culotte efdfa877 beb5 47e8 898f b42bfc9a297f

Hur man väljer de bästa cykelbyxorna

Om du vill veta vilka cykelbyxor du ska köpa och vilken vaddering som är bäst för dig, ta några minuter att läsa den här artikeln och använd den som en guide för att välja cykelbyxor oavsett om du precis börjat cykla eller om du har varit igång ett tag.

Cykelbyxor med hängslen är ett viktigt plagg vid cykling och består av tre viktiga element: vaddering, hängslen och tyg (oftast lycra). Beroende på kvaliteten och finishen på var och en av dessa delar finns det cykelbyxor på alla prisnivåer. Priserna i dessa kategorier kommer att skilja sig åt beroende på deras egenskaper och målgrupperna definieras av hur byxorna ska användas. Detta betyder inte att de bästa cykelbyxorna endast är avsedda för de som andas cykling varje dag, men priset är en viktig faktor i denna beslutsprocess.

Vaddering

Den viktigaste delen som ger komfort på sadeln på tre grundläggande sätt:

  1. Absorberar en del av kroppsviktens tryck från att sitta på sadeln.
  2. Dämpar vägvibrationer.
  3. Minskar skav som orsakas av trampande.

För att uppnå detta tredubbla mål utan att bli en källa till värme, svett och fuktighet är vadderingar gjorda av skum och kan inkludera gelinsatser eller koltrådar. Skum finns i olika kompositioner, texturer och densiteter. OBSERVERA att vi inte talar om tjocklek, eftersom mer tjocklek inte betyder mer komfort, utan bara mer densitet. Ju tjockare den är, desto mer vikt stöder den.

En vaddering kombinerar vanligtvis skum med olika densiteter. I områden med mer tryck (ischium) är den mer kompakt och i områden med mindre tryck (genitalier) är den inte lika kompakt. För områden utan tryck men med mycket friktion är skummet tunt för att skydda ljumsken mot skav, leda bort svett och förhindra överflödig fukt.

Den bästa vadderingen inkluderar viskoelastiskt skum av hög kvalitet som tål mycket tryck under långa perioder. Gelinsatser används för att förbättra skyddet i områden som är i flitig kontakt med sadeln eftersom de är särskilt utsatta för kroppsviktstryck, vibrationer och vägstötar. De ger mer komfort men minskar andningsförmåga eftersom gelén inte är genomtränglig.

Cykelbyxor för kvinnor har specifik vaddering anpassad till de anatomiska skillnader i ischium, genitala och perianala området. Det finns också speciell vaddering för tidsförsök där trycket koncentreras i perianala området, eller reducerad storlek och vaddering med låg densitet för triathlon som förhindrar överdriven, svampliknande fuktansamling under simningspartiet och skavning under löpning.

De allra flesta cykelbyxor, till och med de billigare, har vaddering med skum av antibakteriella, allergivänliga och luktskyddande material.

Som den viktigaste delen av byxorna definierar vadderingen prisklassen och vanligtvis innehåller de dyraste cykelbyxorna också den bästa vadderingen. Du kan hitta mycket bra vaddering bland byxor för medelpris, vilket antagligen innebär att en kompromiss gjordes på bekostnad av några andra delar.

Hängslen

Även om det finns modeller av cykelbyxor utan hängslen rekommenderar vi dem inte för cykling, såvida det inte av någon anledning är absolut nödvändigt för dig. Cykelbyxor med hängslen är mycket bättre eftersom de ger bättre passform och håller plagget på plats, vilket förhindrar att byxorna halkar ner eller att vadderingen rör sig.

Bra hängslen måste vara elastiska men också fasta och andningsbara. De är en viktig del av cykelbyxorna eftersom känslan när du tar tag i dem, sträcker dem och lägger dem på axlarna berättar mycket om den övergripande kvaliteten på cykelbyxorna. Ultimata hängslen är lätta, mjuka, fasta, elastiska och andningsbara men också slitstarka på samma gång, och dessa egenskaper finns bara i mer exklusiva cykelbyxor, som SRX från Siroko.

Hängslen på cykelbyxor för kvinnor är också speciellt utformade för att passa deras bröstkorg. Det finns olika alternativ:

  • Hängslen med speciellt böjda och formade remmar för att undvika tryck på bröstet.
  • Hängslen med remmar som sträcker sig något utåt för att undvika att gå direkt över bröstet.
  • Korsade hängslen med en enda rem över mitten av bröstet.

Varje alternativ har sina fördelar och nackdelar eftersom varje kvinna har olika bröststorlek och vad som fungerar för en är obekvämt för en annan.

Oavsett vad du väljer och oavsett om du är kvinna eller man, välj breda, platta hängslen. Smala hängslen utövar mer tryck och om det finns sömmar eller grova kanter kan de bli mycket obekväma.

Lycra

Före uppfinnandet av detta syntetiska fiber (1958) cyklade våra förfäder i sina vardagskläder. De första cykelspecifika byxorna dök upp i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tillsammans med cyklarnas ökande popularitet. På den tiden var cykelbyxor gjorda av ull, mer mångsidigt och elastiska än andra naturfibrer, men inte precis lika mjuka som dagens ullplagg. Det var först på 1940-talet som syntetiska tyger som nylon eller naturliga tyger som silke kom i bruk. Revolutionen kom med den första användningen av lycra inom cykling på mitten av 1970-talet.

Den här korta historiken om tygerna som används i cykelbyxor hjälper oss att förklara varför lycra är det mest använda tyget inom cykling. Dess lätthet, elasticitet, fasthet och andningsförmåga är väsentliga för att uppnå komfort på cykeln, men alla lycra-tyger är inte desamma. Det finns en mängd olika kombinationer när det gäller komposition, vikt och densitet.

Dyrare cykelbyxor har lättare och bättre passande lycra-tyger för ökad komfort. När vi flyttar ner genom prisklasserna ändras lycrans sammansättning, men det måste alltid finnas god andningsbarhet för att leda bort svett och en korrekt passform så att cykelbyxorna inte rör sig och vadderingen stannar på plats.

Cykelbyxor består av flera delar som kallas paneler, dessa kan tillverkas av olika typer av lycra eftersom du i vissa områden behöver mer fasthet och i andra mer andningsbarhet. Fler paneler betyder inte alltid högre kvalitet eftersom det också finns dyra cykelbyxor med väldigt få paneler, men generellt sett erbjuder fler paneler en bättre passform och därför bättre byxor. Sömmarna som sammanfogar dessa paneler måste vara yttre, platta och motståndskraftiga för att undvika skav, hak och revor.

Cykelbyxor måste hålla sig kvar bra på låret så att de inte rör sig uppåt. Det finns olika typer av sådana bengreppare. Elastiska band är de mest grundläggande, i medelklassen har dessa band extra gummivaddering och i mer avancerade cykelbyxor finns en extra inre greppyta gjord av material som silikon.

Slutligen, låt oss ge dig tre råd:

  1. Välj rätt storlek. Cykelbyxor som är för stora sitter inte ordentligt, och om de är för små kommer de vara för snäva. Kontrollera varumärkets storlekstabell.
  2. Använd inte underkläder under dina cykelbyxor.
  3. Använd en sadel som passar din storlek och variant av cykling och se till att den är i rätt läge.

Med detta sagt, vi inser att det kan vara ganska dyrt att köpa bra cykelbyxor, men tänk på hur mycket tid du ska spendera på sadeln. Om du delar upp priset på alla timmar du använder dem kommer du inse att det är värt att spendera lite extra pengar på rätt cykelbyxor.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar