equipacion basica 44baf1ae cc38 42fa a8cf 0f49213991f1

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Είτε επιλέξετε ένα ποδήλατο βουνού είτε ένα ποδήλατο δρόμου για να ξεκινήσετε την ποδηλασία, υπάρχει κάποιος βασικός εξοπλισμός που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στις δύο κατηγορίες και παρόλο που δεν θεωρείται απαραίτητος (πέρα από το κράνος), θα σας βοηθήσει να νιώθετε άνετα και να απολαμβάνετε πλήρως τη διαδρομή.

  • Ασφάλεια:

    Ένα κράνος μπορεί να σώσει τη ζωή σας και η χρήση του είναι υποχρεωτική σε πολλές χώρες. Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία από κράνη και θα βρείτε επαρκή προστασία τόσο για την ποδηλασία δρόμου όσο και για την ορεινή ποδηλασία χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Να θυμάστε ότι το κράνος δεν πρέπει να κινείται στο κεφάλι σας όταν το φοράτε, οπότε επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος και ένα άνετο μοντέλο.

    Τα οπίσθια φώτα και τα φώτα ποδηλάτου είναι απαραίτητα για να σας βοηθάνε να βλέπετε και για να είστε ορατοί. Εάν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας πολύ, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επενδύσετε μερικά χρήματα σε φώτα με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες USB για να μην ξοδεύετε μια περιουσία σε μπαταρίες μιας χρήσης.

    Η κλειδαριά του ποδηλάτου είναι προαιρετική, αλλά αν νομίζετε ότι πρέπει να προστατεύσετε το ποδήλατό σας από τους κλέφτες, μην το σκεφτείτε και πολύ και αγοράστε μια για να μην χρειάζεται να ανησυχείτε όταν σταθμεύετε το ποδήλατό σας κάπου στο δρόμο.

  • Ρούχα ποδηλασίας:

    Κοντό παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα ποδηλασίας το καλοκαίρι, μακρυμάνικη το χειμώνα. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε ποδηλασία με παντελόνι αθλητικής φόρμας και αθλητική μπλούζα ή φούτερ, αλλά το σώμα σας (ειδικά ο πισινός σας) θα εκτιμήσει την επιπλέον επένδυση με μαξιλαράκι στο κοντό παντελόνι και την τέλεια εφαρμογή, τον αερισμό που προσφέρουν τα ελαφριά ρούχα που αναπνέουν και είναι σχεδιασμένα για την ποδηλασία.

  •  Ενδύματα ποδηλασίας:

    Όπως υποδηλώνει το όνομα, δεν είναι απαραίτητα. Καλώς ήλθατε στο ατελείωτο σύμπαν του: «δεν είναι απαραίτητο, αλλά…» οπότε για λόγους ασφαλείας θα μιλήσουμε μόνο για δύο τύπους αξεσουάρ ποδηλασίας: τα γυαλιά ποδηλασίας και τα γάντια.

    Γυαλιά ποδηλασίας. Μπορώ να φορέσω τα κανονικά γυαλιά ηλίου μου; Ναι και όχι. ΟΧΙ αν το πλαίσιο είναι μεταλλικό και ΝΑΙ, αν είναι πλαστικό. Σε κάθε περίπτωση, τα αθλητικά γυαλιά ηλίου είναι πιο ελαφριά, άνετα και ασφαλή και προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον άνεμο σε σχέση με τα κανονικά γυαλιά ηλίου.

    Γάντια. Δεν είναι απαραίτητα, αλλά τα γάντια με επένδυση θα κάνουν τη διαδρομή πιο άνετη και ασφαλέστερη σε περίπτωση που πέσετε. Η χρήση γαντιών συνιστάται σίγουρα στην ποδηλασία βουνού.

  •  Σετ Εργαλείων Επισκευής Ποδηλάτου:

    Διατρήσεις: Εάν δεν διαθέτετε ελαστικά tubeless (με υγρό στο εσωτερικό που σφραγίζει τις μικρότερες οπές), θα χρειαστείτε μοχλούς ελαστικών, ένα σωλήνα για το μέγεθος του ελαστικού σας και μια αντλία για να το φουσκώνετε. Επίσης εάν έχετε μαζί ένα μικρό κουτί με μπαλώματα και κόλλα, θα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι ακόμα και με περισσότερες από μια τρύπες στο λάστιχό σας.

    Εργαλεία πολλαπλών χρήσεων με εργαλείο ανοίγματος αλυσίδας ποδηλάτου για να μπορείτε να επιδιορθώνετε μια σπασμένη αλυσίδα επειδή χωρίς αυτό θα πρέπει να επιστρέψετε σπίτι σαν παιδί επάνω σε ποδήλατο ισορροπίας.

    Πού τα βάζουμε όλα αυτά; Υπάρχουν πολλές επιλογές:

    Η κλασική επιλογή είναι να τοποθετήσετε τα πάντα στις πίσω τσέπες της μπλούζας ποδηλασίας σας. Προφανώς δεν είναι η πιο άνετη επιλογή αλλά σίγουρα η πιο προσιτή.

    Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι μια τσάντα ποδηλάτου. Υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με αυτό που θέλετε να βάλετε μέσα. Υπάρχουν τσάντες σέλας, τσάντες τιμονιού, τσάντες σκελετού, τσάντες πλαισίου, κ.λπ.

    Οι φιάλες αποθήκευσης εργαλείων ή οι θήκες είναι πολύ βολικά, αλλά καταλαμβάνουν τον άκρως απαραίτητο χώρο στην παγουροθήκη.

  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε και να τρώτε

    Θα πρέπει να παίρνετε μαζί σας τουλάχιστον ένα μπουκάλι νερό, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα σακίδιο πλάτης με υδρόσακο και να το χρησιμοποιείτε για να μεταφέρετε το κιτ εργαλείων σας.

    Σνακ. Ακόμα και αν βγαίνετε μόνο για 1 ώρα και δεν πιστεύετε ότι θα πεινάσετε, το να παίρνετε μαζί σας μια μπανάνα στην μπλούζα ποδηλασίας σας δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Τα ενεργειακά ζελέ και οι μπάρες είναι άλλη μια απλή και πρακτική επιλογή (να θυμάστε να βάζετε πάντα τα περιτυλίγματα στον κάδο απορριμμάτων).

  • Smartphone

    Χάρη στα κινητά τηλέφωνα και σε όλες τις δωρεάν εφαρμογές (Χάρτες Google, Wikiloc, Komoot, BikeMap, κ.λπ.) μπορείτε να γνωρίζετε πού πηγαίνετε, πόσα χιλιόμετρα κάνετε, να σχεδιάζετε τις διαδρομές σας, κ.λπ. Υπάρχουν πολλές χρήσιμες θήκες τηλεφώνου για τον άξονα ή το τιμόνι ποδηλάτου. Μερικά στυλ εργαλειοθηκών έχουν διπλή χρήση: μπορείτε να τοποθετήσετε το κινητό σας τηλέφωνο και να το χρησιμοποιήσετε σαν θήκη τηλεφώνου και επίσης να αποθηκεύετε τα σνακ και τα εργαλεία σας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλουμε να σας πείσουμε να αρχίσετε να αγοράζετε εξοπλισμό πριν ανεβείτε επάνω στο ποδήλατο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τα απλά πράγματα: το πετάλι. Ο χρόνος και η εμπειρία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είδους εξοπλισμό χρειάζεστε.

Θα θέλαμε επίσης να μοιραστούμε μερικές τελευταίες προτάσεις τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους: φορτίστε το κινητό σας πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας – θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας και μερικά χρήματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα