et antall ryttere som går inn i rotasjonen for å ri i spissen for en gruppe – den beste måten å få det til å gå raskt og bruke mindre innsats. Syklistene går i to rader strukket ut over veien, roterer med klokken i dette tilfellet, går opp på den beskyttede siden og går ned på siden der vinden kommer fra. Hvis vinden blåste fra venstre, ville formasjonen være fra venstre til høyre og rotasjonen ville være mot klokken.

De tre sentrale elementene ovenfor er grunnleggende for dannelsen av en vifte, men organisasjonen, styrken til rytterne eller teamet til å danne viften, og selvfølgelig er riktig posisjon og tidspunkt for bruddet også veldig viktig. Årsaken til dette er at bruddet skjer når et lag eller en gruppe ryttere begrenser det beskyttede området og tvinger andre ryttere til å bli fullt utsatt for vinden uten å kunne gå inn i rotasjonen.

Hvordan innsnevres verneområdet? På det første bildet kan vi se at veien er veldig bred, det er god plass for alle racerne til å beskytte seg mot vinden. Syklistene i spissen for hver gruppe er plassert godt til høyre, klemmer seg inn mot veikanten og gir resten av rytterne beskyttelse mot vinden. Men hvis frontrytterne beveger seg til venstre i det første bildet, reduserer de det beskyttede området.

Doha 2016

Dette bildet er fra sykkel-verdensmesterskapet i Doha i 2016, et løp der utbruddet skjedde 177 kilometer før målstreken. Det var mulig på grunn av det britiske teamets taktiske trekk at, som du kan se på bildet, plasserte 4 ryttere i ledelsen, og etterlot mindre enn halvparten av veien for resten av rytterne å bli beskyttet mot vinden. Dette betydde at det ikke var nok plass til alle, og mange ble utsatt for vinden, som i dette tilfellet blåste fra venstre. På bildet kan du se hvordan hovedfeltet begynner å bryte opp. Hvis du vil vite hvordan historien endte eller se på dette mesterskapet fullt av vind, sand og kameler (for det var ikke mye publikum, egentlig), kan du se det her.

Å forklare vifter med bare ord kan være ganske komplisert, men hei, det er hva bilder og videoer er for.

Denne videoen fra Eurosport forklarer det hele perfekt, her er det en feilfri strategi og koordinering av Lotto Soudal-teamet i tredje etappe av 2016 Cycling Tour of Turkey. Det belgiske laget på 4 syklister dannet først hele frontsjiktet og reduserte deretter det beskyttede området slik at bare lagkjørerne kom inn i rotasjon (du kan se at de er vant til vinden), og etterlater resten utsatt for vinden. På denne måten skapte de perfekte forhold for sprinteren sin, den tyske syklisten Andre Greipel, for det som kan ha vært den enkleste sprinten i hele karrieren. Jeg forestiller meg at “Gorilla” takket lagkameratene mer enn noen gang for deres arbeid den dagen.

Det mest spennende og utfordrende med vifter er at syklistene og sportsdirektørene vet når de kan oppstå, og at hvis det blåser sidevind og det er en rett vei, er dette tiden for en gruppe syklister eller et team å fyre løs og starte showet. Men selv med dette i bakhodet og advarsler til rytterne om å være våkne, godt posisjonert og gruppert, kan alt skje ettersom veien har sine egne regler, og det er en grense for styrken til rytterne. Mange favoritter i store tourer har droppet av og mistet sjansene for totalseier; andre har snudd rangeringen på hodet, og viftekjøring var det som skapte løpsutviklingen i mange sykkelklassikere.

Hvis du er en rittsyklist er det veldig sannsynlig at du på et eller annet tidspunkt må håndtere sidevind. Det er ikke lett å være i en vifte, da det krever alt vi nettopp har fortalt deg: posisjon, organisering, konsentrasjon og styrke. Du kan ikke miste fokus i et sekund, for hvis du slipper hjulet og blir droppet av, er du ferdig. Uansett hvor sterk du er, kommer du ikke veldig langt alene. Det er bedre å bli med i den andre gruppen, danne en vifte, begynne å rotere og prøve å tette gapet. Rotasjonene må være korte og jevne, og du må holde hastigheten så høy og konstant som mulig. Ikke rotere for hardt, for på den måten tvinger du syklisten du du har bak deg til å jobbe hardere for å holde seg på hjulet og beskytte seg mot vinden. På den annen side er det bedre å gjøre rotasjon foran enn å holde seg på halen. Å gå inn i rotasjonen vil gi deg øyeblikk av “hvile” og øyeblikk i ledelsen. På den annen side kan du være mer “komfortabelt” på halen av gruppen, men du er på kanten, kanskje skummet på kanten av veien, og eventuelle feilbevegelser, og du slipper hjulet og blir droppet av.

Hvis du ikke er en rittsyklist, vil du mest sannsynlig unngå torturen til vifteformasjoner, men en dag må du kanskje takle vinden, og det kan være syklistens største fiende. Å sykle alene og møte sterk motvind kan være et mareritt, mens sterk sidevind kan bli ganske farlig. Uansett hvor vinden kommer fra, vil en sykkelvest som Crosswind-modellen eller noen av de andre vindtette sykkelvestene fra Siroko bli din beste allierte i tider med sterk vind.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler