gavia mortirolo a16997e0 20d5 4857 940a f501d0da1626

Gavia + Mortirolo: Anslutna i Giro

Det finns olika Siroko-produkter med namn som får cykelfans att se allt genom rosafärgade glasögon. Inte bara för att vissa plagg faktiskt är rosa utan även för att namnen hänvisar till emblematiska punkter i Giro d’Italia. Idag ska vi prata om Gavia-Mortirolo, bergspass som det är ganska vanligt att koppla samman i corsa rosa.

Låt oss börja med Gavia Pass, som vi har tillägnat ett par rosa Siroko cykelsolglasögon från vår K3-kollektion. Och det var den amerikanska cyklisten Andrew Hampsten som fick bära den rosa tröjan efter en episk och fruktansvärd dag med snö och frysande kyla i Giro 1988. I dag skulle den etappen inte ha hållits, men den dagen avbröts saker inte trots prognosen. Kanske ville arrangörerna ha en TV-show som är värd gladiatorernas strider i antikens Rom. Om det var deras mål fick de inte precis allt de ville: på grund av väderförhållandena var det omöjligt att sända vad som hände på Gavia live, men tittarna kunde se de skakande cyklisterna vid mållinjen:


Gavia är en jätte.
20 km från Ponte di Legno, 1300 meters höjdökning på 6,6% i genomsnitt. Det verkar inte så mycket, men de första 6 kilometrarna är “lätta”. Nästa 14 km går upp i genomsnitt 8,5% med 10% ramper och lägger till sträckor med obelagd grusväg 1988 (den var helt asfalterad i slutet av 90-talet).

Prognosen var rätt. Regn och kyla i början. Cyklisterna åkte upp och ner i Aprica. Några av dem, iskalla efter nedstigningen, såg ut som om de hade sett ett spöke. Strax efter att Gavia började kom snön och när de klättrade upp 2621 meter till toppen blev det ännu kallare och snöigare. Det året nådde temperaturerna -5° på Cima Coppi. Hampsten sa att det kändes som hemma när han cyklade till skolan i snön på grusvägarna i Colorado. Han nådde toppen 47 sekunder före maglia rosa, Italiens Franco Chioccioli. Men amerikanens största fördel var inte på några sekunder, det var lagets förberedelse före tävlingen. Lagledaren Jim Ochowicz och sportchefen Mike Neel visade gott omdöme och köpte snöutrustning för sina cyklister dagen innan. På toppen av Gavia väntade Ochowicz på Hampsten med några extra lager och en varm dryck för nedstigningen.

gavia 1988

Amerikanen tog fart på Gavias grusväg på sin 7-Eleven Huffy som faktiskt var en specialdesignad Land Shark-cykel av den amerikanska hantverkaren John Slawta, en man som Hampsten hade litat på sedan sina år med Levi’s-Raleigh-teamet. Lagets planering före tävlingen gjorde hela skillnaden i loppet mot Chioccioli, eftersom cyklisterna inte påverkades av kylan lika mycket i uppförsbacke och vid maximal ansträngning. Nedförsbacke är en annan historia och det var då kylan blev italienarens värsta fiende. Vi har dock sagt att vissa cyklister klarar kylan bättre än andra. Erik Breukink (bilden nedan), med fingerlösa handskar och en cykelmössa, vann till slut etappen efter att ha kommit ifatt Hampsten i slutet av nedstigningen till Bormio.

gavia 1988 2

Nedstigningen var så isande kall att belgiska Johan Van der Velde, som tog Gavia-toppen först klädd i en kortärmad tröja, var tvungen att stanna på väg ner för att värma sig och sedan åka tillbaka uppför i jakt på varma kläder. Han förlorade 47 minuter. Ledaren, Franco Chioccioli, dök upp inom de följande 5 minuterna. Hans ansikte säger allt.

gavia 1988 3

Italienaren kunde ha använt en vinterjacka som de från Siroko för att möta de 26 kilometrarna från toppen till Bormio. Sportglasögonen Siroko K3 Gavia i kombination med ett anti-dimm glas skulle ha hjälpt honom att se lite bättre på nedstigningen och skulle ha sett bra ut i kombination med maglia rosa som han förlorade den dagen till Hampsten. Amerikanens tapperhet tillsammans med utmärkt lagplanering och korrekt utrustning gjorde honom till den första och enda amerikanen som någonsin vunnit Giro. Kan den unga Brandon McNulty bli den andra som uppnår detta genom att vinna 2021-upplagan? Vem vet. Vad vi vet är att Gavia-passet inte kommer att bli den kritiska punkten i år, eftersom det inte längre är en del av corsa rosa, och inte heller den fruktade stigningen som följer.

Mortirolo var en inspiration för att skapa extra bekväma cykelbyxor, med en mjuk, andningsbar vaddering och lätta, fasta hängslen för att ge en tajt passform som håller byxorna på plats när du rör dig på och av sadeln eller vrider åt vänster och höger, eftersom det är vad cyklister gör på stigningar som Mortirolo. En klättring som är lika grov som den är populär, besökt av cykelturister och cykelentusiaster som samlas i dess diken för att se Giro.

För proffsen är det en mardröm, de hatar det. Om de kunde skulle de välja någon annan alpin jätte i närheten istället för att möta ramperna på Mortirolo. Som sprintern Mark Cavendish säger: ”Det är brutalt, j***a brutalt – otroligt brant och det bara fortsätter och fortsätter. Om du bad mig om tre ord för att sammanfatta det skulle jag säga brant, långt och sjukt!”. Geraint Thomas tillägger: ”Det finns ställen på Mortirolo där du undrar om det någonsin kommer att ta slut. Du har klättrat så långsamt att din Garmin har pausats automatiskt, i tron att du har stannat”.

Sanningen är att Mortirolo är en ganska ny stigning eftersom den klättrades för första gången på Monnosidan (dess mindre kända sluttning) under Giro 1990. Den extremt hårda stigningen från Mazzo öppnades året efter och markerade början på en hel serie nya klättringar som ibland kallas “getstigar” av cykelfans (L’Angliru, Zoncolan… var som helst cementen och arrangörernas fantasi hamnar). När det gäller Mortirolo är de inte så långt borta från banan, eftersom före den blev asfalterad var det en väg som användes av herdar för att driva sina boskap upp till betesmarkerna. 

mortirolo 1

Föreställ dig cyklisterna överraskning 1991 när de möter den utmattande uppstigningen av Mazzo med ett 42-tandat litet kedjedrev och ett 24-tandat stort bakhjul. Du måste äta mycket bresaola della Valtellina så att dina muskler inte exploderar med dessa växelförhållanden. Som jämförelse: de senaste gångerna det har klättrats använde cyklisterna ett litet 34-tandat kedjehjul och ett stort 30-tandat bakhjul. Så om du någon gång skulle bestämma dig för att försöka, se till att du har rätt växlar och har tålamod. Cykeln står emot, däcket gnuggar mot den grova vägen, det verkar som om det bara inte går framåt. Denna magnetism kallas gravitation.

Getar springer runt i bergen och väljer inte alltid samma stigar, inte heller bor alla herdarna i samma by, och förutom de två backarna som nämns ovan finns det andra alternativ för stigningar. En av dem, från Tovo di Sant’Agata, var del av Giro 2012. Det är förmodligen ännu svårare än den från Mazzo, eftersom den genomsnittliga höjdökningen skulle vara högre om det inte vore för några km nedför 5 km från toppen.

  • Uppstigning från Monno: 12 km, höjdökning 1000 m, maximal höjd 1852 meter, maximal lutning 16%, genomsnittlig lutning 7,5%.
  • Uppstigning från Mazzo: 12,2 km, höjdökning 1307 m, maximal höjd 1852 meter, maximal lutning 20%, genomsnittlig lutning 10,7%.
  • Uppstigning från Tovo Sant’Agata: 12,5 km, höjdökning 1323 m, maximal höjd 1852 m, maximal lutning 23%, genomsnittlig lutning 10,6%.

Halvvägs uppför stigningen från Mazzo, på Piaz de l’Acqua, finns en skulptur till minne av Marco Pantani och hans häpnadsväckande prestanda från 1994. Fem år senare förberedde Pantani sig för att klättra igen men diskvalificerades efter ett blodprov som visade att hans hematokrit översteg 50%. Det var maffian var ansvarig, något som officiellt bevisats många år senare. Il Pirata hade rånats. 

mortirolo 2

Med 2 etapper kvar i Giro 1996 hade spanjoren Abraham Olano tagit ledningen efter ett tidsprov. Det var “bara” ytterligare en vild åktur innan man kom till Milano: 250 km lång och 6000 meters höjdökning som började vid Passo della Mendola , fortsatte vid Passo del Tonale och slutade vid dagens Gavia-Mortirolo-sträcka, 30 km från mållinjen i Aprica. Olano uthärdade tills Mortirolo, där han äntligen gav efter för tyngdlagen. Med sina över 70 kg stod han ingen chans mot ryssarna Tonkov och Ugrumov, och italienarna Gotti och Zaina, som alla vägde bara drygt 60 kg. Han förlorade Giro och höll fast vid det tredje steget på pallen med bara tre sekunder. I år kommer varken Mortirolo eller Gavia att vara de kritiska platserna i corsa rosa, men säkert kommer Zoncolan, Pordoi, San Bernardino, Giau… och andra stora stigningar i Giro 2021 ta deras plats.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar