talla bici 1f0fd056 4416 4be6 ad60 410ad7310299

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες ερωτήσεις που κάνει ένα άτομο που θέλει να ξεκινήσει την ποδηλασία είναι: Τι μέγεθος ποδηλάτου χρειάζομαι; Τι μέγεθος πρέπει να διαλέξω για την κόρη μου; Σε μερικές περιπτώσεις η απάντηση είναι απλή, αλλά σε άλλες ερωτήσεις η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη, επειδή, όπως συμβαίνει και στα ρούχα ή στα παπούτσια, δεν υπάρχει ένας πρότυπος οδηγός μεγεθών για όλα τα εμπορικά σήματα και θα διακινδυνεύσουμε να κάνουμε λάθος, εκτός και αν τον διπλοτσεκάρουμε. Το μέγεθος του ποδηλάτου μπορεί να διαφέρει ακόμα και αν έχει το ίδιο εμπορικό σήμα, ανάλογα με τον σχεδιασμό και τη γεωμετρία του ποδηλάτου και την πειθαρχία με την οποία έχει κατασκευαστεί.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα εμπορικά σήματα προσφέρουν οδηγούς μεγεθών για να σας βοηθήσουν να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος. Επιπλέον, μερικοί διαδικτυακοί πωλητές προσφέρουν εξατομικευμένη βοήθεια με βάση τις συγκεκριμένες μετρήσεις του σώματος ενός ατόμου για εκείνους που θέλουν να αγοράσουν ένα ποδήλατο.

Ακόμα και έτσι, ας απαντήσουμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα μεγέθη ποδηλάτου:

  •  Ποιο μέγεθος ποδηλάτου χρειάζομαι;

    Ο γενικός κανόνας είναι ότι το ύψος σας καθορίζει το μέγεθος που χρειάζεστε και αυτό είναι το σημείο αναφοράς σας κατά τον έλεγχο των διαγραμμάτων μεγεθών ενός εμπορικού σήματος.

    Τα περισσότερα εμπορικά σήματα καθορίζουν το μέγεθος του σκελετού με βάση το μήκος του στύλου καθίσματος. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται σε cm (48, 50, 52…), σε ίντσες (17, 19…) ή ως μεγέθη (XS, S, M, L…). Οι ίντσες είναι πιο συχνές στα ποδήλατα βουνού, καθώς τα πρώτα MTB κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σήμερα τα περισσότερα εμπορικά σήματα επιλέγουν τη χρήση γραμμάτων αντί αριθμών προκειμένου να τυποποιήσουν τα μεγέθη μεταξύ των δικών τους μοντέλων και να μην μπερδεύουν τον χρήστη.

    Υπάρχει ένας κλασικός τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το μέγεθος του ποδηλάτου: μετρώντας το ύψος ποδηλάτου. Είναι η απόσταση μεταξύ του επάνω οριζόντιου σωλήνα του ποδηλάτου και του καβάλου σας όταν στέκεστε μπροστά από τη σέλα. Το διάκενο θα πρέπει να είναι μεταξύ 2 cm και 5 cm.

  • Τι μετρήσεις χρειάζομαι για να βρω το μέγεθός μου;

    Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το ύψος είναι σημαντικό, αλλά αν θέλετε να γνωρίζετε το μέγεθός σας με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα πρέπει να μετρήσετε το εσωτερικό μήκος του ποδιού σας: βγάλτε τα παπούτσια σας, σταθείτε στα πόδια σας και, με τα πόδια σας ευθεία, μετρήστε την απόσταση από το πάτωμα μέχρι τον καβάλο. Για να το κάνετε πιο εύκολα, τοποθετήστε ένα βιβλίο ανάμεσα στα πόδια σας.

    Για να βρείτε το μέγεθός σας για ένα ποδήλατο βουνού, πολλαπλασιάστε αυτήν τη μέτρηση επί 0,21 για να υπολογίσετε το μέγεθος σε ίντσες ή επί 0,54 για να υπολογίσετε το μέγεθος σε cm.

    Για ποδήλατο δρόμου, πολλαπλασιάστε αυτήν τη μέτρηση επί 0,665 για να υπολογίσετε το μέγεθος σε cm. 

  • Τι γίνεται αν η μέτρησή μου είναι ανάμεσα σε δύο μεγέθη;

    Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να μετρήσετε το άνοιγμα των χεριών σας (το μήκος από τα δάχτυλα του ενός χεριού στο άλλο με τα χέρια σας τεντωμένα και παράλληλα με το έδαφος στο ύψος του ώμου σε γωνία 90°). Εάν είναι μεγαλύτερο από το ύψος σας, επιλέξτε το μεγαλύτερο μέγεθος, αν είναι μικρότερο, επιλέξτε το μικρότερο.

    Ευτυχώς, αυτό μπορεί να «επιλυθεί» εύκολα χρησιμοποιώντας ένα μακρύτερο ή μικρότερο άξονα τιμονιού ή μια βάση καθίσματος με ή χωρίς ρύθμιση.

  • Είναι διαφορετικό το μέγεθος του ποδηλάτου για τις γυναίκες;

    Το μέγεθος θα βασιστεί επίσης στο ύψος σας και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις γενικές συστάσεις που αναφέρθηκαν εδώ παραπάνω.

    Τα μεγέθη σκελετού στα γυναικεία ποδήλατα είναι τα ίδια με τα unisex. Υπάρχουν γυναίκες που αισθάνονται πιο άνετα με ένα γυναικείο ποδήλατο λόγω των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, της γεωμετρίας και των ελαφρώς μικρότερων τροχών, ενώ άλλες γυναίκες επιλέγουν μοντέλα unisex.

  • Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου για παιδιά;

    Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε: το ύψος και την ηλικία του παιδιού και το γεγονός ότι στα παιδικά ποδήλατα ο τροχός που μετράται σε ίντσες καθορίζει το μέγεθος του ποδηλάτου. Με λίγα λόγια:

    Για τα μικρά παιδιά (παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών με ύψος μεταξύ 85 και 105 cm) θα είναι ένα ποδήλατο ισορροπίας με ρόδα 12″.

    Στη συνέχεια, υπάρχουν τα ποδήλατα 14″, με πετάλια και προαιρετικά με βοηθητικές ρόδες, σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών και ύψος μεταξύ 95 και 115 cm.

    2 ίντσες επιπλέον και έχουμε τα ποδήλατα 16″, σχεδόν ίδια με τις προηγούμενα αλλά λίγο μεγαλύτερα, για παιδιά έως 7 ετών και ύψος περίπου 100-135 cm.

    Το επόμενο βήμα θα είναι τα ποδήλατα 20″ για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, ύψους το πολύ 140 cm. Δεν συνοδεύονται πλέον με βοηθητικές ρόδες.

    Το τελευταίο συγκεκριμένο μέγεθος είναι ένα ποδήλατο 24″  για παιδιά άνω των 9 και άνω των 135 εκατοστών.

  • Τι σημαίνει ποδήλατο 26 ιντσών;

    Το ποδήλατο 26 ιντσών αναφέρεται στο μέγεθος του τροχού και όχι στο μέγεθος του σκελετού. Επομένως δεν μιλάμε για το μέγεθος του ποδηλάτου. Το ίδιο ισχύει και για ποδήλατα 27,5″ ή 29″. Και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε πάντα για ποδήλατα βουνού ή υβριδικά ποδήλατα.

  • Μήπως μετράει το μέγεθος του σκελετού;

    Ναι και όχι. Το μέγεθος του σκελετού καθορίζει το μέγεθος του ποδηλάτου και ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο μέγεθος για να οδηγείτε άνετα και να χειρίζεστε καλά το ποδήλατο, είναι επίσης αλήθεια ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα εξαρτήματα για να προσαρμόσουμε ένα ελαφρώς μικρότερο ή ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο. Μόνο λίγο όμως. Εάν έχετε μέγεθος L, δεν έχει νόημα να επιλέξετε ένα ποδήλατο S ή αν είστε μεταξύ του μεγέθους S και M, θα ήταν κακή απόφαση να επιλέξετε το L.

  •  Πού μπορώ να βρω το μέγεθος ενός ποδηλάτου;

    Το μέγεθος του ποδηλάτου είναι συνήθως βαμμένο ή κολλημένο στον επάνω οριζόντιο σωλήνα ή στον στύλο καθίσματος όπου θα δείτε έναν αριθμό σε cm ή σε ίντσες, ή ένα γράμμα. Εάν δεν υπάρχει, χρησιμοποιήστε ένα μέτρο για να μετρήσετε το μήκος του στύλου καθίσματος: αυτό είναι το μέγεθος του ποδηλάτου σας.

  • Θα πρέπει να είμαι σε θέση να αγγίζω το έδαφος με τα πόδια μου;

    Εάν είστε αρχάριοι τότε ΝΑΙ, συνιστάται να είστε σε θέση να αγγίζετε τα πόδια σας εύκολα στο έδαφος ενώ κάθεστε στη σέλα. Δεν είναι η βέλτιστη θέση αλλά είναι η ασφαλέστερη. Αργότερα, όταν αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπειρία, μπορείτε να σηκώσετε τη σέλα και να αγγίζετε το έδαφος μόνο με τις μύτες των ποδιών σας.

  • Νιώθω αυτοπεποίθηση επάνω σε ένα ποδήλατο. Πόσο ψηλά να ρυθμίσω τη σέλα;

    Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό μήκος του ποδιού σας όπως αναφέρθηκε παραπάνω και να το πολλαπλασιάσετε επί 0,88. Με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίσετε την απόσταση μεταξύ του κάτω άξονα (το κεντρικό σημείο όπου περιστρέφονται οι στρόφαλοι του ποδηλάτου) και το υψηλότερο σημείο της σέλας.

    Μπορείτε επίσης να το κάνετε με τον παλιό τρόπο. Ανεβείτε επάνω στο ποδήλατο, βάλτε το πόδι σας στο πεντάλ στη χαμηλότερη θέση του. Σε εκείνο το σημείο το πόδι σας θα πρέπει να είναι σχεδόν ευθεία. Εάν δεν μπορείτε να το φτάσετε, η σέλα είναι πολύ ψηλά και εάν το πόδι είναι λυγισμένο, θα πρέπει να σηκώσετε τη σέλα.

  • Δεν μπορώ να το υπολογίσω, δεν έχω μέτρο, είναι πολύ πολύπλοκο, χρειάζομαι βοήθεια…

    Επισκεφτείτε το τοπικό σας ποδηλατάδικο. Περιγράψτε τη φυσική σας κατάσταση (καλή φυσική κατάσταση, ευλυγισία, ιστορικό τραυματισμών, κ.λπ.) στον πωλητή και πείτε του τον λόγο για τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο. Μπορεί να σας δώσει μερικές συμβουλές και, ανάλογα με το κατάστημα, θα μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα μοντέλα και μεγέθη προτού επιλέξετε το ιδανικό για εσάς.

    Εάν πρόκειται να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ένα ποδήλατο, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του πωλητή ή να κάνετε μια βιομηχανική ανάλυση. Η βοήθεια του πωλητή και η δοκιμή διάφορων ποδηλάτων σε ένα κατάστημα είναι δωρεάν και η τιμή μιας βιομηχανικής ανάλυσης ξεκινά από 100€.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος του σκελετού, αλλά τα ποδήλατα δεν είναι κατασκευασμένα κατά παραγγελία. Με τη χρήση και την εμπειρία μπορείτε να προσαρμόσετε το ποδήλατο στις μετρήσεις ή τις ανάγκες σας ρυθμίζοντας ή αλλάζοντας το ύψος και/ή το μήκος του άξονα, του τιμονιού, του άξονα τιμονιού και της σέλας. Σε τελική ανάλυση, το ποδήλατο θα πρέπει να προσαρμόζεται σε εσάς και όχι το αντίστροφο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα