calor d8363c13 84a9 4a4f bdb9 09591e9e429c

Fietsen bij warm weer: 7 tips om je koel te houden

Het lijdt geen twijfel dat de overgrote meerderheid van de fietsers warm weer verkiest boven de kou. Fietsen in de zon is veel aangenamer omdat we niet zoveel kleren hoeven te dragen en alles gewoon lekkerder aanvoelt en er beter uitziet. Maar fietsen bij warm weer, vooral als de temperaturen erg hoog zijn, brengt ook problemen en uitdagingen met zich mee, vooral als we er niet aan gewend zijn.

Als je in een gebied met gematigde temperaturen woont en besluit aan een wedstrijd/evenement deel te nemen of op vakantie een route af te leggen op een plaats waar het erg warm is, zal je lichaam niet aan dergelijke omstandigheden gewend zijn. Idealiter zou je een paar dagen willen acclimatiseren, maar dat is niet altijd mogelijk. Om toch te kunnen fietsen en de hitte te bestrijden, kun je proberen deze 7 tips op te volgen:     

  • Draag geschikte kleding
  • Gebruik zonnebrand
  • Ga niet op pad rond het middaguur
  • Blijf gehydrateerd
  • Koel zo veel mogelijk af
  • Verlaag je kerntemperatuur
  • Rehydrateer en koel je lichaam na de rit
  • Alvorens in te gaan op de details van deze 7 aanbevelingen, laten we kort uitleggen hoe ons lichaam werkt als het warm is en we gaan fietsen:

    Een van de eerste dingen die gebeuren is zweten: dat is hoe ons lichaam zich verdedigt tegen de warmte. Het is vergelijkbaar met de sensor in de motor van een auto wanneer die oververhitting detecteert en het koelsysteem in werking stelt. In ons geval begint het lichaam te zweten om af te koelen. Het is onze ingebouwde “airconditioning”. Zweet is in feite alleen maar water, dus het geleidt warmte heel goed, daarom zweten we om warmte aan ons lichaam af te geven. Om dit mechanisme goed te laten werken, moeten we de juiste kleding dragen, ons lichaam laten zweten, goed gehydrateerd zijn en ons lichaam koelen waar we maar kunnen (schaduw, lucht, water). Laten we nu overgaan tot de tips:

    1 – Draag geschikte kleding

    Als we naakt zouden fietsen, zou het water verdampen, onze huid zou opdrogen en ons lichaam zou blijven zweten om de temperatuur aan te passen. Het probleem is dat we geen nudistische fietsers zijn, we dragen wielershirts en fietsbroeken die een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op de goede werking van ons natuurlijke airconditioningsysteem.   

    Als het wielershirt of de fietsbroek niet ademend genoeg is en zweet tegenhoudt in plaats van het af te voeren, hoopt het vocht zich op onze huid, op onze kleding, en uiteindelijk is het verkoelende effect dat het op het lichaam zou moeten hebben, verdwenen.

    velocity base layer lifestyle estudio 05

    Het is belangrijk kleding te zoeken die ons beschermt tegen de zon en de hitte, en die tegelijkertijd zo licht en ademend mogelijk is. Bij warm weer neemt een wielershirt of fietsbroek van dikke, zware en niet-ademende stoffen zweet op, maar voert het niet efficiënt af, waardoor de kleding zwaarder en oncomfortabeler wordt en het vermogen van ons lichaam om zijn eigen temperatuur te reguleren wordt belemmerd. 

    Siroko SRX wielershirts en fietsbroeken zijn perfect voor warme weersomstandigheden. Ze bieden bescherming tegen de zon, een uitstekend ademend vermogen en zijn licht. Ze absorberen zweet en voeren het snel af om de huid droog te houden. 

    salty sweat

    Op warme dagen, of wanneer een fietser veel zweet, is het niet ongewoon witte vlekken te zien op wielershirts en fietsbroeken. Dit zijn de resten van de zouten die met het zweet naar buiten komen. Als het zweet verdampt, blijven de zouten achter op de stof. Maak je geen zorgen, dat is normaal, de stof doet zijn werk. Was je kleding gewoon zo snel mogelijk, volgens de instructies van deze blogpost over het verzorgen van je fietskleding.

    2 – Gebruik zonnebrand 

    In het vorige punt hebben we gezegd dat kleding ons tegen de zon moet beschermen, maar als het echt warm is, worden grote delen van onze huid blootgesteld aan direct zonlicht, wat betekent dat we zonnebrand nodig hebben. Wat voor soort zonnebrand moeten we kiezen voor op de fiets?

    • Vermijd dikke, vette zonnebrandcrèmes, want die verstoppen de huidporiën, blokkeren de transpiratie en zorgen ervoor dat het lichaam niet goed kan afkoelen.
    • Gebruik lotions of sprays met een lage viscositeit die gemakkelijk worden geabsorbeerd, zodat je huid kan ademen.
    • Zoek naar zonnebrand die een langdurige bescherming biedt. Vooral als je lange tochten gaat maken. Zo hoef je niet steeds een fles zonnebrand mee te nemen en je om de zoveel tijd opnieuw in te smeren.
    • Kies voor waterbestendige zonnebrand. Niet alleen vanwege het zweet, maar ook vanwege het water dat je over jezelf gaat gieten om de lichaamswarmte te verminderen en de motor af te koelen.

    3 – Ga niet op pad rond het middaguur

    We weten dat het niet altijd mogelijk is, maar als het kan, probeer er dan vroeg in de ochtend op uit te trekken, voordat het te warm wordt, of laat in de middag als de temperatuur daalt. Die momenten van de dag hebben meer voordelen: minder verkeer op de wegen en het tegenkomen van wilde dieren die normaal verborgen blijven. 

    Vergeet voor een ritje in de vroege ochtend of late namiddag niet je fietsverlichting, een lichtgewicht fietsvest en armstukken zoals ons Climatik model, en een meekleurende zonnebril.

    climatik

    4 – Blijf gehydrateerd 

    Je leest meer over hydratie voor fietsers in deze post. Om gehydrateerd te blijven, moet je water drinken als je dorst hebt. Als je veel zweet en je gaat meer dan 4-5 uur fietsen is het raadzaam om elektrolytenwater te drinken om de verloren zouten aan te vullen. Natrium is belangrijk voor mensen die veel zweten, omdat een overmatig verlies ervan kan leiden tot krampen en verminderde prestaties. Onthoud dat natrium, calcium en kalium essentieel zijn voor het samentrekken van de spieren.

    geyser bike water bottle lookbook 04

    Het probleem met hoge temperaturen is dat het water in de bidon snel warm wordt. Het hydrateert je maar houdt je niet koel en de drinkervaring is onaangenaam. Doe er ijsblokjes in en de vloeistof blijft iets langer koud. Je kunt ook een bidon in de vriezer leggen en met het bevroren water op pad gaan en het laten smelten terwijl je fietst.

    5 – Koel zoveel mogelijk af

    Onze motor warmt meer op dan normaal bij hoge temperaturen, vooral tijdens intense inspanningen, dus water gieten over je hoofd, langs je benen, armen of rug, is volkomen normaal en we raden het ten zeerste aan. Maar denk er zelfs niet aan om elektrolytisch water te verspillen om je lichaam op die manier af te koelen en ga niet douchen met energie- of isotone drankjes tenzij je plakkeriger wilt eindigen dan de bandenlijm.

    Professionele wielrenners gebruiken ijssokken (meestal kousen gevuld met ijs). Ze doen ze op hun rug, bijna helemaal omhoog. Jij kunt hetzelfde doen. Je kunt onderweg bij een café om een ijs vragen en de kousen blijven gebruiken. Je kunt ook sokken, leggings, panty’s, of zelfs zip seal zakjes of boterhamzakjes met gaten erin gebruiken. Vul ze met water, leg ze in de vriezer en als je op pad gaat, haal je ze eruit en leg je ze op je rug, op je dijen onder je fietsbroek of in een van de zakken van je wielershirt.

    Bescherm je telefoon en alles wat door water beschadigd kan worden.

    6 – Verlaag je kerntemperatuur

    ice pops

    Naast het afkoelen van je lichaam aan de buitenkant, kun je ook je kerntemperatuur van binnenuit verlagen. Koud water in de bidons werkt, maar ook ijskoffie, een ijsdrankje, een slushy, een ijsje en alle soorten ijslolly’s of ijslolly’s.

    7 – Rehydrateer en koel je lichaam

    Wees ook voorzichtig na de rit. Veel problemen na vele uren onder een brandende zon te hebben doorgebracht, ontstaan later. Drink water of eet fruit en groenten om het lichaam te rehydrateren, weer op krachten te komen en zouten en mineralen aan te vullen die door het zweten verloren zijn gegaan.

    stay cool

    Het verlagen van de lichaamstemperatuur met een koude douche of bad is heel belangrijk. Het is in het begin moeilijk te verdragen, maar koud water helpt de motor te stoppen en voorkomt dat hij meer warmte afgeeft. Je kunt ook gaan zwemmen in een zwembad, zee of rivier.

    Zelfs als je zonbescherming hebt gebruikt, breng dan wat crème of verkoelende lotion aan om de huid te hydrateren en te voeden.  

    Tenslotte willen wij je eraan herinneren dat ook als het niet regent en de weg niet nat is, je extra goed moet opletten omdat het asfalt gevaarlijk wordt bij hoge temperaturen. Als het smelt, kan het nemen van een bocht verraderlijk worden. Het kan ook aan de banden blijven kleven, waardoor grind of stenen erin vast komen te zitten en een lek kan ontstaan. Als je een lekke band krijgt, zoek dan schaduw en houd je hoofd koel.

    1$s reacties op “Fietsen bij warm weer: 7 tips om je koel te houden”

    1. Avatar

      De tip over het gieten van water over het hoofd tijdens het fietsen is niet algemeen geaccepteerd. Op andere fiets-sites wordt zelfs gesteld dat dit (contra-intuïtief) onverstandig is. Je zou daardoor je hersenen het verkeerde signaal geven dat je omgeving koeler is dan die is.

      1. Siroko

        Hallo Frank,

        Het is misschien niet aan te raden, maar als je geen keus hebt en het is te warm, moet je je lichaamstemperatuur op een of andere manier verlagen. Niet doen zou erger zijn. Als het water erg koud is, is het beter het langzaam te doen om een temperatuurcontrast te voorkomen.

        Vriendelijke groeten

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Aanbevolen artikelen