oscuridad e569be9c e602 467b abed d393e0a3eeb8

Jízda na kole ve tmě aneb tipy na noční projížďky

V momentě, kdy se dny začnou pomalu zkracovat, případně když udeří zima, většina cyklistů přesedlá na domácí rotopedy. Ovšem jak by řekl Darth Vader: “Kdybys jen znal sílu temné strany”. Se správnými světly, oblečením a dodržováním pár bezpečnostních zásad je temná strana nejen mocná, ale také mnohem zábavnější než vysedávání doma před obrazovkou.

Světla na kola

Bez nich se na noční dobrodružství nevydávejte. Vždy mějte přední bílé světlo a zadní červené. V případě potřeby se dají obě dvě použít jak pro klasické svícení, tak v blikacím módu.

Výkon světel se udává v lumenech. Čím vyšší číslo, tím silnější světlo. Můžeme tedy říct, že více lumenů = vyšší svítivost.

Ujistěte se, že jste obeznámeni s pravidly silničního provozu ve vaší zemi, případně v zemi, kam se chystáte vycestovat. Pro výběr správného světla si pak položte následující tři otázky:

  1. Kde budete jezdit?
  2. Jakou rychlostí?
  3. Jak dlouho pojedete ve tmě?

Podle toho, jak odpovíte, si následně vyberete více, či méně výkonné světlo. Ta nejlepší a nejvýkonnější jsou pochopitelně drahá, takže pokud je váš rozpočet omezený, budete patrně nuceni omezit vzdálenost, rychlost i dobu strávenou nočními toulkami. 

Jezdíte-li v dobře osvětlených oblastech, v klidu si vystačíte s obyčejným světlem, aby vás chodci a ostatní účastníci provozu dobře viděli. Minimální svítivost předního světla pro zajištění bezpečné jízdy činí alespoň 100 lumenů. Vyšší počet lumenů pak zajistí nejen to, že vás ostatní dobře uvidí, ale i vy sami uvidíte lépe ve špatně osvětlených oblastech.

Pokud však zabrousíte i do hůře osvětlených oblastí, budete potřebovat takové světlo, které vám dobře osvítí terén před sebou. Světlo o svítivosti 500 lumenů vám umožní pohodlnou jízdu po špatně osvětlených silnicích. Pro rychlou jízdu ve tmě – po neosvětlených cestách – budete potřebovat alespoň 1000 lumenů. Cokoliv nad tuto hodnotu vám poskytne lepší viditelnost.

Pokud jezdíte špatně osvětlenými či neosvětlenými oblastmi, klíčovým faktorem pro výběr vhodného světla bude vaše rychlost, jelikož reakční čas se s rostoucí rychlostí snižuje. Čím dříve spatříme výmol nebo překážku, tím rychleji zareagujeme.

  • Při 20-25 km/h mezi 500 a 700 lumeny. 
  • Přes 25 km/h minimálně 700 lumenů. 
  • Nad 30 km/h 1000 lumenů.
  • Cokoliv nad 1000 lumenů vám poskytne lepší viditelnost při sjezdu.

Při horské cyklistice rozhodně neuškodí, když ještě nějaký ten extra světelný výkon přidáme, určitě se nám bude hodit i světlo na helmě, které pomáhá osvítit prostor před námi. To je důležité zejména na úzkých cestách nebo při častější jízdě z kopce. 

red light bicycle

Tři základní prvky světel na kola: baterie, držák a módy svícení.

  1. Baterie
  2. Držák
  3. Módy svícení

Baterie

  • Raději dobíjecí než na baterky.
  • Světla se zabudovanou či samostatnou baterií.
  • Ukazatel kapacity baterie, aby se nám světlo nevybilo při jízdě. 
  • Tip pro případ nouze: mějte na kole namontovaná i základní světla, díky kterým budete v provozu vidět nebo si vezměte malou powerbanku k dobíjení světel.
Držák
  • Většina světel je dodávána s držákem. Těch existuje hned několik druhů: gumové O-kroužky, plastové řemínky, suchý zip, kovové svorky, adaptéry k uchycení cyklopočítače atd.
  • Ujistěte se, že dobře pasuje na vaši sedlovku či sedlo (zadní světlo) a na řidítka nebo představec (přední světlo). 
  • Pokud budete potřebovat speciální držák, patrně se tím zúží výběr světel.
  • Pro světla, která slouží k tomu, abyste byli vidět, obvykle stačí obyčejné držáky. Ta nejvýkonnější, nejtěžší a nejdražší světla však vyžadují komplexnější a odolnější držáky. 

      Módy svícení

      • Klasické svícení nebo blikání.
      • Díky různým módům blikání jsou světla lépe vidět.
      • Při klasickém svícení lze běžně nastavit až 3 různé intenzity světla. Díky tomu se můžeme lépe přizpůsobit světelným podmínkám v dané oblasti a zároveň zamezit zbytečnému oslňování ostatních vozidel a chodců.

      Kam světla umístit a jak je nasměrovat?

      Zadní světla musí být připevněna k sedlovce nebo samotnému sedlu. Sedla značky Fizik mají vestavěný držák zadních světel. 

      Dbejte na to, aby nebyly zakryty taškou nebo jinými věcmi. 

      Za deštivých dnů nebo při jízdě v mokrém a špinavém terénu BUĎTE OBZVLÁŠŤ OPATRNÍ. Zadní světlo se totiž snadno zašpiní, takže pak nemusí být vidět.

      Přední světla by měla směřovat lehce dolů, abychom dobře viděli prostor před sebou a zároveň neoslňovali ostatní účastníky provozu a chodce.

      Cyklistické oblečení a brýle

      langkawi cycling vest lookbook 05

      Na většině cyklistických oděvů dnes najdeme reflexní prvky, které by měly být nedílnou součástí cyklistických kalhot, bot, návleků na boty a rukavic.

      Účinnost reflexních prvků je umocněna pohybem nohou a chodidel.

      Díky reflexním rukavicím jsme při zatáčení a projíždění kolem lépe vidět.

      langkawi cycling vest frontal

      Některé cyklistické bundy, rukavice či vesty, jako například Langkawi od Siroka, jsou k dostání v zářivých a nápadných barvách pro lepší viditelnost. Existují však i oděvy, které jsou celé vyrobeny z reflexní tkaniny, takže se skvěle hodí pro jízdu ve tmě nebo v noci.

      Pokud na vašem oblečení chybí reflexní prvky, můžete si koupit pružné reflexní pásky na předloktí, kotníky nebo pas. Jsou velice praktické a dají se snadno sehnat online.

      siroko tech k3 clear lente transparente lookbook 03

      Nezapomeňte si v noci nasadit cyklistické brýle. Jednoduše vyměňte klasická skla za čirá, abyste chránili své oči před větrem, zimou, prachem a hmyzem. Rovněž můžete použít i fotochromatická skla

      Dejte přednost skupinovým výletům

      Možná se vám to zdá nebezpečnější, ale opak je pravdou. Halda zářivých světel je mnohem lépe vidět, než kdybyste jeli sami. Ostatní účastníci provozu budou opatrnější, když uvidí tolik světel pohromadě, což ze skupinových výletů činí bezpečnější volbu.

      Vždy dodržujte pravidla silničního provozu a dbejte na dobrou komunikaci mezi členy skupiny (jezděte jen s těmi, na které jste zvyklí). Jezdci s nejlepšími světlomety by měli být vepředu, aby mohli včas varovat ostatní před výmoly a jinými překážkami v cestě.

      Jezděte po cestách, které dobře znáte

      Čím lépe znáte terén, tím pro vás bude jízda bezpečnější. Věřte, že budete překvapeni, jak dobře si pamatujete různé výmoly, zatáčky a další drobnosti terénu. Jen se nenechte strhnout přílišnou sebedůvěrou, protože jízda v noci je přece jen odlišná. Například zatáčka, kterou běžně bez problémů projíždíte, může být mokrá a nepříjemně vás zaskočit. 

      Pro intervalové tréninky se poohlédněte po osvětleném terénu, ve kterém se dobře vyznáte. Jen tak se budete moci soustředit na výkon a vydáte ze sebe to nejlepší.

      Za soumraku a za úsvitu buďte opatrní

      Přestože se v tomto článku zaměřujeme na jízdu v noci, rádi bychom vám dali menší radu ohledně bezpečné jízdy za soumraku a za úsvitu. Slunce je v těchto fázích dne velice nízko, což znamená, že svítí přímo do očí. Opatrnost je tedy na místě, jelikož může snadno oslnit nejen cyklisty, ale také chodce a řidiče.

      sunset

      Pokud vás slunce při jízdě městem nepříjemně oslepuje, pak mějte na paměti, že to samé se děje i ostatním řidičům a chodcům. V takovém případě je dobré zapnout světla do blikajícího módu a být velice obezřetný k dění kolem sebe. Pokud je světlo tak ostré, že nevidíte vůbec nic, tak raději zastavte a podívejte se po nějaké lepší cestě. Je totiž lepší být opatrný, než pak litovat.

      Z vlastní zkušenosti víme, že jízda v noci je bezpečnější, než se může zdát. Jednak je na silnicích obvykle menší provoz a také řidiči bývají v noci opatrnější. Navíc vidíme hůř, takže jezdíme pomaleji a dáváme větší pozor na cestu. V noci pak záře světel snáz upoutá naši pozornost než za širého dne. Nenechte se tedy jízdou ve tmě zastrašit. Sežeňte si pořádné vybavení a staňte se nočním cyklistou.

      Zanechat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

      Doporučené články