ninos bici 6cd8c5d1 6aad 4976 b14e 2bbc7164076e

Fördelar med cykling för barn

Några av de bästa barndomsminnena har cykeln som den perfekta följeslagaren för alla våra äventyr. När sommaren och semestrarna började blev cyklar snabbt vårt favorit transportmedel. På hösten och vintern blev kanske våra tvåhjulingar övergivna, men då och då hoppade vi fortfarande på sadeln.

Vi såg många av våra cykelgudar bestiga berg på TV. Några minuter senare hoppade vi på våra cyklar och försökte vara som dessa stora mästare och drömde att vi också skulle bestiga de branta backarna.

Cyklar och cykling har varit en del av våra tidiga år och även om tiderna har förändrats är de fortfarande en viktig del av barnens liv. Kanske inte lika mycket som tidigare, för fram till 2020 var cykelförsäljningssiffrorna inte uppmuntrande, men Covid-19 har förändrat allt och kanske är den nyfunna passionen för cykling bland unga som gamla här för att stanna.

Vi har redan nämnt de positiva effekterna av cykling för vuxna i tidigare artiklar. Låt oss nu prata om fördelarna för barnen, från den tidpunkt då de börjar cykla på balanscyklar till tonåren:

Kropp och sinne

Liksom all annan fysisk aktivitet eller sport är cykling en mycket hälsosam vana. 

Tillsammans med en hälsosam kost hjälper den till att stärka barnens kroppar genom att förstärka deras muskler och benstruktur.

Deras leder är väl skyddade eftersom cykling är en sport med få stötar, till skillnad från fotboll eller friidrott.

Cykling hjälper immunförsvaret eftersom man måste vara utomhus. Med ordentliga kläder och rätt utrustning kan barnen njuta av både kallt och varmt väder lika mycket som vi gör.

Cykling betyder också att de får mer fysisk aktivitet, vilket är bra både för barn som inte är särskilt aktiva och för dem som bara inte kan sitta stilla. Ge dem en cykel så blir du förvånad över deras kreativitet!

Att cykla förbättrar kardiovaskulär hälsa, främjar ett väl fungerande andningssystem och minskar sannolikheten för fetma, ett av de stora problemen som drabbat barn under de senaste decennier.

På en motor-skicklighetsnivå förbättrar det koordination, balans och koncentration. Titta bara på barnen med sina balanscyklar som tävlar genom parker som om de har gjort det hela livet. Därefter lär de sig att trampa med träningshjul, och sedan utan dem, och de får sin balans och koordination på nolltid!

När de lär sig att cykla och hantera cykeln uppnår de fler och fler små mål, vilket ökar deras självkänsla och självförtroende. Kommer du ihåg första gången du lyckades cykla utan träningshjul eller när du kunde ta bort händerna från styret?

Barnens humör förbättras också tack vare cykling – det är inte bara de vuxnas sak, de små lider också av stress och ångest. Och det finns inget bättre än en familjetur för att frigöra spänningar och rensa ditt sinne!

Konkurrens och respekt

De allra flesta barn är födda med den konkurrerande genen som en självklarhet. Det kan vara mer eller mindre märkbart, men nästan alla gillar att tävla och naturligtvis vinna. Cykling handlar om konkurrens, en konstant tävling. Du kan bli arg om du förlorar och fira segern om du vinner, men ingen av dessa två saker garanterar en triumf igen. Därför lär cykling dig inte bara att tävla, att vinna och förlora, att värdera segrar och nederlag, utan det uppmuntrar också ansträngning, uthållighet, kamratskap, lagarbete och viljestyrka.

Som ett grönt transportmedel är cyklar ett utmärkt verktyg för att höja barns miljömedvetenhet. Om möjligt, använd dem till skolan, butiken eller gör någon annan aktivitet på en cykel för att visa dem att cykling är det mest naturliga i världen och att de kommer att cykla på egen hand.

Samtidigt kan de lära sig att ta sig runt i staden genom att bekanta sig med trafikregler och alla andra oskrivna regler för samexistens och respekt mot andra cyklister, idrottare, fotgängare och förare. 

Cykling i staden ökar barnens koncentration eftersom de måste vara ständigt uppmärksamma på sin omgivning och det lär dem samtidigt att vara tålmodiga och toleranta, båda mycket viktiga faktorer i deras utbildning och utveckling.

Mountainbike eller cykling runt gröna stadsområden uppmuntrar barn att bevara och uppskatta naturen. Det är ett bra tillfälle att lära dem att de måste respektera miljön, inte kasta saker eller störa vilda djur och lämna minsta möjliga fotavtryck så att de kan återvända till området och så att andra också kan njuta av det.

Att umgås

Barn vill spendera tid med sina föräldrar, farföräldrar och resten av familjen. De älskar att känna sig fria när de är tillsammans med sina nära och kära, vilket gör cykling med barn till en bra fritidsaktivitet för familjen. Vi behöver bara hitta rätt rutt som passar våra barns färdigheter och använda olika tillbehör för att hjälpa dem njuta av åkturen – vare sig de trampar eller inte. Det finns stolar och släpvagnar för de yngsta; bogseringsrep, dragstänger och påhängscyklar för dem som vet hur man trampar på egen hand men inte är fysiskt och tekniskt redo än. Ta små barnasteg: ingen vill sätta sig på en cykel igen om de har haft det svårt på sadeln från första stund. Det är därför det är viktigt att gradvis öka svårigheterna och sätta mål för de små så att de kan möta sina första utmaningar. Detta kommer att förbättra deras självkänsla, självförtroende och humör.

Att umgås med sina kamrater är lika viktigt för barnen som att vara runt sina föräldrar. Detta sätt att umgås är viktigt för deras utveckling. De yngsta barnen delar och byter ut sina springcyklar i parken “nästan” utan problem. De äldre, praktiskt taget tonåringar, lämnar långsamt boet och rör sig nu på två hjul. Cyklar är ett utmärkt sätt för dem alla att träffa nya vänner utanför familjekretsen och att främja relationer med människor som delar samma intressen. Allt detta samtidigt som de håller på med en hälsosam fysisk aktivitet!

Om dina barn ska cykla eller öva på cykeln måste de ha kul när de gör det. Cykeln bör inte bli en skyldighet utan snarare ett leksak som utgör en del av deras utveckling, ett sätt att lära sig, en ursäkt för att umgås med mamma och pappa. Därför, om du är en cyklist och du brinner för cyklar, bör du aldrig tvinga dina barn att utöva sporten bara för att du gör det. Om du verkligen vill att de ska fastna för cykling måste du lära dem och alltid vara där för dem när de behöver ditt stöd och uppmuntran. Om du gör det med dina cykelkompisar, varför skulle du inte göra det med dina barn?   

Tänk slutligen på barn som små vuxna. När vuxna köper en ny leksak vill de ha den i sin storlek och efter eget tycke. Detsamma gäller barn: de behöver en cykel som passar deras ålder eller längd, och de måste älska hur den ser ut för att njuta av den. Om du inte vet vilken storlek dina småttingar behöver, ta en titt på vår artikel om hur du väljer rätt cykelstorlek, där hittar du en snabb storleksguide för olika åldrar och längder. Och om de vill börja trampa på Greta Gris, Pocoyo, SvampBob eller en Disney-karaktär, kom ihåg Oscar Wildes citat: “Det bästa sättet att göra barn bra är att göra dem lyckliga”.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar