culotte c01f08b1 3641 406b ad00 22758a471fb8

Sådan vælger du de bedste cykelshorts

 • Cykeltøj
 • 6 minutters læsning

Hvis du gerne vil vide, hvilke cykelshorts du skal købe, og hvilken slags der er bedst for dig, skal du bruge et par minutter på at læse denne artikel og bruge den som en guide til at vælge cykelshorts, uanset om du lige er begyndt at cykle, eller om du har cyklet i et stykke tid.

Cykelshorts er en vigtig beklædningsgenstand til cykling og består af tre vigtige elementer: pad, seler og stof (oftest lycra). Afhængig af kvaliteten og finishen på hver af disse tre dele er der high-, medium- og low-end cykelshorts. Priserne i disse kategorier vil variere i overensstemmelse hermed i betragtning af deres karakteristika, og deres målgrupper er defineret af, hvordan cykelshortsen skal bruges. Dette betyder ikke, at de bedste cykelshorts kun er beregnet til cykelfanatikere, men prisen er en vigtig faktor i denne beslutningsproces.

Pad

Det vigtigste element, der giver komfort på sadlen på tre grundlæggende måder:

 1. Absorberer en del af kropsvægtstrykket fra at sidde på sadlen.
 2. Dæmper vibrationer fra vejen.
 3. Reducerer gnidning på grund af pedaler.

For at nå dette tredobbelte mål uden at blive en kilde til varme, sved og fugtighed, er pad lavet af skum og kan omfatte gel eller kultråde. Skum findes i forskellige sammensætninger, strukturer og tætheder. BEMÆRK at vi ikke taler om tykkelse, da mere tykkelse ikke betyder mere komfort, men mere tæthed. Jo tykkere den er, jo mere vægt understøtter den.

Pads kombinerer normalt skum med forskellige tætheder. I områder med mere tryk (ischium) er det tættere og i områder med mindre tryk (kønsorganer) er det lidt mindre tæt. I områder uden tryk, men med meget friktion, er skummet tyndt for at beskytte lysken mod gnidning og sved væk og forhindrer overskydende fugt.

Den bedste pad er højkvalitets viskoelastisk skum, der kan modstå meget tryk i lange perioder. Gel anvendes til at forbedre beskyttelsen i de områder, der er i hyppig kontakt med sadlen, da de er særligt udsat for tryk fra kroppen, vejstød og vibrationer. De giver mere komfort, men mindre åndbarhed, da gelen ikke transpirerer.

Cykelshorts til kvinder har et specielt pad, som er tilpasset de anatomiske forskelle i ischium, kønsorganer og det perianale område. Der er også specielt pad til time trials, hvor trykket er koncentreret i det perianale område, eller reduceret størrelse og lavdensitets-pad til triatlon for at forhindre overskydende, svampelignende fugtophobning under svømmedelen og gnidning under løb.

Langt størstedelen af cykelshorts, selv de med lavere rækkevidde, har pad med skum, der er fremstillet af antibakterielle, allergivenlige og lugtfri materialer.

Som den primære del af cykelshortsen definerer pad prisklassen, og normalt inkluderer de dyreste cykelshorts også det bedste pad. Du kan finde meget godt pad i mellemklasse cykelshorts, hvilket sandsynligvis betyder, at der blev indgået et kompromis på bekostning af nogle andre elementer.

Seler

Selvom der er modeller af cykelshorts uden seler, anbefaler vi dem ikke til cykling, medmindre det af en eller anden grund er absolut nødvendigt for dig. Cykelshorts med seler er meget bedre, da de giver en bedre pasform og holder tøjet på plads, hvilket forhindrer cykelshortsen i at falde ned, eller at padet bevæger sig.

Gode seler skal være elastiske, men også faste og åndbare. De er en vigtig del af cykelshortsen, fordi den måde, de føler på, når du griber dem, strækker dem og lægger dem på dine skuldre, fortæller os meget om den overordnede kvalitet af cykelshortsen. De ultimative seler er lette, bløde, faste, elastiske og åndbare, men også holdbare på samme tid, og disse egenskaber kan kun findes i eksklusive cykelshorts, såsom SRX fra Siroko.

Selerne på cykelshortsen til kvinder er også specielt designet til at passe til det kvindelige bryst. Der er forskellige muligheder:

 • Seler med specielt buede og formede stropper for at undgå pres på brystet.
 • Seler med stropper, der strækker sig lidt udad for at undgå at gå lige over brystet.
 • Krydsede seler med en enkelt rem over midten af brystet.

Hver mulighed har sine fordele og ulemper, da hver kvinde har forskellige bryststørrelser, og hvad der fungerer for den ene, er ubehageligt for en anden.

Uanset hvad du vælger, og uanset om du er kvinde eller mand, skal du vælge brede, flade seler. Smalle seler giver mere pres, og hvis der er sømme eller ru kanter, kan de blive meget ubehagelige.

Lycra

Før opfindelsen af denne syntetiske fiber (1958) kørte vores forfædre cykler i deres hverdagstøj. De første cykelspecifikke shorts dukkede op i slutningen af det 19. og det tidlige 20. århundrede sammen med den stigende popularitet af cykler. På det tidspunkt var cykelshorts lavet af uld, mere alsidigt og elastisk end andre naturlige fibre, men ikke lige så bløde som nutidens uldtøj. Det var først i 1940’erne, at syntetiske stoffer som nylon eller naturlige stoffer som silke kom i brug. Revolutionen kom med den første brug af lycra i cykling i midten af 1970’erne.

Denne korte historie med stofferne, der bruges i cykelshorts, hjælper os med at forklare, hvorfor lycra er det mest anvendte stof i cykling. Dens lethed, elasticitet, fasthed og åndbarhed er afgørende for at opnå komfort på cyklen, men ikke alle lycra-stoffer er ens. Der er et væld af kombinationer med hensyn til sammensætning, vægt og tæthed.

Eksklusive cykelshorts har lettere og bedre montering af lycra-stof for større komfort. Når vi bevæger os ned ad området, ændres lycra-sammensætningen, men der skal altid være god åndbarhed for at transportere sved og en korrekt pasform, så cykelshortsne ikke bevæger sig og padet forbliver på plads.

Cykelhorts består af flere dele kaldet paneler, der kan være lavet af forskellige typer lycra, fordi du i nogle områder har brug for mere fasthed og i andre mere åndbarhed. Flere paneler betyder ikke altid højere kvalitet, fordi der også findes eksklusive cykelshorts med meget få paneler, men generelt tilbyder flere paneler en bedre pasform og derfor bedre cykelshorts. Sømmene, der forbinder disse paneler, skal være udvendige, flade og modstandsdygtige for at undgå gnidning, hak og tårer.

Cykelshorts skal holde godt på låret, så de ikke bevæger sig op. Der er forskellige typer af sådanne bengribere. Elastiske bånd er de mest basale, i mellemklassemodeller inkluderer disse bånd ekstra polstring af gummi, og i eksklusive cykelshorts er der en ekstra indvendig griber, som er lavet af materialer som silikone.

Lad os give dig tre råd:

 1. Vælg den rigtige størrelse. cykelshorts, der er for store, passer ikke ordentligt, og hvis de er for små, vil de være for stramme. Tjek varemærketabellen.
 2. Bær ikke undertøj under dine shorts.
 3. Brug en sadel, der passer til din størrelse og cykeltype, og sørg for, at den er i den rigtige position.

Når det er sagt, indser vi, at køb af gode cykelshorts kan være ret dyrt, men tænk på, hvor meget tid du vil bruge på sadlen. Hvis du deler deres pris med alle de timer, du bruger dem, vil du indse, at det er værd at bruge lidt ekstra penge på de rigtige cykelshorts.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler