errores comunes 893e3e4f 3a86 43a5 a64b 071f8ab182fc

10 Fejl, Som Cykelryttere Laver, Når De Cykler

Viden er magt, også inden for cykling. At være i stand til at lære af dine fejl kan hjælpe dig med at undgå dem i fremtiden. Det er derfor, at uanset om du blot er en nybegynder eller en erfaren cykelrytter, har vi vores nye top 10 fejl inden for cykling, som du kan undgå. Denne gang vil vi fokusere på de fejl, vi oftest laver, når vi allerede er på cyklen.

For meget selvtillid

Dette er den vigtigste. Hver cyklist – uanset niveau – begår denne fejl. Det starter med en nybegynder: “Se mor, ingen hænder!” til en verdensmester Julian Alaphilippe, der løfter hænderne som en fejring af en sejr og ender med at tabe ved den sidste meter. Og at tabe et løb ville være det mindre onde, da denne grad af overtillid kan have værre konsekvenser, såsom at forårsage en ulykke eller være ude for en.

Vær altid forsigtig; kend dine grænser og tag ikke unødvendige risici, også når du kører langsomt, når du tror, at alt er under kontrol, og du ikke er opmærksom på vejen foran dig.

Ikke at overholde trafikreglerne

Dette er den mest synlige fejl, og den cykelryttere bliver irettesat for det meste af både fodgængere og chauffører. Det går fra noget så simpelt som at køre over for et rødt lys til noget så moderne som at bruge en telefon, mens du kører på din cykel. Den, der er uden synd, skal kaste den første sten; vi har flere brosten end Paris-Roubaix.

Vi har ingen undskyldning: Hvis vi får bøder, kan vi klage over det og sige, at byen ikke er cykelvenlig, eller at chaufføren også bruger deres telefoner, men loven er loven, og vi skal følge den. Bliv informeret om trafikreglerne i dit land eller det land, du skal besøge, da reglerne kan variere.

At være utilgængelig eller ikke sige, hvor du skal hen

Der er ikke noget problem, hvis du er med i en gruppe, så længe du bliver hos den gruppe, indtil du kommer hjem. Men hvis du cykler alene, skal du være lige så bekymret for dine kære, som de er for dig. Tænk på din familie, din partner, dine børn og sæt dig selv i deres sko. Forestil dig, hvordan det ville være for dem, at de ikke kunne finde dig eller kontakte dig.

Derfor, når du hopper på din cykel, skal du altid have en fuldt opladet telefon med dig og fortælle din familie, hvor du er. Der er telefonapps, der giver dig mulighed for at dele din placering i realtid, og andre, der giver dig mulighed for at foretage et nødopkald i tilfælde af en ulykke. Cykelcomputere har også mulighed for at sende en besked til dine nødkontakter.

Ikke at klippe ud i tide

Hvis det er første gang du bruger clip-in pedaler, skal du være forsigtig! Du skal prøve at klippe ind og klippe ud, inden du begynder at cykle, så du ikke risikerer at falde, når du stopper. Du skal også vide, hvordan du hurtigt klipper, hvis det er nødvendigt. Selvom det ikke er første gang, du bruger denne type pedaler, skal du være forsigtig med de nye clips og pedaler, da de altid er stivere, og det er sværere at klippe ud.

Her er en anbefaling til, hvornår du får fat i pedalerne: Øv dig på en bane og lær hvordan du holder din balance uden at klippe ud – en meget nyttig færdighed, der giver dig ekstra tid i enhver uventet situation og hjælper med at undgå et fald. Men den første ting først, og det er at vide, hvordan man klipper ud, og hvordan man gør det hurtigt.

Træner altid hårdt

Cykelryttere laver normalt denne fejl, når de begynder at træne uden vejledning. Hvis du går ud bare for at træne hårdt, risikerer du at overtræne. Vores kroppe har brug for hvile til fysiologiske tilpasninger for at forbedre deres funktion. Hvis du holder din krop under konstant stress og har brug for restitution, kan den ikke forbedres, og som en konsekvens forbedres din præstation heller ikke; eller det vil den, men i et meget langsommere tempo, end det burde.

At tage det roligt og tage blide ture, mens du aktivt hviler, er også træning. Det bedste du kan gøre er at lede efter information, bede andre cykelryttere om råd og få råd fra en kvalificeret træner, der kan designe en personlig træningsplan i henhold til dit niveau og dine mål. Som du ved, er viden magt.

Bremse for hårdt

Dette er en meget almindelig fejl blandt nybegyndere, da uerfaring står over for forskellige uventede situationer, følelsen af usikkerhed, når vi tager på en cykel for første gang, og manglen på dygtighed til at håndtere bremsearmene. Hvis du klemmer dem for hårdt, skal du smække på bremserne, og en af disse to ting kan ske: Du vil enten glide med baghjulet eller flyve over styret. I begge tilfælde er det ret skidt.

Bremsning skal ske gradvist, så det tilrådes, at du tester dine greb og bremser for at vænne dig til dem. Bremsning er langt mere progressiv, hvis du bruger fælgbremser, mens skivebremser har mere kraft, og der er større chance for overbremsning.

Bremser i et sving

Vi siger ikke, at du ikke skal bremse i et sving – du skal gøre det – men du skal ikke vente, indtil du når den eller bremse for hårdt, når du læner dig på cyklen. Du skal begynde at bremse godt, inden du kommer til svinget, når du er i lige position. Det giver mulighed for bedre sving (justering af din krop og cykelposition for at tage svinget på den mest effektive måde) og reducerer bremsekraften, når du læner cyklen ind i svinget.  Hvis du venter til det sidste sekund, inden du rammer bremserne, skal du holde op med at bremse hårdt i svinget og dermed øge risikoen for at falde.

Forkert brug af cykeludstyr

Vi har dedikeret en hel artikel til, hvordan man bruger cykelredskaber, men da det er ret almindeligt at se cykelryttere fra alle discipliner og alle niveauer bruge dem på en forkert måde, er vi nødt til at fortsætte med at insistere.

Bortset fra alle de problemer, vi nævnte i dette indlæg, er det endnu et andet problem at bruge forkert skift eller kadence. Det kan føre til bobbing (bevægelse af din torso op og ned), når du kører i meget lav kadence og skubber pedalerne hårdt; det kaldes slibning og ser stort set ud som om du vil skubbe dine ben sammen med resten af din krop. På den anden side kan du ende med at hoppe på sadlen på grund af en højere kadence, der er utilstrækkelig til din hastighed eller terræn. Det passende kadenceområde er mellem 80 og 100 omdr./min. (pedalomdrejninger pr. minut). Til hver cykelryttere sin egen.

Ikke at advare gruppen bag dig

Uanset om du er en vej- eller en bjergcyklist, så hvis du tager ud med en gruppe, skal du tage i betragtning, at du ikke er alene på vejen, sporet, singletracken osv. Hvis du er i spidsen, er du den første til at se huller, bump eller andre former for forhindringer, og af den grund skal du advare resten af gruppen ved at råbe eller pege på – ideelt set begge – typen og placeringen af problemet.

Ikke kæmpe gennem vind eller kæmpe for meget

Lad os gå videre til en anden fejl, som mange cykelryttere begår – enten utilsigtet eller bevidst – når vi tager ud med en gruppe. Det er mere almindeligt at se en cykelrytter, der ikke kæmper gennem vinden, end at en cykelrytter er alt for udsat for den, men hvis der er en, der aldrig er foran, skal der være en anden, der skubber mere vind end forventet.

Der er også cykelryttere, der overdriver det og skubber kampen gennem vinden til det yderste, men de er en undtagelse. Når dette sker, og de ikke er de stærkeste i gruppen, kan de allerførste kilometer blive til en reel prøvelse.

Ideelt set ville alle cykelryttere i gruppen deltage i en rotation. Hvis nogen ikke er så trænet som de andre eller ikke præsterer, skal de forsøge at blive godt beskyttet inde i gruppen. Men selvfølgelig, hvis de pludselig tager føringen under en stigning eller en slutsprint, ender de sandsynligvis på en sortliste.

Når vi taler om vind, så lad os afslutte med at vende tilbage til den første fejl, vi nævnte: For meget selvtillid. At slippe styret er ikke en god ide, når der er for meget vind. Hvis du er nødt til at tage armvarmerne på eller lyne din cykelvest, skal du stoppe og gøre det roligt. Så undgår du en ulykke.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Udvalgte artikler