recetas 55666a7c 5c3f 44bf a8a1 12b3cdf8fdb4

3 Domácí Recepty pro Cyklisty: Izotonické Nápoje, Energetické Gely a Tyčinky

V tomto článku Vám ukážeme 3 jednoduché recepty, které Vám dodají energii při jízdě na kole: začneme izotonickým nápojem, pak několika chutnými energetickými gely a závěrem si ukážeme energetické tyčinky bez pečení. Všechny tři recepty obsahují snadno dostupné ingredience a k jejich výrobě budete potřebovat pouze: odšťavňovač, mixér nebo kuchyňský robot, hliníkovou fólii, papír na pečení a několik nádob na gely (různé možnosti vysvětlíme později). Tak začínáme:

Izotonické nápoje

Suroviny na dvě 500 ml láhve:

  • 3 šálky – 700 ml vody
  • 2 lžičky – 40 g medu ( melasa, javorový sirup, agávový sirup)
  • ½ lžičky – 3 g soli
  • špetka pepře
  • 1 šálek – 230 ml pomerančového, citronového nebo limetkového džusu. Můžete použít pouze pomerančový džus s kouskem citronu nebo limetky, stejně tak ananas. Krabicový džus je také možný, samozřejmě nejlépe bez cukru.

Příprava:

Do velkého džbánu nebo misky (více než jeden litr) přidejte vodu, pomerančový, citronový nebo limetkový džus, med, sůl, pepř a vše promíchejte pomocí mixéru, dokud nebude med dobře vstřebaný. Ochutnejte to a přidejte více medu, soli nebo pepře pro sladký nebo slaný nádech. Pokud je zachováno celkové množství, můžete přidat vodu nebo džus a upravit chuť.

Jakmile je vše smícháno a podle vašich představ, nalijete směs do dvou 500 ml lahví na vodu a následně je uložíte do ledničky, pokud je nebudete okamžitě konzumovat. Spotřebujte do 2-3 dnů.

Nutriční hodnoty:

Použitím medu a pomerančového džusu získáte 236 kalorií na dvě lahve: 59,74 g sacharidů, z nichž 54,74 g jsou cukry. 1,83 g bílkovin, 0,48 g tuku, 23 mg draslíku a 1181 mg sodíku. Tato množství se mohou lišit podle množství použitého ovocného džusu a sladidla.

Energetické gely

Suroviny k přípravě 250 gramů energetického gelu:

  • 4 vypeckované datle, přibližně 40 g (můžete také použít hrozny nebo sušené švestky)
  • ½ šálku – 170 g medu (melasa, javorový sirup, agávový sirup)
  • šťáva z 1 citronu nebo limetky (přibližně 40 g šťávy)
  • špetka soli

Příprava:

Namočte 4 datle (nebo hrozny nebo sušené švestky) na pár hodin. Pokud chcete, aby změkly rychleji, můžete je namočit do horké vody na 20 – 30 minut. Jakmile jsou měkké, dobře je vysušte a přidejte do nádoby spolu s medem, citronovou nebo limetkovou šťávou a solí. Šlehejte celou směs, dokud nebude mít konzistenci hladkého, mírně tekutého pyré. Pokud je příliš hustý, pomalu přidávejte vodu (pozor, aby to nebylo moc tekuté).

Jakmile je směs připravená, existuje několik možností, jak ji vhodně uložit:

  • Znovupoužitelné dětské sáčky na svačinu. Podobné těm ze supermarketů, ale ekologičtější. Seženete je v různých velikostech a designu. Některé modely jsou dodávány s trychtýřem, který Vám poslouží k lepšímu přelévání energetického gelu nebo směsi do pytlíku. 
  • Měkké baňky. Měkké a pružné láhve v menších velikostech kolem 160-170 ml. 
  • Kompletní domácí příprava si žádá uzavírač potravin a 150-160 ml uzavírací potravinové sáčky. Když už je energetický gel uvnitř sáčku, malinko ho nastříhněte v jednom rohu (pozor, abyste nenastřihli uzavírací část), aby šel později lépe otevřít. 

Ve všech třech případech doporučujeme umístit sáček do šálku, aby šel gel lépe přelít z džbánku nebo pomocí lžíce. Malý trychtýř také usnadní vaši práci. 

Můžete experimentovat s recepturou a nahradit šťávu kávou, pokud chcete zvýšit kofein. Přidejte klidně další přísady, jako jsou banány, olivový nebo kokosový olej, kakaový prášek, arašídové máslo. Je zábavné zkoušet a experimentovat s různými příchutěmi a strukturami.

Nutriční hodnoty:

Použitím datlí, medu a citronové šťávy na každých 125 g energetického gelu získáme 311 kalorií: 86 g sacharidů, z toho 82 cukrů, 1 g bílkovin, 0 g tuku, 411 mg draslíku a 163 mg sodíku.

Energetické tyčinky

Suroviny na výrobu 8-10 energetických tyčinek:

  • 1 a ¼ šálku – 200 g sušených fíků, švestek nebo datlí.
  • 1 šálek – 125 g syrových nebo pražených nesolených ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pistácie atd.)
  • ½ šálku – 50 g ovesných vloček
  • ¼ šálek – 50 g tmavé čokolády (volitelně)
  • špetka soli

Příprava:

Nejprve ořechy nasekejte nebo rozdrťte najemno podle vašeho gusta. Odložte je chvíli stranou. Vložte 200 gramů sušených fíků, sušených švestek nebo datlí do mixéru nebo kuchyňského robotu. Můžete míchat různé ořechy nebo použít jen jeden druh. Můžete si také vybrat sušené meruňky nebo rozinky. Přidejte ovesné vločky a sůl. Promíchejte se až k těstu. Pokud uvidíte, že je těsto příliš suché, můžete pomalu přimíchávat vodu, dokud nebude konzistence těsta měkká, jako je plastelína. Přidejte ořechy, které jste si nechali stranou a nastrouhejte ještě čokoládu. Vše promíchejte dřevěnou lžící, až dokud nejsou všechny ingredience dokonale propojeny.

Těsto vložte mezi dva listy papíru na pečení a válečkem jej rozválejte na tloušťku asi 3 centimetry. Můžete také dát těsto do tupperu nebo pekáče pokrytého papírem na pečení a rukama ho roztáhnout pomocí plastového obalu.

Vložte těsto do ledničky po dobu nejméně 1 hodiny. Vyjměte ho a nakrájejte energetické tyčinky podle svých představ. Každou tyčinku dejte do alobalu nebo potravinářské fólie a uložte je do tupperu v ledničce.

Nutriční hodnoty:

Množství živin je závislé na porci ořechů, ovoce nebo čokoládě. S ořechy, sušenými fíky a 85% kakaové tmavé čokolády má každá 40 gramová tyčinka 185 kalorií: 18 g sacharidů, z toho 13 cukrů, 4 g bílkovin, 10 g tuku, 765 mg draslíku a 218 mg sodíku.


Vidíte, že všechny 3 recepty jsou velmi jednoduché, vyžadují podobné přísady a velmi rychlou přípravu, nemusíte ani zapnout troubu. Pouze na energetické gely potřebujete sáčky, aby jste je mohli mít v dresu, ale zase Vám ušetří peníze a především budete produkovat méně odpadu z obalů. Kromě toho, pokud máte děti, můžete sáčky použít také na přesnídávky nebo ovocné smoothie.

V následujících příspěvcích s Vámi budeme sdílet další recepty a výživové tipy pro cyklisty. Buďte ve střehu!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články