calcetines 0295932b 5ce0 4c23 ba0a 70686ca82b76

Strumpor: En vitaminshot för cyklister

Ingenting kan jämföras med känslan av att ta på oss helt nya cykelstrumpor. Det är inte bara effekten detta har på våra fötter, det förbättrar också vårt humör avsevärt. Tillsammans med cykelkläder eller cykeln är de som en vitaminshot som driver oss att gå ut och börja trampa. Tja, från och med nu kommer du inte att kunna skylla på Siroko om din cykelutrustning saknar vitaminer eftersom vi äntligen har strumpor åt dig också. 8 modeller i 8 olika färger och en enkel, minimalistisk stil, så att du enkelt kan matcha dem med designen och färgerna på din tröja, cykelbyxor, cykelväst och jackor.  

Vänta inte för länge, nuförtiden är cykelstrumpor ett av de mest populära och bästsäljande plaggen. Inte bara för att cykelvärlden är full av strumpentusiaster, utan också för att deras pris och praktikalitet innebär att de kommer börja fylla Sirokos kundvagnar på nolltid.

I vår första kollektion cykelstrumpor har vi valt en mid-cut design, gjorda av syntetiska fibrer (95% Nylon och 5% Elastan) som vi tror är den mest effektiva kombinationen av andningsbarhet, komfort, passform och kompression .

s1 green alpe dhuez cycling socks packaging 1

Tån på strumporna är sömlös och vristområdet är gjort av mikroperforerat tyg för extra komfort; det leder även bort fukt så att foten inte blir blöt inuti skon.

För att säkerställa rätt passform har våra strumpor en extra bred övre manschett, samt en Y-formad häl och ett elastiskt valvband över vristområdet och plantar fascia för extra support. Dessa tre tekniska detaljer plus det högpresterande kompressionstyget gör att strumpan anpassar sig bekvämt till smalbenet, fotleden och foten och stannar på plats under turen.

Alla 8 modeller finns i tre storlekar XS-S, M-L och XL-XXL.

Cykelstrumpor: skrivna och oskrivna regler

Den enda skriftliga regeln om strumpor kommer från Union Cycliste Internationale (UCI) och den säger: “Strumpor som används i tävlingar får inte stiga över den höjd som definieras av halva avståndet mellan mitten av lateral malleolus och mitten av fibulahuvudet“. Kort sagt, strumpan får inte sträcka sig längre än halvvägs på skenbenet mellan fotleden och knäet. UCI fastställde denna regel eftersom det finns modeller av aero-strumpor som erbjuder bättre aerodynamik än bar hud. Vilken typ av fördel pratar vi om? Tester i vindtunnlar utförda av tillverkare visade att fördelen är 3-4 watt jämfört med en vanlig strumpa. Ju högre hastighet desto större är fördelen, vilket kan leda till att upp till 20 watt sparas. Sockdopingalarm! Det kanske inte verkar mycket, och även om vi inte kommer att vinna en fantastisk tour eller tävling tack vare bra strumpor, snarare tack vare starka ben, kan en sådan fördel innebära en seger i ett tidsförsök där aerodynamik är nyckeln.  

Det finns också oskrivna regler som många cyklister tar på allvar (kanske för allvarligt), som att inte ha vita strumpor med svarta skor eller svarta strumpor med vita skor. Det är en fråga om smak, eller brist på det, beroende på vem som tittar på.

black white socks

Det är inte något att vara alltför bekymrad över eftersom ofta samma cyklister som inte bär vita strumpor med svarta skor sedan bär vita strumpor över sina svarta långa cykeltights med svarta skor. Ännu ett kontroversiellt ämne: strumpor under eller över långa cykeltights? Återigen är det en fråga om smak och att få ihop sin outfit. Om du är en strumpentusiast och gillar att visa upp den nya modellen, använd dem då över tightsen. Det är också tydligt att om du bär dem ovanpå andra plagg så är det ingen mening att ha på sig överskor eftersom de kommer att täcka strumporna du vill visa upp. Tänk på att vissa modeller av långa cykeltights har reflekterande detaljer runt smalbenen som skulle täckas om du använde strumporna över dem. Å andra sidan finns det modeller av långa cykeltights med stigbygel (fotöglor: band eller remmar under foten), där det ser mycket bättre ut med strumpan ovanpå. 

En Fråga om Smak och Färger

Som en tumregel ser vita strumpor bra ut med vita skor och logiskt sett svarta strumpor med svarta skor. Sen handlar det helt enkelt om smak och färger, fast vi kan ge dig några enkla tips:

Gör så att dina strumpor matchar dina skor, din cykel, din cykeltröja, dina cykelbyxor, din cykelhjälm… Åh för guds skull, se till att de i alla fall matchar någonting, åtminstone varandra! Inget skämt här, vi har faktiskt sett cyklister som efter att ha förlorat en strumpa helt enkelt tog en annan ensam strumpa från ett annat par och matchade de två.

Om dina cykelbyxor är svarta, leta efter strumpor i en färg som ligger så nära färgen på din tröja som möjligt. Om du väljer en färg som varken finns på din tröja eller på dina cykelbyxor kan kombinationen bli dålig, men den kan också vara intressant. Till exempel bär Ineos Grenadiers-team (tidigare Sky) vanligtvis vita strumpor med vita skor i kombination med resten av kläderna i mörka toner (svart, mörkblå…), och det ser riktigt bra ut.

ineos socks

Om du gillar att kombinera olika färger, försök att matcha din outfit med din cykel och leta efter harmoni baserat på grundläggande färgteori. 

Ta hand om dina fötter och dina strumpor

Vi vill inte låta som föräldrar, men god hygien och fotvård – ge särskild uppmärksamhet åt naglarna – förlänger dina strumpors liv. 

Tänk på bra cykelstrumpor som skydd för fot, ankel och smalben från: 

  • Att bli träffad av pedalerna (smärtan är oundviklig, men utan strumpor kan skadan bli värre).
  • Skrap och skärsår från grenar, nässlor eller buskar när du cyklar på MTB eller gruscyklar.
  • Skav orsakat av skor. Dessutom absorberar strumporna svett för att hålla fukten borta från foten.
  • Kylan, då de håller fötterna och smalbenen varma.

Av alla dessa skäl är strumpor plagg som slits mycket. De utsätts ständigt för solen och för all smuts, damm, lera och vatten när vi fastnar i regnet eller cyklar genom en pöl. Vi tvättar dem, torkar dem och börjar om igen. För att förlänga livslängden på dina strumpor, följ rekommendationerna som du hittar i vårt inlägg om hur du tar hand om dina cykelkläder. Det är dock helt naturligt att deras färg bleknar så småningom och fibrerna kommer att brytas ned och göra att strumpan tappar sina ursprungliga egenskaper. 

Det finns ingen anledning att vänta till allra sista stund för att köpa ett nytt par strumpor. När vi inte känner oss bekväma presterar vi inte bra och ett bra utseende är viktigt för ett gott humör. Vi har inte testat det i vindtunneln, men vi är säkra på att känns sig bra och bekvämt i en outfit är som en “shot” av glädje och energi som ger oss mer kraft än alla watt vi kan spara med ett par aero-strumpor.

socks models a9132273 b29c 4260 b65f 7aeac0635b5b

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar