segundamano 6a8a54de 25a9 4b19 ab06 7c20f3d26410

Hvad skal man se efter, når man køber en brugt cykel

Hvis du planlægger at købe en cykel, eller hvis du har cyklet et stykke tid og vil forbedre eller ændre den, du har, er det brugte marked et godt sted at kigge efter din næste cykel. Følgende tip viser dig, at det er meget nemmere end at købe en brugt bil, fordi der er færre elementer, der kan være defekte, og du har mulighed for at se og teste de vigtige cykeldele, selvom du ikke er ekspert eller ikke har professionelle værktøjer. I slutningen af denne vejledning finder du også nogle forslag til at hjælpe dig med din søgning og køb.

Her er hvad du skal se efter, når du køber en brugt cykel:

Cykelstel og gaffel

Start med gaflen og gå videre til rammen og kontroller hele overfladen nøje. Hvis det er lavet af metal (aluminium eller stål), skal du kontrollere, at der ikke er pletter eller bobler (tegn på korrosion), og at der ikke er buler i rammen. På en carboncykel er det svært at se revner i kulstoffet, som kan føre til brud, men det er værd at kontrollere, at der ikke er mærkelige bøjninger på rørene.

Vær opmærksom på den venstre kædestag under kæden og på højre side af bundbeslaget. I disse områder har kæden en tendens til at ramme, falde af og komme ind mellem kæderinge og rammen, hvilket efterlader store mærker, hvis der ikke er nogen ordentlig beskyttelse.

Flyt styret til venstre og højre til det punkt, hvor de rører ved rammen, kontroller begge sider for at se, om der ikke er buler forårsaget af en ulykke, eller fordi cyklen faldt ned, da den lænede sig mod væggen.

Andre elementer at kontrollere er: Forbindelsen mellem sadelrøret og det øverste rør, bagskifter bøjlen (del, der forbinder skifteren til rammen), bageste og forreste gaffelender (hvor hjulene fastgøres til rammen og gaffelen) og undersiden af cyklen (vend det på hovedet og se nedenunder for at undgå overraskelser).

I mountainbike-ophængnings gafler skal du kontrollere, at de fungerer og låser ordentligt, at der ikke er store ridser på stængerne, og at der ikke er olielækager. Det samme gælder for MTB’er med baghjulsophæng (MTB-cykler med fuld affjedring). I disse modeller er det også nødvendigt at kontrollere, at affjedringen er fastgjort til rammen korrekt, og at akslen eller akslerne, som affjedringen drejer på, ikke rasler og ikke er beskadiget, da disse områder skal modstå en masse pres. Kontroller affjedringens funktion ved at tage en tur på cyklen.

Styreleje

Du bør kontrollere, at der ikke er noget galt i styreleje. For at gøre dette skal du klemme begge bremser og vippe cyklen frem og tilbage. Hvis der er noget i headsettet, vil du høre en bankelyd.

Det er ikke en dyr reparation, men hvis problemet har været der i lang tid, kan det have efterladt mærker på gaffelen eller rammen. Det er også et symptom på, at ejeren ikke har gidet at løse problemet.

Hjul

Drej dem og sørg for, at de er centreret, og at lyden, som hjulnavet afgiver, er glat (ikke som om du malede kaffe). Meget brugte hjul på en ældre cykel kan være lidt uden for midten, men mere end 1-2 mm er et alvorligt problem.

Når hjulene drejer, skal du kontrollere, at bremseklodserne eller skiverne ikke gnides. Kør hænderne over egerne for at kontrollere spændingen, og kør fingeren over hele bremsefladen på fælgen for at kontrollere, at den er glat uden markante mærker ud over normal slitage. Hvis du bemærker konkave eller konvekse områder, skal du være forsigtig, det indikerer deformation eller overdreven slitage. Aluminiumsfælge har små huller (sunkne prikker) i bremsefladen, hvilket er en meget god slidindikator. Hvis du ikke kan se dem, er det tid til at skifte fælge.

Vi er nødt til at kontrollere lejerne. Tag fat i hjulet, og prøv at flytte det til siden. Hvis det bevæger sig meget, skal du have det rettet i et værksted og husk, at en billig cykel, der har brug for en masse reparationer, ikke længere er så billig.

Det er vigtigt at kontrollere, at dækkene ikke er for slidte. Ligesom i tilfælde af fælgene laver producenterne små huller, der fungerer som slidindikatorer. Hvis du ikke ser dem, betyder det, at dækket har lidt levetid tilbage. Kontroller også, at der ikke er store snit eller flade områder på grund af kraftig bremsning.

Drivlinje

Da det er en gruppe af komponenter, skal du se, hvordan de fungerer som en helhed og derefter kontrollere dem en efter en for at se, hvor problemet eller skaden kan være. Sæt dig på cyklen og begynd at skifte alle gear for at se, om de fungerer korrekt og reagerer godt på skifterne.

Det er let at se, at en kæde er i dårlig stand, men for at se, hvor meget liv den faktisk har tilbage, skal du skifte til gearet, hvor kæden er mest spændt (stor kædehjul og et mellemliggende tandhjul på en vej eller bjergcykel med dobbelt kædehjul eller stort tandhjul på en enkelt kædehjulscykel). Når gearet er aktiveret, skal du tage fat i kæden med to fingre for at løsne det fra kædehjulet. Hvis du skal bruge kræfter på det, betyder det, at kæden stadig kan bruges. Hvis det let kan løsnes, bliver du nødt til at ændre det snart.

Se på tænderne for at kontrollere tilstanden af kæderingene og kassetten. De skal have formen af en vulkan uden spidse ender. Hvis du kan se, at de minder mere om hajtænder, betyder det, at de er meget slidte. Når du kigger på kæderingene, skal du tage fat i krumtapperne, få dem til at rotere (bevæge sig bagud) for at se, om de kører glat, og prøve at flytte dem sideværts for at se, om der er bevægelse i bundbeslagets aksel. Mens du bøjer dig, skal du kontrollere pedalerne, hvis der er bevægelse, eller de ikke roterer ordentligt.

 Funktionen af for- og bagskifteren skal kontrolleres ved at skifte gear, og vi har allerede gjort det, da vi kom på cyklen. For at opdage eventuelle problemer skal du skubbe dem med fingrene eller trække i det tilsvarende kabel, og de skal bevæge sig let. Bagskifterens tilstand fortæller dig historien om eventuelle tidligere slag eller fald. Hvis du ser store ridser eller buler, kan cyklen have været i en ulykke – kontroller grundigt rammen. Andre tegn på fald er: slid på siderne af sadlen, på skifteren og bremsearmene og på enden af styret.

Bremser

Den første ting du skal kontrollere er, at de kan styres korrekt af håndtagene, og at når du slipper dem, løsner de sig hurtigt og gnider ikke mod hjulet. Se altid godt på bremseklodserne, både i tilfælde af en skivebremsecykel (bjerg eller vej) og en fælgbremsecykel. Ligesom med gearene ved bare at trække i bremsekablerne og flytte bremsebroerne med dine hænder, hjælper det dig også med at sikre dig, at alt er i god stand.

Bolte og hurtige udløsere

Lad os ikke glemme alle de elementer, der binder og holder cyklens dele og komponenter sammen. Lidt korrosion og rust på boltene er ikke rigtigt et problem, men en helt rusten bolt er et stort problem. Se godt på dem, da hvis de sidder fast, kan de beskadige et mere vigtigt element som rammen eller gaffelen. Hvis boltene har afskallede hoveder, vil det være vanskeligt at løsne eller stramme cykeldelene. Plus det er et tegn på, at ejeren måske ikke har været så forsigtig med cyklen.

Til sidst skal du løsne og derefter stramme hjulets hurtige frigørelser for at kontrollere, at de fungerer korrekt, og at gaffelenderne og rammen er i god stand. 

Kom på cyklen

Vi har allerede rådet dig til at hoppe på cyklen for at kontrollere ophæng eller gear, men tøv ikke med at gøre det så mange gange som nødvendigt. På denne måde kan du kontrollere, at der ikke er nogen støj i headsettet eller bundbeslaget, når du står på pedalerne. Sørg også for, at cyklen bremser godt, og at rammen er din størrelse.

Nu hvor du ved, hvad du skal se efter på en brugt cykel, er der her nogle forslag til at guide din søgning og dit køb:

Spørg dig selv og spørg sælgeren

Først skal du stille dig selv tre enkle spørgsmål: Hvad skal du bruge cyklen til? Hvor meget er du villig til at bruge? Hvilken cykelstørrelse har du brug for? 

Stil ejeren de spørgsmål, du måtte have: Hvor længe har du ejet det? Hvor længe har du brugt det? Har du den originale faktura? Hvornår blev cyklen sidst serviceret? Hvilke større reparationer har du haft? Er der noget galt med cyklen? Alle disse spørgsmål hjælper dig med at lære både sælgeren og cyklen at kende.

Undersøg online, køb personligt

Uanset om du vil have en bestemt model eller du bare leder efter en cykel, og du har fundet en, du kan lide, kan du søge på hjemmesider, fora, butikker, sociale medier og samle alle oplysninger om cyklen, komponenterne og den originale pris og udtalelser fra brugere, der har haft den samme model.

Hvis det er din første cykel, anbefaler vi ikke at købe det online, medmindre sælgeren er pålidelig (tjek online anmeldelser), eller hjememsiden/appen giver dig købsbeskyttelse. Du kan helt sikkert finde en cykel i nærheden, der passer til dine behov, så du kan se den personligt og kontrollere alt det, vi har snakket om i dette indlæg. Hvis du stadig er tilbageholdende, skal du aftale med sælgeren om at mødes i et professionelt cykelværksted til check-over eller gå direkte til en brugt cykelbutik. 

Cykling handler ikke kun om udseende

Lad ikke en slidt sadel eller et snavset styretape afskrække dig, da de er lette at udskifte. Det samme gælder for slidmærker fra kabler eller skomærker på krumtapperne. Disse er rent kosmetiske problemer. Fokuser på strukturelle og funktionelle elementer på cyklen, da de er den afgørende faktor, hvis du vil prøve cyklen med det samme.

For godt til at være sandt

Hvis du har lavet din research, samlet information og stødt på en utrolig god handel, er der en god chance for, at der er noget galt med den, og du ender med at købe en cykel med et skjult problem, en stjålet cykel eller i værste fald at blive offer for snyd. Vær yderst forsigtig, især ved køb online.

Vi håber, at denne checkliste for kvalitetsinspektion og guide til køb af en brugt cykel vil være nyttig. Og husk at lægge nogle penge til side for at få det grundlæggende udstyr til at begynde at cykle.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler