ninos bici 9b452a38 0485 4d52 a6d7 19c7dbcb2ccb

Πλεονεκτήματα της ποδηλασίας στα παιδιά

Μερικές από τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις περιλαμβάνουν τα ποδήλατα ως τους τέλειους συντρόφους σε όλες τις περιπέτειές μας. Μόλις ξεκινούσε το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές, τα ποδήλατα γινόντουσαν γρήγορα τα αγαπημένα μας μέσα μεταφοράς. Ίσως να εγκαταλείπαμε κάπως τα δίκυκλά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά κάπου κάπου θα επιστρέφαμε ξανά στη σέλα.

Παρακολουθούσαμε πολλά από τα ινδάλματά μας στην ποδηλασία να ανεβαίνουν βουνά στην τηλεόραση. Λίγα λεπτά αργότερα, ανεβαίναμε στα ποδήλατά μας προσπαθώντας να γίνουμε σαν εκείνους τους μεγάλους πρωταθλητές και ονειρευόμασταν ότι μια μέρα θα ανεβαίναμε και εμείς εκείνες τις απότομες πλαγιές.

Τα ποδήλατα και η ποδηλασία παίζουν σημαντικό ρόλο στα πρώτα μας χρόνια και, παρόλο που οι καιροί έχουν αλλάξει, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών. Ίσως όχι τόσο πολύ όσο πριν, επειδή μέχρι το 2020 οι πωλήσεις των ποδηλάτων δεν ήταν ενθαρρυντικές, αλλά ο Covid-19 άλλαξε τα πάντα και ίσως το καινούργιο πάθος για την ποδηλασία στους μικρούς και τους μεγάλους ήρθε για να μείνει.

Έχουμε ήδη αναφέρει τις θετικές επιδράσεις της ποδηλασίας στους ενήλικες σε προηγούμενα άρθρα. Τώρα ας μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα παιδιά, από τη στιγμή που ξεκινούν να κάνουν ποδήλατο με ποδήλατο ισορροπίας μέχρι την εφηβεία τους:

Σώμα και πνεύμα

Όπως κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα ή άθλημα, η ποδηλασία είναι μια πολύ υγιής συνήθεια.

Μαζί με μια υγιεινή διατροφή, βοηθά στην ενίσχυση του σώματος των παιδιών ενισχύοντας τους μύες και τη δομή των οστών.

Οι αρθρώσεις προστατεύονται καλά καθώς η ποδηλασία είναι ένα ήπιο άθλημα σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο ή τον στίβο.

Η ποδηλασία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς απαιτεί να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Όταν είναι κατάλληλα ντυμένα και καλά εξοπλισμένα, τα παιδιά απολαμβάνουν τόσο τον κρύο όσο και τον ζεστό καιρό όσο και εμείς.

Η ποδηλασία σημαίνει επίσης ότι κάνουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι καλή τόσο για τα παιδιά που δεν είναι πολύ δραστήρια, όσο και για τα παιδιά που απλά δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα. Δώστε τους ένα ποδήλατο και θα εκπλαγείτε με τη δημιουργικότητά τους!

Η ποδηλασία βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, προάγει ένα λειτουργικό αναπνευστικό σύστημα και μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε επίπεδο κινητικότητας, βελτιώνει τον συντονισμό, την ισορροπία και τη  συγκέντρωση. Απλά κοιτάξτε τα παιδιά με τα ποδήλατα ισορροπίας που τρέχουν στα πάρκα λες και έκαναν ποδήλατο όλη τους τη ζωή. Στη συνέχεια, μαθαίνουν να κάνουν πεντάλ με βοηθητικές ρόδες, και μετά χωρίς αυτές, και βρίσκουν την ισορροπία και το συντονισμό τους σε χρόνο μηδέν!

Καθώς μαθαίνουν να κάνουν και να χειρίζονται καλύτερα το ποδήλατο, πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερους μικρούς στόχους με αποτέλεσμα η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους να μεγαλώνει. Θυμάστε την πρώτη φορά που καταφέρατε να κάνετε ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες ή όταν καταφέρατε να κάνετε ποδήλατο χωρίς χέρια;

Η διάθεση των παιδιών βελτιώνεται επίσης χάρη στην ποδηλασία – δεν είναι απλά ένα θέμα ενηλίκων, αλλά και τα μικρά παιδιά πάσχουν επίσης από στρες και άγχος. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια οικογενειακή βόλτα με το ποδήλατο για να διώξετε την ένταση και να καθαρίσετε το μυαλό σας!

Ανταγωνισμός και σεβασμός

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών γεννιέται φυσικά με το γονίδιο του ανταγωνισμού. Αυτό μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αισθητό, αλλά σχεδόν όλοι λατρεύουν να αγωνίζονται και, φυσικά, να κερδίζουν. Η ποδηλασία έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό καθώς είναι ένας συνεχής αγώνας. Κάποιος μπορεί να θυμώσει εάν χάσει και να πανηγυρίσει τη νίκη εάν κερδίσει, αλλά κανένα από αυτά τα δύο πράγματα δεν εγγυάται άλλον έναν θρίαμβο. Επομένως, η ποδηλασία δεν σας διδάσκει μόνο να ανταγωνίζεστε, να κερδίζετε και να χάνετε, να εκτιμάτε τις νίκες και τις ήττες, αλλά ενθαρρύνει επίσης την προσπάθεια, την επιμονή, τη συντροφικότητα, την ομαδική δουλειά και τη θέληση.

Ως ένα πράσινο μέσο μεταφοράς, τα ποδήλατα αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο περιβάλλον. Εάν είναι εφικτό, πηγαίνετε τα παιδιά σας στο σχολείο, για ψώνια ή κάντε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας το ποδήλατο για να τους δείξετε ότι η ποδηλασία είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και θα καταλήξουν να κάνουν ποδήλατο μόνα τους.

Την ίδια στιγμή, μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν βόλτες τριγύρω στην πόλη και να εξοικειωθούν με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και όλους τους άλλους άγραφους κανόνες συνύπαρξης και σεβασμού προς τους άλλους ποδηλάτες, ανθρώπους που κάνουν αθλητισμό, πεζούς και οδηγούς.

Η ποδηλασία στην πόλη αυξάνει τη συγκέντρωση των παιδιών καθώς θα πρέπει να προσέχουν συνεχώς το περιβάλλον τους και ταυτόχρονα τους διδάσκει να είναι υπομονετικά και ανεκτικά, και οι δύο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους.

Η ορεινή ποδηλασία ή η ποδηλασία γύρω από καταπράσινες αστικές περιοχές ενθαρρύνει τα παιδιά να προστατεύουν και να εκτιμούν τη φύση. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους διδάξετε ότι θα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, να μην πετάνε σκουπίδια ούτε να ενοχλούν την άγρια ​​φύση και να αφήνουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα για να μπορούν να επιστρέψουν ξανά στην περιοχή και να μπορούν να την απολαύσουν και άλλοι άνθρωποι.

Κοινωνικοποίηση

Τα παιδιά θέλουν να περνάνε χρόνο με τους γονείς τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και την υπόλοιπη οικογένεια. Λατρεύουν να αισθάνονται ελεύθερα όταν είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεγονός που καθιστά την ποδηλασία παρέα με τα παιδιά μια εξαιρετική οικογενειακή δραστηριότητα αναψυχής. Θα πρέπει απλά να βρείτε την κατάλληλη διαδρομή που είναι προσαρμοσμένη στις δεξιότητες των παιδιών σας και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά αξεσουάρ για να τους βοηθήσετε να απολαύσουν τη βόλτα – είτε κάνουν πεντάλ είτε όχι. Υπάρχουν καρεκλάκια και τρέιλερ για τα νεότερα μέλη – σχοινιά και μπάρες ρυμούλκησης και βάσεις ποδηλάτων για τα παιδιά που ξέρουν να κάνουν πεντάλ μόνα τους, αλλά δεν είναι ακόμα σωματικά και τεχνικά έτοιμα. Ακολουθήστε μικρά βήματα: κανείς δεν θέλει να ανεβεί ξανά σε ένα ποδήλατο εάν δυσκολεύεται στη σέλα από την πρώτη στιγμή. Για αυτό είναι σημαντικό να αυξάνετε σταδιακά τη δυσκολία και να βάζετε στόχους στα μικρά παιδιά για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες τους προκλήσεις. Αυτό θα βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή τους.

Το να περνάνε χρόνο με τους συνομηλίκους τους είναι εξίσου σημαντικό για τα παιδιά όσο και με τους γονείς τους. Αυτός ο τρόπος κοινωνικοποίησης είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή τους. Τα μικρότερα παιδιά μοιράζονται και ανταλλάσσουν τα ποδήλατα ισορροπίας τους στο πάρκο χωρίς «σχεδόν καθόλου» προβλήματα. Τα μεγαλύτερα, οι σχεδόν έφηβοι, αφήνουν σιγά σιγά τη φωλιά και κινούνται με δύο τροχούς. Τα ποδήλατα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσουν νέους φίλους εκτός του οικογενειακού τους κύκλου και να δημιουργήσουν σχέσεις με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Και όλα αυτά ενώ ασχολούνται με μια υγιή σωματική δραστηριότητα!

Εάν τα παιδιά σας πρόκειται να ξεκινήσουν την ποδηλασία ή να εξασκηθούν στο ποδήλατο, θα πρέπει να το διασκεδάσουν. Το ποδήλατο δεν πρέπει να γίνει μια υποχρέωση αλλά μάλλον ένα παιχνίδι που αποτελεί μέρος της ανάπτυξής τους, ένας τρόπος μάθησης, μια δικαιολογία για να αφιερώνουν χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά. Επομένως, εάν είστε ποδηλάτης και είστε παθιασμένοι με τα ποδήλατα, δεν θα πρέπει ποτέ να αναγκάσετε τα παιδιά σας να εξασκήσουν το άθλημα μόνο και μόνο επειδή κάνετε ποδήλατο και εσείς. Αν θέλετε πραγματικά να αγαπήσουν το ποδήλατο, θα πρέπει να τους το μάθετε και να είστε πάντα εκεί όταν χρειάζονται την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας. Εάν αυτό το κάνετε με τους φίλους σας στην ποδηλασία, γιατί να μην το κάνετε και με τα παιδιά σας;

Τέλος, σκεφτείτε τα παιδιά ως μικρούς ενήλικες. Όταν οι ενήλικες αγοράζουν ένα καινούργιο παιχνίδι, το θέλουν στο μέγεθός τους και στα γούστα τους. Το ίδιο ισχύει και στα παιδιά: χρειάζονται ένα ποδήλατο που είναι κατάλληλο για την ηλικία ή το ύψος τους και θα πρέπει να λατρεύουν τον τρόπο που δείχνει για να το απολαύσουν. Εάν δεν γνωρίζετε τι μέγεθος χρειάζεται το παιδί σας, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με το πώς να επιλέγετε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου όπου θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό για διάφορες ηλικίες και ύψος. Και αν θέλουν να ξεκινήσουν να κάνουν πεντάλ παρέα με την Πέππα: Το γουρουνάκι, το Pocoyo, το Μπομπ Σφουγγαράκη ή έναν χαρακτήρα της Disney, να έχετε κατά νου το απόφθεγμα του Oscar Wilde: «Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε καλό στα παιδιά σας είναι να τα κάνετε ευτυχισμένα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.


Προβεβλημένα άρθρα