manguitos a6b90f50 5183 4186 a804 dd410610b664

Kuinka ja milloin käyttää irtohihoja pyöräillessä?

Tuulenpitäviä pyöräilyliivejä käsittelevässä julkaisussamme totesimme liivin olevan yksi yleismaailmallisimmista vaatekappaleissa pyöräilyvaatetuksen kattavassa valikoimassa. Irtohihat eli käsivarsilämmittimet ovat aivan yhtä monipuolinen ja siksi yhtä tärkeä vaatekappale joka pyöräilijän vaatekaapissa. Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat tätä ässää pyöräilijän hihassa!

Millaisia käsivarsilämmittimiä ja irtohihoja on olemassa?

Käydäänpä ensin läpi, mitä pyöräilyyn tarkoitetut irtohihat oikein ovat. Ne ovat kankaasta valmistetut tuubin muotoiset vaatekappaleet, joiden tulisi peittää käytännössä koko käsivartesi aina ranteesta melkein olkapäähän asti. Kankaasta riippuen tarjolla on erityyppisiä irtohihoja:

 • Kesäirtohihat: Äärimmäisen kevyitä, synteettisistä kankaista valmistettuja vaatekappaleita, jotka tarjoavat vain vähän tai ei lainkaan lämmöneristystä. Niiden päätarkoitus on tarjota käsivarsille UV-suojaa.

 • Lämpimät irtohihat: Lämpimiä käsivarsilämmittimiä on tarjolla laaja valikoima eri malleja ja runsaasti toisistaan eroavia vaihtoehtoja pyöräilijän tarpeiden mukaan. Kankaat ovat teknisempiä ja voivat olla synteettisiä (valmistettu polyamidista, Spandexista, Lycrasta jne.), luonnonmukaisia (valmistettu merinovillasta) tai sekoitus molempia. Mallit, jotka tarjoavat paremman lämmöneristyksen sisältävät fleecevuorin, mikä pitää käsivartesi lämpiminä.

 • Vettä hylkivät irtohihat: Lämmöneristyksen lisäksi sisältävät tämäntyyppisten irtohihojen kankaat pintakäsittelyn, joka tekee niistä vettä hylkiviä. Ne suojaavat kyllä sateelta, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti, sillä mitkään irtohihat eivät ole 100-prosenttisen vedenpitäviä. Jos pyöräilet sateella, käytä vesitiivistä takkia.

Miten valita oikeanlaiset irtohihat?

Ennen kuin päädyt johonkin tiettyyn malliin, tulisi sinun ottaa huomioon muutamia tärkeitä ominaisuuksia:

 • Istuvuus. Pyöräilyssä käytettävien irtohihojen tulisi istua tiukasti ja ihonmyötäisesti. Ranteen hihansuun ja toisen pään hauisten alueen kankaan tulisi istua tiukasti, jotta irtohihat pysyvät paikoillaan.
 • Silikonipinnat. Parhaiten varusteltuihin malleihin on sisällytetty liukumista estävät nauhat, jotka ehkäisevät irtohihojen valumista alas ja tarjoavat ylimääräistä pitoa.
 • Saumat. Mitä vähemmän, sen parempi. Irtohiha on tuubin muotoinen, joten niiltä ei voi välttyä kokonaan. On tärkeää, että saumat ovat tasaiset, eivätkä hankaa kyynärpään aluetta ja aiheuta hiertymiä.
 • Heijastavat yksityiskohdat. Pyöräilijän on käytettävä käsiään osoittamaan tulevat käännökset. Käsivarsissa on tärkeä olla heijastavia elementtejä, jotta merkit tulevat nähdyiksi.
 • Ergonominen muotoilu. Jotkin mallit on valmistettu pitäen mielessä pyöräilijän asento pyörän selässä, joten ne eivät ole muodoltaan suoria tuubeja, vaan muodostavat ennemminkin 45 asteen kulman kyynärpään kohdalla.

Näihin ominaisuuksiin pohjaten on seuraava huomioitava seikka irtohihojen valinnassa se, milloin ja missä aiot niitä käyttää. Lämpimiin ilmastoihin ja hyvin leutojen talvien alueille voivat riittää pelkät kesäirtohihat. Lauhkean vyöhykkeen alueelle ja kohtalaisen leutoihin talviin kannattaa jo valita lämpimät versiot. Jos puolestaan asut alueella, jonka ilmankosteus on korkea ja jossa sateet ovat arkipäivää, ovat vettä hylkivät irtohihat silloin paras vaihtoehto.

Jos tarkoituksenasi on ostaa mahdollisimman toiminnalliset irtohihat, niin valitse lämpimät irtohihat, sillä ne ovat monipuolisimmat ja hyödyllisimmät jokaisena vuodenaikana.

Tehdäksesi täydellisen valinnan on ensiarvoisen tärkeää tutustua brändin koko-oppaaseen ja mittoihin. Sinun tulisi mitata ranteesi ja hauiksesi ympärysmitta sekä käsivartesi pituus pitäen mielessäsi sen, että irtohihat ovat hyvin joustavia, mutta venyvyydellä on kuitenkin rajansa. Niiden tulisi istua tiukasti, mutta jos ne ovat liian tiukat, ei verenkiertosi pääse kunnolla jakamaan lämpöä käsivarsiisi ja kämmeniisi.

Miksi pyöräilijät käyttävät irtohihoja?

 • Ne on helppo ottaa pois ja laittaa ylle kesken ajomatkan.
 • Ne vievät vähän tilaa ja niitä voi säilyttää pyöräilypaidan tai -liivin takataskussa.
 • Ne antavat lisäsuojaa aurinkoa, kylmyyttä, tuulta ja sadetta vastaan.
 • Ne auttavat säilyttämään ruumiinlämmön, ottaen huomioon sen, etteivät käsivartesi liiku pyöräilyn aikana ja niille tulee siten helpommin kylmä.
 • Ne ovat kompressiovaatteita, jotka lisäävät verenkiertoa tehostaen palautumista ja lievittäen kipua sekä lihaskireyttä.

Milloin käyttää irtohihoja?

Irtohihat ovat niin monikäyttöiset, että jopa kuumimpina päivinä voit pitää niitä mukanasi pyöräilypaitasi taskuissa ja käyttää niitä lisäsuojaa saadaksesi. Pitkä päivä pyörän selässä auringon paahtaessa käsivarsiisi voi ottaa veronsa ja jos mukanasi ei ole aurinkorasvaa, jota levittää, palaa ihosi mitä todennäköisimmin.

Tuulenpitäviä pyöräilyliivejä käsittelevässä julkaisussamme annoimme joitain esimerkkejä, joita voi soveltaa myös irtohihojen käyttöön:

Kesällä, loppukeväästä ja alkusyksystä voit käyttää niitä pitääksesi itsesi lämpimänä viileinä iltoina, treenatessasi töiden jälkeen tai kylminä aamuina lähtiessäsi matkaan jo aikaisin. Kun kehosi on lämmennyt, voit ottaa ne pois ja laittaa taskuihisi. Voit lähteä matkaan myös ilman käsivarsilämmittimiä ja laittaa ne yllesi myöhemmin, heti kun ilma käy hieman viileämmäksi.

Reitillä, joka pitää sisällään vuoristosolia ja pitkiä laskuosuuksia, joiden aikana sinun täytyy käyttää käsivarsiasi ja käsiäsi jarruttaaksesi, pidelläksesi kiinni ohjaustangosta ja ohjataksesi pyörää turvallisesti, arvostat takuulla irtohihoja ja ohuita hanskoja, jotka suojaavat tuulelta ja kylmyydeltä alamäissä. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa korkealla sijaitsevissa vuoristosolissa.

Lyhyesti sanottuna ovat irtohihat niin monipuoliset, helposti ylle laitettavat ja pois otettavat sekä mukana kannettavat, että niiden avulla kykenet sopeutumaan yhtäkkisiin lämpötilamuutoksiin ja eri olosuhteisiin kullakin pyöräilyreitilläsi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit