bicicleta a625f1e0 2bc7 43eb ac17 877e9cfa30ea

7 måder cyklen ændrede verden

  • Cykler
  • 7 minutters læsning

I 2018 erklærede FN den 3. juni for verdens cykeldag. Indtil da var det den 19. april, til minde om Albert Hofmanns syretur, da han cyklede hjem påvirket af et nyt stof, LSD. Hvis hensigten var at minde os om, at cyklen er et “stof”, der gør os glade, fungerer 19. april perfekt. Og det gør 3. juni og resten af året også, for hvad ville vores liv være som uden cykler? For at forklare, hvad cyklen har betydet for menneskeheden, skal vi se på 7 måder, det ændrede liv, samfund, teknologi og verden:

Et overkommeligt transportmiddel

I slutningen af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede blev den masseproducerede “sikre cykel” et overkommeligt og praktisk transportmiddel for en stor del af samfundet. Det blev brugt til at pendle til arbejde, som et arbejdsredskab og som en billig og nem måde at komme rundt omkring. Dette medførte enorme sociale forandringer, fra tidlig turisme til den næste store ændring.

Cykler til sindet


Steve Jobs henviser til denne
artikel af S.S. Wilson som siger, at en person på en cykel er mere energieffektiv end en person i en bil eller i et fly. Yderligere forskning viste, at der naturligvis er arter, der bevæger sig mere effektivt end et menneske på en cykel. Alligevel ændrede den udbredte brug af cykler i slutningen af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede den måde, folk tænkte på rum og tid. At kunne rejse lange afstande på få timer satte en stopper for isoleringen af mange fjerntliggende landdistrikter. Bevæger sig hurtigt på korte afstande fremskyndet med grundlæggende aktiviteter såsom levering af posten.

Vi omfavnede disse ændringer og forfulgte mere. Vi kan endda cykle virtuelt, men hvad ville det betyde at miste vores cykel? Filmen Cykeltyven kan tjene som reference. Tilbage til Jobs’ eksempel er vi kun klar over, hvad teknologien betyder, når vores mobiltelefons batteri løber ud eller laptoppen bryder sammen, mens jeg skriver disse linjer.

Brolægning af gader og bygning af nye veje

Jo flere mennesker der bruger cykler, jo mere og bedre infrastruktur har vi brug for. Dette er sandt i dag, og det skete også under cykelboomet. Et eksempel er Good Roads-bevægelsen, der blev grundlagt i 1880 i USA, en koalition mellem landmænd og cykelorganisationer til at bede den føderale regering at investere i forbedring af veje i landdistrikterne. Som skæbnen ville have det, var det ankomsten af bilen i begyndelsen af det 20. århundrede, der førte præsident Woodrow Wilson til at underskrive Federal Aid Road Act i 1916, den første føderale motorvejsfinansieringslovgivning i USA. Dette forhold mellem to- og firehjulede slutter ikke her.

Biler skylder en stor tak til cykler

Vi siger ikke, at bilen ikke ville være blevet, hvad den er i dag uden cyklen, men vi er nødt til at nævne et teknologisk fremskridt, der blev designet til cykler og senere brugt i de første benzindrevne biler: det pneumatiske dæk udviklet af den skotske opfinder John Boyd Dunlop i 1887. Hverken cykler eller biler ville have været så hurtige og komfortable, som de er nu uden denne opfindelse.

Patent Motorwagen Nr.1 Benz 2

Denne trehjulede bil med en bagmonteret moter er Benz Patent-Motorwagen  som er bygget i 1886. Det betragtes som verdens første bil og har tre tråede hjul, en cykelkæde og en differential, som er opfundet af James Starley, far til cykelindustrien i Storbritannien og onkel til John Kemp Starley, der skabte begrebet cyklen, som vi kender den i dag.

Første fly lettede på to hjul

Alle kender Brødrene Wright Wilbur og Orville som luftfartspionerer, men før de begav sig ud på denne flyrejse, var de succesrige iværksættere i cykelindustrien i slutningen af det 19. århundrede. I 1892 grundlagde de en værkstedsbutik i Dayton (Ohio), hvor de fremstillede, reparerede og udlejede deres Van Cleve-cykler. Med deres årlige overskud på $2000-3000, begyndte de at forske i luftfart og i 1899 var de i stand til at eksperimentere med deres første flyvende enheder. De brugte cykeldele i deres første svævefly og byggede en vindtunnel til aerodynamiske tests i deres værksted. I 1909 underskrev de en $25.000 kontrakt med den amerikanske hær.

Heste af stål

vietnamese cargo bike 2

Fly var ikke til megen nytte i Vietnam. Den enkle karakter af en cykel sejrede over USA. Hærens sofistikerede fly. Cykler blev modificeret og forstærket til at bære tunge vægte (over 200 kg og i tilfælde som steelheste endda op til 600 kg) gennem smalle og snoede junglestier. Krigsreporter Harrison Evans Salisbury udtalte i 1967 i Senatets Udenrigsudvalg, at de var medvirkende til den nordvietnamesiske modstand. Senator Fulbright svarede: “Hvorfor koncentrerer vi os ikke om at bombe deres cykler i stedet for broerne? Kender Pentagon til det her?”. Måske var senatoren ved at blive sarkastisk, men i dag cykler mange turister, der rejser til Vietnam langs en af disse militære forsyningsruter, “Ho Chi Minh Trail”.

Frigørelse af kvinder

I 1896 sagde den amerikanske kvinderettighedsaktivist Susan Brownell Anthony: “Cyklen har gjort mere for kvindersfrigørelse end noget andet i verden“. Hun oplevede cykelboomet på første hånd, og hendes udtalelse var måske langt ude, da der ikke var nogen reel ændring for dem, der ikke havde råd til en cykel. Selv om cykler blev billigere, for de fleste kvinder svarede prisen på en cykel til flere måneders løn, og lad os ikke glemme, at de også var nødt til at spise, drikke, købe tøj, sko og betale husleje. Til venstre kan du se den daglige løn i Storbritannien i 1906 og til højre prisen på en cykel:

salario precio

Kort før cykelboomet i 1888 udkom en artikel White slavery in London (Den hvide slavehandel i London). Kvinder arbejdede 14 timer om dagen og tjente 4-8 shilling om ugen. Disse dårlige arbejdsvilkår, lave lønninger, kønsbestemte lønforskelle og manglen på stemmeret gik årtier tilbage og fortsatte til længe efter cykelboomet. Man kan sige, at cyklen simpelthen gik “forbi”, og kulminerede med den dybe kamp, som kvinder gik igennem. Så i stedet for at generalisere, så lad os blot sige, at cyklen spillede en stor og befriende rolle for nogle kvinder.

De har dog medført ændringer i kvinders mode på det tidspunkt. Stramme korsetter og lange nederdele var væk. Bloomers og kortere, split midi-nederdele blev populære. Tessie Reynolds bar pantaloons, en skjorte og en frakke til at cykle 190 km fra Brighton til London og tilbage i 8 timer og 30 minutter i 1893 i en alder af 16.

Kvinder var også i stand til at cykle uledsaget. De konservative var imod det nye tøj, frihed og motion. De hævdede endda, at kontakten med sadlen var seksuelt forkert. Mange af dem havde imidlertid ikke noget problem med, at kvinder arbejdede fra morgen til aften under forfærdelige arbejdsforhold for sølle lønninger.

Mange suffragetter så klart cyklen som en befriende og frigørende transportmiddel. For over- og overmiddelklassekvinder betød cyklen at få kendskab til deres personlige frihed og slutte sig til bevægelsen for kvinders stemmeret; et mål, de har kæmpet for siden midten af det nittende århundrede, og som ikke blev en realitet før de første tre årtier af det tyvende århundrede.

Vi elsker cykler og ønsker, at den almindelige valgret ville have været opnået med en pedal, men ser man tilbage på historien synes det ikke at have været tilfældet. En sidste ting, der satte cyklens betydning i perspektiv for kvinders rettigheder: Kvindelige cyklister deltog først i De Olympiske Lege i 1984.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Udvalgte artikler