cuidar 62f163ba 1ace 4c11 91ad c15ab42014c8

Πώς να φροντίσετε σωστά τα ρούχα ποδηλασίας σας

Επιστρέφετε σπίτι έπειτα από μια κουραστική βόλτα με το ποδήλατο, χωρίς ενέργεια, πεινασμένοι, διψασμένοι και θέλετε να κάνετε ντους και να ξεκουραστείτε καλά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να πλύνετε τα ρούχα ποδηλασίας που μόλις χρησιμοποιήσατε. Κάθε ποδηλάτης το έχει περάσει αυτό, αλλά αφού απολαύσατε (ή όχι) τη βόλτα φορώντας αυτά τα ρούχα, αφιερώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για να τα πλύνετε και να τα φροντίσετε σωστά – αξίζουν το ίδιο και τα ρούχα. Και παρακαλούμε μην βάζετε τα μέλη της οικογένειας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα να κάνουν αυτήν τη δουλειά για εσάς. Εάν εσείς μπορείτε να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας, οι υπόλοιποι έχουν επίσης το δικαίωμα να απολαμβάνουν τον δικό τους.

Τα ρούχα ποδηλασίας είναι πολύ συγκεκριμένα επομένως απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Είναι σχεδιασμένα να προσαρμόζονται στο σώμα σας, να προσφέρουν φοβερή άνεση και κορυφαία απόδοση καθώς κάνετε ποδήλατο. Για να το επιτύχουν αυτό, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα ενδύματα ποδηλασίας είναι δημιουργημένα από ίνες που διαφέρουν από εκείνες που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά μας ρούχα, και για αυτό δεν μπορούμε να τα πλένουμε με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή και να τα προσέχουμε για να αποφεύγουμε προβλήματα ή ζημιές εκτός από εκείνες που προκαλούνται από τη φυσική φθορά.

Αρχικά, ελέγξτε τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα και δείτε αν υπάρχουν προτάσεις σχετικά με τα προϊόντα πλυντηρίου που πρέπει να χρησιμοποιείτε. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα ποδηλασίας την ίδια φροντίδα οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είδη δεν πρέπει να βάζουμε στο πλυντήριο και ποια μπορούμε.

Πλένοντας τα ρούχα ποδηλασίας σας

Μπορείτε να πλένετε τα ρούχα ποδηλασίας σας στο χέρι χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο σαπούνι. Η χρήση συγκεκριμένων απορρυπαντικών ρούχων για αθλητικά είδη αποτελεί επίσης μια επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα, χωρίς πρόσθετο άρωμα ή μαλακτικό.

Εάν είναι δυνατόν, να πλένετε τα ρούχα σας την ίδια ημέρα που τα χρησιμοποιήσατε. Ακόμα και ένα ελαφρύ ξέπλυμα με κρύο νερό στο χέρι είναι αρκετό εάν το ρούχο δεν είναι πολύ βρώμικο ή γεμάτο ιδρώτα. Εάν ιδρώνετε πολύ και τα ρούχα είναι βρώμικα καλύτερα να τα μουλιάζετε για περίπου μισή ώρα σε κρύο νερό με λίγο σαπούνι και να τα πλένετε στο χέρι. Μην τα μουλιάσετε για πολλή ώρα επειδή δεν είναι καλό να αφήνετε το ύφασμα στο νερό για ώρες. Εδώ είναι ένα κόλπο για να πλένετε τα ρούχα ποδηλασίας σας: κάντε ντους μαζί τους, χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο σαπούνι και τρίψτε τα χωρίς να τα βγάλετε – στη συνέχεια βγάλτε τα για να τα ξεπλύνετε με νερό. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά στα καλοκαιρινά ρούχα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο στην περίπτωση των χειμερινών ενδυμάτων, όπως τα μπουφάν ποδηλασίας και τα μακριά παντελόνια.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ καυτό νερό. 30 ºC το πολύ. Τα τεχνικά ρούχα ποδηλασίας συνήθως αποτελούνται από συνθετικές ίνες τις οποίες δεν πρέπει να πλένετε με καυτό νερό. Εξάλλου, πολλά ενδύματα ποδηλασίας είναι δημιουργημένα από υφάσματα υψηλής τεχνολογίας που αναπνέουν, διαθέτουν μόνωση ή είναι αδιάβροχα. Το καυτό νερό τα φθείρει πιο γρήγορα.

Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα σας στο χέρι και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο, ακολουθήστε αυτές τις συστάσεις:

 • Μην βάζετε τα καθημερινά σας ρούχα μαζί με τα ρούχα ποδηλασίας σας.
 • Κλείστε όλα τα φερμουάρ, τα velcro ή οποιονδήποτε άλλο κλιπ.
 • Βάλτε τα ρούχα ποδηλασίας μέσα σε ένα δίχτυ πλυντηρίου. Αυτό θα προστατεύσει τόσο το χρώμα όσο και το ύφασμα του ενδύματος.
 • Πλύνετε τα ρούχα σε κρύο νερό (το πολύ 30 ºC) χρησιμοποιώντας έναν σύντομο κύκλο πλύσης και χαμηλές στροφές. Πολλά πλυντήρια ρούχων διαθέτουν ειδικά προγράμματα για τα αθλητικά είδη.
 • Μην αφήνετε τα υγρά ή βρεγμένα ρούχα σας μέσα στο πλυντήριο. Κρεμάστε τα το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε τις άσχημες μυρωδιές και την αλλοίωση του υφάσματος.

Από την άλλη πλευρά, εδώ είναι μια λίστα με πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν πλένετε τα ενδύματα ποδηλασίας σας:

 • Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό ή λευκαντικό. Το μαλακτικό σχηματίζει μια στρώση στα ρούχα σας που τα κάνει να μην αναπνέουν. Το λευκαντικό καταστρέφει τις ίνες.
 • Μη τα βάζετε στο στεγνωτήριο ρούχων. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο στεγνωτήριο ρούχων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και συρρίκνωση των ρούχων.
 • Τα ρούχα ποδηλασίας δεν πρέπει να τα σιδερώνετε ποτέ: είναι σχεδιασμένα να μην κάνουν ζάρες.

Εάν είστε εξαντλημένοι, βιάζεστε, τύχει κάτι επείγον ή αν βαριέστε, εδώ είναι τρεις συμβουλές μας:

 • Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα ποδηλασίας με το που φτάσετε στο σπίτι, αλλά θα μπορείτε να το κάνετε σε λίγες ώρες, βυθίστε τα στο κρύο νερό μέχρι να τα πλύνετε στο χέρι.
 • Εάν δεν μπορείτε να τα πλύνετε την ίδια ημέρα, κρεμάστε τα σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο για να διώξετε την υγρασία από τον ιδρώτα. Προσπαθήστε να τα πλύνετε το συντομότερο δυνατό επειδή αν στεγνώσει ο ιδρώτας κολλάει στο ύφασμα και βλάπτει την ακεραιότητά του υφάσματος επειδή αποτελείται από αμμωνία και άλατα και συμβάλλει στην ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών.
 • Μην βάζετε τα ρούχα ποδηλασίας στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα καθώς θα απορροφήσουν τις άσχημες μυρωδιές και ίσως αναγκαστείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο σε έναν μεγάλο κύκλο πλύσης με απορρυπαντικό και μαλακτικό ρισκάροντας να τα φθείρετε. Βασικά, όλα όσα δεν προτείνουν οι κατασκευαστές. Εάν είστε τυχεροί, το ρούχο δεν θα υποστεί ζημιά, αλλά πιθανότατα θα κολλήσει στον κάδο ή θα μπερδευτεί με κάποιο άλλο ένδυμα. Επιπλέον, αυτό συμβάλλει σημαντικά στην υποβάθμιση του υφάσματος και μειώνει τη διάρκεια ζωής του.

Υπάρχουν σπιτικές λύσεις για το πλύσιμο των ρούχων ποδηλασίας;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ξιδιού, μαγειρικής σόδας ή αλατιού για το πλύσιμο των ρούχων ποδηλασίας ή για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το ξίδι περιέχει χαμηλό pH (μεταξύ 2 και 3) και η μαγειρική σόδα έχει υψηλό pH (10). Αφού προτείνουμε τη χρήση ενός ουδέτερου σαπουνιού (με pH 7) θα ήταν παράλογο να προτείνουμε τη χρήση αυτών των δύο οικιακών προϊόντων.

Όσον αφορά το αλάτι, μόλις αναφέραμε ότι τα άλατα από τον ιδρώτα βλάπτουν τα ρούχα ποδηλασίας, οπότε αφήστε την αλατιέρα εκτός και αν δεν θέλετε να αναπληρώσετε την απώλεια νατρίου κατά τη διάρκεια της προπόνησης γλείφοντας τη μπλούζα ποδηλασίας σας.

Στέγνωμα των ρούχων ποδηλασίας σας

Αφού πλύνετε και αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος νερού από τα ρούχα ποδηλασίας σας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις τρεις συμβουλές για να τα στεγνώσετε – μην χρησιμοποιείτε ποτέ το στεγνωτήριο ρούχων:

 • Κρεμάστε τα για να στεγνώσουν γυρίζοντας τα ρούχα ανάποδα για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα στον ήλιο.
 • Μην κρεμάτε τα ενδύματα για να στεγνώσουν ενώ είναι εκτεθειμένα στο άμεσο ηλιακό φως για πολλή ώρα καθώς αυτό θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι τα ρούχα ποδηλασίας δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης σχεδιασμένα για να στεγνώνουν γρήγορα, οπότε θα στεγνώνουν πιο γρήγορα από όσο νομίζετε.
 • Μη χρησιμοποιείτε τις τιράντες, τα μανίκια ή άλλα ελαστικά μέρη του ρούχου για να τα κρεμάτε. Αυτά τα μέρη είναι απαραίτητα για να εφαρμόζει σωστά το ρούχο και το βάρος ενός βρεγμένου ενδύματος θα το τραβάει προς τα κάτω, καταστρέφοντας το ένδυμα.

Εάν ταξιδεύετε και δεν έχετε κάποιο σημείο για να κρεμάσετε τα ρούχα σας, μπορείτε να τα τυλίξετε σε καθαρές πετσέτες για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε κοντά σε μια πηγή θερμότητας ή εξαερισμού για να τα αφήσετε να στεγνώσουν τελείως. Μην τοποθετείτε ΠΟΤΕ τα ρούχα απευθείας πάνω σε οποιαδήποτε συσκευή θέρμανσης.

Απλά μερικές επισημάνσεις για τα ρούχα ποδηλασίας από μαλλί Μερίνο:

 • Μη χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα απορρυπαντικά πλυντηρίου για μάλλινα ρούχα. Αυτά είναι κατάλληλα για τα κανονικά μάλλινα ρούχα και περιέχουν μαλακτικό.
 • Το μαλλί Μερίνο απορροφά τον ιδρώτα πολύ καλά, αλλά εξατμίζει την υγρασία πιο αργά σε σχέση με τα συνθετικά υφάσματα. Όταν πλένετε ένα ρούχο από μαλλί Μερίνο, θα παρατηρήσετε ότι θα ζυγίζει περισσότερο επειδή διατηρεί περισσότερη υγρασία. Κρεμάστε το για να στεγνώσει διπλώνοντας το ρούχο στη μέση πάνω από μια απλώστρα ρούχων για να κατανείμετε ομοιόμορφα το βάρος και να αποφύγετε το υπερβολικό τέντωμα του υφάσματος. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να το απλώσετε οριζόντια για να στεγνώνει στην επιφάνεια της απλώστρας, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.

Ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ενδυμάτων ποδηλασίας σας επειδή όσο περισσότερο τα φροντίζετε, τόσο περισσότερο θα σας φροντίζουν και αυτά. Και να θυμάστε: η δομή των υλικών και η άνετη εφαρμογή τους σας προστατεύουν και προσφέρουν άνεση, αλλά τα ενδύματα τείνουν φυσικά να φθείρονται λόγω της καθημερινής χρήσης τους. Ακριβώς όπως τα ελαστικά που φθείρονται σε κάθε χιλιόμετρο που οδηγείτε, και όσο περισσότερο οδηγείτε, τόσο πιθανότερο είναι να τα τρυπήσετε, τα κοντά παντελόνια είναι επίσης εκτεθειμένα στην τριβή και θα φθαρούν με την πάροδο του χρόνου και από τη χρήση. Επομένως, θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στους δείκτες που υποδηλώνουν ότι είναι καιρός να αποκτήσουμε ένα νέο ζευγάρι. Από την άλλη πλευρά, εάν φροντίζετε σωστά μια μπλούζα ποδηλασίας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο και άλλα ενδύματα και αξεσουάρ μπορούν πραγματικά να διαρκέσουν και να σας εξυπηρετούν για μια ολόκληρη ζωή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.


Προβεβλημένα άρθρα