talla bici b542f2bb 1913 43f1 8e67 bf9dec574497

Hvordan Vælger Du Den Rigtige Cykelstørrelse? – Faq

De første spørgsmål en person, der ønsker at starte med at cykle, er: Hvilken størrelse cykel har jeg brug for? Hvilken størrelse skal jeg købe til min datter? I nogle tilfælde er svaret enkelt, men andre spørgsmål er vanskeligere, da som med tøj eller sko, er der ikke en standard guide for alle mærker, og vi vil løbe risikoen med at lave en fejl, medmindre vi dobbelttjekker det. Dimensionen på cyklen kan variere selv inden for samme mærke, afhængigt af design og geometri af cyklen og den disciplin, den er designet til.

Den gode nyhed er, at alle mærker giver deres størrelsesguides til at hjælpe dig med at finde den rigtige pasform. Desuden tilbyder nogle online sælgere personlig hjælp baseret på specifikke kropsmålinger for folk, der ønsker at købe en cykel.

Men lad os besvare nogle ofte stillede spørgsmål om cykelstørrelser:

 • Hvilken størrelse cykel har jeg brug for?

  Tommelfingerreglen er, at din højde bestemmer den størrelse, du har brug for, og det er dit referencepunkt, når du kontrollerer mærkernes størrelsesdiagrammer.

  De fleste mærker bestemme rammens størrelse af længden af sadelrøret. De kan vises i cm (48, 50, 52…), tommer (17, 19…) eller som størrelser (XS, S, M, L…). Tommer er mere almindelige i mountainbikes, da de første MTBs blev lavet i USA. Men i dag vælger de fleste mærker at bruge bogstaver i stedet for tal for at standardisere størrelserne blandt deres egne modeller og ikke at forvirre brugeren.

  Der er en klassisk måde, der kan hjælpe dig med at vælge cyklens størrelse: ved at måle en standover-højde. Det er afstanden mellem cyklens overrør og skridtet, når du står foran sadlen. Frirummet skal være mellem 2 cm og 5 cm. 

 • Hvilke målinger skal jeg bruge for at finde min størrelse?

  Vi har allerede nævnt, at højden er vigtig, men hvis du ønsker at kende din størrelse mere præcist, skal du måle længden af indersiden af dit ben: tag dine sko af, stå på dine fødder og med lige ben skal du måle afstanden fra gulvet til skridtet. For at gøre det lettere kan du placere en bog mellem dine ben.

  For at få din størrelse på en mountainbike, skal du gange denne måling med 0,21 for at opnå en størrelse i tommer eller med 0,54 for at opnå en størrelse i cm.

  For en landevejscykel skal du gange denne måling med 0,665 for at opnå en størrelse i cm.

 • Hvad hvis min måling er mellem to størrelser?

  I dette tilfælde kan du måle din armlængde (længden fra fingerspidsen på den ene hånd til den anden med armene hævet parallelt med jorden i skulderhøjde i en 90° vinkel). Hvis den er længere end din højde, skal du vælge den større størrelse, og hvis den er kortere, skal du vælge den mindste.

  Heldigvis kan dette “nemt” løses ved hjælp af en længere eller kortere rør eller en sadelpind med eller uden tilbageslag.

 • Er cykeldimensionerne anderledes for kvinder? 

  Størrelsen vil også være baseret på din højde, og du bør følge de generelle anbefalinger, der er nævnt her ovenfor.

  Stelstørrelserne på damecykler er de samme som unisex-cykler. Der er kvinder, der føler sig mere trygge på en kvindecykel på grund af dens specifikke komponenter, geometri og lidt mindre hjul, mens andre kvinder vælger unisex-modeller.

 • Hvordan vælger man den rigtige størrelse på en børnecykel?

  Der er tre ting at huske på: højden og alderen af barnet, og det faktum, at på børnecykler bestemmer hjulets mål i tommer størrelsen af cyklen. Det betyder:

  For de yngste (børn mellem 2 og 4 år med en højde mellem 85 og 105 cm) vil det være en 12″ løbecykel.

  Derefter er der de 14″ cykler med pedaler og eventuelt med træningshjul, som er designet til børn mellem 3 og 6 år og højder mellem 95 og 115 cm.

  2 tommer mere, og vi har 16 “cykler, stort set det samme som de tidligere, men lidt større, der skal bruges op til 7 år gammel og højde omkring 100-135 cm.

  Det næste skridt vil være 20″ cykler til 6-10-årige og højst 140 cm. De bliver ikke større med træningshjul.

  Den sidste specifikke størrelse er en 24″ cykel til børn over 9 år og over 135 cm høj. 

 • Hvad betyder en 26-tommers cykel?

  En 26-tommers cykel refererer til hjulstørrelsen, ikke rammens størrelse. Derfor taler vi ikke om cyklens størrelse. Det samme gælder for 27,5″ eller 29″ cykler. I alle tre tilfælde taler vi altid om mountainbikes eller hybridcykler.
 • Betyder rammestørrelse noget?

  Ja og nej. Størrelsen af rammen definerer størrelsen af cyklen, og mens det er afgørende at bruge den rigtige til at cykle komfortabelt og håndtere cyklen godt, er det også sandt, at vi kan bruge andre komponenter til at justere en lidt underdimensioneret eller overdimensioneret cykel. Kun lidt dog. Hvis du er en størrelse L giver det ingen mening at vælge en S cykel, eller hvis du er mellem en S og M, ville det være en dårlig beslutning at vælge en L.
 • Hvor finder jeg størrelsen på en cykel?

  Cyklens størrelse er normalt malet eller limet på det øverste rør eller sadelrøret, hvor du vil se et tal i cm eller tommer, eller et bogstav. Hvis der ikke er nogen, skal du bruge et målebånd til at kontrollere længden af sadelrøret: det er din cykelstørrelse.

 • Skal jeg være i stand til at nå jorden med mine fødder?

  Hvis du er nybegynder så JA,, det anbefales at du er i stand til nemtat sætte dine fødder på jorden, mens du sidder på sadlen. Det er ikke den optimale position, men det er den sikreste. Senere når du har mere selvtillid, kan du hæve sadlen og kun nå jorden med tæerne.
 • Jeg føler mig sikker på en cykel. Hvor højt skal jeg indstille sadlen?

  Du bør bruge din indvendige benlængde som nævnt ovenfor og gange det med 0,88. Du får afstanden mellem krankboksen (midtpunktet, hvor håndsvinget roterer) og sadlens højeste punkt.

  Du kan også gøre det old school. Sæt dig på cyklen, sæt hælen på pedalen på sin laveste position. På det punkt skal dit ben næsten være lige. Hvis du ikke kan nå det, er sadlen for høj, og hvis benet er bøjet, er du nødt til at hæve sadlen.

 • Jeg kan ikke finde ud af det, jeg har ikke et målebånd, det er for forvirrende, jeg har brug for hjælp…

  Tag til din lokale butik. Beskriv din fysiske tilstand (kondition, fleksibilitet, skader osv.) til sælgeren og fortæl dem, hvad du skal bruge cyklen til. De kan give dig nogle råd, og afhængigt af butikken kan du være i stand til at afprøve flere modeller og størrelser, før du vælger den perfekte.

  Hvis du vil bruge en masse penge på en cykel, er det afgørende at få sælgerens råd eller få udført en biomekanisk analyse. Sælgerens assistance og cykeltest i en butik er gratis, og prisen på en biomekanisk analyse starter fra 100€.

Endelig er det vigtigt at få stelstørrelsen rigtigt, men cykler er ikke skræddersyet. Med øvelse kan du finjustere cyklen til dine mål eller behov ved at flytte eller ændre højden og/eller længden af røret, styret, sadelpinden og sadlen. I sidste ende er det cyklen, der skal tilpasse sig dig og ikke den anden vej rundt.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler