errores comunes ace137b0 003a 4064 9d12 1b63f70c722e

10 Misstag Cyklister Gör När De Cyklar

Kunskap är makt, även inom cykling. Att kunna lära av dina misstag kan hjälpa dig att undvika dem i framtiden. Det är därför, oavsett om du bara är en nybörjare eller en erfaren cyklist, vi har våra nya topp 10-misstag i cykling som du kan undvika. Den här gången fokuserar vi på de misstag vi oftast gör när vi redan är på cykeln.

Överdrivet självförtroende

Detta är det viktigaste. Alla cyklister – oavsett nivå – gör detta misstag. Det går från en nybörjares: “Titta mamma, inga händer!” till världsmästaren Julian Alaphilippe, som lyfte händerna för att fira en seger och förlorade på den sista metern. Att förlora ett lopp skulle vara det mindre besväret eftersom denna grad av självförtroende kan ge värre konsekvenser, som att orsaka en olycka.

Var alltid försiktig; känn till dina gränser och ta inte onödiga risker, särskilt under okända nedförsåk men också när du cyklar långsamt, när du tror att allt är under kontroll och du inte är uppmärksam på vägen framför dig.

Att inte respektera trafikreglerna

Detta är det mest synliga misstaget och det som cyklisterna tillrättavisas för mest av både fotgängare och förare. Det sträcker sig från något så enkelt som att köra mot rött till något så modernt som att använda en telefon medan du cyklar. Låt den som är utan synd kasta den första stenen; vi har fler kullerstenar än Paris-Roubaix.

Vi har ingen ursäkt: Om vi får böter kan vi klaga på det och säga att staden inte är cykelvänlig eller att bilförare också använder sina telefoner, men lagen är lag och vi måste följa den. Håll dig informerad som om trafikregler i ditt land eller det land du ska besöka, eftersom reglerna kan variera.

Att vara oåtkomlig eller inte säga vart du ska

Det är inget problem om du ger dig ut i en grupp, så länge du stannar med den gruppen tills du kommer hem. Men om du cyklar på egen hand, var lika mån om dina nära och kära som de är för dig. Tänk på din familj, din partner, dina barn och föreställ dig själv i deras position. Föreställ dig hur det skulle vara för dem att inte hitta dig eller kan nå dig.

När du ger dig ut på cykeln måste du alltid ha en fulladdad telefon med dig och berätta för dina nära och kära var du ska vara. Det finns telefonappar som låter dig dela din plats i realtid och andra som låter dig ringa ett nödsamtal om en olycka skulle hända. Cykeldatorer har också möjlighet att skicka ett meddelande till dina nödkontakter.

Inte lossa fötterna i tid

Om det är första gången du använder clip-pedaler, VAR FÖRSIKTIG! Du bör försöka klicka fast och klicka loss innan du börjar cykla så att du inte riskerar att falla när du stannar. Du bör också veta hur man snabbt kan lossa vid behov. Även om det inte är första gången du använder den här typen av pedaler, var försiktig med nya clip-pedaler och klossar, eftersom de alltid är styvare och det är svårare att klicka loss dem.

Här är en rekommendation för att vänja sig vid pedalerna: Öva med spårställ och lär dig hur du håller din balans utan att klicka loss – en mycket användbar färdighet som ger dig extra tid i alla oväntade situationer och hjälper till att undvika ett fall. Men först och främst bör du veta hur man klickar loss och hur man gör det snabbt.

Att alltid träna hård

Cyklister gör vanligtvis detta misstag när de börjar träna utan tidigare forskning eller vägledning. Om du bara ger dig ut för att träna hårt riskerar du överträning. Våra kroppar behöver vila för fysiologiska anpassningar som förbättrar deras funktion. Om du håller din kropp under konstant stress och i behov av återhämtning kan den inte förbättras och som en följd kommer inte din prestation att förbättras heller; eller så kommer den göra det i en mycket långsammare takt än den borde.

Att ta det lugnt och cykla lugnt medan du vilar aktivt är också träning. Det bästa du kan göra är att leta efter information, be andra cyklister om råd och få råd från en kvalificerad tränare som kan utforma en personlig träningsplan enligt din nivå och dina mål. Som ni vet är information makt.

Att bromsa för hårt

Detta är ett mycket vanligt misstag bland nybörjare eftersom de oerfarna står inför olika oväntade situationer, känslan av osäkerhet när vi hoppar på en cykel för första gången och bristen på skicklighet med att hantera bromshandtagen. Om du klämmer in dem för hårt kommer du att bromsa hårt och en av dessa två saker kan hända: du kommer antingen att glida med bakhjulet eller flyga över styret. I båda fallen är du illa ute.

Bromsningen måste ske gradvis, så det rekommenderas att du testar dina spakar och bromsar för att vänja sig vid dem. Bromsningen är mycket mer progressiv om du använder fälgbromsar, medan skivbromsar har mer kraft och det finns större risk för överbromsning.

Att bromsa i en kurva

Vi säger inte att du inte ska bromsa i en kurva – du måste göra det – men du ska inte vänta tills du når den eller bromsa för hårt när du lutar cykeln. Du måste börja bromsa en bra bit innan du kommer till kurvan när du är i rak position. Det möjliggör bättre kurvtagning (justera din kropp och cykelposition för att ta kurvan på det mest effektiva sättet) och minskar bromskraften när du lutar cykeln i kurvan. Om du väntar till sista sekunden innan du slår på bromsarna måste du fortsätta att bromsa hårt i kurvan och därmed öka risken för att falla.

Att använda cykelväxlar fel

Vi har ägnat en hel artikel åt hur man använder cykelväxlar, men eftersom det är ganska vanligt att se cyklister från alla discipliner och alla nivåer använda dem på fel sätt måste vi fortsätta att insistera.

Bortsett från alla de problem som vi nämnde i det inlägget är det ännu ett problem att använda fel skift eller kadens. Det kan leda till att du gungar (flyttar din bål upp och ner) när du cyklar i mycket låg kadens och trycker på pedalerna hårt; det kallas slipning och ser i princip ut som om du vill pressa benen med resten av kroppen. Å andra sidan kan du börja studsa på sadeln på grund av en högre kadens, otillräcklig för din hastighet eller terräng. Det lämpliga kadensintervallet ligger mellan 80 och 100 varv/min (pedalvarv per minut). Alla har sin egen stil.

Att inte varna gruppen bakom dig

Oavsett om du är en väg eller en bergcyklist, om du ger dig ut i en grupp bör du ta hänsyn till att du inte är ensam på vägen, spåret, stigen, singletracken etc. Om du är i spetsen är du den första som ser gropar, stötar eller någon annan typ av hinder, och av den anledningen måste du varna resten av gruppen genom att skrika eller peka på – helst båda – problemets typ och plats.

Att inte kämpa tillräckligt eller kämpa för mycket med vinden

Låt oss gå vidare till ett annat misstag som många cyklister gör – antingen oavsiktligt eller medvetet – när vi ger oss ut i en grupp. Det är vanligare att se en cyklist som inte kämpar genom vinden än att en cyklist är alltför utsatt för den, men logiskt sett, om det finns någon som aldrig är i fronten måste det finnas en annan som trycker sig igenom mer vind än väntat.

Det finns också cyklister som har gjort sig skyldiga till att ha överdrivit och kämpat mot vinden till det yttersta, men de är ett undantag. När detta händer, och om de inte är de starkaste i gruppen, kan de allra sista kilometerna bli en riktig prövning.

Helst skulle alla cyklister inom gruppen gå in i en rotation. Om någon inte är lika tränad som de andra eller inte är uppmärksam bör de försöka bli väl skyddade inne i gruppen. Men naturligtvis, om de plötsligt tar ledningen under en stigning eller en slutsprint, kommer de sannolikt att hamna på en svartlista.

På tal om vind, låt oss avsluta med att komma tillbaka till det första misstaget vi nämnde: självförtroendet. Att släppa styret är ingen bra idé när vinden är för stark. Om du måste ta på dig armvärmarna eller stänga din cykelväst, stanna och gör det i lugn och ro. Du kommer att undvika en olycka.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar