efectos positivos 01643177 f0e4 4cad b336 85a9662437bf

Jak cyklistika promění vaše tělo: změny uvnitř těla i zvenčí

Během jízdy na kole probíhá v lidském těle celá řada změn. Některé jsou vnější, jako úbytek váhy a navýšení svalové hmoty na nohách, některé nejdou vidět, ale cítíme je, např. kvalitnější spánek. Několik studií (1, 2)nám již potvrdilo, že pouhých 30 minut cyklistiky denně vám může prodloužit život. Důvodem je celá řada vnitřních proměn, které probíhají v našem těle. Ukažme si je:

Účinky cyklistiky na lidský organismus

Nejdůležitější proměnou je celkové zlepšení kardiovaskulárního systému. Naše srdce se stává silnějším, větším a během cvičení i v klidu je efektivnější. Nižší srdeční frekvence a nižší krevní tlak snižují riziko infarktu. Díky zvýšené kapacitě plic se nám lépe dýchá. Déle trvá unavit se, jelikož naše svaly jsou dobře okysličené, protože krev efektivně přenáší více kyslíku do svalů a rychle odstraňuje odpadní produkt spalování energie (oxid uhličitý).

Mitochondrie v našich buňkách jsou odpovědné za přeměnu sacharidů, tuků a bílkovin na energii. Při jízdě na kole tělo dostane signál, že potřebuje energii, a díky tomu produkuje více mitochondrií, čímž uspokojí naše potřeby. Pokud se navíc rozhodneme dodržovat tréninkový plán, naše svaly budou pracovat efektivněji a přizpůsobí svalová vlákna a mitochondrie k tomu, k čemu je tlačíme.

Na začátku článku jsme se zmínili, že kvalita spánku se zlepšuje, když jezdíme na kole. To je způsobeno několika faktory. Ježdění unavuje a tělo se musí zotavit, což se děje při spánku. Cyklistika také snižuje hladinu kortizolu (primární stresový hormon), což napomáhá snadnějšímu usnutí. Vitamin D získaný slunečním zářením při jízdě na kole, je také nezbytný pro dobrou náladu a spánek. Studie Lékařské fakulty Stanfordské univerzity zjistila, že jízda na kole po dobu 20 až 30 minut denně pomáhá lidem s nespavostí rychleji usnout a zvýší počet hodin spánku.

Náš imunitní systém také těží z cyklistiky. Je snazší překonat nemoci nebo infekce se zdravým srdcem a plícemi, kvalitním spánkem a dobrým duševním zdravím. Ale vnitřní změny jsou hlubší. Možná jste slyšeli o T buňkách právě ve spojitosti s pandemií COVID-19. Jedná se o speciální lymfocyty, které hrají hlavní roli ve schopnostech našeho imunitního systému přizpůsobit se novým infekcím a bojovat s nimi. V této studii bylo zjištěno, že dospělí cyklisté (ve věku 55 až 79 let) mají více T buněk než nesportující lidé jejich věku. Produkují je na podobné úrovni jako 20-ti letí.

Další pozitivní účinky cyklistiky na naše zdraví: 

Redukce a prevence bolesti zad. Posilujeme zádové svaly, zejména bederní oblast, a tím chráníme páteř.

Zvýšení rychlosti metabolismu. Proto po jízdě na kole (nebo jakémkoli jiném cvičení) máme pocit hladu.

Redukce zadržování tekutin v těle. Díky pohybu nohou při šlapání, ale také s aktivací celého těla, krev proudí rychleji, potíme se a zbavujeme se všech tekutin, které v těle zadržujeme.

Účinky cyklistiky na vnější tělesnou schránku

Úbytek na váze a posílení nebo nárůst svalové hmoty v končetinách a hýždích jsou dvě nejdůležitější vnější změny, které cyklistika v našem těle způsobuje.

Pokud jde o váhu, není třeba bláznit. Nejprve jednoduše začněte jezdit na kole, i když je to jen popojíždění nebo 30 minutová vyjížďka. Překonání lenosti a osvojení si cvičebního návyku je již samo o sobě úspěchem. Pokud se snažíte rychle zhubnout pomocí nějaké módní diety, šijete na sebe past, která na sebe nenechá dlouho čekat v podobě nežádoucího jojo efektu s ještě větším příbytkem na váze.

Ano, jízda na kole vám pomůže zhubnout, ale pouze šlapat nestačí, stejně jako zázračné diety. Opravdu více záleží na tom, co jíte, než kolik hodin na kole strávíte. Denní cvičení spolu se zdravými stravovacími návyky jsou nejlepším prostředkem nejen k postupnému hubnutí, ale také k udržení celkového zdraví. Také příliš nedůvěřujte váze, protože to může být celkem zavádějící. Ukáže pouze čísla, ale neřekne přesně z čeho se skládá vaše váha: je to tuk, svalstvo, voda nebo uložený glykogen?

Změna hmotnosti závisí na tom, kde začínáte a na typu cvičení, které provádíte (úroveň intenzity a doba trvání). Zkrátka pokud jezdíte na kole pro zábavu nebo používáte kolo jen jako dopravní prostředek, po nějakou dobu si fyzické změny možná ani nevšimnete. Později pocítíte, že některé kusy oblečení jsou vám větší a někteří lidé, které jste dlouho neviděli, vám možná řeknou, že vypadáte štíhlejší a vaše babička vám možná bude chtít dát extra porci dezertu.

Pokud už nějakou dobu jezdíte, možná v určitém okamžiku zjistíte, že jste stagnovali nebo dokonce přibrali. Zkuste změnit tréninkové režimy a dostat své tělo z komfortní zóny. Můžete také upravit své běžné tréninky navýšením intenzity s intervaly. Takto bude každý den jiný a budete hnát své tělo k zlepšení výkonu.

Budu si muset koupit nové kalhoty kvůli silnějším končetinám? Záleží na tom, jak jezdíte na kole, jaký typ tréninku provádíte a jaké kalhoty obvykle nosíte. Když se podíváte na profesionály, uvidíte, že všichni mají tzv. cyklistické nohy, ale každý z nich má svaly vyrýsované jinak. Extrémním příkladem jsou traťoví cyklisté, kteří dělají sprinty. Jejich nohy jsou tak velké, že si musí kupovat kalhoty šité na míru, ale většina jejích obřích svalů je způsobena cvičením v posilovně, nikoli jízdou na kole.

Člověk, který na kole dojíždí do práce si po chvíli nejspíš všimne, že jeho nohy jsou štíhlejší a vyrýsovanější. Pravidelný cyklista bude mít více vyvinuté hlavní končetinové svaly: především hýždě, lýtka a čtyřhlavý sval; o poznání méně budou vyvinuté vnitřní svaly, podkolenní šlachy, a šikmé svaly lýtkové. Vývoj svalů nohou závisí do značné míry na cyklistickém tréninku a dalším tréninku v posilovně.

Mějte na paměti, že jízda na kole zvyšuje svalovou hmotu končetin a hýždí, ale ve skutečnosti nemá vliv na jiné části těla. Proto je velmi důležité cvičit další svalové skupiny. Ne kvůli hypertrofii a zvětšení objemu, ale k udržení celkové tělesné rovnováhy a zabránění ztrátě svaloviny a síly v horní části těla.

Svalová nerovnováha je jedním z „negativních“ vlivů cyklistiky. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si následující blog, kde vám s trochou nadsázky popíšeme některé z těch méně pozitivních změn ve vašem těle a dáme vám tipy, jak s nimi co nejlépe zacházet.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články