cuidar db10acbe 99dd 4422 8db2 84b8bc64b266

Sådan passer du ordentligt på dit cykeltøj

Du kommer hjem efter en udmattende cykeltur, ingen energi, sulten, tørstig og har brug for et brusebad og en god hvile. Den sidste ting du ønsker er at skulle vaske det cykeltøj, du lige har brugt. Hver cykelrytter har gennemgået dette, men da du har nydt (eller lidt) turen med tøjet på, skal du tage et par minutter af din tid til at give dem en ordentlig vask og pleje; tøj fortjener det også. Og vær venlig ikke at lade familiemedlemmer eller dine kære gøre arbejdet for dig. Hvis du kan nyde din fritid, har resten også ret til at nyde deres egen.

 Cykeltøj er meget specifikt, derfor kræver det særlig pleje og opmærksomhed. Det er designet til at tilpasse sig din krop, give fuld komfort og top ydeevne, mens du cykler. For at opnå dette er stoffet, der bruges i cykeltøjet, lavet af forskellige fibre end dem, der bruges i vores hverdagstøj, og det er derfor, vi ikke kan vaske dem på samme måde. Vi skal følge producentens anvisninger nøje og passe godt på dem for at undgå andre problemer eller skader forårsaget af naturlig slitage.

Først skal du kontrollere vaskeinstruktionerne på etiketten og se, om der er nogle forslag til, hvilke vasketøjsprodukter du skal bruge. Ikke al slags cykeltøj har brug for den samme pleje, så det er vigtigt at vide, hvilke genstande der ikke må tages i vaskemaskinen, og hvilke der kan.

Vask dit cykeltøj

Håndvask dit cykeltøj med neutral sæbe. Brug af specifikke vaskemidler til sportsbeklædning er også en mulighed, men sørg for, at den er så neutral som muligt uden tilsat parfume eller blødgøringsmiddel.

Hvis det er muligt, skal du vaske dit tøj samme dag, som du brugte det. Selv et let koldt vandskylning med hånden er nok, hvis det ikke er for snavset eller svedigt. Hvis du sveder meget, og tøjet er snavset, er det bedst at suge dem i ca. en halv time i koldt vand med lidt sæbe og vaske dem i hånden. Blød dem ikke for længe, da det ikke er godt for stoffet at blive i vand i timevis. Her er et trick til at vaske dit cykeltøj: Tag et bad med dem på, brug neutral sæbe og skrub dem uden at tage dem af, og fjern dem derefter for at skylle og vride dem ud. Dette fungerer godt til sommertøj, men det er meget vanskeligere i tilfælde af vintertøj, såsom cykeljakker og lange cykelshorts.

Brug aldrig varmt vand; Højst 30° C. Teknisk cykeltøj er for det meste lavet af syntetiske fibre, der ikke kan lide at blive vasket i varmt vand. Desuden er mange cykeltøj lavet af højtekniske stoffer med filtrering, isolerende eller vandtætte egenskaber. Varmt vand vasker dem hurtigere væk.

Hvis du af en eller anden grund ikke kan vaske dit tøj i hånden, og du skal bruge en vaskemaskine, skal du følge disse anbefalinger:

 • Bland ikke dit daglige tøj med dit cykeltøj.
 • Luk alle lynlåse, velcroer eller andre beklædningsgenstande.
 • Læg cykeltøjet udad i en tøjpose med mesh. Dette beskytter både tøjets farve og stof.
 • Vask tøj i koldt vand (højst 30° C) ved hjælp af en kort vaskecyklus og lav centrifugering. Mange vaskemaskiner har specifikke programmer til sportstøj.
 • Efterlad ikke dit våde eller fugtige tøj inde i vaskemaskinen. Hæng dem så hurtigt som muligt for at undgå dårlig lugt og stofforringelse.

På den anden side er her en liste over ting, der skal undgås, når du vasker dit cykeltøj:

 • Brug ikke skyllemiddel eller blegemiddel. Blødgøringsmidler danner et lag på dit tøj, der får dem til at miste åndbarhed. Blegemiddel ødelægger fibre.
 • Brug heller ikke tørretumblere. Høje temperaturer i tørretumbleren kan forårsage alvorlige skader og krympe tøjet.
 • Cykeltøj bør aldrig stryges: det er rynkefrit efter design.

Hvis du er udmattet, i en fart, kommer der noget presserende op, eller hvis du føler dig doven, her er vores tre tip:

 • Hvis du ikke kan vaske det, så snart du kommer hjem, men du kan gøre det om et par timer, skal du lade det blive i koldt vand, indtil du kan vaske det i hånden.
 • Hvis du ikke kan vaske den samme dag, skal du hænge den på et godt ventileret sted for at slippe af med fugt fra sveden. Prøv at vaske det så hurtigt som muligt, for når sveden tørrer, klæber den sig til stoffet og beskadiger dets integritet på grund af ammoniak og salte og bidrager til udviklingen af ubehagelig lugt.
 • Læg ikke cykeltøj i en bunke sammen med resten af vasketøjet, da det absorberer dårlig lugt og kan ende i vaskemaskinen ved en lang vaskecyklus med rengøringsmidler og blødgøringsmidler. Dybest set alt, hvad producenter ikke anbefaler. Hvis du er heldig, lider tøjet ikke nogen skade, men det bliver sandsynligvis fanget i tromlen eller fanget i et andet tøj. Derudover bidrager det væsentligt til forringelsen af stoffet og forkorter dets levetid.

Eventuelle hjemmelavede løsninger til vask af cykeltøj?

Du vil finde en masse information om brug af eddike, bagepulver eller salt til vask af cykeltøj eller for at fjerne dårlig lugt. Lad os være klare: Eddike har en lav pH (mellem 2 og 3), og bagepulver har en høj pH (10). Da vi foreslår brugen af neutral sæbe (pH 7), ville det være ulogisk at anbefale brugen af disse to husholdningsprodukter. 

Hvad angår salt, har vi netop fortalt, at salte fra sved beskadiger cykeltøj, så lad saltrysteren blive derhjemme, medmindre du vil erstatte saltstab under træning ved at slikke din trøje.

Vask dit cykeltøj

Når du har vasket og vredet det meste af vandet ud af dit cykeltøj, er der tre tip til tørring af dem ud over aldrig at bruge tørretumbleren:

 • Hæng dem til tørre, og vend tøjet ud, så farverne ikke falmer i solen.
 • Hæng ikke tøjet op til tørre, når det udsat for direkte sollys for længe, da dette forkorter deres levetid. Vi har allerede nævnt, at cykeltøj ikke kan lide høje temperaturer. Det er også designet til at tørre hurtigt, så det bliver tørre hurtigere end du tror.
 • Brug ikke seler, ærmer eller andre elastiske dele af tøjet til at hænge det op. Disse elementer er vigtige for en korrekt pasform, og vægten af det våde tøj strækker sig og trækker dem ned og beskadiger tøjet.

Hvis du rejser og ikke har noget sted at hænge dit tøj på, kan du pakke dem i rene håndklæder for at absorbere så meget fugt som muligt og derefter placere dem nær en varmekilde eller ventilation for at lade dem tørre helt. Læg ALDRIG tøj direkte på varmeapparater.

Bare et par punkter på cykeltøj lavet af merinould:

 • Brug ikke specifikke vaskemidler til uld. De er velegnede til almindeligt uldtøj og indeholder blødgøringsmidler.
 • Merinoull absorberer sved ret godt, men det fordamper fugt langsommere end syntetiske stoffer. Når du vasker et merino uldtøj, vil du bemærke, at det vejer mere, fordi det bevarer mere fugt. Hæng det til tørre, fold tøjet i midten over et tørrestativ for at fordele vægten jævnt og undgå at strække stoffet for meget. Ideelt set skal den spredes for at tørre vandret over stativets overflade, men vi ved, at det ikke altid er muligt.

Følg disse anbefalinger for at forlænge din cykeltøjs levetid, fordi jo mere du tager dig af det, jo længere tager det sig af dig. Og husk: materialernes struktur og deres tætte pasform beskytter os og giver komfort, men tøj lider naturligvis af slid simpelthen på grund af dets daglige brug. Ligesom dækkene slides med hver kilometer, du kører, og jo mere du kører, jo mere sandsynligt er det, at du får en punktering, udsættes cykelshorts også for meget gnidning og vil blive beskadiget med tiden og brugen. Derfor skal vi være opmærksomme på indikatorerne, der antyder, at det er tid til at få et nyt par. På den anden side, hvis du passer ordentligt på en cykeltrøje, kan den vare meget længere, og andre beklædningsgenstande og tilbehør kan faktisk vare og tjene dig for evigt.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Udvalgte artikler