manguitos 274c3146 13e0 4544 8329 23f6220369d3

Πώς και πότε να φοράτε μανίκια ποδηλασίας;

Στην ανάρτηση που εξηγούσαμε πότε να χρησιμοποιείτε αντιανεμικά γιλέκα ποδηλασίας αναφέραμε ότι ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ενδύματα στον εκτεταμένο κατάλογο της ένδυσης ποδηλασίας. Λοιπόν, τα μανίκια ποδηλασίας είναι εξίσου πολυχρηστικά και, ως εκ τούτου, απαραίτητα στην ντουλάπα του κάθε ποδηλάτη. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον άσσο στα μανίκια του ποδηλάτη.

Τι είδους μανίκια και γάντια ποδηλασίας υπάρχουν;

Καταρχήν, ας εξηγήσουμε ότι τα μανίκια ποδηλασίας είναι σαν σωλήνες από ύφασμα που θα πρέπει να καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το χέρι σας, από τον καρπό σχεδόν μέχρι τον ώμο. Ανάλογα με το ύφασμα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μανικιών ποδηλασίας:

  • Καλοκαιρινά μανίκια: εξαιρετικά ελαφριά ρούχα δημιουργημένα από συνθετικά υφάσματα με ελάχιστη έως καθόλου θερμική προστασία και πολύ στενή γραμμή. Ο κύριος σκοπός τους είναι να προσφέρουν προστασία UV για τα χέρια μας.
  • Θερμικά μανίκια: προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία μοντέλων και ένα τεράστιο φάσμα επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες των ποδηλατών. Τα υφάσματα είναι πιο τεχνικά και μπορεί να είναι συνθετικά (πολυαμίδιο, σπάντεξ, λύκρα…), φυσικά (μαλλί Μερίνο) ή ένας συνδυασμός και των δύο. Τα μοντέλα με την καλύτερη θερμική προστασία διαθέτουν επένδυση από φλις για να διατηρούν τα χέρια σας ζεστά.
  • Υδροαπωθητικά μανίκια: πέρα από τη θερμική προστασία, τα υφάσματά τους βασίζονται σε μια επιφανειακή επίστρωση που τα καθιστά υδροαπωθητικά. Θα σας προστατεύουν από τη βροχή, αλλά μόνο μέχρι κάποιο συγκεκριμένο βαθμό καθώς κανένα μανίκι δεν είναι πραγματικά 100% αδιάβροχο. Εάν βρέχει πολύ, χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο μπουφάν.

Πώς να επιλέξετε τα σωστά μανίκια ποδηλασίας;

Πριν αποφασίσετε για ένα στυλ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά βασικά χαρακτηριστικά:

  • Εφαρμογή. Τα μανίκια ποδηλασίας θα πρέπει να είναι εφαρμοστά, σχεδόν σαν ένα δεύτερο δέρμα. Η περιοχή του μανικιού κοντά στον καρπό και η άλλη άκρη στο δικέφαλο θα πρέπει να είναι εφαρμοστή για να διατηρεί τα μανίκια στη θέση τους.
  • Λαβές σιλικόνης. Για επιπλέον κράτημα στο χέρι, τα πιο προηγμένα στυλ είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικά λαστιχάκια για να μην γλιστράνε τα μανίκια.
  • Ραφές. Όσο λιγότερες τόσο το καλύτερο. Αφού είναι σε στυλ σωλήνα, δεν μπορείτε να τις αποφύγετε τελείως, οπότε είναι σημαντικό οι ραφές να είναι επίπεδες και να μην τρίβονται στην περιοχή της άρθρωσης του αγκώνα για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.
  • Ανακλαστικές λεπτομέρειες. Οι ποδηλάτες πρέπει να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να κάνουν σήμα στις στροφές. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ανακλαστικά στοιχεία στα μανίκια για να είναι ορατό το σήμα μας.
  • Εργονομικός σχεδιασμός. Μερικά μοντέλα είναι δημιουργημένα έχοντας κατά νου τη θέση του ποδηλάτη επάνω στο ποδήλατο, οπότε δεν είναι ευθύγραμμοι σωλήνες, αλλά σχηματίζουν γωνία 45º στον αγκώνα.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των μανικιών ποδηλασίας είναι πότε και πού θα τα χρησιμοποιείτε. Για ζεστά κλίματα με πολύ ήπιους χειμώνες, τα καλοκαιρινά μανίκια μπορεί να είναι αρκετά. Για εύκρατα κλίματα με μέτριους χειμώνες θα πρέπει να επιλέξετε θερμικά. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλή υγρασία όπου βρέχει τακτικά τα υδροαπωθητικά μανίκια θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν αναζητείτε λειτουργικότητα, επιλέξτε θερμικά μανίκια ποδηλασίας καθώς είναι τα πιο πολυχρηστικά και θα είναι χρήσιμα σε οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Για να κάνετε τη σωστή επιλογή είναι σημαντικό να ελέγξετε τον οδηγό μεγεθών του εμπορικού σήματος και τις μετρήσεις. Θα πρέπει να μετρήσετε το πλάτος του καρπού και των δικεφάλων σας και το μήκος του χεριού σας έχοντας κατά νου ότι τα μανίκια είναι πολύ ελαστικά, αλλά η ελαστικότητά τους έχει τα όριά της. Θα πρέπει να εφαρμόζουν άνετα, αλλά εάν είναι πολύ σφιχτά, δεν θα επιτρέπουν στη ροή του αίματος να αναδιανέμει σωστά τη θερμότητα στα μπράτσα και στα χέρια.

Γιατί φορούν οι ποδηλάτες μανίκια ποδηλασίας;

  • Επειδή είναι εύκολο να τα βγάζετε και να τα φοράτε κατά την οδήγηση.
  • Επειδή καταλαμβάνουν λίγο χώρο και μπορείτε να τα μεταφέρετε στις πίσω τσέπες της μπλούζας ποδηλασίας ή του γιλέκου σας.
  • Επειδή προσφέρουν επιπλέον προστασία από τον ήλιο, το κρύο, τον άνεμο ή τη βροχή.
  • Επειδή βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας αφού τα μανίκια δεν κινούνται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας και ως εκ τούτου ψύχονται ευκολότερα.
  • Επειδή είναι ενδύματα συμπίεσης που αυξάνουν την κυκλοφορία βοηθώντας στην ανάρρωση, στη μείωση του πόνου και στη μυϊκή ένταση.

Πότε να χρησιμοποιείτε μανίκια ποδηλασίας;

Τα μανίκια ποδηλασίας είναι τόσο πολυλειτουργικά που ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες θα μπορείτε να τα μεταφέρετε στην τσέπη της μπλούζας ποδηλασίας σας και να τα χρησιμοποιήσετε για επιπλέον προστασία. Μια δύσκολη μέρα επάνω στο ποδήλατο με τον ήλιο να ζεσταίνει τα χέρια σας μπορεί να σας επηρεάσει και αν δεν έχετε αντιηλιακό για τον ήλιο για να το εφαρμόσετε εν κινήσει θα πάθετε ηλιακό έγκαυμα.

Στην ανάρτησή μας για τα αντιανεμικά γιλέκα ποδηλασίας σας δώσαμε μερικά παραδείγματα που μπορείτε να τα εφαρμόσετε επίσης στη χρήση των μανικιών ποδηλασίας:

Το καλοκαίρι, στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου μπορείτε να τα φοράτε για να προστατεύετε τον εαυτό σας τα κρύα βράδια, εάν βγαίνετε έξω μετά τη δουλειά ή τα κρύα πρωινά εάν φεύγετε από το σπίτι νωρίς. Μόλις ζεσταθείτε, αφαιρέστε τα και τοποθετείστε τα στις τσέπες σας. Μπορείτε επίσης να βγείτε έξω χωρίς τα μανίκια και να τα φορέσετε αργότερα, μόλις κάνει λίγο ψύχρα.

Σε μια διαδρομή με ορεινά περάσματα και μεγάλες καταβάσεις όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα μπράτσα και τα χέρια σας για να φρενάρετε, να πιάνετε το τιμόνι και να μετακινείτε το ποδήλατο με ασφάλεια, θα εκτιμήσετε τα μανίκια ποδηλασίας και τα λεπτά γάντια που σας προστατεύουν από τον άνεμο και το κρύο κατά την κατάβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα υψηλά ορεινά περάσματα.

Με λίγα λόγια, τα μανίκια ποδηλασίας είναι τόσο πολυλειτουργικά, εύκολα να τα φοράτε, να τα βγάζετε και να τα μεταφέρετε που σας επιτρέπουν να προσαρμόζεστε στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και στις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε διαδρομή ποδηλασίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Προβεβλημένα άρθρα