talla bici c9bc0a16 7393 41b1 bce3 ec7bf33635b2

Hvordan Velge Riktig Sykkelstørrelse? – Faq

De første spørsmålene en person som vil begynne å sykle må stille seg er: Hvilken størrelse sykkel trenger jeg? Hvilken størrelse skal jeg gi til datteren min? I noen tilfeller er svaret enkelt, men noen ganger er det vanskeligere fordi det, som med klær eller sko, ikke er en standard størrelsesguide for alle merker, og vi risikerer å gjøre en feil med mindre vi dobbeltsjekker alt. Sykkelstørrelse kan variere selv innen samme merke, avhengig av sykkelens design, geometri og disiplinen den er designet for.

Den gode nyheten er at alle merker oppgir størrelsesguider for å hjelpe deg med å finne riktig passform. Dessuten tilbyr noen online selgere personlig hjelp basert på spesifikke kroppsmålinger for folk som ønsker å kjøpe en sykkel.

Likevel, la oss svare på noen ofte stilte spørsmål om sykkelstørrelser:

 • Hvilken størrelse sykkel trenger jeg?

  Tommelfingerregelen er at høyden din bestemmer størrelsen du trenger, og er ditt referansepunkt når du sjekker merkets størrelsestabeller.

  De fleste merker bestemmer rammestørrelsen etter lengden på setetrøret. De kan vises i cm (48, 50, 52 …), tommer (17, 19 …) eller som størrelser (XS, S, M, L …). Tommer er vanligere i terrengsykler, ettersom de første MTB-ene ble laget i USA. Imidlertid velger de fleste merkevarer i dag å bruke bokstaver i stedet for tall for å standardisere størrelsene blant sine egne modeller og ikke forvirre brukeren. 

  Det er en klassisk måte som kan hjelpe deg med å velge sykkelstørrelse: ved å måle en overliggende høyde. Det er klaring mellom topprøret på sykkelen og skrittet ditt når du står foran setet. Klaringen skal være mellom 2 cm og 5 cm. 

 • Hvilke målinger trenger jeg for å finne størrelsen min?

  Vi har allerede nevnt at høyden er viktig, men hvis du vil vite størrelsen din mer nøyaktig må du måle lengden på innsiden av benet: ta av deg skoene, stå stødig på begge føttene, og mål bena rett, mål avstanden fra gulvet til skrittet. For å gjøre det lettere, legg en bok mellom beina. 

  For å få størrelsen din på terrengsykkel, multipliser denne målingen med 0,21 for å oppnå en størrelse i tommer eller med 0,54 for å få en størrelse i cm.

  For en landeveissykkel, multipliser denne målingen med 0,665 for å oppnå en størrelse i cm.

 • Hva om målingen min er mellom to størrelser?

  I dette tilfellet kan du måle armspennet ditt (lengden fra fingertuppen til den ene hånden til den andre med armene løftet parallelt med bakken i skulderhøyde i en vinkel på 90 °). Hvis den er lengre enn høyden din, velg den større størrelsen, hvis den er kortere, velg den mindre.

  Heldigvis kan dette “enkelt” løses ved hjelp av en lengre eller kortere stamme eller setepinne med eller uten tilbakeslag.

 • Er sykkelstørrelse annerledes for kvinner?

  Størrelsen vil også være basert på høyden din, og du bør følge de generelle anbefalingene nevnt ovenfor.

  Rammestørrelsene på kvinnesykler er de samme som unisex. Det er kvinner som føler seg mer komfortable på en kvinnesykkel på grunn av dens spesifikke komponenter, geometri og litt mindre hjul, mens andre kvinner velger unisex-modeller.

 • Hvordan velge riktig størrelse på en barnesykkel?

  Det er tre ting å huske på: barnets høyde og alder, og det faktum at hjulet målt i tommer på barnesykler bestemmer størrelsen på sykkelen. I et nøtteskall:

  For de minste (barn mellom 2 og 4 år med en høyde mellom 85 og 105 cm) vil det være en 12″-tommers løpesykkel/balansesykkel.

  Deretter er det 14″-syklene, med pedaler og eventuelt med støttehjul, designet for barn mellom 3 og 6 år og høyder mellom 95 og 115 cm.

  2 tommer mer, og vi har 16″-syklene, praktisk talt de samme som de forrige, men litt større, som skal brukes opp til 7 år og høyder rundt 100-135 cm.

  Neste trinn vil være 20″-sykler for 6-10-åringer, maksimalt 140 cm høye. De kommer ikke lenger med støttehjul.

  Den siste spesifikke størrelsen er en 24 “sykkel for barn eldre enn 9 og over 135 cm høye. 

 • Hva betyr en 26-tommers sykkel?

  En 26-tommers sykkel refererer til hjulstørrelsen, ikke rammestørrelsen. Derfor snakker vi ikke om størrelsen på sykkelen. Det samme gjelder 27,5″ eller 29″ sykler. I alle tre tilfeller snakker vi alltid om terrengsykler eller hybridsykler.
 • Betyr rammestørrelse noe?

  Ja og nei. Størrelsen på rammen definerer størrelsen på sykkelen, og selv om det er viktig å bruke den rette for å sykle komfortabelt og håndtere sykkelen godt, er det også sant at vi kan bruke andre komponenter til å justere en litt underdimensjonert eller overdimensjonert sykkel. Men bare litt. Hvis du er i størrelse L, gir det ingen mening å velge en S-sykkel, eller hvis du er mellom en S og M, ville det være en dårlig beslutning å velge en L.
 • Hvor finner jeg størrelsen på en sykkel?

  Sykkelstørrelsen er vanligvis malt eller limt på topprøret eller setetrøret der du vil se et tall i cm eller inches, eller en bokstav. Hvis det ikke er noe merke må du bruke et målebånd for å sjekke lengden på setetrøret: det er størrelsen.

 • Må jeg være i stand til å nå bakken med føttene?

  Hvis du er nybegynner, så JA, anbefales det at du enkelt kan sette føttene på bakken mens du sitter på setet. Det er ikke den optimale posisjonen, men den er den tryggeste. Senere, med mer selvtillit og dyktighet, kan du heve setet og bare nå bakken med tærne.
 • Jeg føler meg trygg på sykkelen. Hvor høyt setter jeg setet?

  Du bør bruke den indre benlengden din som nevnt ovenfor og multiplisere den med 0,88. Du får avstanden mellom bunnbraketten (midtpunktet der krankene roterer) og setets høyeste punkt.

  Du kan også gjøre det på gamlemåten. Gå på sykkelen, legg hælen på pedalen i laveste posisjon. På det tidspunktet skal beinet ditt være nesten helt rett.Hvis du ikke når den, er setet for høyt, og hvis benet er bøyd, må du løfte setet.

 • Jeg klarer ikke finne ut av det, jeg har ikke målebånd, det er for forvirrende, jeg trenger hjelp…

  Gå til din lokale butikk. Beskriv din fysiske tilstand (kondisjon, fleksibilitet, skader osv.) for selgeren og fortell dem hva du vil bruke sykkelen til. De kan gi deg noen råd, og avhengig av butikk kan du kanskje prøve flere modeller og størrelser før du velger den perfekte.

  Hvis du skal bruke mye penger på en sykkel er det avgjørende å få selgerens råd eller få utført en biomekanisk analyse. Selgers assistanse og sykkeltesting i en butikk er gratis, og prisen på en biomekanisk analyse starter fra omtrent 1000kr.

Til slutt er det viktig å få rammestørrelsen riktig, men sykler er ikke skreddersydd. Med bruk og øvelse kan du finjustere sykkelen til dine mål eller behov ved å flytte eller endre høyden og/eller lengden på stammen, styret, setepinnen og setet. Tross alt er det sykkelen som skal tilpasse seg deg og ikke omvendt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler