gavia mortirolo f0e8cd74 55b4 4232 9614 ef5d661be07c

Gavia + Mortirolo: Koblet sammen i Giroen

Det finnes forskjellige Siroko-produkter med navn som får sykkelfans til å se alt gjennom rosafargede briller. Ikke bare fordi noen plagg faktisk er rosa, men fordi disse navnene refererer til symbolske punkter i Giro d’Italia. I dag skal vi snakke om Gavia-Mortirolo, fjelloverganger som ofte er forbundet i corsa rosa.

La oss starte med Gavia Pass, som vi har viet et par rosa Siroko sykkelsolbriller fra vår K3-kolleksjon til. Og det var den amerikanske syklisten Andrew Hampsten som fikk på seg den rosa trøya etter en episk og forferdelig dag med snø og isende kulde i Giroen i 1988. I dag ville ikke den scenen utartet seg, men den dagen ble ikke avlyst til tross for værprognosen. Kanskje arrangørene ønsket et TV-show verdig gladiatorkampene i det gamle Roma. Hvis det var deres mål, fikk de ikke akkurat alt de ønsket seg: på grunn av værforholdene var det umulig å kringkaste det som skjedde på Gavia live, men seerne kunne se de skjelvende syklistene komme i mål:


Gavia er en gigant.
20 km fra Ponte di Legno, 1300 meter stigning med 6,6% gjennomsnitt. Det virker ikke så mye, men de første 6 km er “lette”. De neste 14 km går opp i gjennomsnitt 8,5% med 10% ramper, og legger til strekninger med asfaltert grusvei i 1988 (den var helt asfaltert på slutten av 90-tallet).

Prognosen var riktig. Regn og kulde i starten. Rytterne syklet opp og ned Aprica. Noen av dem, frosne etter nedstigningen, så ut som om de hadde sett et spøkelse. Kort tid etter at Gavia startet, begynte det å snø, og da de besteg 2621 meter-toppen, ble det enda kaldere og det kom mer snø. Det året nådde temperaturene -5 ° på Cima Coppi. Hampsten sa at det føltes som hjemme, å sykle til skolen i snøen på grusveiene i Colorado. Han nådde toppen 47 sekunder foran mannen i rosa, Italias Franco Chioccioli. Men amerikanernes største fordel var ikke i løpet av de sekundene, det var lagets forberedelse før løpet. Lagsjef Jim Ochowicz og sportsdirektør Mike Neel viste god dømmekraft og kjøpte snøutstyr til sine ryttere dagen før. På toppen av Gavia ventet Ochowicz på Hampsten med noen ekstra lag og varm drikke til nedstigningen.

gavia 1988

Amerikaneren kastet seg ned Gavia-grusveien på sin 7-Eleven Huffy, som faktisk var en Land Shark-skreddersydd sykkel designet av den amerikanske håndverkeren John Slawta, en mann Hampsten hadde stolt på siden hans år i Levi’s-Raleigh-teamet. Lagets planlegging før løpet utgjorde hele forskjellen i løpet mot Chioccioli, da det gikk oppoverbakke, med maksimal innsats, led ikke rytterne så mye i kulden. Nedoverbakke er en annen historie, og det var da kulden ble italienerens verste fiende. Vi har imidlertid fortalt deg før at noen ryttere kan takle kulden bedre enn andre. Erik Breukink (bildet nedenfor), iført fingerløse hansker og en sykkelhette, endte opp med å vinne etappen etter å ha fanget Hampsten på slutten av nedkjøringen til Bormio.

gavia 1988 2

Nedkjøringen var så iskald at belgiske Johan Van der Velde, som kom til Gavia-toppen først, iført en kortermet trøye, måtte stoppe på vei ned for å varme seg opp og deretter sykle tilbake oppover klatringen for å finne varme klær. Han tapte 47 minutter. Lederen, Franco Chioccioli, ankom i løpet av de følgende 5 minuttene. Ansiktet hans sier alt. 

gavia 1988 3

Italieneren kunne ha brukt en vinterjakke som de fra Siroko til å møte de 26 km fra toppen til Bormio. Siroko K3 Gavia sportssolbriller kombinert med anti-dugg-glass ville ha hjulpet ham med å se litt bedre i nedstigningen og ville sett bra ut kombinert med den rosa trøyen han mistet den dagen til Hampsten. Amerikanernes tapperhet sammen med utmerket lagplanlegging og riktig utstyr gjorde ham til den første og eneste amerikaneren som noensinne vant Giroen. Kan unge Brandon McNulty bli den andre som oppnår dette ved å vinne 2021-utgaven? Hvem vet. Det vi vet er at Gavia Pass ikke kommer til å være det kritiske punktet i år, da det ikke lenger er en del av corsa rosa, og heller ikke den fryktede stigningen som følger.

Mortirolo var en inspirasjon til å lage ekstra komfortable sykkelshorts, med en myk, pustende pad og lette, faste seler for å gi en tettsittende passform og holde sykkelshortsen på plass når du beveger deg av og på setet og dreier til venstre og høyre, slik syklister gjør på stigninger som Mortirolo. En klatring som er like grov og populær, besøkt av sykkelturister og sykkelentusiaster som samles i grøftekantene for å se Giroen komme forbi.

For proffene er det et mareritt, de hater det. Hvis de kunne, ville de velge hvilken som helst annen nærliggende alpegigant i stedet for å måtte møte stigningene opp Mortirolo. Som sprinter Mark Cavendish sier: “Det er villskap, f ** konge villskap – utrolig bratt og det fortsetter og fortsetter bare. Hvis du ba meg om tre ord for å oppsummere det, vil jeg si bratt, langt og sykt!”. Geraint Thomas legger til det: “Det er steder på Mortirolo når du lurer på om det noen gang kommer til å ta slutt. Du har klatret så sakte at Garmin-loggingen har stoppet automatisk, den har trodd at du har stoppet helt opp.”

Sannheten er at Mortirolo er en ganske nylig stigning da den ble klatret for første gang på Monno-siden (dens mindre kjente stigning) i Giroen i 1990. Den ekstremt harde stigningen fra Mazzo ble åpnet året etter, og markerte begynnelsen på en hel serie med nye stigninger som sykkelfans noen ganger har referert til som “geitestier” (L’Angliru, Zoncolan, hvor som helst hvor betong og arrangørenes fantasi kan gå). Når det gjelder Mortirolo er de ikke så langt utenfor sporet, siden det var en vei som ble brukt av bønder for å kjøre storfeet sitt opp til beitene før den ble asfaltert.

mortirolo 1

Tenk deg rytternes overraskelse i 1991 da de møtte den utmattende bestigningen av Mazzo med en 42-tanns liten krankdrev og et 24-tann stort bakhjul. Du må spise rikelig med bresaola della Valtellina, slik at musklene dine ikke eksploderer med disse girforholdene. Til sammenligning: de siste gangene det har blitt klatret, brukte rytterne en liten 34-tannkransring og et stort 30-tanns bakhjul. Så hvis du på et tidspunkt bestemmer deg for å prøve, må du sørge for at du har de riktige girene og være tålmodig. Sykkelen motstår, dekket gnir seg mot den tøffe veien, det virker som om det bare ikke vil bevege seg fremover. Denne magnetismen kalles tyngdekraften.

Geiter løper rundt i fjellet og velger ikke alltid de samme stiene, og heller ikke alle hyrder bor i samme landsby, og i tillegg til de to bakkene som er nevnt ovenfor, er det andre muligheter for klatring. En av dem, fra Tovo di Sant’Agata, ble brukt i Giroen i 2012. Det er uten tvil enda vanskeligere enn den fra Mazzo, ettersom den gjennomsnittlige stigningen ville vært høyere hvis det ikke var for et par kilometer med nedstigning 5 km fra toppen.

  • Stigning fra Monno: 12 km, stigning på 1000 m, maks høyde 1852 meter, maksimal stigning 16%, gjennomsnittlig stigning 7,5%.
  • Stigning fra Mazzo: 12,2 km, stigning på 1307 m, maksimal høyde 1852 meter, maksimal stigning 20%, gjennomsnittlig stigning 10,7%.
  • Stigning fra Tovo Sant’Agata: 12,5 km, stigning på 1323 m, maksimal høyde 1852 m, maksimal stigning 23%, gjennomsnittlig stigning 10,6%.

Halvveis oppover klatringen fra Mazzo, på Piaz de l’Acqua, er det en skulptur til minne om Marco Pantani og hans ekstreme forestilling fra 1994. Fem år senere forberedte Pantani seg på å klatre den igjen, men ble diskvalifisert etter en blodprøve som viste at hematokrittverdiene hans oversteg 50%. Mafiaen var ansvarlig, slik det ble offisielt bevist mange år senere. Il Pirata hadde blitt ranet.

mortirolo 2

Med to etapper igjen i Giroen i 1996, hadde spanjolen Abraham Olano tatt ledelsen etter en tempoetappe. Det var “bare” en vill tur til før de nådde Milano: 250 km lang og 6000 meter med stigninger som begynte ved Passo della Mendola, fortsatte ved Passo del Tonale og endte ved dagens Gavia-Mortirolo-etappe, 30 km fra mållinjen i Aprica. Olano holdt ut til Mortirolo, hvor han til slutt ga etter for tyngdekraften. Med en vekt på over 70 kg hadde han ingen sjanse mot russerne Tonkov og Ugrumov, og italienerne Gotti og Zaina, som bare veide litt over 60 kg. Han mistet Giroen og holdt seg på det tredje trinnet av pallen med bare tre sekunders margin. I år vil verken Mortirolo eller Gavia være de kritiske punktene i corsa rosa, men Zoncolan, Pordoi, San Bernardino, Giau … og andre flotte stigninger i 2021-utgaven av Giroen ta deres plass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler