cambio 283f468f 2d05 4e65 b542 b1d2e03ec04f

Cykling for begyndere: Sådan bruges cykeludstyr

I denne guide til nybegyndercyklister skal vi tale om komponenterne i cykelgear, forklare hvordan de fungerer og give dig en række tip og tricks til at bruge dem korrekt. Uanset hvilken type cykel eller disciplin, så er her nogle generelle aspekter, der hjælper dig med at bruge gearene hurtigt og undgå fejl.

Lad os starte med at lære om cykelgearenes komponenter:

  • Skiftere. Den højre skifter ændrer baghjulene (kassette) og venstre ændrer de forreste gear (kæderinge). De eneste skiftere, der ikke bruger denne regel, er Sram elektroniske vejgruppesæt.
  • Frontskifter.
  • Bagskifter.
  • Stålkabler og kapper i mekaniske gear. I elektroniske gruppesæt er der intet metalkabel eller kappe. I stedet er der et elektrisk kabel eller ingen kabler som i Sram trådløse gruppesæt.
  • Kæderinge.
  • Kassette.
  • Kæde.

Hvordan fungerer cykeludstyr?

I mekaniske gruppesæt er der en eller to håndtag på hver skifter. Når vi betjener dem, trækker eller frigiver vi metalkablet, der går ind i kappen, som trækker (eller frigør) for- eller bagskifteren for at hæve (eller sænke) kæderingen eller tandhjulene.

Ved elektronisk skift sender et tryk på knapperne på venstre eller højre skifter et elektrisk signal, der aktiverer henholdsvis front- eller bagskiftermekanismen (undtagen Sram elektroniske vejgruppesæt).

Hvordan ved du, hvor mange gear en cykel har?

Afhængigt af antallet af kædering og tandhjul på kassetten kan der være 2×10, 2×11, 2×12, 1×11 eller 1×12 cykler. Der er mange flere muligheder, men disse er de mest almindelige inden for landevejs- og mountainbikes i dag, og vi får henholdsvis 20, 22, 24, 11 og 12 gear. Nogle gange siger cyklister, at de har en 9-, 10- eller 11-speed cykel. I dette tilfælde henviser de kun til antallet af klinger på kassetten, og de tæller ikke kæderingene.

Hvert gear er en kombination af antallet af tænder på kæderingen og antallet af tænder på klingerne. Hvis vi har kæderinge med 50/34 tænder, og der er en rækkevidde på 11 til 28 tænder på kassetten, får vi 50×11 som det højeste gear og 34×28 som det laveste gear. Derfor “opskifter” vi, når vi skifter til et højere gear og “nedskifter”, når vi skifter til et lavere gear.

Tips til korrekt brug af gear

Undgå tværkædning. Jo rettere kæden, jo mindre friktion og derfor jo hurtigere og mere effektiv transmission af kraft fra pedalerne. Husk, at en krydset kæde bøjes fire steder. Når det kommer ud af kæderingen, når det kommer ind i kæderingen, når det forlader kæderingen nedenfra og når det kommer ind i bagskifterens burplade. Jo mere krydset det er, jo mere bøjes det.

Derfor er det bedre på cykler uden dobbelt kædering at bruge de 3 mindste kæderinge, når du er på den lille kædering, og ikke bruge de 3 største, når du er på den store kædering. Hvis du ikke følger denne regel, og du kan lide at have din kæde krydset og bagskifteren strakt, så klag ikke, hvis du ender som Andy Schleck.

Skift af bærende leje (gearskifte, når der påføres kraft) er ikke godt for drivlinjen. Det kan være svært at altid få det rigtigt, men prøv at matche din pedalering til skiftet. Sliå pedalerne, skift og udfør derefter kraft på pedalerne igen. Dette er især nyttigt, når du skifter mellem kæderinge for at sikre dig, at gearet er aktiveret korrekt, og at kæden ikke er løsnet. Du ved, at du gør det rigtigt, når du skifter gear uden at få det til at lyde som de professionelle, der skifter gear under et løb.

UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER skal du skifte kæderingen, så snart du står af sadlen, da du risikerer en alvorlig ulykke.

På cykler med to eller tre kæderinge støder vi på problemet med en pludselig ændring af kadence, når du skifter kæderingen. Det bedste, vi kan gøre for at undgå det (og det er faktisk, hvad mange elektroniske gruppesæt gør) er at synkronisere forskydningen af kæderingen med gearskiftet. For eksempel, hvis vi er på 1×8, og vi skifter til 2×8, er ændringen brat, kadencen reduceret, og vi er nødt til at anvende mere kraft på pedalerne. I det øjeblik er det praktisk at skifte til 2×6 eller 2×5, dvs. to eller tre tandhjul op.

Uanset terræn (op ad bakke, ned ad bakke, flade, bølgende bakker) er det generelle råd at tænke fremad, forudse, hvad der ligger foran, hvordan pedalerne føles og tilpasse rytmen til omstændighederne. Vent ikke til sidste øjeblik for at foretage et pludselig skift af flere gear op eller ned. Det kan føre til en brudt eller faldet kæde, især når man går op ad bakke.

I hvert eneste terræn skal du finde et udstyr, der giver dig mulighed for at cykle behageligt, og som vi altid siger: hver cyklist har sit eget niveau og tempo. Vi kan ikke fortælle dig, hvilken der er din, eller hvilken der er mere effektiv, fordi vi simpelthen ikke ved det. Det afhænger af, hvad du vil gøre, når du cykler, og hvilken “motor” du har. Motoren er hele din krop, fra dine ben til din hjerne og dit hjerte, lunger og blod. Hvis du tager en tur med familie eller venner, vil du have et behageligt tempo, så du kan snakke og nyde turen. På den anden side, hvis du er på udkig efter titlen QOM eller KOM (Queen or King of the Mountains), vil dit tempo være så behageligt som en negleseng.

Så meget for teorien. For at lære at skifte gear skal du blot hoppe på cyklen og finde en let rute med forskellige typer terræn. På denne måde bliver du vant til at betjene skifterne, prøve gearene og føle fornemmelserne af at træde i forskellige kadenser på forskellige terræn. Jo mere tid du bruger på cyklen, jo mere behageligt skifter du gear, og på et eller andet tidspunkt vil du endda føle, at du ikke behøver at skifte for at møde den stigning, der var så vanskelig i starten. Bid tænderne sammen, tryk hårdere på pedalerne og skub dig selv til det yderste – du vil se, at gearene er indeni dig.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler