manguitos 4e3c3822 d50c 44fa 8be7 4d6e430204ca

Hvordan og når skal jeg bruke armvarmere?

I innlegget som forklarte når vi skulle bruke vindtette sykkelvester sa vi at det var et av de mest universelle plaggene i den omfattende katalogen med sykkelklær. Armvarmere er like allsidige og derfor viktige i garderoben til alle syklister. I denne artikkelen vil vi prøve å svare på de vanligste spørsmålene om esset oppi syklistenes erme.

Hva slags armvarmere og ermer finnes?

La oss først forklare at armvarmere er rør laget av stoff som skal dekke praktisk talt hele armen, fra håndleddet nesten til skulderen. Avhengig av stoffet, finnes det forskjellige typer armvarmere:

 • Tynne armvarmere: ultralette plagg laget av syntetiske stoffer med liten eller ingen termisk beskyttelse og et veldig tettsittende snitt. Hovedformålet deres er å tilby UV-beskyttelse for armene våre.

 • Varmende armvarmere: tilbyr et bredt utvalg av modeller og et stort utvalg av alternativer i henhold til syklistenes behov. Stoffene er mer tekniske og kan være syntetiske (polyamid, spandex, lycra …), naturlige (merinoull) eller en blanding av begge deler. Modellene med bedre termisk beskyttelse har fleecefôr for å holde armene ekstra varme.

 • Vannavstøtende armvarmere: i tillegg til termisk beskyttelse stoler stoffene deres på et overflatebelegg som gjør dem vannavstøtende. De vil beskytte deg mot regn, men bare til en viss grad, da ingen armvarmere faktisk er 100% vanntette. Hvis det regner mye, bruk en vanntett jakke.

Hvordan velge de riktige armvarmerne?

Før du bestemmer deg for en stil, bør du ta hensyn til noen viktige funksjoner:

 • Passform. Armvarmere for syklister skal sitte tett, nesten som et ekstra lag med hud. Mansjettområdet ved håndleddet, og den andre enden ved biceps må være tett for å holde armvarmerne på plass.
 • Silikongrep. For å gi ekstra grep på armen er de mest avanserte stilene utstyrt med sklisikre bånd for å forhindre at armvarmerne glir ned.
 • Sømmer. Jo færre jo bedre. Siden det er et rør, kan du ikke unngå dem helt, så det er viktig at sømmene er flate og ikke gni området rundt albueleddet for å unngå gnagsår.
 • Reflekterende detaljer. Syklister må bruke armene for å signalisere i kryssene. Derfor er det viktig å ha reflekterende elementer på armvarmerne slik at signalene våre kan sees.
 • Ergonomisk design. Noen modeller er laget med tanke på syklistenes posisjon på sykkelen, så de er ikke rette rør, men danner heller en 45° vinkel ved albuen.

Basert på disse egenskapene er det neste du bør vurdere når du velger armvarmere når og hvor du skal bruke dem. For varme klima med veldig milde vintre kan det være nok sommervarianten. For tempererte klimaer med moderate vintre, bør du velge termiske. Hvis du bor i et område med høy luftfuktighet der det regner regelmessig, vil vannavvisende armvarmere være det beste valget.

Hvis du leter etter funksjonalitet kan du velge termiske armvarmere, da de er de mest allsidige og vil være nyttige i alle årstider.

For å ta det riktige valget er det viktig å se på merkevarens størrelsesguide og mål. Du bør måle bredden på håndleddet, bredden på biceps og lengden på armen, med tanke på at armvarmerne er veldig elastiske, men elastisiteten har sine grenser. De skal passe tett, men hvis de er for stramme tillater de ikke at blodstrømmen fordeler varmen ordentlig til armer og hender.

Hvorfor har syklister på seg armvarmere?

 • Fordi de er enkle å ta av og på seg under sykling.
 • Fordi de ikke tar mye plass og kan fraktes i baklommene på sykkeltrøyen eller vesten.
 • Fordi de tilbyr ekstra beskyttelse mot solen, kulda, vinden eller regnet.
 • Fordi de hjelper til med å opprettholde kroppstemperaturen, armene beveger ikke på seg når du sykler, og derfor blir de lettere kalde.
 • Fordi det er kompresjonsplagg som øker sirkulasjonen, hjelper til med gjenoppretting, smertedemping og muskelspenning.

Når skal man bruke armvarmere?

Armvarmere er så multifunksjonelle at du selv på de varmeste dagene kan frakte dem i lommene og bruke dem for ekstra beskyttelse. En lang dag på sykkelen med solen som steker ned på armene gjør deg fort solbrent om du ikke har solbeskyttelse å bruke på farten. 

I innlegget vårt om vindtette sykkelvester ga vi deg noen eksempler som også kan brukes på bruk av armvarmere: 

Om sommeren, sen vår og tidlig høst kan du bruke dem for å beskytte deg selv på kalde kvelder, hvis du drar ut etter jobb, eller på kalde morgener hvis du reiser hjemmefra tidlig. Så snart du har blitt varmet opp, ta dem av og legg dem i lommene. Du kan også gå ut uten armvarmerne og ta på dem senere, så snart du blir litt kjølig. 

På en tur med fjelloverganger og lange utforkjøringer der du må bruke armene og hendene for å bremse, gripe styret og bevege sykkelen trygt, vil du sette pris på armvarmerne og tynne hansker som beskytter deg mot vind og kulde i nedoverbakke. Dette gjelder spesielt for høye fjelloverganger. 

Kort sagt, armvarmere er allsidige, enkle å ta på, ta av og frakte, de lar deg tilpasse deg til plutselige temperaturendringer og til forskjellige forhold i hver sykkeltur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler