cuidar b9fce00e ad61 4159 8900 bfa262b352f5

Hur man tar hand om sina cykelkläder ordentligt

Du kommer hem igen efter en ansträngande cykeltur, ingen energi, hungrig, törstig och i behov av en dusch och en bra vila. Det sista du vill göra är att tvätta cykelkläderna du just använde. Varje cyklist har gått igenom detta, men eftersom du har avnjutit (eller lidit igenom) åkturen med dessa kläder på, ta några minuter av din tid för att ge dem lite ordentlig tvätt och skötsel; kläder förtjänar det också. Och snälla, låt inte familjemedlemmar eller nära och kära göra jobbet åt dig. Om du kan njuta av din fritid har alla andra också rätt att njuta av sin egen tid.

Cykelkläder är mycket specifika, därför kräver de särskild vård och uppmärksamhet. Den är designade för att anpassa sig till din kropp, ge full komfort och topprestanda när du cyklar. För att uppnå detta är tygerna som används i cykelkläder gjorda av fibrer som skiljer sig från de som används i våra vardagskläder, och därför kan vi inte tvätta dem på samma sätt. Vi måste följa tillverkarens instruktioner noga och ta hand om dem för att undvika andra problem eller skador än de som orsakas av naturligt slitage.

Kontrollera först tvättinstruktionerna på etiketten och se om det finns några förslag på vilka tvättprodukter du ska använda. Alla cykelkläder behöver inte samma typ av vård, så det är viktigt att veta vilka plagg som inte får vara in i tvättmaskinen och vilka som kan maskintvättas.

Att tvätta dina cykelkläder

Tvätta dina cykelkläder för hand med neutral tvål. Att använda specifika tvättmedel för sportkläder är också ett alternativ, men se till att det är så neutralt som möjligt utan tillsats av parfym eller sköljmedel.

Om möjligt tvätta kläderna samma dag som du använde dem. Till och med en lätt sköljning med kallt vatten för hand räcker om det inte är för smutsigt eller svettigt. Om du svettas mycket och kläderna är smutsiga är det bäst att blötlägga dem i ungefär en halvtimme i kallt vatten med lite tvål och tvätta dem för hand. Blötlägg dem inte för länge eftersom det inte är bra för tyget att ligga i vatten i timmar. Här är ett knep för att tvätta cykelkläderna: ta en dusch med dem på, använd neutral tvål och skrubba dem utan att ta av dem och ta sedan av dem för att skölja och vrida ur dem. Detta fungerar bra för sommarkläder, men det är ganska svårare när det gäller vinterkläder, som cykeljackor och långa cykelshorts.

Använd aldrig varmt vatten; Högst 30°C. Tekniska cykelkläder är mestadels tillverkade av syntetiska fibrer som inte gillar att tvättas i varmt vatten. Dessutom är många cykelplagg tillverkade av mycket tekniska tyger med andningsförmåga, isolerande eller vattentäta egenskaper. Varmt vatten tvättar bort dessa snabbare.

Om du av någon anledning inte kan tvätta dina kläder för hand och måste använda en tvättmaskin, följ dessa rekommendationer:

 • Blanda inte dina vardagskläder med dina cykelkläder.
 • Stäng alla blixtlås, kardborrband eller andra plaggfästen.
 • Lägg cykelkläderna ut-och-in i en tvättpåse av nät. Detta skyddar både plaggets färg och tyg.
 • Tvätta kläder i kallt vatten (högst 30°C) på en kort tvättcykel och låg centrifugering. Många tvättmaskiner har specifika program för sportkläder.
 • Lämna inte dina våta eller fuktiga kläder inuti tvättmaskinen. Häng upp dem så snart som möjligt för att undvika dålig lukt och att tyget går sönder.

Å andra sidan, här är en lista över saker du bör undvika när du tvättar dina cykelkläder:

 • Använd inte sköljmedel eller blekmedel. Sköljmedel bildar ett lager på dina kläder som gör att de tappar andningsförmågan. Blekmedel förstör fibrer.
 • Använd inte torktumlare heller. Höga temperaturer i torktumlaren kan orsaka allvarliga skador och krympa plagget.
 • Cykelkläder bör aldrig strykas: de är skrynkelfria efter design.

Om du är utmattad, har bråttom, något brådskande dyker upp eller om du känner dig lat, här är våra tre tips:

 • Om du inte kan tvätta dem så fort du kommer hem, men du kommer att kunna göra det om några timmar, blötlägg dem i kallt vatten tills du kan tvätta dem för hand.
 • Om du inte kan tvätta dem samma dag, häng dem på en väl ventilerad plats för att bli av med svettens fukt. Försök att tvätta dem så fort som möjligt, för när svetten torkar klistrar den fast på tyget och skadar dess integritet på grund av ammoniak och salter och bidrar till utvecklingen av obehaglig lukt.
 • Lägg inte cykelkläderna i tvättkorgen tillsammans med resten av tvätten eftersom de tar upp dålig lukt och kan hamna i tvättmaskinen på en lång tvättcykel med tvättmedel och sköljmedel. I princip allt som tillverkaren inte rekommenderar. Om du har tur får plagget ingen skada, men det kommer sannolikt att fastna i trumman eller i ett annat plagg. Dessutom bidrar det väsentligt till försämringen av tyget och förkortar dess livslängd.

Några hemgjorda lösningar för tvätt av cykelkläder?

Du hittar mycket information om att använda vinäger, bikarbonat eller salt för att tvätta cykelkläder eller för att eliminera dålig lukt. Låt oss vara tydliga: Vinäger har lågt pH (mellan 2 och 3) och bikarbonat har högt pH (10). Med tanke på att vi föreslår användning av neutral tvål (pH 7) skulle det vara ologiskt att rekommendera användningen av dessa två hushållsprodukter.  

När det gäller salt har vi just sagt att salter från svett skadar cykelkläder, så lämna saltkaret ifred såvida du inte vill ersätta saltförlusten under träningspasset genom att slicka din tröja. 

Att torka dina cykelkläder

När du väl har tvättat och vridit ut det mesta av vattnet ur dina cykelkläder, här är tre tips för att torka dem, utöver att du aldrig använder torktumlaren:

 • Häng dem för att torka och vrid kläderna ut-och-in så att färgerna inte bleknar i solen. 
 • Häng inte plaggen för att torka i direkt solljus för länge, detta förkortar deras livslängd. Vi har redan nämnt att cykelkläder inte gillar höga temperaturer. De är också designade för att torka snabbt, så de blir torra snabbare än du tror.
 • Använd inte plaggets hängslen, ärmar eller andra elastiska delar för att hänga upp det. Dessa delar är väsentliga för en korrekt passform och vikten av det våta plagget sträcker och drar ner dem, vilket skadar kläderna.

Om du reser och inte har någonstans att hänga dina kläder kan du linda dem i rena handdukar för att absorbera så mycket fukt som möjligt, placera dem sedan nära en värmekälla eller ventilation för att låta dem torka helt. Lägg ALDRIG kläder direkt på någon värmeenhet. 

Några punkter angående cykelkläder av merinoull:

 • Använd inte specifika tvättmedel för ull. De är lämpliga för vanliga ullkläder och innehåller sköljmedel.
 • Merinoull absorberar svett mycket bra men avdunstar fukt långsammare än syntetiska tyger. När du tvättar ett plagg av merinoull kommer du märka att det väger mer eftersom det håller mer fukt. Häng det för att torka, vik plagget på mitten över ett torkställ för att fördela vikten jämnt och undvik att sträcka tyget för mycket. Helst bör plagget spridas ut för att torka horisontellt över ställets yta, men vi vet att det inte alltid är möjligt.

Följ dessa rekommendationer för att förlänga livscykeln för dina cykelkläder eftersom ju mer du tar hand om det, desto längre tar det hand om dig. Och kom ihåg: materialstrukturen och deras täta passform skyddar oss och ger komfort, men kläder lider naturligt av slitage från deras dagliga användning. Precis som däcken slits ut varje kilometer du åker, och att ju mer du cyklar, desto mer sannolikt är det att du får punktering, utsätts även cykelbyxor för mycket skav och skadas med tiden och användning. Därför bör vi vara uppmärksamma på indikatorerna som antyder att det är dags att skaffa ett nytt par. Å andra sidan, om du tar hand om en cykeltröja kan den hålla mycket längre, och andra plagg och tillbehör kan faktiskt hålla och tjäna dig för alltid.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar