otono ropa 1aff60ac e16a 4c6d a82b 5755d902712e

Fietsgids: wat te dragen tijdens een herfstfietstocht

Het is weer die tijd van het jaar waarin we langzaam overschakelen van onze zomerse fietskleding naar warmere outfits. Omdat deze verandering niet van de ene dag op de andere gebeurt en elke regio van de wereld zijn eigen, unieke herfstweer heeft, hebben merken een eindeloos aantal fietskledingstukken ontwikkeld die ons beschermen tegen alle soorten kou, wind en regen. Fietsers die in de herfst willen blijven fietsen, moeten rekening houden met het herfstweer in hun regio en kleding en accessoires kiezen die het best bij de omstandigheden passen, waarbij ze altijd moeten letten op optimaal ademend vermogen en veelzijdigheid, en ervoor moeten zorgen dat alle kledingstukken gemakkelijk aan en uit te trekken zijn en in de zak van een wielershirt kunnen worden gestopt.

In deze basisgids bespreken we verschillende items van top tot teen die je kunt dragen voor een fietstocht in de herfst:

Hoofd

  • Thermische helmmutsen. Niet per se winter modellen, zomer en tussen-seizoenen opties zijn ook een geweldige keuze. Ze zijn er in verschillende vormen, vormen en namen: mutsen, onderhelm, fietsmuts, helmmuts of skully, om er maar een paar te noemen. Je kunt er ook een kiezen met extra oorbescherming.

gorro essential cap girado

  • Oorwarmers en hoofdbanden. Perfect als je je oren beschermd wilt houden, maar laat de rest van je hoofd onbedekt voor betere koeling en luchtcirculatie.
  • Bandanas. Ze beschermen je tegen de zon, maar niet zozeer tegen de kou, wind of regen. 
  • Fietspetten en fietsmutsen. Afhankelijk van hoe warm je het meestal hebt, kun je ze in de zomer of in de winter dragen. Sommige modellen zijn waterdicht, maar ze zijn niet ademend en laten je veel zweten bij warm weer. Wij raden ze alleen aan voor regenachtige dagen.
  • Aero helmen of standaardhelmen met een shell. Je kunt je hoofd beschermen tegen de kou omdat er minder ventilatiegaten zijn of je kunt ze gewoon bedekken.

Nek

climastar neck warmer 01 frontal

  • Fietsvesten, wielershirts en lichte jacks met een hoge kraag. Veelzijdiger, met dubbele functionaliteit in één enkel kledingstuk.

langkawi cycling vest frontal

Bovenlichaam

We dragen vaak laagjes voor dit deel van het lichaam, zodat er een grotere verscheidenheid aan mogelijkheden is en veel combinaties mogelijk zijn. Het is altijd beter om een extra laag te dragen die we kunnen uittrekken als we het warm hebben, dan om een kledingstuk te kort te komen en het koud of nat te krijgen.  

  • OndershirtOndershirts van synthetische netstof, mouwloos of met korte mouwen, zijn perfect voor fietsers die het vaak warm hebben en voor warme herfstseizoenen. Basislagen van Merinowol met korte of lange mouwen zijn een goede keuze voor meer temperatuurgevoelige fietsers en in gebieden waar de herfst nogal koud is. Vergeet niet dat een ondershirt met lange mouwen altijd moet worden gedragen met een trui met lange mouwen of een licht jack.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 02

  • TussenlaagWielershirt met korte of lange mouwen, licht jack; Met elk van deze opties, goed gecombineerd met de eerste en derde laag, kun je je aanpassen aan elk temperatuurbereik. Je kunt wielershirts voor de zomer gebruiken als de basis- en buitenlaag je goed beschermen en je lichaamswarmte opslaan voor het geval het koud wordt. Als alternatief kan je kiezen voor zwaardere, niet-geperforeerde stoffen, merinowol of technische synthetische vezels met isolerende of waterafstotende eigenschappen. Ze zijn er in alle prijsklassen.
  • Bovenlaag – Het kan een super veelzijdig fietsvest zijn in een van de verschillende versies of een waterdicht of waterafstotend regenjack, gemakkelijk in je zak mee te nemen voor het geval er kans is op regen. Zelfs een wielershirt met lange mouwen of een licht jack kan een verwijderbare derde laag worden.

Armen

siroko cold block arm wamer flotando

Armstukken en armwarmers zijn een must als je een wielershirt met korte mouwen draagt. Ga nooit op pad zonder ze, doe ze om of stop ze in de zakken van je wielershirt. De dunne armstukken voor de zomer kunnen nuttig zijn als de herfst in jouw gebied mild is, maar om de kou en wind te trotseren, kies winter armstukken van technische stof. Sommige modellen zijn waterafstotend.

Handen

Bescherming van dit deel van het lichaam is van cruciaal belang, want we hebben onze handen nodig om het stuur vast te houden en onze vingers om te remmen en te schakelen. Daarom moeten we, voor comfort en veiligheid, onze handen warm en beschermd houden. Omdat elke fietser anders is, hebben we verschillende mogelijkheden om dit te doen:

  • Fietswanten. Als de herfst zacht is en je het vaak warm hebt, zijn vingerloze zomerhandschoenen misschien voldoende. Modellen voor tussen de seizoenen bieden meer bescherming op de rug van de hand en de vingers. Er zijn ook opvouwbare vingerloze handschoenen (fietshandschoenen met afneembare bovenzijde). 
  • Handschoenen met lange vingers

    • Zomerhandschoenen met lange vingers. Voornamelijk gebruikt in MTB, een full finger versie van wanten.
    • Tussen-seizoen handschoenen met lange vingers. Lichtgewicht, met een zekere mate van thermische isolatie, hetzij door een dikkere stof, hetzij door synthetische/natuurlijke technische weefsels.
    • Winter en koud weer handschoenen met lange vingers. Als het in je regio koud en winderig herfstweer is, is dit het type handschoenen dat je moet zoeken, want ze zijn voorzien van stoffen zoals Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft®, Polartec®, enz. Lichtgewicht, dunnere modellen zijn ideaal voor ritten in de herfst. 
    • Regenhandschoenen met lange vingers. Ze bieden niet alleen isolatie tegen kou en wind, maar zijn ook waterafstotend. Het nadeel is dat ze niet erg ademend zijn, dus als het warm is of als je hard aan het trainen bent, worden je handen van binnen kletsnat van het zweet. 

Benen

  • Korte fietsbroek met thermische isolatie en/of waterafstotend. Denk aan een korte versie van een winterfietsbroek. Ze zijn voorzien van technische stoffen met of zonder binnenvoering op de panelen. De taille is hoger voor extra bescherming tegen de kou. De bretels kunnen ook extra gevoerd zijn en moeten vrij stevig zijn omdat de korte broek zwaarder is. Het been mag iets langer zijn. In combinatie met knie- en beenwarmers zijn ze een goede keuze voor regio’s waar de herfst en de winter zacht zijn.
  • Kniewarmers. Er zijn verschillende modellen, afhankelijk van de isolerende eigenschappen, maar voor ritten in de herfst moeten ze warm, ademend en soepel zijn, met een anatomische pasvorm, platte naden en reflecterende details. De manchet moet elastisch zijn zodat hij goed onder de knie past. Om te voorkomen dat de kniewarmer naar beneden glijdt, moet de bovenrand een elastische band hebben met zowel interne als externe grijpers om aan de dij en ook aan het kledingstuk vast te houden. Net als de beenwarmers worden ze meestal onder de fietsbroek gedragen.
  • Beenwarmers. Vergelijkbaar met de kniewarmers wat betreft kenmerken, eigenschappen en gebruik, met als onderscheidend kenmerk dat beenwarmers vaak ritsen aan de enkels hebben, waardoor ze gemakkelijker aan en uit te trekken zijn.
  • Wielrencapris of ¾ broeken. Sommige lichtgewicht modellen zijn eigenlijk langere, onder-de-knie versies van zomer fietsbroeken, terwijl koud-weer modellen fietsbroeken zijn minus ¼ beenlengte. De eerste zijn een slimme keuze voor zachte herfstseizoenen en voor fietsers die het vaak warm hebben of die hard trainen; de laatste zijn ontworpen voor temperaturen rond 10°C. Je krijgt twee kledingstukken in één met hun voor- en nadelen: minder geld uitgeven en een betere pasvorm, maar als het warm is kun je ze niet zomaar uittrekken. 
  • Lichtgewicht lange fietsbroek voor tussen de seizoenen. In principe winterfietsbroeken met verminderde thermische isolatie of zonder op bijna alle panelen, met een dunne voering op de voorpanelen, omdat die zwaar aan de wind en de kou zijn blootgesteld. Ze lijken misschien niet erg veelzijdig, maar als de herfst (en zelfs de winter) in je streek zacht zijn of als je het zelfs in de winter warm krijgt van dikkere fietsbroeken, kunnen ze superhandig zijn.

Voeten

Van binnen naar buiten:

  • Dikkere, thermische sokken (synthetisch of merinowol). Een goedkope optie voor betere isolatie.
  • Fietsschoenen met minder ventilatie. Dit is de duurste optie omdat je minstens twee paar fietsschoenen nodig hebt, één voor de zomer en één voor de winter. We raden het niet aan als je voeten veel zweten. Winterschoenen met Gore-Tex® membranen zijn alleen geschikt voor MTB tochten in de herfst.
  • Teenhoezen. De meest praktische optie. Ze bedekken de ventilatiegaten in het voorste deel van de schoen en beschermen onze tenen tegen de kou. Gemakkelijk uit en aan te trekken en in een zak te stoppen.
  • Schoenhoezen of overschoenen. Ultralichte, Aero-overschoenen van dunne lycra of Belgische booties (oversokken) zijn een goede keuze voor een zachte herfst en minder temperatuurgevoelige fietsers. Als de herfst koud en winderig is, kies dan voor winddichte isolerende stoffen. Voor druilerige dagen, ga voor een waterdicht maar ademend model. Als het veel regent, garanderen alleen waterdichte siliconen of dik neopreen droge voeten voor een tijdje, hoewel je er zeker van kunt zijn dat het water uiteindelijk naar binnen zal lopen.

Dat is hoever we kunnen helpen. Daarna moet elke fietser zelf beslissen wat voor hem of haar werkt en wat niet. Het gaat allemaal om vallen en opstaan en leren uit ervaring. Wat we wel weten is dat de verscheidenheid aan producten zo groot is dat er voor ieder van ons de juiste outfit bestaat. Drie tips om het af te ronden:

  1. Koop kleding die ademend en veelzijdig is en die je gemakkelijk uit en aan kunt trekken en in een zak kunt stoppen.
  2. Zorg ervoor dat je kleding en accessoires reflecterende details hebben.
  3. Houd je handen en voeten gelukkig.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen