equipacion basica 6714b2c0 6bc5 4415 ba8c 8643ed5ac9c0

Grundläggande Cykelutrustning För Nybörjare

Oavsett om du väljer en mountainbike eller en vägcykel för att börja cykla finns det en del grundläggande utrustning som används i båda kategorierna och även om den inte anses vara nödvändig (förutom hjälmen), kommer den att hjälpa dig att känna dig bekväm och njuta av turen.

 • Säkerhet:

  En hjälm kan rädda livet och är obligatoriskt att använda i många länder. Det finns ett stort antal hjälmar och du hittar tillräckligt skydd för både vägcykel och mountainbike utan att behöva spendera mycket pengar. Kom ihåg att hjälmen inte ska kunna röra sig på ditt huvud, så välj rätt storlek och en bekväm modell.

  En lampa både fram och bak för att hjälpa dig se och bli sedd är ett måste. Om du använder din cykel mycket, överväg att investera i lampor med laddningsbara USB-batterier så att du kan undvika att spendera en förmögenhet på engångsbatterier.

  Ett cykellås är valfritt, men om du tror att du behöver skydda din cykel från tjuvar, fundera inte för mycket och köp ett så att du inte behöver oroa dig när du parkerar din cykel någonstans på vägen.

 • Cykelkläder:

  Cykelbyxor och kortärmad cykeltröja på sommaren, långärmad på vintern. Naturligtvis kan du cykla i joggingbyxor och en T-shirt eller en tröja, men din kropp (speciellt din rumpa) kommer att uppskatta den extra vadderingen i shortsen och den perfekta passformen, andningsförmågan och ventilationen som erbjuds av lätta kläder designade för cykling.

 • Cykeltillbehör:

  Som namnet antyder är de inte helt nödvändiga. Välkommen till den oändliga världen av: “det är inte nödvändigt men…”, så av säkerhetsskäl kommer vi bara att prata om två typer av cykeltillbehör: cykelglasögon och handskar.

  Cykelglasögon. Kan jag använda mina vanliga solglasögon? Ja och nej. NEJ om bågen är metall och JA om den är plast. I vilket fall som helst är sportsolglasögon lättare, bekvämare och säkrare och erbjuder bättre skydd mot vinden än vanliga solglasögon.

  Handskar. De är inte nödvändiga men vadderade handskar gör vägen bekvämare och säkrare om du ramlar. Användning av handskar är verkligen rekommenderat för mountainbike.
 • Verktygssats för Cyklar:

  Punkteringar: Om du inte har slanglösa däck (med vätska inuti som tätar mindre punkteringar) behöver du däckjärn, en slang för din däckstorlek och en pump för att pumpa upp det igen. Om du också bär en liten låda med lappar och lim kommer du att kunna komma hem även om du får mer än en punktering.

  Multifunktionsverktyg med kedjebrytare för att kunna reparera en trasig kedja, eftersom utan den måste du åka hem som ett barn på en springcykel.

  Var lägger vi allt detta? Det finns flera alternativ:

  Det gammaldags sättet är att stoppa allt i cykeltröjans bakfickor. Det är såklart inte det mest bekväma alternativet, men definitivt det mest prisvärda.

  Det mest vanliga alternativet är en cykelväska. De finns i olika storlekar beroende på vad du vill förvara i dem. Det finns sadelväskor, styresväskor, ramväskor etc.

  Flaskor för verktygsförvaring eller andra behållare är väldigt praktiska men de tar upp det välbehövliga utrymmet i dina flaskhållare.

 • Glöm inte att dricka och äta

  Du måste ha med dig minst en cykelvattenflaska men du kan också välja ett hydreringspaket och använda det för att bära din verktygssats.

  Snacks. Även om du bara ska ut i 1 timme och inte tror att du kommer bli hungrig är det aldrig en dålig idé att bära en banan i din cykeltröja.. Energigeler och bars är ett annat enkelt och praktiskt alternativ (kom ihåg att alltid slänga dina förpackningar i soptunnan).
 • Smartphone

  Tack vare mobiler och alla gratis appar (Google Maps, Wikiloc, Komoot, BikeMap, etc.) kan du veta vart du ska, hur många km du gör, planera dina rutter etc. Det finns flera användbara telefonhållare för cykelramar eller styren. Vissa stilar av verktygsväskor har en dubbel funktion: du kan lägga i din mobiltelefon som om den var en telefonhållare och även förvara dina snacks och verktyg.

Vi vill dock inte övertyga dig om att börja köpa utrustning innan du hoppar på cykeln. Det är viktigt att börja med det enklaste: att trampa. Tid och träning kommer att låta dig veta vilken typ av utrustning du behöver.

Vi vill också dela ett sista par rekommendationer för både nybörjare och experter: Ladda din mobil innan du ger dig ut på en resa och du bör alltid ha med dig ditt ID och lite pengar för oväntade situationer.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar