oscuridad 4521ffdf 2a7e 4410 9401 d3ebcd617c0a

Pyöräilyä pimeässä – vinkit yöajoon

Päivänvalotuntien vähetessä tai talvikauden saapuessa tapaavat monet meistä siirtyä sisäharjoitusvastusten selkään ja alkaa taas pyöräillä kodin turvassa. Mutta kuten Darth Vader sanoisi: “Jos vain tietäisit pimeän puolen voiman.” Kunnollisilla ajovaloilla, oikeanlaisella vaatetuksella ja muutamalla turvallisuusohjeella varustettuna ei pimeä puoli ole pelkästään voimallinen, vaan myös huomattavasti hauskempi vaihtoehto kuin kotona ruudun edessä pysyttely.

Pyörän ajovalot

Älä koskaan lähde pimeään yöaikaan pyöräilemään ilman polkupyörän valoja. Varmista, että pyöräsi on varustettu valkoisella etuvalolla ja punaisella takavalolla. Kutakin voidaan käyttää tasaisesti palavassa tai vilkkuvassa tilassa olosuhteista riippuen.

Niiden teho mitataan luumeneissa. Mitä korkeampi numero, sitä voimakkaampi valo on. Toisin sanoen, enemmän luumeneita = enemmän kirkkautta.

Varmista, että tiedät koti- tai matkustusmaasi paikalliset liikennesäännöt ja kysyt vielä itseltäsi seuraavat kolme kysymystä valitaksesi oikeanlaiset ajovalot:

  1. Missä aiot ajaa?
  2. Millä nopeudella?
  3. Kuinka kauan pyöräilet pimeässä?

Vastauksistasi riippuen tarvitset joko tehokkaammat tai vähemmän tehokkaat ajovalot. Parhaat ja tehokkaimmat ovat tyypillisesti kalliita, joten jos budjettisi on tiukka, et ehkä voi ajaa yhtä kauas, nopeasti tai pitkiä matkoja kuin haluaisit.

Jos ajat hyvin valaistuilla alueilla, ovat muille näkymistä varten tarkoitetut valot tarpeeksi varmistamaan sen, että näyt selvästi jalankulkijoille ja muille kulkuneuvoille. Etuvalossa on oltava vähintään 100 luumenia minimiturvallisuutta ajatellen. Yli 100 luumenin valot tarkoittavat, että sinut nähdään ja näet myös itse paremmin huonosti valaistuilla alueilla.

Jos hyvin valaistujen alueiden lisäksi ajat myös huonosti valaistuilla tai pimeillä alueilla, tarvitset näkemistä varten tarkoitetut valot valaisemaan edessä olevaa maastoa. 500 luumenin etuvalon avulla liikut helposti huonosti valaistuilla teillä. 1 000 luumenia tarjoaa hyvän näkyvyyden nopeaan ajoon pimeillä, valaisemattomilla teillä. Kaikki yli 1 000 luumenin valot tarjoavat vieläkin paremman näkökyvyn.

Huonosti valaistuilla tai valaisemattomilla alueilla on nopeutemme ensisijaisen tärkeä tekijä, joka ottaa huomioon oikeiden valojen valitsemisessa, sillä reaktioaikamme ovat lyhyemmät nopeassa vauhdissa. Mitä aiemmin näemme kuopan tai esteen, sitä nopeammin voimme reagoida.

  • 20–25 km/h:n vauhdissa 500–700 luumenia. 
  • Yli 25 km/h:n vauhdissa vähintään 700 luumenia. 
  • Yli 30 km/h:n vauhdissa 1 000 luumenia.
  • Mikä tahansa yli 1 000 luumenin vahvuus auttaa näkemään paremmin alamäkeen ajettaessa.

Maastopyöräillessä on aina hyvä ajatus lisätä ekstravalaisuvoimaa ja ajovalo myös kypärään valaistaksesi edessäsi olevaa aluetta. Tämä on erityisen tärkeää kapeilla poluilla tai silloin, jos uskaltaudut yöreiteille, jotka ovat täynnä laskuosuuksia.

red light bicycle

Kolme pyörän ajovalojen tärkeää elementtiä: akku tai paristot, kiinnitys ja tilat

  1. Akku tai paristot
  2. Kiinnitys
  3. Tilat

Akku tai paristot

  • Uudelleen ladattava akku mieluummin kuin paristokäyttöinen.
  • Valot sisäänrakennetuilla tai erillisillä akuilla.
  • Akun varaustason ilmaisin, jotta vältytään akun (ja valaistuksen) loppumiselta kesken matkan.
  • Vinkki hätätilanteiden varalta: muille näkymistä varten tarkoitetut valot, jotka on kiinnitetty pyörään tai pieni ulkoinen akku, jolla ladata valot tien päällä.

Kiinnitys

  • Suurin osa valoista on varustettu kiinnitysjärjestelmällä. Pidikkeitä on erilaisia. Tarjolla on muun muassa kumisia O-renkaita, muovihihnoja, tarranauhaa, metallisia kiristimiä, pyörätietokoneen kiinnityssovittimia jne.
  • Varmista, että kiinnitysjärjestelmä sopii satulatolppaan tai satulaan (takavalo) ja ohjaustankoon tai ohjainkannattimeen (etuvalo).
  • Pyörävalojen tarjonta voi olla rajallinen, jos tarvitset pyörääsi erityiskiinnityksen.
  • Näkymistä varten tarkoitettuihin valoihin tarvitsee yksinkertaisimmat pidikkeet, kun taas tehokkaimmat, painavimmat ja kalleimmat valot tarvitsevat myös monimutkaisimmat ja kestävimmät kiinnikkeet.

Tilat

  • Vilkkuva ja tasaisesti palava.
  • Erilaiset vilkkumistilat tekevät valoista helpommin huomattavia.
  • Vakaassa tilassa voi olla 1, 2 tai 3 eri voimakkuutta. Niiden avulla voimme mukautua alueen valo-olosuhteisiin sekä välttää sokaisemasta muita kulkuneuvoja tai jalankulkijoita liian kirkkailla valoilla.

Kuinka asemoida valot ja mihin ohjata valokeila?

Takavalot täytyy kiinnittää satulatolppaan tai itse satulaan. Fizik-satuloiden alaosassa on integroitu takavalokiinnike.

Varmista, ettei satulalaukku tai muu esine peitä valoa.

OLE VAROVAINEN sateisina päivinä tai silloin, jos ajat märässä ja mutaisessa maastossa. Takavalo saattaa peittyä likaan ja sen seurauksena näkyä muille vain hädin tuskin.

Etuvalojen tulisi olla osoitettu hieman alaviistoon. Valokiilan tulisi keskittyä tielle ja auttaa ajajaa näkemään edessään oleva alueensa ilman, että se sokaisee muita kulkuneuvoja tai jalankulkijoita.

Pyöräilyvaatetus ja -lasit

langkawi cycling vest lookbook 05

Suurin osa pyöräilyvaatteista on varustettu heijastavilla yksityiskohdilla, ja erityisen tärkeitä ne ovat bib-pyöräilyhousujen, kenkien, kengänsuojien ja hanskojen tapauksessa.

Vaatteiden heijastavat yksityiskohdat tuovat lisänäkyvyyttä, kiitos jalkojen ja jalkaterien liikkeiden.

Heijastavat hanskat lisäävät näkyvyyttämme mutkissa tai liikkuessamme ympäriinsä.

langkawi cycling vest frontal

Markkinoilta löytyy myös pyöräilytakkeja, -hanskoja tai -liivejä, kuten Langkawi Sirokolta, kirkkaissa, katseen kiinnittävissä väreissä lisänäkyvyyttä tuomaan. Tarjolla on myös vaatteita, jotka on valmistettu täysin heijastavista kankaista ja jotka on suunniteltu nimenomaan yöllä tai pimeän aikaan tapahtuvaa ajamista varten.

Jos vaatteesi eivät sisällä heijastavia yksityiskohtia, voit ostaa joustavia heijastinnauhoja laitettavaksi kyynärvarsiisi, nilkkoihisi tai vyötäröllesi. Ne ovat hyvin käytännöllisiä ja niitä löytyy helposti netistä.

siroko tech k3 clear lente transparente lookbook 03

Muista käyttää pyöräilylasejasi myös yöaikaan. Korvaa tavallinen linssisi yksinkertaisesti kirkkaalla suojellaksesi silmiäsi tuulelta, kylmyydeltä, lialta ja hyönteisiltä. Fotokromaattisetkin linssit sopivat yökäyttöön. 

Pyöräile ryhmässä

Pimeällä ryhmässä pyöräily saattaa vaikuttaa vaarallisemmalta, mutta itse asiassa asia on päinvastainen, sillä useat vilkkuvat valot ovat huomattavasti näkyvämpiä kuin yksi valo. Nähdessään paljon valoja, ovat muiden kulkuneuvojen kuljettajat enemmän varuillaan, mikä tekee ryhmässä ajamisesta huomattavasti turvallisempaa.

Noudata liikennesääntöjä ja varmista, että ryhmässä vallitsee hyvä yhteisymmärrys (pyöräile sellaisten ryhmäläisten kanssa, joiden kanssa olet tottunut ajamaan). Parhaimmilla etuvaloilla varustautuneiden pyöräilijöiden tulisi olla kärjessä voidakseen varoittaa muita pyöräilijöitä kuopista tai muista ongelmista tiellä.

Aja tutuissa paikoissa

Mitä paremmin maaston tunnet, sitä paremmassa turvassa olet. Tulet takuulla vaikuttumaan kyvystäsi muistaa kuopat, mutkat ja muut maaston ominaispiirteet. Muista vain, ettet käy yli-itsevarmaksi. Onhan kuitenkin yöaika ja yleensä hyvän pidon tarjoava mutka saattaakin olla märkä ja yllättää epämieluisalla tavalla.

Valitse intervalliharjoittelua varten tuttu, hyvin valaistu maasto. Näin voit keskittyä itse tekemiseen ja suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla.

Ole varovainen ilta- ja aamuhämärässä

Vaikka keskitymmekin tässä artikkelissa yöajoon liittyviin vinkkeihin, emme halua jättää välistä tilaisuutta neuvoa noudattamaan varovaisuutta myös ilta- ja aamuhämärässä ajettaessa. Näinä vuorokaudenaikoina on aurinko hyvin matalalla ja sen häikäisevät säteet osuvat silmiin suoraan. Ole siis erityisen huolellinen, sillä aurinko voi helposti sokaista niin pyöräilijät ja jalankulkijat kuin autoilijatkin.

sunset

Jos ajat kaupungissa ja aurinko tuntuu sokaisevan sinut, muista että se tekee saman myös muille kuljettajille ja jalankulkijoille. Pidä kaikki valot vilkkuvassa tilassaan ja keskitä kaikki aistisi siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Jos et kykene näkemään lainkaan, pysähdy, käänny ympäri ja yritä löytää vaihtoehtoinen reitti. On parempi pelata varman päälle.

Tiedämme omasta henkilökohtaisesta kokemuksestamme, että yöllä pyöräily on turvallisempaa kuin miltä se vaikuttaa. Ensinnäkin siksi, että teillä on silloin yleensä vähemmän liikennettä ja toiseksi siksi, että autoilijat ja muut kuljettajat ovat yleisesti ottaen varovaisempia yöllä. Näemme vähemmän, mikä saa meidät ajamaan hitaammin ja kiinnittämään enemmän huomiota tiehen. Vilkkuva valo herättää huomiomme paremmin yöllä kuin kirkkaassa päivänvalossa. Joten älä anna pimeyden pidätellä sinua. Varustaudu hyvin ja ryhdy yöpyöräilijäksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit