equipacion basica 72de3d18 7a47 4c05 9d03 476977ea655b

Peruspyöräilyvarusteet Aloittelijoille

Valitsitpa maasto- tai maantiepyörän pyöräilyharrastuksesi aloittaaksesi, on olemassa joitain perusvarusteita, joita hyödynnetään molemmissa kategorioissa. Vaikka niitä ei pidetäkään välttämättöminä (kypärää lukuun ottamatta), auttavat ne tekemään olostasi mukavamman, jotta voisit nauttia matkastasi täysin rinnoin.

 • Turvallisuus:

  Kypärä voi pelastaa henkesi ja sen käyttäminen on jopa pakollista monissa maissa. Tarjolla on laaja valikoima pyöräilykypäriä ja löydät asianmukaisen suojavarusteen sekä maantie- että maastopyöräilyä varten ilman, että joudut kuluttamaan siihen suuria summia. Muista, ettei kypärän tulisi heilua ollessaan päässä, joten valitse oikean kokoinen ja mukava malli.

  Taka- ja etuvalo, jotka auttavat sinua sekä näkemään että näkymään, ovat välttämättömät. Jos käytät pyörääsi paljon, harkitse investoivasi valoihin, joissa on USB-ladattavat akut, jolloin vältät tuhlaamasta omaisuuksia kertakäyttöparistoihin.

  Pyörän lukko on valinnainen varuste, mutta jos uskot pyöräsi tarvitsevan suojaa varkaita vastaan, niin älä edes harkitse asiaa, vaan osta sellainen. Näin sinun ei tarvitse huolehtia pysäköidessäsi pyöräsi mihin tahansa matkasi varrella.

 • Pyöräilyvaatteet:

  Bib-shortsit ja lyhythihainen pyöräilypaita kesällä ja pitkähihainen talvella. Voit toki pyöräillä myös verkkareissa ja T-paidassa tai collegepaidassa, mutta kehosi (erityisesti takamuksesi) arvostaa takuulla bib-shortsien säämiskän tarjoamaa ylimääräistä pehmustusta sekä täydellistä istuvuutta, hengittävyyttä ja ilmanvaihtoa, jotka pyöräilyä varten suunniteltu kevyt vaatetus tarjoaa.
 • Pyöräilyasusteet:

  Kuten tämän kategorian nimikin antaa olettaa, eivät nämä ole välttämättömyyksiä. Tähän alle mahtuukin loputon määrä “ei välttämättömiä, mutta…” -asioita, joten jottei listamme paisuisi liian pitkäksi, keskitymme vain kahdentyyppisiin pyöräilyasusteisiin: pyöräilylaseihin ja -hanskoihin.

  Pyöräilylasit. Monet miettivät, voisivatko he vain käyttää tavallisia aurinkolasejaan. Vastaus tähän kysymykseen on kyllä ja ei – ei silloin, jos kehykset ovat metallia ja kyllä, jos ne ovat muovia. Joka tapauksessa urheiluaurinkolasit ovat kevyemmät, mukavammat ja turvallisemmat sekä tarjoavat paremman suojan tuulta vastaan perinteisiin aurinkolaseihin verrattuna.

  Pyöräilyhanskat. Pehmustetut käsineet eivät ole välttämättömät, mutta tekevät reitistä miellyttävämmän ja turvallisemman siinäkin tapauksessa, että satut kaatumaan. Hanskojen käyttöä suositellaan maastopyöräilyyn.

 • Pyörän korjaustyökalusarja:

  Kumin puhkeaminen: Jos renkaasi eivät ole sisäkumittomat (sisäosan nesteellä, joka sinetöi pienemmät reiät), tarvitset rengasvipuja, renkaallesi sopivan sisäkumin sekä pumpun, jolla pumppaat siihen ilmaa. Jos mukanasi on myös pieni pakkaus paikkoja ja liimaa, pääset takaisin kotiin, vaikka kumiisi tulisi useampi kuin yksi reikä.

  Monitoimityökalu ketjunkatkaisijalla kyetäksesi korjaamaan rikkoutuneet ketjut, sillä ilman niitä sinun täytyy pyöräillä loppumatka kuin lapsi potkupyörällään.

  Mihin tämä kaikki mahtuu? Valittavanasi on useita eri vaihtoehtoja:

  Vanhan koulukunnan vaihtoehto on säilyttää kaikkea tätä pyöräilypaitasi takataskuissa. Tämä ei tietenkään ole se miellyttävin vaihtoehto, mutta ehdottomasti edullisin.

  Yleisin vaihtoehto on pyörälaukku. Tarjolla on eri kokoisia riippuen siitä, mitä niissä halutaan säilyttää. Myynnissä on satulalaukkuja, ohjaustankolaukkuja, yläputkilaukkuja, runkolaukkuja jne.

  Työkalupullot tai -kuljetuspullot ovat hyvin käteviä, mutta käyttävät paljon kaivattua tilaa juomapullopidikkeessäsi tai -pidikkeissäsi.

 • Älä unohda pysyä nesteytettynä ja syödä

  Sinun täytyy pitää mukanasi vähintään yhtä juomapulloa, mutta saatat haluta valita myös nesteytysjärjestelmän ja käyttää sitä työkalusarjasi säilytykseen.

  Eväät. Vaikka aikoisitkin lähteä vain yhden tunnin pyöräilyreissulle, etkä usko tulevasi nälkäiseksi, ei banaanin pitäminen pyöräilypaitasi taskussa ole koskaan huono idea. Energiageelit ja -patukat ovat myös yksinkertaisia ja käytännöllisiä vaihtoehtoja (muista vain heittää niiden kääreet aina roskiin).

 • Älypuhelin

  Kiitos älypuhelimien sekä kaikkien ilmaisten sovellusten (Google Maps, Wikiloc, Komoot, BikeMap jne.) tiedät aina, minne olet matkalla ja kuinka monta kilometriä on takana. Voit myös suunnitella reittejäsi ja paljon muuta. Tarjolla on useita erilaisia käteviä puhelintelineitä pyörän ohjainkannattimeen tai ohjaustankoon kiinnitettäväksi. Jotkin työkalulaukut tarjoavat myös toisen käyttötarkoituksen: voit asettaa sen päälle matkapuhelimesi aivan kuin se olisi puhelinteline ja säilöä sisälle myös evääsi ja työkalusi.

Emme missään nimessä yritä suostutella sinua ostelemaan varusteita ennen kuin astut edes pyörän selkään. On tärkeintä aloittaa yksinkertaisimmasta: polkemisesta. Aika ja kokemus kertovat kyllä, millaisia varusteita tarvitset.

Haluaisimme jakaa muutaman suosituksen sekä aloittelijoille että konkareille: lataa aina puhelimesi ennen pyöräilemään lähtöä ja pidä aina kaiken varalta mukanasi henkilökorttisi ja rahaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit