rodillo ed8e83ad f894 4871 abf5 90a4aba763ff

Συμβουλεσ Για Προπονηση Με Προπονητηριο Ποδηλατου Εσωτερικου Χωρου

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα προπονητήριο ποδηλάτου εσωτερικού χώρου ή σας το έκαναν μόλις δώρο αλλά δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους προπόνηση στο παρελθόν, έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο προπονητήριο ποδηλάτου να επιλέξετε και πώς να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε:

Ποιοι τύποι προπονητηρίων ποδηλάτου εσωτερικού χώρου υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι: με κυλίνδρους, με άμεση μετάδοση κίνησης και με τροχό.

rollers

Τα ποδήλατα με κυλίνδρους είναι ο λιγότερο συνηθισμένος τύπος ποδηλάτου γυμναστικής και απαιτεί λίγη ικανότητα οδήγησης καθώς και πολλή συγκέντρωση. Το ποδήλατο τοποθετείται απευθείας πάνω από δύο ή τρεις κυλίνδρους.

direct drive

Στα ποδήλατα με άμεση μετάδοση κίνησης, ο πίσω τροχός αφαιρείται, το ποδήλατο συνδέεται κατευθείαν με το όργανο στο πίσω μέρος και η αλυσίδα του ποδηλάτου συνδέεται με την κασέτα του οργάνου.

wheel on

Τέλος, στα ποδήλατα με τροχό η αντίσταση εφαρμόζεται στον πίσω τροχό. Η αντίσταση μπορεί να είναι μαγνητική, υγρή ή συνδυασμός και των δύο.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τον τύπο των αισθητήρων και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στα στατικά ποδήλατα, ειδικά εάν σκοπεύετε να κάνετε εικονική ποδηλασία. Ορισμένα μοντέλα δεν έχουν λογισμικό και ενδέχεται να μην είναι συμβατά με εφαρμογές για κινητά.

Πού να τοποθετήσετε το προπονητήριο ποδηλάτου σας;

Εάν έχετε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε τον! Θα εκτιμήσετε τον φυσικό εξαερισμό, ακόμα και αν πρόκειται απλά για μια βεράντα. Εάν δεν διαθέτετε τέτοιο χώρο, μπορείτε να τοποθετήσετε το προπονητήριο ποδηλάτου σας κοντά σε ένα παράθυρο. Εάν έχετε κλειστό χώρο όπως αποθήκη ή υπόγειο, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα.

outdoor

Πριν από την τοποθέτησή του σε εσωτερικό χώρο λάβετε υπόψη τον θόρυβο και τις δονήσεις που παράγονται από το στατικό ποδήλατο γυμναστικής σας καθώς και από το σύστημα μετάδοσης κίνησης του ποδηλάτου. Κάθε κτίριο είναι διαφορετικό και το ίδιο και οι γείτονες. Σκεφτείτε προσεκτικά την προσωπική σας κατάσταση για να επιλέξετε το κατάλληλο προπονητήριο ποδηλάτου καθώς μερικά είναι πολύ αθόρυβα ενώ άλλα μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη.

Πώς να ρυθμίσετε το προπονητήριο ποδηλάτου σας;

Η συναρμολόγηση των περισσότερων μοντέλων δεν είναι πυρηνική φυσική και τείνει να την εξηγεί πολύ καλά ο κατασκευαστής. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται καθόλου συναρμολόγηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τυχόν επιπλέον εξοπλισμό που ίσως χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

Χαλάκια. Θα ιδρώνετε πολύ. Τοποθετήστε το προπονητήριο ποδηλάτου σας επάνω σε ένα χαλάκι για να μην λερώνει το πάτωμα ο ιδρώτας σας. Πολλά εμπορικά σήματα πωλούν ειδικά χαλάκια στατικών ποδηλάτων. Είτε επιλέξετε ένα επαγγελματικό χαλάκι ή ένα απλό, θα πρέπει να καθαρίζετε τον ιδρώτα μετά από κάθε προπόνηση. Η χρήση πετσέτας, κουβέρτας ή χαλιού δεν είναι πρακτική. Επιπλέον, τα χαλάκια θα συμβάλουν στη μείωση της μετάδοσης των δονήσεων που προκαλούνται από το στατικό ποδήλατο γυμναστικής.

mat indoor cycling

Εάν χρησιμοποιείτε προπονητήριο ποδηλάτου με κυλίνδρους, μερικοί τροχοί που χρησιμοποιείτε σπάνια – με ειδικά λάστιχα για κυλίνδρους – θα φανούν χρήσιμα για να μην φθείρετε τα κανονικά σας. Εάν έχετε προπονητήριο ποδηλάτου με τροχό είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε μια κασέτα, μια ζάντα και ένα επιπλέον λάστιχο (ιδανικά ένα λάστιχο ειδικό για στατικά ποδήλατα). Εάν έχετε προπονητήριο ποδηλάτου με άμεση μετάδοση κίνησης θα χρειαστείτε απλά μια επιπλέον κασέτα για να μην χρειάζεται να συναρμολογείτε και να αποσυναρμολογείτε εκείνη που έχετε στον πίσω τροχό σας.

Η υποστήριξη του μπροστινού τροχού είναι ένα μη απαραίτητο αξεσουάρ, αλλά έγινε ένα βασικό χαρακτηριστικό σε πολλά μοντέλα καθώς βελτιώνει τη σταθερότητα του ποδηλάτου.

Τι να φοράτε για να κάνετε ποδηλασία εσωτερικού χώρου;

Εξαρτάται από το πού κάνετε προπόνηση, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παλιά ή φθαρμένα ρούχα, καθώς θα ιδρώνετε πολύ, το οποίο βλάπτει τα υφάσματα. Ωστόσο, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καινούργια ρούχα, καλύτερα να τα πλένετε αμέσως μόλις τελειώσετε την προπόνηση.

Φυσικά θα πρέπει να φοράτε κοντό παντελόνι. Εάν γυμνάζεστε σε εξωτερικό χώρο και κάνει κρύο φορέστε μια μπλούζα ή/και ένα μπουφάν – μπορείτε πάντα να το βγάζετε μόλις ζεσταθείτε. Εάν κάνετε προπόνηση σε εσωτερικό χώρο μπορείτε να φοράτε απλά ένα κοντό παντελόνι. Εάν κρυώνετε, φορέστε ένα λεπτό εσωτερικό ένδυμα ή μια παλιά μπλούζα για να απομακρύνει τον ιδρώτα. Όταν τελειώσετε, θα είστε μούσκεμα οπότε σκουπιστείτε γρήγορα και φορέστε μερικά ζεστά ρούχα για να μην κρυώνετε πριν μπείτε στο ντους. Πλύνετε αμέσως τα ρούχα σας.

Πετσέτα, νερό, ανεμιστήρας και φαγητό

Το προπονητήριο ποδηλάτου έχει ρυθμιστεί και είστε έτοιμοι να αρχίσετε να ιδρώνετε. Πριν ανεβείτε στο ποδήλατο να έχετε πρόχειρη μια πετσέτα για να σκουπίζετε τον ιδρώτα. Επίσης, συνιστάται και ένα μπουκάλι νερό με ηλεκτρολύτες (ή δύο, εάν η προπόνηση θα διαρκέσει πολύ) για να μην καταλήξετε αφυδατωμένοι. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα εάν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός ή εάν το μέρος που προπονείστε είναι πολύ ζεστό. Αν σχεδιάζετε να κάνετε προπόνηση για πολλή ώρα να έχετε πρόχειρο λίγο φαγητό για να μην χρειάζεται να βγείτε έξω στη μέση της προπόνησης.

Διασκεδάστε με το προπονητήριο ποδηλάτου!

Ας είμαστε ειλικρινείς, χρησιμοποιούμε προπονητήρια ποδηλάτου εσωτερικού χώρου επειδή δεν μπορούμε να βγούμε έξω και να κάνουμε ποδηλασία (λόγω έλλειψης χρόνου ή κακών καιρικών συνθηκών). Πέρα από αυτό, το να κολλάτε σε ένα μέρος χωρίς να υπάρχει ένα τοπίο για να εστιάζετε, μπορεί να κάνει την προπόνησή σας αρκετά κουραστική. Για αυτό μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να διασκεδάσετε: ταινίες, σειρές, μουσική, podcast, ηχητικά βιβλία, οτιδήποτε σας αρέσει!

have fun

Εάν έχετε ένα έξυπνο προπονητήριο ποδηλάτου με Ant+ ή Bluetooth ή τους απαραίτητους αισθητήρες και αξεσουάρ στο ποδήλατό σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές εικονικής ποδηλασίας όπως το Zwift, το Rouvy, το Tacx, το Bkool, το TrainerRoad ή το Kinomap. Όλες αυτές είναι εφαρμογές επί πληρωμή, αλλά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε για μεγάλο διάστημα το προπονητήριο ποδηλάτου σας, αξίζει να τις ελέγξετε για να ζωντανέψετε τις εσωτερικές προπονήσεις ποδηλασίας σας.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής για την προπόνηση θα την καταστήσει πιο γρήγορη και πιο ικανοποιητική. Υπάρχουν πολλές δωρεάν και επί πληρωμή επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βίντεο με προπονήσεις από το YouTube, μια εφαρμογή για κινητά ή απλά ένα κομμάτι χαρτί με χρόνους, ένταση και ρυθμό, καθώς και ένα χρονόμετρο για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.

Πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η προπόνηση;

Μιάμιση ώρα, το πολύ δύο ώρες, θα είναι υπέρ αρκετές ειδικά αν η προπόνηση είναι πολύ έντονη. Λάβετε υπόψη ότι θα κάνετε ποδηλασία χωρίς διαλείμματα, χωρίς φανάρια, χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς κατηφορικά τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε λεπτό ποδηλασίας στο προπονητήριο ποδηλάτου.

Συντήρηση ποδηλάτου

Να έχετε κατά νου ότι ο ιδρώτας είναι γεμάτος άλατα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο ποδήλατό σας, οπότε μόλις τελειώσει η προπόνηση καθαρίστε και σκουπίστε το τιμόνι, τη βάση, τα καλώδια, το σκελετό (ειδικά το επάνω οριζόντιο τμήμα), τη σέλα και τη βάση του καθίσματος. Εάν τοποθετήσετε την πετσέτα που χρησιμοποιείτε για να σκουπίζεστε πάνω από το τιμόνι δεν θα μπαίνει ιδρώτας μέσα στις βίδες, τις καλωδιώσεις, τις ταχύτητες, την ταινία του τιμονιού ή τις λαβές.

Ο καθαρισμός και η λίπανση του συστήματος μετάδοσης κίνησης (αλυσίδα, γρανάζια, δακτύλιοι αλυσίδας και πίσω τροχός) είναι απαραίτητα. Ένα καθαρό, καλά λιπασμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο αθόρυβο προπονητήριο ποδηλάτου.

Αν έχετε προπονητήριο ποδηλάτου με τροχό, βεβαιωθείτε ότι η πίεση του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 110 psi. Αν υπάρχει λιγότερη πίεση θα προκαλέσει περισσότερο θόρυβο και μεγαλύτερη φθορά.

Ανεξάρτητα από τον τύπο προπονητηρίου ποδηλάτου θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ασκείτε δύναμη στα πεντάλ καθώς δεν θα υπάρχει η ισορροπία που θα έχετε συνήθως μετακινώντας το ποδήλατο όταν κάνετε πεντάλ. Το ποδήλατο είναι κλειδωμένο στο πλαίσιο οπότε θα πρέπει να κάνετε αυτή την κίνηση με το σώμα σας.

1 σχόλιο στο “Συμβουλεσ Για Προπονηση Με Προπονητηριο Ποδηλατου Εσωτερικου Χωρου”

  1. Avatar

    Υπαρχει καποιο υλικο ή ταινια που μπορω να βαλω στον κυλινδρο για να μην μου τρωει την γομα απο το λαστιχο ή για να μην αλλαζω λαστιχο γενικα ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα