culotte 1c8a97f7 6e48 4b4b 90a6 86fc312607d1

Hvordan velge de beste sykkelshortsene

Hvis du vil vite hvilken sykkelshorts du skal kjøpe og hvilken polstring som er best for deg, kan du bruke noen minutter på å lese denne artikkelen og bruke den som en guide til å velge sykkelshorts enten du nettopp har begynt å sykle eller om du har syklet en stund. 

Sykkelshorts er et viktig plagg i sykling og består av tre viktige elementer: polstring, seler og stoff (oftest lycra). Avhengig av kvaliteten og finishen på hver av disse tre delene, er det high-, medium- og low-end sykkelshorts. Prisene i disse kategoriene vil variere tilsvarende gitt deres egenskaper, og deres målgrupper er definert av hvordan sykkelshortsen skal brukes. Dette betyr ikke at de beste sykkelshortsene bare er ment for sykkelavhengige, men pris er en viktig faktor i denne beslutningsprosessen.

Polstring

Det viktigste elementet som gir komfort på setet på tre grunnleggende måter:

  1. Absorberer en del av kroppsvektstrykket fra å sitte på setet.
  2. Demper veivibrasjoner.
  3. Reduserer gnagsår på grunn av tråkking.

For å oppnå dette tredobbelte målet uten å bli en kilde til varme, svette og fuktighet, er polstringen laget av skum og kan inkludere gelinnsatser eller karbontråder. Skum kommer i forskjellige sammensetninger, teksturer og tettheter. MERK at vi ikke snakker om tykkelse, ettersom mer tykkelse ikke betyr mer komfort, men mer tetthet. Jo tykkere den er, jo mer vekt støtter den.

Polstringen, også kalt pad, kombinerer vanligvis skum med forskjellige tettheter. I områder med mer trykk (ischium) er det tettere og i områder med mindre trykk (kjønnsorganer) er det litt mindre tett. I områder uten trykk, men med mye friksjon, er skummet tynt for å beskytte lysken mot gnaging og svette og forhindrer overflødig fuktighet.

Den beste polstringen inkluderer viskoelastisk skum av høy kvalitet som tåler mye trykk i lange perioder. Gelinnsatser brukes til å forbedre beskyttelsen i områdene som er i hyppig kontakt med setet, ettersom de er spesielt utsatt for kroppsvektstrykk, veidumper og vibrasjoner. De gir mer komfort, men mindre pusteevne ettersom gelen ikke frakter fukten bort.

Sykkelshorts for kvinner har spesifikke polstringer tilpasset de anatomiske forskjellene i ischium, kjønns- og perianalområdet. Det er også spesielle polstringer for temposykling der trykket er konsentrert i perianalområdet, eller redusert størrelse og lavdensitetspolstring for triatlon for å forhindre overflødig, svamplignende fuktighetsakkumulering under svømmepartiet og gnaging mens du løper.

De aller fleste sykkelshorts, til og med de som er lavest i pris, har polstring med skum laget av antibakterielle, allergivennlige og anti-luktmaterialer.

Som den viktigste delen av sykkelshortsen definerer polstringen prisklassen, og vanligvis inkluderer de dyreste sykkelshorts også den beste polstringen. Du finner veldig god polstring i mellomdyre sykkelshorts, noe som sannsynligvis betyr at det ble inngått et kompromiss på bekostning av noen andre elementer.

Seler

Selv om det finnes modeller av sykkelshorts uten seler, anbefaler vi dem ikke for sykling, med mindre det av en eller annen grunn er helt nødvendig for deg. Sykkelshorts med seler er mye bedre da de gir bedre passform og holder plagget på plass, og forhindrer at sykkelshortsen faller ned eller polstringen beveger seg.

Gode seler må være elastiske, men også faste og pustende. De er en viktig del av sykkelshortsen, fordi måten de føles når du griper dem, strekker dem og legger dem på skuldrene, forteller oss mye om den generelle kvaliteten på sykkelshortsen. De ultimate selene er lette, myke, faste, elastiske og pustende, men også holdbare på samme tid, og disse egenskapene finnes bare i high-end sykkelshorts, som SRX fra Siroko.

Selene på sykkelshortsen for kvinner er også spesielt designet for å passe den kvinnelige brystkassen. Det er forskjellige alternativer:

  • Seler med spesielt buede og formede stropper for å unngå trykk på brystet.
  • Seler med stropper som strekker seg litt utover for å unngå å gå rett over brystet.
  • Kryssede seler med en enkelt stropp over midten av brystet.

Hvert alternativ har sine fordeler og ulemper ettersom hver kvinne har forskjellig bryststørrelse, og det som fungerer for en er ubehagelig for en annen.

Uansett hva du velger, og om du er kvinne eller mann, velg brede, flate seler. Smale seler utøver mer trykk, og hvis det er sømmer eller grove kanter, kan de bli veldig ubehagelige.

Lycra

Før oppfinnelsen av denne syntetiske fiberen (1958) syklet våre forfedre i hverdagsklærne. De første sykkel-spesifikke shortsene dukket opp på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet sammen med den økende populariteten til sykling. På den tiden var sykkelshorts laget av ull, mer allsidig og elastisk enn andre naturlige fibre, men ikke akkurat så myke som dagens ullplagg. Først på 1940-tallet kom syntetiske stoffer som nylon eller naturlige stoffer som silke i bruk. Revolusjonen kom med den første bruken av lycra i sykling på midten av 1970-tallet.

Denne korte historien om stoffene som brukes i shorts, hjelper oss med å forklare hvorfor lycra er det mest brukte stoffet i sykling. Dens letthet, elastisitet, fasthet og pusteevne er avgjørende for å oppnå komfort på sykkelen, men ikke alle lycra-stoffer er de samme. Det er mange kombinasjoner når det gjelder sammensetning, vekt og tetthet.

Avanserte sykkelshorts har lettere og bedre passende lycra-stoffer for større komfort. Når vi beveger oss nedover området, endres lycrasammensetningen, men det må alltid være god pusteevne for å transportere bort svette og en riktig passform slik at sykkelshortsen ikke beveger seg og polstringen holder seg på plass.

Sykkelshorts består av flere deler som kalles paneler som kan være laget av forskjellige typer lycra fordi du i noen områder trenger mer fasthet og i andre mer pusteevne. Flere paneler betyr ikke alltid høyere kvalitet fordi det også finnes avanserte sykkelshorts med svært få paneler, men generelt gir flere paneler bedre passform og derfor en bedre sykkelshorts. Sømmene som forbinder disse panelene må være utvendige, flate og motstandsdyktige for å unngå gnagsår og tårer.

Sykkelshorts må holde seg godt fast på låret, slik at de ikke beveger seg oppover. Det finnes forskjellige typer slike gripere. Elastiske bånd er de mest grunnleggende. På mellomstore modeller inkluderer disse båndene ekstra gummipolstring og på en dyrere sykkelshorts er det et ekstra indre grep laget av materialer som silikon.

Til slutt, la oss gi deg tre råd:

  1. Velg riktig størrelse. Sykkelshorts som er for store, passer ikke ordentlig, og hvis de er for små, vil de være for stramme. Sjekk størrelsestabellen.
  2. Ikke bruk undertøy under shortsen.
  3. Bruk et sete som passer for din størrelse og type sykling, og sørg for at den er i riktig posisjon.

Når det er sagt, innser vi at det å kjøpe gode sykkelshorts kan være ganske kostbart, men tenk på hvor mye tid du skal bruke på setet. Hvis du deler prisen på alle timene du bruker dem, vil du innse at det er verdt å bruke litt ekstra penger på de rette sykkelshortsene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler